Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Forehands και λαβές στο τένις (Λεπτομερής ανάλυση)

Κάποιοι φίλοι μου ζήτησαν να κάνω μια λεπτομερή ανάλυση για τα forehands  και τις λαβές τους.
(πατήστε ΠΑΝΤΑ πάνω στις εικόνες για να ανοίξουν)

Ξεκινάω και σας δείχνω πρώτα την εικόνα F 61 η οποία δείχνει την κάτοψη του οκταγώνου της λαβής μιας ρακέτας και για λόγους συζήτησης τους 8 αριθμούς γύρω από τις πλευρές της χειρολαβής.  





(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)





Όλες οι λαβές βασίζονται στο πώς ένας παίκτης βάζει την κάτω άρθρωση του δαχτύλου του δείκτη ή την άρθρωση του δείκτη πάνω στις πλευρές της λαβής (Δες την εικόνα F 72). 

(Υπάρχει κι άλλος ένας τρόπος ακόμη, αλλά δεν θέλω να σας μπερδέψω. Υπάρχουν προπονητές που διδάσκουν τους παίκτες ως σημείο επιλογής/οδήγησης/ελέγχου των λαβών, την δεύτερη άρθρωση του αντίχειρα από την βάση του, το οποίο είναι και πιό εύκολο να το μάθεις. Θα το εξηγήσουμε κάποια άλλη φορά ξεχωριστά σε άλλο άρθρο). 

(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)






Όλες οι τρέχουσες λαβές μπορούν να ανασκοπηθούν στην ηπειρωτική λαβή που δείχνεται στην εικόνα F 91Οι πρωτοπόροι του τένις χρησιμοποιούσαν την ηπειρωτική λαβή, διότι αρχικά το παιχνίδι παιζόταν στο γρασίδι, όπου η μπάλα αναπηδούσε χαμηλά.

Αυτή η λαβή χρησιμοποιείται τώρα πρωτίστως για slice forehand, backhand, το σερβίς, forehand και backhand βολέ και για το overhead

(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)




Οι δύο εικόνες F 82 (Α-Β) δείχνουν την θέση για άρθρωση του αντίχειρα για ένα δεξιόχειρα και έναν αριστερόχειρα παίκτη για όλες τις forehand λαβές.


(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)





Η ηπειρωτική λαβή είναι μια σπουδαία λαβή για χαμηλές μπαλιές και μπαλιές οι οποίες χτυπιούνται στο ύψος του γοφού. Για να βρεί αυτή την λαβή ο παίκτης βάζει το κυρίαρχο χέρι επίπεδα στις χορδές και κινεί το χέρι κάτω προς την λαβή. Το πάνω μέρος της λαβής είναι το V που σχηματίζεται με τον αντίχειρα και το εμπρόσθιο δάχτυλο και η άρθρωση του δείκτη είναι στο σημείο 2 της λαβής της ρακέτας για δεξιόχειρες παίκτες και στο σημείο 8 για τους αριστερόχειρες παίκτες (Δείτε τις εικόνες F 61, F 91 και F 82 a-b).


Ένας περιορισμός στο χτύπημα με αυτή την λαβή είναι πως μπορεί να γίνει δύσκολο το να αντιμετωπιστεί το βαρύ topspin που οι περισσότεροι παίκτες χρησιμοποιούν. Από το να χρειάζεται να εναλλάσσουν τις λαβές για να εναρμονιστούν με διάφορα ύψη και περιστροφές μπαλιών οι περισσότεροι παίκτες εναλλάσσουν την χρήση λαβών ανατολικού και ημιδυτικού forehand, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παιχτεί οποιοδήποτε forehand. Χρησιμοποιώντας οι παίκτες μια υβριδική/συνδυαστική λαβή (κάτι ανάμεσα στην ανατολική και την ημιδυτική λαβή), η επιλογή αυτή τους επιτρέπει να προσαρμόσουν την λαβή τους για να ταιριάζει με την αιώρησή τους.

Ανατολικό forehand και λαβή
Η ανατολική λαβή είναι μια από τις πιο ποικίλες λαβές στο τένις της σύγχρονης εποχής. 

Για την ανατολική forehand λαβή η άρθρωση του δείκτη είναι στο σημείο 3 της λαβής της ρακέτας για τους δεξιόχειρες παίκτες και το σημείο 7 για τους αριστερόχειρες παίκτες. (Δείτε τις εικόνες F 61 και F 82 a-b).

Όπως φαίνεται στην εικόνα E 12 η ρακέτα αρχίζει να κλείνει αν ο παίκτης κρατά τον βραχίονα μπροστά από το σώμα. Η χρήση αυτής της λαβής εξαρτάται από την αιώρηση του παίκτη και το πόσο topspin ο παίκτης θέλει να βάλει στην μπάλα. 

Η ανατολική λαβή δεν δημιουργεί αυτόματα τόσο πολύ topspin όπως η ημιδυτική λαβή. Ένας παίκτης χρειάζεται να αναπτύξει δυνατούς καρπούς και μια υψηλότερη καμπή/λούπα (για να βουρτσίζει την μπάλα περισσότερο) για να επιτύχει το ίδιο topspin με την ανατολική λαβή που είναι ήδη ενσωματωμένη στην ημιδυτική λαβή. Η ανατολική forehand λαβή είναι δημοφιλής στους παίκτες που αρέσκονται στο να οδηγούν το forehand τους επίπαδα/φλάτ, εξίσου και με την χρήση του topspin.

Το κύριο μειονέκτημα της ανατολικής λαβής είναι η μειωμένη ικανότητα για αντιρρόπηση (άμυνα) ενάντια σε μια μπάλα που αναπηδάει υψηλά.  Η ανατολική λαβή έχει μια ελαφρά πιο κλειστή επιφάνεια στην επιστροφή έτσι για να χρησιμοποιήσει αυτή την λαβή για να αντιμετωπίσει υψηλές αναπηδήσεις της μπάλας, ένας παίκτης χρειάζεται ακριβή χρονισμό και δυνατούς καρπούς για να είναι ικανός να μεταδώσει topspin πίσω προς τον αντίπαλο.

Ημιδυτικό forehand και λαβή

Το ημιδυτικό forehand είναι η πιο δημοφιλής τεχνική forehand στα σημερινά παιχνίδια. Κορυφαίοι επαγγελματίες όπως ο Nadal και η Venus  Williams όπως και οι αρχάριοι χρησιμοποιούν την ημιδυτική forehand λαβή. 

Για δεξιόχειρες παίκτες η άρθρωση του αντίχειρα τοποθετείται στο σημείο 4 και για τους αριστερόχειρες στο σημείο 6. 
(Δές εικόνες F 61 και F 82 a-b).

Η επιφάνεια της ρακέτας - αν είναι να κρατήσεις την ρακέτα μπροστά σου - θα πρέπει να είναι ελαφρά πιο κλειστή  σε σχέση με το ανατολικό forehand.

Η ημιδυτική λαβή είναι σχεδιασμένη για παίκτες που προσπαθούν να παράγουν συνεχώς άφθονο topspin στις βολές τους. 

Επειδή η επιφάνεια της ρακέτας είναι ελαφρώς πιο κλειστή από το ανατολικό forehand επιτρέπει στον παίκτη μεγαλύτερη ευελιξία για να αντιροπήσει μια μπαλιά υψηλής αναπήδησης από τον αντίπαλο. 

Το κύριο μειονέκτημα αυτής της λαβής προκύπτει όταν αντιμετωπίζουμε ένα χαμηλό ή slice χτύπημα. Εάν ένας παίκτης δεν είναι δεόντως φορτισμένος/έτοιμος (έν εγρηγόρσει) και αρκετά χαμηλός για να δεχτεί την επερχόμενη βολή, τότε κάνει ένα σκληρό αγώνα για να διαχειριστεί την βολή με έναν σωστό  τρόπο.

Δυτικό forehand και λαβή
Η δυτική forehand τεχνική χρησιμοποιεί μια λαβή η οποία είναι πιο ακραία από τα ηπειρωτικά, ανατολικά και ημιδυτικά forehand. (Δες εικόνα Ε 14).

Γι’ αυτή την λαβή και οι δεξιόχειρες και οι αριστερόχειρες παίκτες θέτουν την άρθρωση του αντίχειρα στο σημείο 5 της λαβής της ρακέτας. (Εικόνες F 61 και F 82 a-b).

Η λαβή θέτει την παλάμη του χεριού τελείως κάτω από την λαβή της ρακέτας. 



Το κύριο πλεονέκτημα της δυτικής forehand λαβής είναι η ποσότητα του topspin που μπορεί να παράξει. 

Αυτή η λαβή είναι η επιλογή για έναν παίκτη που θέλει να χτυπήσει την μπάλα με πολύ περισσότερο topspin (ειδικότερα στις πιο  ψηλές μπαλιές) από τις δύο άλλες μοντέρνες λαβές. 

Παίκτες που παίζουν σε χωμάτινα γήπεδα ή αργά γήπεδα, σκληρά γήπεδα μπορεί να ελκύονται από την χρήση αυτής της λαβής. 

Συνήθως ο παίκτης που την χρησιμοποιεί είναι συνηθισμένος σε βολές πιο αργού βηματισμού ή  υψηλότερης αναπήδησης. 

Εάν ο παίκτης χρησιμοποιεί αποκλειστικά πιο αργές επιφάνειες ενάντια σε παρόμοιους τύπους αντιπάλων, τότε το να τελειοποιήσει το δυτικό forehand του μπορεί να αποδειχτεί πλεονέκτημα.

Δυστυχώς τα μειονεκτήματα αυτής της λαβής μπορεί να είναι αρκετά  υπολογίσιμα, ιδίως για παίκτες που παίζουν σε διάφορες επιφάνειες. Σε ένα πιο γρήγορο έδαφος η μπάλα δεν αναπηδά τόσο ψηλά. Έτσι ένα παίκτης έχει να κάνει διάφορες προσαρμογές/ρυθμίσεις της αιώρησής του. 

Είναι πιο συνετό πάντως να αναπτύξεις ένα χτύπημα, που μπορεί να προσαρμοστεί σε όλες τις επιφάνειες. 

Επίσης εξαιτίας των πολλών αλλαγών λαβής που μπορούν να προκύψουν κατά την διάρκεια ενός πόντου, η ακραία φύση της λαβής την κάνει δυσκολότερη στο να εναλλαχτεί με άλλες λαβές.

Επιπρόσθετα η τεχνική που χρειάζεται  για να επιτευχθεί ένα δυτικό forehand μπορεί να είναι πολύ ακραία. 

Αυτή η λαβή κάνει τον καρπό να κινείται προς τα πίσω περισσότερο από μια ημιδυτική η ανατολική forehand λαβή. 


Αυτό κάνει δύσκολη την έκταση του καρπού κατά το σημείο επαφής. 

Επειδή η λαβή είναι τόσο πολύ κάτω από την χειρολαβή της ρακέτας, ο αγκώνας λυγίζει περισσότερο και γίνεται σχεδόν μια ευθεία με το κάτω μέρος του καπακιού του πάτου της ρακέτας. 

Αυτό μερικές φορές προκαλεί πρόβλημα αιώρησης για ένα παίκτη όπως το σύρσιμο της κεφαλής της ρακέτας και εμποδίζει την δυνατότητα του παίκτη να εξομαλύνει την αιώρηση.

Forehand και στυλ παιχνιδιού

Το τένις έχει 5 στυλ παιχνιδιού: 
  • α. Επιθετικό baseline παίξιμο, 
  • β. Παίξιμο σε όλο το γήπεδο, 
  • γ. Σερβίς και Βολέ παίξιμο, 
  • δ. Βaseline rally παίξιμο και 
  • ε. Αμυντικό παίξιμο.
Το επιθετικό baseline  παίξιμο και το παίξιμο σε όλο το γήπεδο θεωρούνται μαχητικά και χτίζονται γύρω από το forehand.

Οι «σερβίς και βολέ» παίκτες χτίζουν τα παιχνίδια τους γύρω από το στυλ που έχουν στο σερβίς και την επίθεση, αλλά μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν το forehand σαν όπλο. 

Το παίξιμο baseline rally  και το αμυντικό παιχνίδι baseline  χρησιμοποιούν το forehand για ένα rally βολών ή με έναν αμυντικό τρόπο.

Το στυλ ενός παίκτη βασίζεται:
  • Στο ποιά forehand είναι τα αγαπημένα του, 
  • Στην τεχνική αυτών των χτυπημάτων, 
  • Στην γενική προσωπικότητα στο γήπεδο και 
  • Στην επιθετική η αμυντική φύση του. 
Ένας παίκτης μπορεί να αλλάξει ή να βελτιώσει το στυλ παιξίματός του με το να προσθέτει βολές στο ρεπερτόριό του και να βελτιώνει την τεχνική του.

Ένας παίκτης θα πρέπει να προσπαθήσει να εδραιώσει μια εξειδικευμένη forehand μπαλιά σαν ένα όπλο και μετά να προσθέτει και να αναπτύσσει άλλες βολές για να συμπληρώσει αυτό το συγκεκριμένο στυλ. Ένας από τους κύριους σκοπούς για την επιλογή μιας λαβής είναι το να χρησιμοποιούμε μια λαβή που θα ανταποκρίνεται στο στυλ παιξίματος ενός παίκτη. 

Ο πίνακας 1.11 δείχνει τον τύπο της τεχνικής του forehand που οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε κάθε στυλ παιχνιδιού βασιζόμενο στις επιλογές των λαβών.

Πίνακας F 1-11

Τύπος τεχνικής

Στυλ παιξίματος

Επιθετική baseline
Παίξιμο σε όλο το γήπεδο
Σερβίς και βολέ
Rallying Baseline
Aμυντική Baseline

Ανατολική forehand λαβή

+

+

+

+

+

Ημιδυτική
forehand λαβή

+

+

+

+

+

Δυτική
forehand λαβή

+
Με καλή χρήση των διαφόρων λαβών


+

+

Ηπειρωτική
forehand λαβή



+


+










 Ελπίζω να ήταν κατατοπιστική η ανάλυση αυτή για τους φίλους που μου το ζήτησαν.  

Μπορούμε όμως και με λίγα λόγια να παρουσιάσουμε τις λαβές ως εξής:

1.  Λαβή Continental (Ηπειρωτική). Είναι η λαβη «σφυρί» και χρησιμοποιείς την ρακετα σαν σφυρι.
2.  Eastern (Ανατολική). Είναι η λαβη «χειραψία», δηλαδή κρατάς την ρακέτα κάθετα προς το έδαφος, σαν να θέλεις να κάνεις χειραψία μαζι της. 
3. Semi-Western (Ημιδυτική) είναι η λαβη που θα προκύψει, εάν αφήσεις την ρακετα στο εδαφος και πας να την σηκώσεις.
4. Western (Δυτική) Είναι η λαβή που θα προκύψει, εάν αφήσεις την ρακετα στο εδαφος και πας να την σηκώσεις, αλλά γυρίσεις λίγο πιό δεξιά το χέρι σου αν είσαι δεξιόχειρ ή λίγο πιό αριστερά το χέρι σου αν είσαι αριστερόχειρ.

 Για τις λαβές μπορύμε να γράψουμε κι άλλα πολλά. Συνήθως τα περισσότερα τα δείχνουμε στους παίκτες μας στα γήπεδα.