Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Τεχνική εκτέλεσης forehand drive

Σήμερα θα σας αναφέρω για την τεχνική του χτυπήματος forehand.

Αφού επιλεχθεί μια λαβή που θα ταιριάζει στο εκάστοτε στυλ παιχνιδιού και τους στόχους ενός παίκτη, ο παίκτης είναι έτοιμος για μια πλησιέστερη ματιά στην τεχνική που χρειάζεται για το μοτιβο (τον τρόπο) εκτέλεσης των βολών.  Το κείμενο που ακολουθεί αναλύει τις διαφορετικές δράσεις που καθορίζουν τις φάσεις ενός χτυπήματος forehand: προετοιμασία, backswing, εμπρόσθια αιώρηση, επαφή και καταληκτική φάση. H ανάλυση παρουσιάζει την τεχνική και την αλυσίδα/διαδοχικότητα των πράξεων για να εκτελεστεί ένα επιτυχές ανατολικό forehand.

Δυο από τα άλλα forehand, ημιδυτικό και δυτικό χρειάζονται κάποιες ελαφριές τροποποιήσεις για να διευκολύνουν τις λαβές τους, αλλιώς ακολουθούν το ίδιο μοτίβο. Οι τροποποιήσεις που είναι σχετικές με τις βολές σημειώνονται. Ο τέταρτος τύπος του forehand, το slice forehand, μπορεί βασικά να εκτελεστεί με δύο διαφορετικές λαβές. (ηπειρωτική και ανατολική, αν και συνήθως εκτελείται με  ηπειρωτική) και απαιτεί λίγο περισσότερη τροποποίηση (Η slice προσέγγιση της αντεπίθεσης θα αναφερθεί σε επόμενο άρθρο όταν θα εξηγούμε το slice).

Προετοιμασία και backswing

Στην θέση ετοιμότητας (μεταξύ των βολών) ο βραχίονας βρίσκεται σε άνετη θέση στην πλευρά με τον αγκώνα λυγισμένο και σε θέση μεσσαία μεταξύ της μέσης και των ώμων. Η κεφαλή της ρακέτας είναι πάνω και δείχνει ελαφρώς πίσω τεταμένη. Το κέντρο βάρους του παίκτη είναι χαμηλά, άνετο κι έτοιμο να περιστραφεί για φόρτιση. Καθώς η μπάλα πλησιάζει, οι ώμοι και ο κορμός ξεκινούν την περιστροφή του σώματος και την διαδικασία της φόρτισης. Ο παίκτης κάνει μισή στροφή των ώμων προς τα πίσω για μια rally μπαλιά ή μια στροφή 45 μοιρών ( ¼)  για μια μπαλιά που χτυπιέται βαθιά ή εάν ένας παίκτης είναι βιαστικός κρατά την ανοιχτή στάση.

Καθώς περιστρέφονται οι ώμοι και ο κορμός, ο καρπός και η επιφάνεια της ρακέτας επίσης ξεκινούν να σηκώνονται προς τα πίσω και να κάνουν θηλιά του τύπου από ψηλά προς χαμηλά. 

Ο παίκτης πρέπει να λυγίσει με άνεση τον αγκώνα πίσω από το σώμα για να επιτρέψει μια ρέουσα πλήρη αιώρηση που κάμπτεται κάτω από την μπάλα για να δημιουργήσει την επιθυμητή κίνηση από χαμηλά προς ψηλά. 

Η κεφαλή της ρακέτας είναι επάνω και η επιφάνεια της ρακέτας είναι προς τα έξω. 

Η ρακέτα θα πρέπει να τοποθετηθεί στην ίδια κατεύθυνση με το πίσω πόδι, το οποίο φορτώνει για την βολή.

Καθώς οι ώμοι και η ρακέτα οπισθοχωρούν, ο εμπρόσθιος βραχίονας πάει μπροστά για να παράξει ισοροπία και να ιχνηλατήσει την επερχόμενη μπαλιά. 

Το πόσο μακριά και μπροστά θα τραβηχτεί ο βραχίονας εξαρτάται από την άνεση και την ισορροπία ενός παίκτη. 

Ο βραχίονας μπορεί να κρατηθεί ευθέως μπροστά ή λίγο καλύτερα προς τα πίσω, αλλά όχι μακρύτερα από το πιθανό σημείο επαφής. Την ίδια ώρα το βάρος του παίκτη αρχίζει να μετακινείται εύκολα προς τα πίσω, ενώ το πίσω πόδι λυγίζει. 

Ο παίκτης πρέπει να κρατήσει το βάρος του σώματος προς το πίσω πόδι και με τα γόνατα λυγισμένα, έως ότου ξεκινήσει η θηλιά.

Οι παίκτες πρέπει να πειραματιστούν με την λαβή για να βρουν τη σωστή ποσότητα της φόρτισης για τα πόδια τους. Θα πρέπει να βρουν μια βολική/άνετη βασική θέση που θα τους παρέχει την επιθυμητή δύναμη και το topspin. Είναι χρήσιμο να σκέφτεται κάποιος την φόρτιση υπό την άποψη του πόσο πολλή δύναμη και topspin ο παίκτης προσπαθεί να παράξει. Η υπερβολική φόρτιση των ποδιών ακολουθούμενη από μια αποφόρτιση των ποδιών προς τα άνω, παράγει topspin κι όχι τόσο πολύ δύναμη. Η ελαφρά φόρτιση των ποδιών για να σπρωχθούν προς τα πάνω και προς τα έξω προς την περιοχή του στόχου, παράγει μια πιο δυναμική βολή.

Σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέξουν οι παίκτες
Τα προβλήματα που ακολουθούν είναι κοινά στην προετοιμασία του forehand και του backswing, και οι παίκτες πρέπει να δουλέψουν για να τα αποφεύγουν:

  1. Υπερπεριστροφή. Ζητήματα υπερβολικής περιστροφής προκύπτουν όταν ένας παίκτης αγωνίζεται ενάντια σε ένα αντίπαλο που κτυπά δυνατές ή υψηλής αναπήδησης βαθιές βολές.  Η υπερπεριστροφή μπορεί να προκαλέσει κακώς χρονισμένες/άκαιρες βολές ή βολές καθυστερημένης επαφής. Μια έλλειψη καλού χρονισμού είναι η καθυστερημένη επαφή που μειώνει την δύναμη που μπορεί να παράξει ένας παίκτης και μπορεί να κάνει τoν παίκτη να βυθίσει την μπάλα. Οι παίκτες πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην υπερπεριστρέφουν τους γοφούς και τους ώμους ή να έχουν την ρακέτα σε θέση πίσω από την πλάτη.

  1. Κακή θέση του μπροστινού βραχίονα. Ένας μπροστινός βραχίονας που έχει θέση υπερβολικά πίσω κάνει τον παίκτη να έχει καθυστερημένη επαφή με την μπάλα και να είναι με κακό τρόπο ισορροπημένος προς τα πίσω. Άλλο πρόβλημα το οποίο οι προπονητές ονομάζουν "νεκρό βραχίονα", συμβαίνει όταν ένας παίκτης πρώϊμα ρίχνει τον βραχίονα πριν την επαφή ή δεν χρησιμοποιεί καθόλου τον βραχίονα κάνοντάς τον να κρέμεται δίπλα στο σώμα.
  1. Διμερές backswing. Σε αυτή την περίπτωση ένας παίκτης θέτει την ρακέτα σε μια στροφή ενός τετάρτου αρχικώς έως ότου η μπάλα αναπηδήσει και μετά την φέρνει πλήρως πίσω σε μισή στροφή ενώ προετοιμάζεται να αιωρηθεί. Όταν οι παίκτες κάνουν νωρίτερα την προετοιμασία και μετά κάνουν άλλη προετοιμασία περαιτέρω, χτυπούν την βολή στο σημείο επαφής καθυστερημένα.
Ημιδυτικές τροποποιήσεις του forehand

  • Αυτή η λαβή συνήθως λειτουργεί καλύτερα με μια ανοιχτή στάση. Η ανοιχτή στάση/θέση επιτρέπει στον βραχίονα να αιωρείται περισσότερο ελεύθερα κατά την βολή.
  • Καθώς η ρακέτα επιστρέφεται η κεφαλή της ρακέτας θα πρέπει να γείρει προς τα πίσω ελαφρώς περισσότερο σε σχέση με την ανατολική λαβή. Ένεκα της lay back  θέσης της ρακέτας, ο καρπός είναι σε lay back θέση, ελαφρώς περισσότερο από την ανατολική λαβή.
  • Ένας παίκτης χρειάζεται να έχει καλύτερη στροφή του κορμού και φόρτιση των ποδιών (το βάρος είναι προς τα πίσω, τα πόδια έχουν πάρει θέση και είναι έτοιμα να κινηθούν προς τα εμπρός), αλλά επειδή αυτή η λαβή γυρίζει την επιφάνεια της ρακέτας περισσότερο προς τα κάτω, λίγη περισσότερη φόρτιση των ποδιών είναι αναγκαία για να επανέλθει και να χτυπήσουν την μπάλα ευθέως.
Τροποποιήσεις του δυτικού forehand

Eπειδή ο καρπός πηγαίνει αρκετά πίσω σε αυτή την λαβή ο αγκώνας έρχεται σε εναρμόνιση με τον καρπό. Ο αγκώνας μπορεί να εμποδίσει μια πλήρως εκτεταμένη αιώρηση, δηλαδή μειώνεται η δύναμη.

Αφού η δυτική λαβή μειώνει την δύναμη, η περιστροφή του κορμού και η φόρτιση των ποδιών χρειάζεται να είναι περισσότερο προσεγμένες σε σχέση ακόμη και με την ημιδυτική λαβή.

Η θέση γι' αυτή τη βολή είναι πιο ανοιχτή από την ανοιχτή θέση που χρησιμοποιείται με την ημιδυτική λαβή. 

Με αυτή την λαβή ο παίκτης χρειάζεται περισσότερο χώρο/ελευθερία για να κάνει κανονική αιώρηση για να χτυπήσει την μπάλα.

Εμπρόσθια αιώρηση και επαφή

Καθώς ο κορμός περιστρέφεται προς τα εμπρός, ο βραχίονας αρχίζει να εκτείνεται με ένα τρόπο από χαμηλά προς ψηλά προς τα έξω της επερχόμενης μπαλιάς. Το μέγεθος της θηλιάς που μπορεί να κάνει ένας παίκτης ενώ αιωρείται εξαρτάται από την επερχόμενη μπαλιά. Μια βαθιά μπαλιά χρειάζεται μια γρηγορότερη επιστροφή, μια μικρότερη θηλιά, και πιθανώς αρχικά μια χαμηλότερη προετοιμασία του βραχίονα. Μια αργόρυθμη μπαλιά επιτρέπει μια πλήρη ή μακρύτερη επιστροφή με μια μεγαλύτερη θηλιά και πιθανώς μια υψηλότερη τοποθέτηση. 

Σε μια αργόρυθμη βολή, ο παίκτης έχει την ευκαιρία να κάνει σωστό χρονισμό της θηλιάς για να αποκτήσει την μέγιστη επιτάχυνση στην ρακέτα.

Καθώς η ρακέτα προετοιμάζεται για το backswing, ο παίκτης αρχίζει να μεταφέρει το βάρος του σώματος από το πίσω πόδι στο μπροστινό πόδι, χρησιμοποιώντας το πίσω πόδι για να σπρώξει προς τα πίσω και να μεταφερθεί ομαλά και ευέλικτα στο μπροστινό πόδι και τελικώς στα εμπρόσθια δάκτυλα του ποδιού (στις μύτες). 

Εξασκώντας ασκήσεις φόρτισης τις οποίες θα σας δείξω αργότερα θα μπορείτε να βοηθηθείτε στο να κρατήσετε το βάρος προς τα πίσω και να παράξετε μια δυνατότερη βάση για πιο αποτελεσματικό σπρώξιμο του οπισθίου ποδιού επάνω στο εμπρόσθιο πόδι.

Ο τρόπος της αιώρησης καθορίζεται από την θέση του αγκώνα και έτσι είναι σημαντικό να τον κρατάς λυγισμένο με άνεση στην αρχή της θηλιάς (ο αγκώνας λίγους πόντους πιο χαμηλά από τις 90 μοίρες) και να ευθυγραμμιστεί καθώς προχωράει η αιώρηση προς την επαφή. 

Εάν ο αγκώνας είναι σε κανονική θέση η διαδρομή της κεφαλής της ρακέτας ξεκινά να οδηγεί τον αγκώνα και η επιφάνεια της ρακέτας αρχίζει παίρνει την σωστή θέση έως την επερχόμενη μπάλα.

Ο μπροστινός βραχίονας έχει τεντωθεί άνετα στην θέση της φάσης προετοιμασίας κατά την διάρκεια του backswing, αλλά καθώς ο παίκτης περιστρέφει το σώμα μπροστά, ο εμπρόσθιος βραχίονας αρχίζει να εκτινάσσεται με φυσικό τρόπο με λίγη ένταση στο βραχίονα. Αυτή η κίνηση του βραχίονα είναι ομαλή, όχι απότομη ή επιπόλαιη και θα πρέπει να είναι στο επίπεδο της μέσης του παίκτη ή κοντά σε αυτό.

Ο τρόπος με τον οποίο ο βραχίονας της ρακέτας εκτείνεται προς τα επάνω και ως προς την μπαλιά εξαρτάται από την εκάστοτε λαβή, θέση, και θηλιά του παίκτη και τον τύπο της βολής που ο παίκτης προσπαθεί να επιτύχει. Μια επίπεδη μπαλιά εχει μια ευθύτερη διαδρομή, και μια μπαλιά με βαρύτερο top spin ή με περισσότερη καμπή έχει μια υψηλότερη τροχιά/διαδρομή. Η αιώρηση θα πρέπει να  είναι φυσική και ρέουσα.

Μόλις πριν την επαφή, ο καρπός και η κεφαλή της ρακέτας ξεκινούν να επιταχύνονται προς τα κάτω και προς τα έξω για να ευθυγραμμιστούν με την μπάλα. Ένα επιθετικό σημείο επαφής θα πρέπει να είναι ελαφρώς μπροστά από το εμπρόσθιο πόδι στο επίπεδο της επερχόμενης μπαλιάς, ελαφρώς πίσω (ή ακόμη πιο πίσω) για μια βολή rally, και ακόμη πιο πίσω για μια αμυντική βολή ή βολή που χτυπιέται σε μια περισσότερο ανοιχτή θέση.  Το κεφάλι του παίκτη παραμένει σταθερό και συγκεντρωμένο στην μπάλα κατά την διάρκεια της επαφής. 

Κρίσιμο σημείο
Οι παίκτες πρέπει να εστιάσουν το βλέμμα τους ελαφρώς πριν από το σημείο επαφής και να το χρησιμοποιήσουν ως "οδηγό" για το που θα αιωρήσουν την κεφαλή της ρακέτας δυναμικά.

Τροποποιήσεις του ημιδυτικού forehand

  • Η forehand αιώρηση είναι ελαφρώς πιο ανυψωμένη για να πιάσει την βολή άμεσα στην κεφαλή της ρακέτας.
  • Επειδή η λαβή γυρίζει την κεφαλή της ρακέτας περισσότερο προς τα κάτω, ο καρπός πρέπει να παράξει περισσότερη επιτάχυνση, ώστε να προσδώσει βούρτσισμα στην μπαλιά. Το σημείο επαφής είναι ελαφρώς πίσω από το εμπρόσθιο πόδι του παίκτη, επιτρέποντας στην κεφαλή της ρακέτας να μείνει λίγο περισσότερο κατά την επαφή, κάτι που θα μεταφέρει topspin στην μπάλα.
  • Τα πόδια έρχονται από μια πιο φορτισμένη θέση και τεντώνονται εκρηκτικά προς τα επάνω κρατώντας το βάρος όσο γίνεται περισσότερο.
Τροποποιήσεις του δυτικού φόρχαντ

  • Μια ανοιχτή θέση χρησιμοποιείται, και τα πόδια ξετυλίγονται από μια πιο εμφανή φορτισμένη θέση σε σχέση με το ημιδυτικό forehand.
  • Ένεκα της σημαντικότητας της λαβής, η κεφαλή της ρακέτας πρέπει να έρθει από μια πιο χαμηλή θέση και να σαρώσει προς τα κάτω για να χτυπήσει την μπάλα ευθέως. Ο βραχίονας εκτείνεται προς τα έξω περισσότερο και σαρώνει από μια διαδρομή ακόμη πιο έντονα χαμηλή προς υψηλή με σκοπό να παράξει δύναμη. Ο αγκώνας είναι πιο κοντά στο σώμα επειδή ο καρπός είναι σε θέση lay back. Έτσι η διαδρομή της αιώρησης κυλά πλησιέστερα στο σώμα σε σχέση με την ημιδυτική και την ανατολική λαβή. Ένεκα του επιπλέον top spin που μεταδίδεται στην μπάλα, αυτή η τροποποίηση χρησιμοποιεί το rally σημείο επαφής και τις ζώνες χτυπήματος του μεσαίου και του υψηλότερου επιπέδου.
  • Ο αγκώνας εν τέλει εκτείνεται, αλλά είναι σε εναρμόνιση με τον καρπό, καθώς η θηλιά αρχίζει την αιώρηση προς τα εμπρός και εκτείνεται προς τα έξω μετά την επαφή.

Follow Througt

Μετά την επαφή ο βραχίονας και η κεφαλή της ρακέτας συνεχίζουν να εκτείνονται προς τα έξω προς τον προσδοκώμενο στόχο έως ότου η κεφαλή της ρακέτας ξεκινά να κινείται προς τον αντίθετο ώμο. 

Το ύψος της μπάλας καθορίζει το follow through

Το να χτυπάει κάποιος μια υψηλότερη επερχόμενη μπαλιά σημαίνει ότι έχει πρόθεση να κάνει follow through με την κεφαλή της ρακέτας ελαφρώς επάνω ή κοντά στον αντίθετο ώμο. 

Μια πιο επίπεδη επερχόμενη μπαλιά φέρνει την κεφαλή της ρακέτας ακόμη πιο ψηλά


Σημαντικές συμβουλές

Ο Nadal έχει τελειοποιήσει ένα νέο Follow Through που πάει ευθεία επάνω και καταλήγει στην ίδια πλευρά με το αμυντικό σημείο επαφής. 

Αυτό το Follow Through είναι γνωστό ως το ανάστροφο forehand. Αυτό είναι ένα πολύ προχωρημένο Follow Through για την μετάδοση extra περιστροφής στην μπάλα και είναι ιδιαίτερο σημείο στην αιώρηση του Nadal. 

Οι αρχάριοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν το Follow through που καταλήγει πάνω από τον αντίθετο βραχίονα  και κατόπιν να πειραματιστούν με χαμηλότερα Follow Through καθώς προχωρούν στην εκμάθηση.


Ο καρπός είναι σε εναρμόνιση με τον αγκώνα επιτρέποντας στην επιφάνεια της ρακέτας να σηκωθεί προς τα επάνω και προς τα έξω. Η σωστή έκταση και ροή του βραχίονα καθορίζει το βάθος και την δύναμη της βολής.

Η περιστροφή του κορμού συνεχίζεται κατά την βολή. Είναι αυτό που οδηγεί την κεφαλή της ρακέτας και καταλήγει όταν το follow through έχει ολοκληρωθεί.  Ο παίκτης θα πρέπει να κρατήσει το follow through για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου ώστε να ολοκληρώσει την αιώρηση.

Τροποποιήσεις στο ημιδυτικό forehand

  • Ο παίκτης θα πρέπει να κρατήσει τον καρπό κλειδωμένο λίγο μακρύτερα στο follow through και μετά να τον αναποδογυρίσει ή να τον χτυπήσει με την επικέντρωση στον αντίχειρα που αναποδογυρίζει.
  • Η μεταφορά του βάρους του σώματος δεν είναι από πίσω προς τα εμπρός, όπως ισχύει με την κλειστή στάση. Η ανοιχτή στάση που χρησιμοποιείται με την ημιδυτική λαβή χρειάζεται μια μεταφορά του βάρους προς το εμπρόσθιο πόδι το οποίο γυρίζει για να ανοίξει (ή να βλέπει τον αντίπαλο). Το βάρος θα πρέπει να μεταφερθεί με τους γοφούς να γυρίζουν προς το στόχο με έναν ισορροπημένο τρόπο. Το να μεταφέρεσαι υπερβολικά γρήγορα ή υπερβολικά προς το ανοιχτό πόδι προκαλεί προβλήματα στον τρόπο εκτέλεσης του χτυπήματος.
  • Το τελείωμα είναι έξω μπροστά και θα πρέπει να καταλήξει προς τον αντίθετο ώμο αλλά ελαφρώς χαμηλότερα από μια ανατολική λαβή.
Τροποποιήσεις του δυτικού forehand


  • Τα κύρια σημεία του δυτικού forehand αναγράφονται στην ενότητα για ημιδυτικό forehand.
  • Επειδή η λαβή είναι τόσο αναποδογυρισμένη, ο παίκτης δεν μπορεί παρά να νιώσει τον αγκώνα να εμπλέκεται με την αιώρηση σε αυτή την λαβή. Ο αγκώνας όντως προεξέχει, αλλά ο παίκτης θα πρέπει να προσπαθήσει να προηγηθεί με την κεφαλή της ρακέτας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια ζητήματα για τον αγκώνα. Έτσι οι παίκτες θα πρέπει να παρακολουθούν την αιώρησή τους πολύ προσεκτικά.
  • Το follow through συνήθως καταλήγει κάθετα ή ελαφρώς επάνω από την μέση της αντίθετης πλευράς του σώματος. Ένεκα της χαμηλότερης προετοιμασίας το follow through εκτείνεται υψηλότερα, και ο βραχίονας εκτείνεται μόλις πάνω από το επίπεδο της μέσης ή ελαφρώς υψηλότερα.