Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Λίγα λόγια, γενικά για τις βολές στο τένις

Όλοι οι νέοι παίκτες που θέλουν να παίζουν όπως οι επαγγελματίες πρέπει να εμπεδώσουν την σιγουριά πρώτα της βολής και μετά την ακρίβειά της με σωστή  τεχνική εκτέλεσης.

Για την σιγουριά της βολής πρέπει ο αρχάριος παίκτης να αποκτήσει την βασική τεχνική, τον σωστό  χωροχρονικό συντονισμό  της κίνησης της ρακέτας, της κίνησης του σώματος και των ποδιών για την καλύτερη επαφή με την μπάλα.

Για την ακρίβεια της βολής θα πρέπει να ελέγχει την κατεύθυνση, την ένταση και την τροχιά που θα δώσει στην μπάλα κατά την επαφή.

Για να ξεκινήσει κάποιος να παίζει τένις πρέπει να γνωρίζει τα τρία (3) βασικά χτυπήματα της βασικής γραμμής, το forehand, το backhand και το service καθώς επίσης την λόμπα, το ντρόπ σότ, το βολέ, το passing shot (τα περάσματα) και το σμάς.

Το forehand και το backhand είναι θεμελιώδεις βολές εδάφους, που χρησιμοποιούνται ευρέως στο παιχνίδι. Χρησιμοποιούνται συνήθως για να στέλνουν την μπάλα δυνατά και βαθιά στο αντίπαλο γήπεδο. Ωστόσο, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε μέρος του γηπέδου. Τα χτυπήματα εδάφους εκτελούνται από τους παίκτες του τένις, αφού η μπάλα αναπηδήσει στο έδαφος. 

Το χτύπημα backhand έρχεται με δύο τεχνικές:

Α. Τεχνική backhand με τα δύο χέρια και
Β. Τεχνική backhand με το ένα χέρι.
Forehand Drive
                                                           
Το χτύπημα forehand επιτυγχάνεται φέρνοντας τη ρακέτα πίσω από ολόκληρο το σώμα σου ημικυκλικά κατά κάποιον τρόπο και στη συνέχεια, προς την κατεύθυνση που θα θέλεις να κατευθύνεις την μπάλα. Αν είσαι δεξιόχειρας παίκτης, το χτύπημα forehand ξεκινά από τη δεξιά πλευρά του σώματός σου και τότε η κίνηση συνεχίζεται σε ολόκληρο το σώμα σου, καθώς η επιφάνεια των χορδών της ρακέτα σου έρχεται σε επαφή με την μπάλα. 

(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)

Το χτύπημα forehand τελειώνει με μία πλήρη αιώρηση (follow-through). Δηλαδή μετά την επαφή, ο παίκτης συνεχίζει να περιστρέφει το πάνω μέρος του σώματος, φέρνοντας τη ρακέτα πίσω από την άλλη πλευρά του ώμου, με ομαλό και χαλαρό τρόπο. 

Γενικά, αυτό το χτύπημα forehand είναι το πιο κοινό όπλο για αρχάριους παίκτες, αλλά και στο επαγγελματικό τένις οι περισσότεροι παίκτες έχουν επίσης αυτό το χτύπημα, ως ένα από το πιο ισχυρά και σημαντικά χτυπήματά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το χτύπημα forehand εκτελείται με topspin. Το topspin προσθέτει περιστροφές στην μπάλα στέλνοντάς την πολύ πιο πάνω από το φιλέ (με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται τα σφάλματα) και σε μεγάλη αναπήδηση, η οποία μπορεί να βάλει τον αντίπαλό σου σε μια δύσκολη κατάσταση. Εκτός από το forehand topspin, ένα backspin ή ένα forehand shot slice μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως χτύπημα προσέγγισης. 

Ένα flat forehand είναι ένας άλλος τρόπος εκτέλεσης του forehand που χρησιμοποιείται συνήθως λόγω της ταχύτητάς του (δεν έχει spin). Ωστόσο, το περιθώριο σφάλματος για αυτό τον τρόπο χτυπήματος forehand είναι πολύ υψηλό.

Backhand Drive 
(Με το ένα χέρι)

(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)




Backhand Drive 
 (Με τα δύο χέρια)
Στο backhand χτύπημα ο παίκτης αιωρεί την ρακέτα του γύρω από το σώμα του, κατά τέτοιο τρόπο όπως τραβάει ένας ξιφομάχος το ξίφος του και εκτελεί το χτύπημα προς την κατεύθυνση, όπου ο παίκτης θέλει να στείλει την μπάλα. 

Γενικά το backhand χτύπημα χρησιμοποιείται μαζί με το forehand και σε ράλι χτυπημάτων. Ωστόσο, το χτύπημα αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως μια βολή προσέγγισης, αν ο παίκτης το επιθυμεί.

(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)

Το χτύπημα backhand μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση των δύο χεριών ή με την χρήση του ενός χεριού. Το χτύπημα backhand είναι γενικά πιο δύσκολο και πιο αδύναμο χτύπημα σε σύγκριση με το χτύπημα forehand. 

Συγκρίνοντας τις δύο λαβές backhand, η λαβή backhand με τα δύο χέρια είναι πιο σταθερή λαβή και έχει περισσότερη δύναμη, από ό, τι η λαβή backhand με το ένα χέρι. Έτσι, αυτή η τεχνική backhand με τα δυο χέρια, είναι πιο δημοφιλής σήμερα στους νέους επαγγελματίες παίκτες τένις. Ωστόσο, η λαβή backhand με ένα χέρι έχει επίσης τα δικά της πλεονεκτήματα, ένα εκ των οποίων είναι ότι εκεί που φτάνει η λαβή αυτή με το ένα χέρι για να χτυπήσει την μπάλα, δεν μπορεί να φτάσει η λαβή με τα δύο χέρια.

Service 
Το service είναι αλήθεια ότι αφορά περισσότερο το αγωνιστικό κομμάτι του τένις και αποτελεί ίσως το πιο δύσκολο, κατά πολλούς, στοιχείο της βασικής τεχνικής.


(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)

Κατά περιόδους σημάδεψε την πορεία του αθλήματος, επηρεάζοντας την στρατηγική των παικτών και κατά συνέπεια το γενικότερο θέαμα.
Υπήρξε εποχή που το επαγγελματικό τένις αποτελούνταν από service και το πολύ δύο εναλλαγές της μπάλας (Boris Becker «boom-Boom» Becker, Ivanicevic, Sampras, Navratilova).
Παρ’ όλο που η σημερινή μορφή του αγώνα έχει αλλάξει κατά πολύ, το service δεν έχει χάσει καθόλου την αξία του.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα παικτών που πανηγυρίζουν το «σπάσιμο» του service του αντιπάλου τους, σαν την νίκη στον αγώνα.
Υπάρχουν όμως και άλλα χτυπήματα που πρέπει να έχει στο «οπλοστάσιό» του ένας παίκτης του τένις, όπως είναι η λόμπα (lob), το βολέ (volley), το χάλφ βολέ (half volley), το ντρόπ σότ (drop shot) και το σμάς (smash).

Λόμπα
Η λόμπα χρησιμοποιείται πολύ στον αθλητισμό. Βγαίνει από την αρχαϊκή αγγλική λέξη lob, που σημαίνει «αράχνη», αλλά μαρτυρείται από το 1824.

(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)

Η λόμπα χρησιμοποιείται και στο ποδόσφαιρο, αλλά χρησιμοποιείται περισσότερο στο τένις. Στο τένις ένας παίκτης με αυτό το χτύπημα δίνει τέτοια τροχιά στη μπάλα στον αέρα, ώστε να σχηματίσει ένα υψηλό τόξο. Είναι μια υψηλή και δυνατή μπαλιά, κυρίως όταν ο αντίπαλος είναι κοντά στο φιλέ.

 Drop shot
Το drop shot είναι χτύπημα με ανάποδο φάλτσο, που κάνει τη μπάλα να σκάει στο αντίπαλο γήπεδο και να μένει κοντά και χαμηλά στο φιλέ, στην πλευρά του αντίπαλου. 
(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)

Ένα καλό drop shot απαιτεί μεγάλη επαφή. Η μπάλα πρέπει να αναπηδήσει χαμηλά και κοντά στο φιλέ, μερικές φορές με underspin (ή backspin ). Το Backspin επιβραδύνει την μπάλα και μειώνει το ύψος της αναπήδησης. Με Sidespin μπορεί επίσης να χτυπηθεί η μπάλα έτσι ώστε να πηγαίνει στο πλάι, όταν αναπηδά ή με sidespin και backspin μαζί, που κάνει την μπάλα να στροβιλίζεται και να προβληματίζει τον αντίπαλο.

Κακό drop shot είναι το shot αυτό, όταν η μπάλα πάει πάρα πολύ βαθιά μέσα στο γήπεδο του αντιπάλου και κοντά του, ή αναπηδά πολύ υψηλά. Όταν συμβαίνει αυτό, ο αντίπαλος μπορεί να πάρει την μπάλα, και να κάνει μια εύκολη επιστροφή για να κερδίσει τον πόντο. Ένα πολύ μαλακό drop shot όμως που μόλις μετά βίας ταξιδεύει πάνω από το φιλέ, (το ονομάζουμε και Dink shot, ένας όρος που ενδεχομένως να έχει δανειστεί από το βόλεϊ) κερδίζει σχεδόν σίγουρα τον πόντο. Το Dink shot μπορεί να είναι πολλά πράγματα .. μπορεί να είναι ένα πολύ αδύναμο σουτ ... ή ένα τυχερό σουτ-σταγόνα, που γλιστράει ακριβώς πάνω από το φιλέ και προσγειώνεται στο αντίπαλο γήπεδο.

Forehand Volley A. κοντά στο στήθος
                            Β. κοντά στον αστράγαλο



(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)






Backhand Volley 
Ο πρωταρχικός στόχος του volley, είναι να πάει ο παίκτης στην επίθεση και να μειώσει τον χρόνο αντίδρασης του αντιπάλου. 

(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ένας παίκτης αποκλείει κάθε δυνατότητα μιας κακής αναπήδησης από μια ανώμαλη επιφάνεια, όπως σε ορισμένα γήπεδα με χόρτο ή χώμα. 

Επίσης, αν ο παίκτης είναι κοντά στο φιλέ, έχει μια ευρύτερη επιλογή των γωνιών για να χτυπήσει στο γήπεδο του αντιπάλου. Ωστόσο, πρέπει να έχει γρήγορα αντανακλαστικά και καλό συντονισμό χεριού-ματιού αν είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει αυτό το χτύπημα. Γενικά, ένας παίκτης με δυνατό service, θα κάνει ένα καλό volley αρκετά κοντά στην γραμμή service. Ο παίκτης στη συνέχεια θα κινηθεί πιο κοντά στο φιλέ με την ελπίδα να κάνει ένα δεύτερο νικηφόρο volley. Είναι δύσκολο να χτυπήσεις ένα αποτελεσματικό volley στην περιοχή μεταξύ της βασικής γραμμής και της γραμμής service, διότι είσαι σε μια ακατάλληλη θέση, που συνήθως ονομάζεται «no man's land» (γη του κανενός).

Half Volley
Το half volley είναι ένα χαμηλό volley μετά από την αναπήδηση της μπάλας κάτω. Ο παίκτης δεν κάνει μια πλήρη backswing. 

(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)

Η λαβή για αυτό το χτύπημα είναι η τυπική, με Ηπειρωτικό πιάσιμο. Επίσης, χρειάζεται να μείνεις κάτω, όταν χτυπήσει τη μπάλα και είναι πολύ σημαντικό, αλλιώς θα πάει μακριά. Το half volley είναι ένα δύσκολο χτύπημα για να το κάνεις. Συχνά ένας παίκτης χτυπά half volley, όταν αυτό επιβάλλεται από τον αντίπαλο (π.χ. κάνεις service, πάς να ανέβεις στο φιλέ κι ο αντίπαλός σου κάνει την επιστροφή της μπάλας στα πόδια σου χαμηλά).

Smash
Το smash στο τένις είναι μια βολή που τη χτυπάς πάνω από το κεφάλι με μια κίνηση service. Ένα smash μπορεί συνήθως να το κάνεις με μεγάλη δύναμη και με σχετική ασφάλεια και είναι συχνά η βολή που τελειώνει τον πόντο.  

(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)

Όταν λέμε smash αναφερόμαστε συνήθως στο forehand smash. Το να χτυπήσεις με backhand το smash είναι σπάνιο και πιο δύσκολο να εκτελεστεί, ειδικά για αρχάριους, δεδομένου ότι είναι ένα υψηλό backhand volley και το χτυπάς από μια δύσκολη γωνία. Το forehand smash χρησιμοποιήθηκε, για πρώτη φορά στο τένις, από την Ηelena Rice στο τελικό πρωτάθλημα στο Wibledon το 1890.