Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Όταν παίζεις αγώνες τένις μάθε να κερδίζεις το ματς του μυαλού.

Αν είσαι ο καλύτερος παίκτης, γιατί δεν μπορείς να κερδίσεις;

Κάνε ψυχολογική προετοιμασία και απόκτησε τον συναισθηματικό έλεγχο.

Ανάπτυξε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη όσον αφορά το τι συμβαίνει στο γήπεδο.
Περιληπτικά, ο κανονικός μας συναισθηματικός προγραμματισμός δεν έχει σχεδιαστεί για αγώνες τένις.

Τα ματς νιώθουν συναισθηματικά πιο σημαντικά από ό,τι πραγματικά είναι γιατί όλοι θέλουμε να κερδίσουμε - παρά το γεγονός ό,τι η νίκη δεν έχει σημασία και δεν πρέπει να τη σκεφτόμαστε!

Το αποτέλεσμα ενός αμφίρροπου αγώνα τένις είναι αβέβαιο και για αυτό μας δημιουργεί στρες.
Η κανονική/αυτόματη μας συναισθηματική απάντηση στο παρατεταμένο άγχος είναι να το μειώσουμε και είναι ο λόγος που πολλοί παίκτες σταματούν να προσπαθούν, χάνουν την προσοχή τους, έχουν νεύρα ή κάνουν δικαιολογίες. Αυτό γίνεται για να ελαττώσουν το άγχος και να «δραπετεύσουν» από το δίλημμα από την μία να θέλουν κερδίσουν και από την άλλη να μην είναι σίγουροι αν θα τα καταφέρουν.

Οι συμπεριφορές αυτές είναι απόλυτα φυσιολογικές και ανθρώπινες και μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως μας έχουν δείξει οι πολύ μεγάλοι παίκτες.

Παίξε τένις για να κερδίσεις

Δείξε με την παρουσία σου, επιβλητικότητα και μια στιβαρότητα, που να τρομάζει τους αντιπάλους σου.

Στο μυαλό σου νά έχεις πάντοτε τη φράση: Φουλ επίθεση

Έχε πάντοτε καλή ψυχολογία και αυτοπεποίθηση.

Χόρεψε  μέσα στο γήπεδο και συνέχισε να συναρπάζεις με μαγικές εμπνεύσεις.

Βρές κίνητρο. Άναψε τη σπίθα που χρειάζεσαι.

Δείξε σε όλους ότι αυτός ο τίτλος είναι δικός του.

Δείξε ατσάλινη πνευματική δύναμη και διαύγεια, κάνε break στον αντίπαλό σου και πάρε το προβάδισμα στα σετ,

Μάθε τον συνδυασμό top και side spin, για να παρουσιάσεις μια μεγάλη βελτίωση, που θα είναι καθοριστική για τους αγώνες σου.

Προσηλώσου απόλυτα  στο στόχο σου. Κάθε μα κάθε πόντο, να τον παίζεις σαν να ήταν ο τελευταίος της καριέρας σου. Την ώρα του αγώνα, τα μάτια σου να μη φεύγουν ούτε δευτερόλεπτο από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

Να είσαι πάντα είναι απόλυτα ήρεμος,χωρίς να παρεκκλίνεις ούτε σπιθαμή από αυτό που επιδιώκεις.
Χτίσε γερά θεμέλια για να έχεις καλή ψυχολογία. Μη σπάσεις ποτέ ρακέτα στην καριέρα σου πάνω στον εκνευρισμό σου. Μη το κάνεις ποτέ γιατί έτσι μπορεί να χάσεις τον προσανατολισμό σου και την απώλεια της ηρεμίας σου, η οποία απώλεια σε οδηγεί πάντα σε λάθη.

Να έχεις πάθος για τη νίκη.

Άλλο όμως παθιάζομαι για τη νίκη και άλλο χάνω τη ψυχραιμία μου. Νάσαι μαχητής μοναδικός, με χαλύβδινο ψυχισμό, περίσσιο θάρρος και ακατάβλητο εγωισμό, να διψάς για τη νίκη, να επιμένεις στο στόχο και να παρουσιάζεις σε όλους την απόλυτη έννοια του αθλητή

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Η τεχνική και το στυλ για την εκτέλεση ενός forehand drive στο τένις

 Όπως σε κάθε χτύπημα, έτσι και στο forehand drive υπάρχουν (πρακτικά) άπειροι τρόποι να χτυπήσεις επιτυχώς την μπάλα, ανάλογα με την λαβή που επιλέγεις την στάση που επιλέγεις, ως προς την μπάλα, το ύψος το οποίο επιλέγεις (ή καταφέρνει) να χτυπήσεις την μπάλα κλπ. Εδώ θα μάθουμε την τεχνική και το στυλ, που θα χρησιμοποιήσεις, όταν πρόκειται να χτυπήσεις ένα forehand drive. Ένα forehand drive αποτελείται από επί μέρους κινήσεις, οι οποίες συνθέτουν την πλήρη κίνηση.

Υπάρχουν τρεις βασικές κινήσεις, που εκτελεί το χέρι. Την έσω περιστροφή, την οριζόντια προσαγωγή και τον πρηνισμό.

Η οριζόντια προσαγωγή είναι κυρίως υπεύθυνη για την διαδρομή ολόκληρου του χεριού προς τα εμπρός, ενώ η έσω περιστροφή κυρίως οδηγεί τη ρακέτα στη κίνηση, που απαιτείται για να δημιουργήσει μια στροφορμή (spin)σε συνεργασία με τον πρηνισμό, που επιπλέον ελέγχει την κλίση της ρακέτας και σταθεροποιεί το κεφάλι της.

Ειδικά στην περίπτωση του πρηνισμού ένα σύνηθες λάθος είναι η κατάρρευση της στήριξης του αγκώνα πρόωρα, που ανυψώνεται σε μία πιο αδύναμη θέση.

Η κίνηση, στην τελική της μορφή, έχει μια κυματοειδή μορφή κατά την οποία εμφανίζεται μια ελαφριά προπορεία του αγκώνα στην αρχή, έτσι ώστε η ωφέλιμη επιτάχυνση της παλάμης (και κατ΄ επέκταση της ρακέτας) να λάβει χώρα λίγο αργότερα, στην επαφή.

Κατά την αιώρηση, είναι αρκετά ασύμφορο το να καταλαμβάνεται μεγάλη μετωπική επιφάνεια, διότι όχι μόνο αυξάνονται οι αεροδυναμικές αντιστάσεις, αλλά δημιουργείται και ένας μεγάλος μοχλός στο χέρι ο οποίος χρειάζεται επιπλέον δύναμη για να λειτουργήσει (παρακολούθησε την πορεία της ρακέτας του Federer όταν κάνει την αιώρηση για το forehand).

Το φυσικό άνοιγμα της ρακέτας προς τα πίσω, γίνεται μαζί με την μετακίνηση του σώματος. Το χέρι δεν κατευθύνει με την μέγιστη ταχύτητα την ρακέτα προς την μπάλα από την αρχή. Κατά την αιώρηση κινείται στο στυλ μαστιγίου: αργά, αργά, αργά, γρήγορα, μπάμ/επαφή,…. λιμάνι (τελείωμα).

Σε κάποιο άρθρο μελλοντικά θα σας δείξω το μυστικό του federer για το πως εκτελεί πολύ δυνατές βολές με forehand drive!

Ικανότητες και ηλικιακές φάσεις προπόνησης στο τένις

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ