Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Περιστροφές και θέσεις μπάλας στο tennis

Σήμερα θα σας μιλήσω για τις περιστροφές και τις θέσεις της μπάλας. Διαβάστε και μελετήστε το κείμενο και ελέγξετε τον τρόπο που χτυπούσατε την μπάλα μέχρι τώρα.

Τα forehands  μπορούν να χρησιμοποιήσουν topspin, που κυμαίνεται από μη περιστροφή μέχρι ακραίο topspin (υψηλό και βαρύ) και μπορούν να τοποθετήσουν την μπάλα κοντά, βαθιά υπό γωνία και down the line

Χρησιμοποιώντας διαφορετικά spins και θέσεις μπορείς να εξελίξεις το forehand σε ένα όπλο ευρείας χρήσης. 

Όπως ήδη έχει αναφερθεί, οι διαφορετικές λαβές ανταποκρίνονται σε διαφέροντες βαθμούς δυσκολίας στην εκτέλεση των διαφόρων τεχνικών forehand

Στο κείμενο που ακολουθεί σας παρουσιάζω τις τεχνικές που απαιτούνται για την μεγιστοποίηση του εύρους και της αποτελεσματικότητας ενός παίκτη ως προς τα διάφορα spins και τις θέσεις της μπάλας μέσα στο γήπεδο.

Χρήσιμη συμβουλή
Για να παραχθεί η μέγιστη διαδρομή, ο παίκτης πρέπει να φανταστεί ότι χτυπά τρείς μπαλιές αντί για μία μόνον.

Flat ή χωρίς spin
Για να χτυπήσει μια επίπεδη/flat μπαλιά ο παίκτης πρέπει να βρεί την κατάλληλη θέση του καρπού, που ευθυγραμμίζεται με την κεφαλή της ρακέτας. Αυτό διαφέρει και εξαρτάται από τις διάφορες αιωρήσεις των παικτών και το πώς χρησιμοποιούν τα πόδια τους, αλλά ο στόχος είναι να έχει ο παίκτης τον βραχίονα και τον καρπό σε θέση πίσω από την μπάλα για να εκτείνει τον καρπό ευθεία μπροστά, προς τα έξω κατά την επαφή. 

Η καλή χρήση του σπρωξίματος του παίκτη από τα πόδια παρέχει βάθος στην βολή. Εξ αιτίας της θέσης των ημιδυτικών και των δυτικών λαβών, ο καρπός θα πρέπει να γέρνει πίσω ανάλογα για να έχει την σωστή θέση της η κεφαλής της ρακέτας. Ο παίκτης θα πρέπει να νιώθει σαν να φέρει/ρίχνει τον καρπό προς τα έξω κατά την βολή. Πρέπει να νιώθει ότι αυτός ο καρπός πλησιάζει προς την μπάλα.

Topspin
Για να χτυπηθεί μια βολή topspin, ο παίκτης φέρει την κεφαλή της ρακέτας κάτω από την μπάλα (φανταστείτε την κορυφή της κεφαλής της ρακέτας να είναι προς την πλευρά του σώματος) και βουρτσίζει την μπάλα με επιτάχυνση: η κεφαλή της ρακέτας εκτείνεται κι ο καρπός γυρίζει την ίδια ώρα. 

Ο παίκτης χρησιμοποιεί τα πόδια για να έρθει κάτω από την μπάλα και να βοηθήσει στο βούρτσισμα της μπάλας. Το πώς η επιφάνεια της ρακέτας χτυπάει την μπάλα καθορίζει το πόσο πολύ δύναμη και topspin θα υπάρχει στην βολή. Ένα ελαφρύ κλείσιμο της επιφάνειας της ρακέτας παράγει κάποιο πρόσθετο topspin, αλλά δεν συμβάλλει σημαντικά στο topspin, παρόλο που λανθασμένα θεωρείται ότι συμβάλλει. Βοηθά τον παίκτη να οραματιστεί την μπάλα να χτυπά την κορυφή της κεφαλής της ρακέτας με τον αντίχειρα να αναποδογυρίζει πάρα πολύ γρήγορα κατά το χτύπημα. 

Η διαδρομή αιώρησης της ρακέτας συμβάλλει στο topspin με το να πηγαίνει προς τα επάνω για να βουρτσίσει την πλάτη της μπάλας για το topspin και το να κινείται προς τα έξω για δύναμη. Το σύγχρονο forehand έχει μια ελαφρώς κλειστή επιφάνεια ρακέτας και αιωρείται προς τα έξω και προς τα επάνω.

Υψηλό και βαρύ topspin
Αυτή η βολή είναι παρόμοια με την βολή topspin, αλλά δημιουργεί μια υψηλότερη τροχιά/διαδρομή ή τόξο το οποίο συνδυάζει δύναμη και topspin. Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην δύναμη του ποδιού που πηγαίνει προς τα επάνω γι’ αυτή την βολή. Ο παίκτης θέλει να σαρώσει κάτω από την μπάλα και να εκτείνει τον βραχίονα και τον καρπό προς τα έξω και προς τα επάνω. Για να δημιουργήσει τόξο ο παίκτης πρέπει να μείνει ισορροπημένος λίγο πιο πολύ να χτυπήσει την μπάλα προς τα επάνω και να βουρτσίσει την μπάλα με την επιφάνεια της ρακέτας.

Χρήσιμη συμβουλή
Επειδή αυτή η βολή χτυπιέται με τέτοια δύναμη προς τα επάνω, οι παίκτες πρέπει να φανταστούν πως τα σώματά τους και τα πόδια τους εγκατελείπουν τα …παπούτσια τους!!!

Backspin, sidespin και underspin (Οπίθια, Πλευρική και Κάτω περιστροφή)

Οι παίκτες μπορούν  να προσθέσουν ποικιλία στο παιχνίδι τους με το να προσθέτουν backspin, sidespin και underpin  στις βολές τους. Η τροχιά για την backspin  βολή είναι συνήθως υψηλότερη επειδή προορίζεται μετα βίας να πάει πάνω από το φιλέ και να αναπηδήσει πάλι προς το φιλέ. 

Ένας παίκτης δημιουργει backspin  με το να χρησιμοποιεί ένα αυστηρό slice- μια πολύ δυνατή κίνηση του βραχίονα από ψηλά προς χαμηλά. Ο παίκτης έχει ισορροπημένη θέση στιγμής μπροστά μέχρι την επαφή και μετά ο βραχίονας κόβει προς τα κάτω την βολή με την επιφάνεια της ρακέτας ανοιχτή και παραμένουσα ανοιχτή μετά την επαφή. Το σώμα μένει ισορροπημένο για να παράξει σταθερότητα για την αιώρηση.

Το sidespin  χρησιμοποιείται όταν ένας παίκτης προσπαθεί να κάνει μια μπάλα να φύγει η να γλιστρήσει μακριά από τον αντίπαλο. Το sidespin  πρέπει να χτυπιέται με χαμηλότερη τροχιά. Ένας παίκτης δημιουργεί sidespin  με το να χρησιμοποιιεί την ίδια κίνηση όπως αυτή σε μια βολή μπλοκαρισμένης προσέγγισης (θα το εξηγήσω παρακάτω σε άλλο άρθρο τι εννοώ με αυτό τον όρο), αλλά αντί να χρησιμοποιεί μόνο ελαφρώς υψηλότερη κίνηση του βραχίονα από ψηλότερα προς χαμηλότερα, ο παίκτης χρησιμοποιεί τους καρπούς για να ανοίξει την επιφάνεια της ρακέτας και να σπρώξει προς τα έξω την κεφαλή της ρακέτας, με ένα τρόπο από μέσα προς τα έξω. Ο παίκτης κρατά την στιγμιαία στάση προς τα εμπρος μετά την επαφή.

Μια βολή underpspin είναι ένα slice. Αυτή η βολή προορίζεται για να κόψει αλλά, ανάλογα την δύναμή της μένει χαμηλά και κάνει τον αντίπαλο να χτυπήσει προς τα επάνω. Η κεφαλή της ρακέτας είναι ελαφρώς ανοιχτή και πρέπει να είναι ακριβώς πίσω ή ελαφρώς επάνω από την διαδρομή της μπάλας. Ο παίκτης κινείται κατά την βολή με ισορροπία και κάνει επαφή με την μπάλα με την κεφαλή της ρακέτας να έρχεται προς τα κάτω στη βολή και να επιβραδύνει ή να σταματάει αμέσως μετά την επαφή. Ο παίκτης πρέπει να κρατήσει την στιγμαία θέση του προς τα εμπρός μετά την επαφή.

Crosscourt (εγκάρσια βολή)

Tο σημείο επαφής για μια βολή crosscourt  είναι μπροστά από το εμπρόσθιο πόδι (το επιθετικό σημείο επαφής). Ο παίκτης θα πρέπει να ευθυγραμμίσει την κεφαλή της ρακέτας για να ενθαρρύνει την αίσθηση ότι χτυπάει την μπάλα ευθεία. Ίσως βοηθήσει να φανταστεί ότι έχει ελαφρά επαφή με την εξωτερική πλευρά της μπάλας. Οι καρποί χτυπούν κάθετα την εξωτερική πλευρά της μπάλας. Ο παίκτης πρέπει να επικεντρωθεί στον σχηματισμό ενός τόξου κατά την μπαλιά από τον αντίχειρα με την δέουσα έκταση. Η μπάλα χτυπιέται επίπεδα ή με topspin και προορίζεται να προσγειωθεί σε δύο κύριες περιοχές του γηπέδου: βαθιά (60 έως 90 cm από την baseline και την alley), ή στο μέσον της διαδρομής μεταξύ της  baseline και της γραμμής του service πάνω στο εξωτερικό τρίτο του γηπέδου. Οι γοφοί επίσης περιστρέφονται προς την περιοχή του στόχου, όχι τόσο γρήγορα αλλά ομαλά και με επιτάχυνση.

Down the line (βολή κάτω προς την γραμμή)

Ο παίκτης στοχεύει να έχει επαφή με την μπάλα καθυστερημένα στο σημείο επαφής του rally. Το σώμα από μόνο του παίρνει θέση με τους ώμους ελαφρώς ευθυγραμμισμένους προς το φιλέ. Είναι ελαφρώς λιγότερο ευθείς για μια μπαλιά που χτυπιέται από βολή crosscourt και πιο ευθείς από μια μπαλιά που χτυπιέται από μια βολή down the line.

O παίκτης εκτείνει τον βραχίονα προς τα έξω προς τον στόχο και με το σώμα να ρέει στην ίδια κατεύθυνση. Το μπροστινό δάχτυλο ποδιού του παίκτη θα πρέπει να γυρίσει προς τον στόχο down the line. Αυτή η βολή θα πρέπει να χτυπηθεί με την αίσθηση ότι πλησιάζει γύρω από το εξωτερικό σημείο (ή το σημείο επαφής) της μπάλας.

Deep (βαθιά βολή)
Για να χτυπήσεις μια μπάλα στο βάθος του γηπέδου του αντιπάλου (60-90 cm από την baseline) πρέπει να εκτείνεις τον βραχίονα έξω προς τον προσδοκώμενο στόχο. Η αιώρηση εξαρτάται από την συνεργασία του βραχίονα, την επιτάχυνση του καρπού και το follow through. H έμφαση δίνεται στην έκταση και στο κράτημα του καρπού, εκτεινόμενου προς τα έξω, έως ότου ολοκληρώσει την αιώρηση. Το βάρος του σώματος και η αιώρηση της ρακέτας χρησιμοποιείται για να βοηθήσει να εκταθεί ο βραχίονας που είναι η βασική κίνηση. Έτσι δίνεται έμφαση στην φόρτιση του βάρους.

Short (κοντή βολή)

Όταν ένας πάικτης χτυπάει την μπάλα κοντά, δηλαδή πάνω ή κοντά στην γραμμή του service, ο παίκτης θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μια έκταση προς τον στόχο, αλλά μπορεί με ένα περισσότερο επιταχυνόμενο χτύπημα του καρπού να χτυπήσει topspin το οποίο θα φέρει την βολή εσωτερικά μπροστά από την alley. O παίκτης χρησιμοποιεί ένα συντομότερο backswing και μετά εκτείνεται προς τα έξω και κάθετα στο σώμα κατά το τελείωμα. Ο καρπός χτυπάει προς τα κάτω στις υψηλότερςες μπαλιές στις ζώνες χτυπήματος του ανώτερου και του μεσουψηλού επιπέδου.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Τεχνική εκτέλεσης forehand drive

Σήμερα θα σας αναφέρω για την τεχνική του χτυπήματος forehand.

Αφού επιλεχθεί μια λαβή που θα ταιριάζει στο εκάστοτε στυλ παιχνιδιού και τους στόχους ενός παίκτη, ο παίκτης είναι έτοιμος για μια πλησιέστερη ματιά στην τεχνική που χρειάζεται για το μοτιβο (τον τρόπο) εκτέλεσης των βολών.  Το κείμενο που ακολουθεί αναλύει τις διαφορετικές δράσεις που καθορίζουν τις φάσεις ενός χτυπήματος forehand: προετοιμασία, backswing, εμπρόσθια αιώρηση, επαφή και καταληκτική φάση. H ανάλυση παρουσιάζει την τεχνική και την αλυσίδα/διαδοχικότητα των πράξεων για να εκτελεστεί ένα επιτυχές ανατολικό forehand.

Δυο από τα άλλα forehand, ημιδυτικό και δυτικό χρειάζονται κάποιες ελαφριές τροποποιήσεις για να διευκολύνουν τις λαβές τους, αλλιώς ακολουθούν το ίδιο μοτίβο. Οι τροποποιήσεις που είναι σχετικές με τις βολές σημειώνονται. Ο τέταρτος τύπος του forehand, το slice forehand, μπορεί βασικά να εκτελεστεί με δύο διαφορετικές λαβές. (ηπειρωτική και ανατολική, αν και συνήθως εκτελείται με  ηπειρωτική) και απαιτεί λίγο περισσότερη τροποποίηση (Η slice προσέγγιση της αντεπίθεσης θα αναφερθεί σε επόμενο άρθρο όταν θα εξηγούμε το slice).

Προετοιμασία και backswing

Στην θέση ετοιμότητας (μεταξύ των βολών) ο βραχίονας βρίσκεται σε άνετη θέση στην πλευρά με τον αγκώνα λυγισμένο και σε θέση μεσσαία μεταξύ της μέσης και των ώμων. Η κεφαλή της ρακέτας είναι πάνω και δείχνει ελαφρώς πίσω τεταμένη. Το κέντρο βάρους του παίκτη είναι χαμηλά, άνετο κι έτοιμο να περιστραφεί για φόρτιση. Καθώς η μπάλα πλησιάζει, οι ώμοι και ο κορμός ξεκινούν την περιστροφή του σώματος και την διαδικασία της φόρτισης. Ο παίκτης κάνει μισή στροφή των ώμων προς τα πίσω για μια rally μπαλιά ή μια στροφή 45 μοιρών ( ¼)  για μια μπαλιά που χτυπιέται βαθιά ή εάν ένας παίκτης είναι βιαστικός κρατά την ανοιχτή στάση.

Καθώς περιστρέφονται οι ώμοι και ο κορμός, ο καρπός και η επιφάνεια της ρακέτας επίσης ξεκινούν να σηκώνονται προς τα πίσω και να κάνουν θηλιά του τύπου από ψηλά προς χαμηλά. 

Ο παίκτης πρέπει να λυγίσει με άνεση τον αγκώνα πίσω από το σώμα για να επιτρέψει μια ρέουσα πλήρη αιώρηση που κάμπτεται κάτω από την μπάλα για να δημιουργήσει την επιθυμητή κίνηση από χαμηλά προς ψηλά. 

Η κεφαλή της ρακέτας είναι επάνω και η επιφάνεια της ρακέτας είναι προς τα έξω. 

Η ρακέτα θα πρέπει να τοποθετηθεί στην ίδια κατεύθυνση με το πίσω πόδι, το οποίο φορτώνει για την βολή.

Καθώς οι ώμοι και η ρακέτα οπισθοχωρούν, ο εμπρόσθιος βραχίονας πάει μπροστά για να παράξει ισοροπία και να ιχνηλατήσει την επερχόμενη μπαλιά. 

Το πόσο μακριά και μπροστά θα τραβηχτεί ο βραχίονας εξαρτάται από την άνεση και την ισορροπία ενός παίκτη. 

Ο βραχίονας μπορεί να κρατηθεί ευθέως μπροστά ή λίγο καλύτερα προς τα πίσω, αλλά όχι μακρύτερα από το πιθανό σημείο επαφής. Την ίδια ώρα το βάρος του παίκτη αρχίζει να μετακινείται εύκολα προς τα πίσω, ενώ το πίσω πόδι λυγίζει. 

Ο παίκτης πρέπει να κρατήσει το βάρος του σώματος προς το πίσω πόδι και με τα γόνατα λυγισμένα, έως ότου ξεκινήσει η θηλιά.

Οι παίκτες πρέπει να πειραματιστούν με την λαβή για να βρουν τη σωστή ποσότητα της φόρτισης για τα πόδια τους. Θα πρέπει να βρουν μια βολική/άνετη βασική θέση που θα τους παρέχει την επιθυμητή δύναμη και το topspin. Είναι χρήσιμο να σκέφτεται κάποιος την φόρτιση υπό την άποψη του πόσο πολλή δύναμη και topspin ο παίκτης προσπαθεί να παράξει. Η υπερβολική φόρτιση των ποδιών ακολουθούμενη από μια αποφόρτιση των ποδιών προς τα άνω, παράγει topspin κι όχι τόσο πολύ δύναμη. Η ελαφρά φόρτιση των ποδιών για να σπρωχθούν προς τα πάνω και προς τα έξω προς την περιοχή του στόχου, παράγει μια πιο δυναμική βολή.

Σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέξουν οι παίκτες
Τα προβλήματα που ακολουθούν είναι κοινά στην προετοιμασία του forehand και του backswing, και οι παίκτες πρέπει να δουλέψουν για να τα αποφεύγουν:

  1. Υπερπεριστροφή. Ζητήματα υπερβολικής περιστροφής προκύπτουν όταν ένας παίκτης αγωνίζεται ενάντια σε ένα αντίπαλο που κτυπά δυνατές ή υψηλής αναπήδησης βαθιές βολές.  Η υπερπεριστροφή μπορεί να προκαλέσει κακώς χρονισμένες/άκαιρες βολές ή βολές καθυστερημένης επαφής. Μια έλλειψη καλού χρονισμού είναι η καθυστερημένη επαφή που μειώνει την δύναμη που μπορεί να παράξει ένας παίκτης και μπορεί να κάνει τoν παίκτη να βυθίσει την μπάλα. Οι παίκτες πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην υπερπεριστρέφουν τους γοφούς και τους ώμους ή να έχουν την ρακέτα σε θέση πίσω από την πλάτη.

  1. Κακή θέση του μπροστινού βραχίονα. Ένας μπροστινός βραχίονας που έχει θέση υπερβολικά πίσω κάνει τον παίκτη να έχει καθυστερημένη επαφή με την μπάλα και να είναι με κακό τρόπο ισορροπημένος προς τα πίσω. Άλλο πρόβλημα το οποίο οι προπονητές ονομάζουν "νεκρό βραχίονα", συμβαίνει όταν ένας παίκτης πρώϊμα ρίχνει τον βραχίονα πριν την επαφή ή δεν χρησιμοποιεί καθόλου τον βραχίονα κάνοντάς τον να κρέμεται δίπλα στο σώμα.
  1. Διμερές backswing. Σε αυτή την περίπτωση ένας παίκτης θέτει την ρακέτα σε μια στροφή ενός τετάρτου αρχικώς έως ότου η μπάλα αναπηδήσει και μετά την φέρνει πλήρως πίσω σε μισή στροφή ενώ προετοιμάζεται να αιωρηθεί. Όταν οι παίκτες κάνουν νωρίτερα την προετοιμασία και μετά κάνουν άλλη προετοιμασία περαιτέρω, χτυπούν την βολή στο σημείο επαφής καθυστερημένα.
Ημιδυτικές τροποποιήσεις του forehand

  • Αυτή η λαβή συνήθως λειτουργεί καλύτερα με μια ανοιχτή στάση. Η ανοιχτή στάση/θέση επιτρέπει στον βραχίονα να αιωρείται περισσότερο ελεύθερα κατά την βολή.
  • Καθώς η ρακέτα επιστρέφεται η κεφαλή της ρακέτας θα πρέπει να γείρει προς τα πίσω ελαφρώς περισσότερο σε σχέση με την ανατολική λαβή. Ένεκα της lay back  θέσης της ρακέτας, ο καρπός είναι σε lay back θέση, ελαφρώς περισσότερο από την ανατολική λαβή.
  • Ένας παίκτης χρειάζεται να έχει καλύτερη στροφή του κορμού και φόρτιση των ποδιών (το βάρος είναι προς τα πίσω, τα πόδια έχουν πάρει θέση και είναι έτοιμα να κινηθούν προς τα εμπρός), αλλά επειδή αυτή η λαβή γυρίζει την επιφάνεια της ρακέτας περισσότερο προς τα κάτω, λίγη περισσότερη φόρτιση των ποδιών είναι αναγκαία για να επανέλθει και να χτυπήσουν την μπάλα ευθέως.
Τροποποιήσεις του δυτικού forehand

Eπειδή ο καρπός πηγαίνει αρκετά πίσω σε αυτή την λαβή ο αγκώνας έρχεται σε εναρμόνιση με τον καρπό. Ο αγκώνας μπορεί να εμποδίσει μια πλήρως εκτεταμένη αιώρηση, δηλαδή μειώνεται η δύναμη.

Αφού η δυτική λαβή μειώνει την δύναμη, η περιστροφή του κορμού και η φόρτιση των ποδιών χρειάζεται να είναι περισσότερο προσεγμένες σε σχέση ακόμη και με την ημιδυτική λαβή.

Η θέση γι' αυτή τη βολή είναι πιο ανοιχτή από την ανοιχτή θέση που χρησιμοποιείται με την ημιδυτική λαβή. 

Με αυτή την λαβή ο παίκτης χρειάζεται περισσότερο χώρο/ελευθερία για να κάνει κανονική αιώρηση για να χτυπήσει την μπάλα.

Εμπρόσθια αιώρηση και επαφή

Καθώς ο κορμός περιστρέφεται προς τα εμπρός, ο βραχίονας αρχίζει να εκτείνεται με ένα τρόπο από χαμηλά προς ψηλά προς τα έξω της επερχόμενης μπαλιάς. Το μέγεθος της θηλιάς που μπορεί να κάνει ένας παίκτης ενώ αιωρείται εξαρτάται από την επερχόμενη μπαλιά. Μια βαθιά μπαλιά χρειάζεται μια γρηγορότερη επιστροφή, μια μικρότερη θηλιά, και πιθανώς αρχικά μια χαμηλότερη προετοιμασία του βραχίονα. Μια αργόρυθμη μπαλιά επιτρέπει μια πλήρη ή μακρύτερη επιστροφή με μια μεγαλύτερη θηλιά και πιθανώς μια υψηλότερη τοποθέτηση. 

Σε μια αργόρυθμη βολή, ο παίκτης έχει την ευκαιρία να κάνει σωστό χρονισμό της θηλιάς για να αποκτήσει την μέγιστη επιτάχυνση στην ρακέτα.

Καθώς η ρακέτα προετοιμάζεται για το backswing, ο παίκτης αρχίζει να μεταφέρει το βάρος του σώματος από το πίσω πόδι στο μπροστινό πόδι, χρησιμοποιώντας το πίσω πόδι για να σπρώξει προς τα πίσω και να μεταφερθεί ομαλά και ευέλικτα στο μπροστινό πόδι και τελικώς στα εμπρόσθια δάκτυλα του ποδιού (στις μύτες). 

Εξασκώντας ασκήσεις φόρτισης τις οποίες θα σας δείξω αργότερα θα μπορείτε να βοηθηθείτε στο να κρατήσετε το βάρος προς τα πίσω και να παράξετε μια δυνατότερη βάση για πιο αποτελεσματικό σπρώξιμο του οπισθίου ποδιού επάνω στο εμπρόσθιο πόδι.

Ο τρόπος της αιώρησης καθορίζεται από την θέση του αγκώνα και έτσι είναι σημαντικό να τον κρατάς λυγισμένο με άνεση στην αρχή της θηλιάς (ο αγκώνας λίγους πόντους πιο χαμηλά από τις 90 μοίρες) και να ευθυγραμμιστεί καθώς προχωράει η αιώρηση προς την επαφή. 

Εάν ο αγκώνας είναι σε κανονική θέση η διαδρομή της κεφαλής της ρακέτας ξεκινά να οδηγεί τον αγκώνα και η επιφάνεια της ρακέτας αρχίζει παίρνει την σωστή θέση έως την επερχόμενη μπάλα.

Ο μπροστινός βραχίονας έχει τεντωθεί άνετα στην θέση της φάσης προετοιμασίας κατά την διάρκεια του backswing, αλλά καθώς ο παίκτης περιστρέφει το σώμα μπροστά, ο εμπρόσθιος βραχίονας αρχίζει να εκτινάσσεται με φυσικό τρόπο με λίγη ένταση στο βραχίονα. Αυτή η κίνηση του βραχίονα είναι ομαλή, όχι απότομη ή επιπόλαιη και θα πρέπει να είναι στο επίπεδο της μέσης του παίκτη ή κοντά σε αυτό.

Ο τρόπος με τον οποίο ο βραχίονας της ρακέτας εκτείνεται προς τα επάνω και ως προς την μπαλιά εξαρτάται από την εκάστοτε λαβή, θέση, και θηλιά του παίκτη και τον τύπο της βολής που ο παίκτης προσπαθεί να επιτύχει. Μια επίπεδη μπαλιά εχει μια ευθύτερη διαδρομή, και μια μπαλιά με βαρύτερο top spin ή με περισσότερη καμπή έχει μια υψηλότερη τροχιά/διαδρομή. Η αιώρηση θα πρέπει να  είναι φυσική και ρέουσα.

Μόλις πριν την επαφή, ο καρπός και η κεφαλή της ρακέτας ξεκινούν να επιταχύνονται προς τα κάτω και προς τα έξω για να ευθυγραμμιστούν με την μπάλα. Ένα επιθετικό σημείο επαφής θα πρέπει να είναι ελαφρώς μπροστά από το εμπρόσθιο πόδι στο επίπεδο της επερχόμενης μπαλιάς, ελαφρώς πίσω (ή ακόμη πιο πίσω) για μια βολή rally, και ακόμη πιο πίσω για μια αμυντική βολή ή βολή που χτυπιέται σε μια περισσότερο ανοιχτή θέση.  Το κεφάλι του παίκτη παραμένει σταθερό και συγκεντρωμένο στην μπάλα κατά την διάρκεια της επαφής. 

Κρίσιμο σημείο
Οι παίκτες πρέπει να εστιάσουν το βλέμμα τους ελαφρώς πριν από το σημείο επαφής και να το χρησιμοποιήσουν ως "οδηγό" για το που θα αιωρήσουν την κεφαλή της ρακέτας δυναμικά.

Τροποποιήσεις του ημιδυτικού forehand

  • Η forehand αιώρηση είναι ελαφρώς πιο ανυψωμένη για να πιάσει την βολή άμεσα στην κεφαλή της ρακέτας.
  • Επειδή η λαβή γυρίζει την κεφαλή της ρακέτας περισσότερο προς τα κάτω, ο καρπός πρέπει να παράξει περισσότερη επιτάχυνση, ώστε να προσδώσει βούρτσισμα στην μπαλιά. Το σημείο επαφής είναι ελαφρώς πίσω από το εμπρόσθιο πόδι του παίκτη, επιτρέποντας στην κεφαλή της ρακέτας να μείνει λίγο περισσότερο κατά την επαφή, κάτι που θα μεταφέρει topspin στην μπάλα.
  • Τα πόδια έρχονται από μια πιο φορτισμένη θέση και τεντώνονται εκρηκτικά προς τα επάνω κρατώντας το βάρος όσο γίνεται περισσότερο.
Τροποποιήσεις του δυτικού φόρχαντ

  • Μια ανοιχτή θέση χρησιμοποιείται, και τα πόδια ξετυλίγονται από μια πιο εμφανή φορτισμένη θέση σε σχέση με το ημιδυτικό forehand.
  • Ένεκα της σημαντικότητας της λαβής, η κεφαλή της ρακέτας πρέπει να έρθει από μια πιο χαμηλή θέση και να σαρώσει προς τα κάτω για να χτυπήσει την μπάλα ευθέως. Ο βραχίονας εκτείνεται προς τα έξω περισσότερο και σαρώνει από μια διαδρομή ακόμη πιο έντονα χαμηλή προς υψηλή με σκοπό να παράξει δύναμη. Ο αγκώνας είναι πιο κοντά στο σώμα επειδή ο καρπός είναι σε θέση lay back. Έτσι η διαδρομή της αιώρησης κυλά πλησιέστερα στο σώμα σε σχέση με την ημιδυτική και την ανατολική λαβή. Ένεκα του επιπλέον top spin που μεταδίδεται στην μπάλα, αυτή η τροποποίηση χρησιμοποιεί το rally σημείο επαφής και τις ζώνες χτυπήματος του μεσαίου και του υψηλότερου επιπέδου.
  • Ο αγκώνας εν τέλει εκτείνεται, αλλά είναι σε εναρμόνιση με τον καρπό, καθώς η θηλιά αρχίζει την αιώρηση προς τα εμπρός και εκτείνεται προς τα έξω μετά την επαφή.

Follow Througt

Μετά την επαφή ο βραχίονας και η κεφαλή της ρακέτας συνεχίζουν να εκτείνονται προς τα έξω προς τον προσδοκώμενο στόχο έως ότου η κεφαλή της ρακέτας ξεκινά να κινείται προς τον αντίθετο ώμο. 

Το ύψος της μπάλας καθορίζει το follow through

Το να χτυπάει κάποιος μια υψηλότερη επερχόμενη μπαλιά σημαίνει ότι έχει πρόθεση να κάνει follow through με την κεφαλή της ρακέτας ελαφρώς επάνω ή κοντά στον αντίθετο ώμο. 

Μια πιο επίπεδη επερχόμενη μπαλιά φέρνει την κεφαλή της ρακέτας ακόμη πιο ψηλά


Σημαντικές συμβουλές

Ο Nadal έχει τελειοποιήσει ένα νέο Follow Through που πάει ευθεία επάνω και καταλήγει στην ίδια πλευρά με το αμυντικό σημείο επαφής. 

Αυτό το Follow Through είναι γνωστό ως το ανάστροφο forehand. Αυτό είναι ένα πολύ προχωρημένο Follow Through για την μετάδοση extra περιστροφής στην μπάλα και είναι ιδιαίτερο σημείο στην αιώρηση του Nadal. 

Οι αρχάριοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν το Follow through που καταλήγει πάνω από τον αντίθετο βραχίονα  και κατόπιν να πειραματιστούν με χαμηλότερα Follow Through καθώς προχωρούν στην εκμάθηση.


Ο καρπός είναι σε εναρμόνιση με τον αγκώνα επιτρέποντας στην επιφάνεια της ρακέτας να σηκωθεί προς τα επάνω και προς τα έξω. Η σωστή έκταση και ροή του βραχίονα καθορίζει το βάθος και την δύναμη της βολής.

Η περιστροφή του κορμού συνεχίζεται κατά την βολή. Είναι αυτό που οδηγεί την κεφαλή της ρακέτας και καταλήγει όταν το follow through έχει ολοκληρωθεί.  Ο παίκτης θα πρέπει να κρατήσει το follow through για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου ώστε να ολοκληρώσει την αιώρηση.

Τροποποιήσεις στο ημιδυτικό forehand

  • Ο παίκτης θα πρέπει να κρατήσει τον καρπό κλειδωμένο λίγο μακρύτερα στο follow through και μετά να τον αναποδογυρίσει ή να τον χτυπήσει με την επικέντρωση στον αντίχειρα που αναποδογυρίζει.
  • Η μεταφορά του βάρους του σώματος δεν είναι από πίσω προς τα εμπρός, όπως ισχύει με την κλειστή στάση. Η ανοιχτή στάση που χρησιμοποιείται με την ημιδυτική λαβή χρειάζεται μια μεταφορά του βάρους προς το εμπρόσθιο πόδι το οποίο γυρίζει για να ανοίξει (ή να βλέπει τον αντίπαλο). Το βάρος θα πρέπει να μεταφερθεί με τους γοφούς να γυρίζουν προς το στόχο με έναν ισορροπημένο τρόπο. Το να μεταφέρεσαι υπερβολικά γρήγορα ή υπερβολικά προς το ανοιχτό πόδι προκαλεί προβλήματα στον τρόπο εκτέλεσης του χτυπήματος.
  • Το τελείωμα είναι έξω μπροστά και θα πρέπει να καταλήξει προς τον αντίθετο ώμο αλλά ελαφρώς χαμηλότερα από μια ανατολική λαβή.
Τροποποιήσεις του δυτικού forehand


  • Τα κύρια σημεία του δυτικού forehand αναγράφονται στην ενότητα για ημιδυτικό forehand.
  • Επειδή η λαβή είναι τόσο αναποδογυρισμένη, ο παίκτης δεν μπορεί παρά να νιώσει τον αγκώνα να εμπλέκεται με την αιώρηση σε αυτή την λαβή. Ο αγκώνας όντως προεξέχει, αλλά ο παίκτης θα πρέπει να προσπαθήσει να προηγηθεί με την κεφαλή της ρακέτας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια ζητήματα για τον αγκώνα. Έτσι οι παίκτες θα πρέπει να παρακολουθούν την αιώρησή τους πολύ προσεκτικά.
  • Το follow through συνήθως καταλήγει κάθετα ή ελαφρώς επάνω από την μέση της αντίθετης πλευράς του σώματος. Ένεκα της χαμηλότερης προετοιμασίας το follow through εκτείνεται υψηλότερα, και ο βραχίονας εκτείνεται μόλις πάνω από το επίπεδο της μέσης ή ελαφρώς υψηλότερα.

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Σημεία επαφής και ζώνες εκτέλεσης χτυπήματος στο τένις

Οι παίκτες του τένις θα πρέπει να γνωρίζουν το σωστό σημείο επαφής και την ζώνη χτυπήματος για τις βολές που θέλουν να εκτελέσουν. Η θέση τους στο γήπεδο, η κίνησή τους και η προετοιμασία της ρακέτας τους θα πρέπει να εναρμονίζεται με το σημείο επαφής. 

Τρία σημεία επαφής είναι δυνατά: Το επιθετικό, το rally και το αμυντικό. 

Αυτά λειτουργούν σε οριζόντιο επίπεδο. 

Παρόλο που οι παίκτες πρέπει να κατευθύνουν κάθε ξεχωριστή μπαλιά σε μια βολή εδάφους, το στυλ του παιξίματος θέτει τον τόνο για τους τύπους των χτυπημάτων τα οποία θέλουν να εκτελέσουν. 

Για παράδειγμα οι επιθετικοί baseliners πρωτίστως θέλουν το σημείο επαφής τους να είναι μπροστά για να διατηρήσουν το επιθετικό στυλ παιξίματος. Η δύναμη του χτυπήματος του αντιπάλου επίσης καθορίζει τα σημεία επαφής ενός παίκτη. Ένας παίκτης χρειάζεται να κάνει επιλογή χτυπήματος και σημείων επαφής μαζί, για να κρατήσει ένα rally σε δράση και να βοηθήσει στο να κρατηθεί ο έλεγχος ενός πόντου.

Το επιθετικό σημείο επαφής είναι μπροστά από το σώμα ή μπροστά από το μπροστινό πόδι. Το επιθετικό σημείο επαφής είναι συνήθως μια βολή που διασχίζει κάθετα το γήπεδο ή οποιαδήποτε βολή η οποία παίζεται από θέση ισχύος μέσα στο γήπεδο. Αυτή η θέση είναι συνήθως μέσα από την baseline. Για παράδειγμα σε ένα forehand down the line μπορεί να έρθει σε επαφή λίγο αργά, αλλά είναι επιθετικό εάν η θέση του μέσα στο γήπεδο είναι εντός της baseline. Ένας παίκτης όμως μπορεί να είναι σε πλεονεκτική θέση αν εκτελεί δυνατά ένα ενωρίτερο σημείο επαφής, ακόμη και από ένα βαθύτερο σημείο μέσα στο γήπεδο. Σε αυτή την περίπτωση εφόσον τα ποσοστά επιτυχίας παραμένουν υψηλά, είναι επιθετικό.

Κατά την διάρκεια ενός rally το σημείο επαφής είναι μεταξύ των γοφών και είναι επιθετικό, εάν ένας παίκτης χτυπάει με «βαρύ» tosppin. Το ύστερο/αργότερο/τελευταίο σημείο επαφής μας επιτρέπει να αντλήσουμε από τα πόδια μέγιστη φόρτιση για την εκτέλεση του χτυπήματος. Ένα rally σημείο επαφής χρησιμοποιείται για να εξουδετερώσει έναν παίκτη και μας αυξάνει την πιθανότητα να αποκτήσουμε μια καλύτερη ευκαιρία, αργότερα στο rallyOι βολές rally παίζονται συνήθως κάθετα στο γήπεδο ή είναι υψηλές «βαριές» βολές down the line και συνήθως εκτελούνται από την baseline ή μόλις πίσω από αυτήν.

Το αμυντικό σημείο επαφής είναι σε ευθυγράμμιση με τον οπίσθιο γοφό ή πίσω από αυτόν και συνήθως παίζεται σαν υψηλή βαριά βολή για να επιστρέψει μέσα στο γήπεδο ή μια μπαλιά χτυπημένη με μια υψηλότερη τροχιά. 

Το σημείο επαφής υποδηλώνει μια καλή βολή από έναν αντίπαλο ή πιθανώς μέτρια / «φτωχή» κίνηση για την εκτέλεση της βολής. Οι παίκτες χρησιμοποιούν ένα αμυντικό σημείο επαφής, όταν είναι πίσω από την baseline και παίζουν αμυντικά.

Οι τρείς ζώνες χτυπήματος- χαμηλότερο- μεσαίο- υψηλότερο επίπεδο- λειτουργούν σε μια κάθετη λογική.

Οι σπουδαίοι παίκτες μπορούν να επιφέρουν νίκες από όλες αυτές τις τρείς ζώνες χτυπημάτων. 

Η μεσσαία και χαμηλότερη ζώνη χτυπήματος είναι ιδιατέρως προτιμόμενη για χτύπημα topspin

Οι περισσότεροι παίκτες θα πρέπει να προσπαθούν να συναντήσουν την μπάλα στην ιδανική ζώνη χτυπήματος μεσσαίου επιπέδου.

Η ζώνη χτυπήματος του υψηλοτέρου επιπέδου είναι στο επίπεδο των ώμων ή υψηλότερα. Συνήθως μια μπαλιά που χτυπιέται από αυτήν την ζώνη χτυπήματος εκτελείται με βαρύ topspin ή με υψηλότερη τροχιά/διαδρομή. 

Στο σύγχρονο τένις μια συνηθισμένη επιθετική στρατηγική είναι να βηματίσεις πίσω από μια βολή υψηλής αναπήδησης για να την αφήσεις να φτάσει κάτω/χαμηλά μακρύτερα μέσα στην προτιμόμενη ζώνη χτυπήματος ούτως ώστε να μπορείς να απαντήσεις με ένα δυνατό αποτελεσματικό χτύπημα.

Οι παίκτες από παλιότερες γενιές μπορεί να έχουν πρόβλημα με αυτή την ιδέα. Αυτοί αντιθέτως θα είχαν εκτελέσει αυτή την μπαλιά νωρίτερα για να αποφύγουν την εγκατάλειψη της θέσης του γηπέδου. 

Βασικά ο στόχος ενός παίκτη όταν χτυπάει σε μια ζώνη χτυπήματος υψηλοτέρου επιπέδου είναι το να εκτελέσει μια ποιοτική βολή, που παρέχει μια καλύτερη ευκαιρία για το επόμενο χτύπημα.

Η ζώνη χτυπήματος μεσσαίου επιπέδου είναι μεταξύ του ώμου και του γόνατος και χρησιμοποιείται για χτυπήματα που έχουν μια τροχιά με τέτοιο τύπο rally, που δίνει βάθος στο χτύπημα. 

Επειδή οι περισσότερες βολές μπορούν να εκτελεστούν καλά μέσα σε αυτή την ζώνη χτυπήματος οι παίκτες χρειάζεται να είναι ικανοι να κινούνται και να παίζουν σε μια θέση γηπέδου η οποία να τους επιτρέπει να χτυπήσουν όσο πιο πολλες γίνεται μέσα σε αυτήν.  

Ένας επιθετικός παίκτης που κινείται καλά μπορεί να το κάνει αυτό. Ένας αντίπαλος ο οποίος χτυπά υψηλής αναπήδησης και διαπεραστικες βολές σε ένα παίκτη που είναι κοντά στην baseline μπορεί να κάνει δύσκολο την εκτέλεση μπαλιών στην μεσσαία ζώνη χτυπήματος επειδή μπορεί να αναγκάσουν τον παίκτη να κινηθεί προς τα πίσω.

Η ζώνη χτυπήματος χαμηλότερου επιπέδου είναι κάτω από το γόνατο και προς το έδαφος. Αυτή η ζώνη χτυπήματος χρησιμοποιείται συνήθως για μια χαμηλή μπαλιά από τον αντίπαλο ή μια μπαλιά για την οποία ο παίκτης καθυστερεί να πάρει την σωστή θέση ετοιμότητας. Μπορεί επίσης να είναι επιθετική αν ο παίκτης επιτίθεται στην μπάλα με δύναμη λυγίζοντας τα πόδια και την «πιάνει» νωρίς. 

Ένας παίκτης ο οποίοςς συνεχώς χτυπάει μπαλιές σε αυτή την ζώνη, συνήθως περιορίζεται στο να παίζει αμυντικά. 

Ένα παίκτης που προσπαθεί να είναι επιθετικός από μια αμυντική θέση πάιζει τένις χαμηλών πιθανοτήτων/ποσοστών στο να κερδίσει πόντους και κατ’ επέκταση τον αγώνα.

Η ζώνη χτυπήματος εξαρτάται από το που ένας παίκτης νιώθει πιο άνετα όταν εκτελεί μια βολή, από το βάθος της βολής ενός αντιπάλου και από την πιθανή αναπήδηση της βολής ενός αντιπάλου. Οι παίκτες οι οποίοι δεν αρέσκονται στο να χτυπούν υψηλού επιπέδου βολές στο ύψος του ώμου, πρέπει να μάθουν να παίρνουν την μπάλα νωρίτερα στην ζώνη χτυπήματος της προτιμήσεώς τους. 

Τα στυλ παιξίματος μπορούν να επηρεάσουν τις ζώνες χτυπήματος. Οι παίκτες που χρησιμοποιούν επιθετικό baseline και το στυλ παιξίματος σε όλο το γήπεδο, χρειάζεται να είναι ικανοί να επιτίθενται από όλες αυτές (τις τρείς) ζώνες χτυπήματος. Εξ αιτίας της φύσεως του στυλ μετακίνησης οι παίκτες που χρησιμοπιούν το serve και volley, θα πρέπει να είναι ικανοί να χτυπoύν χαμηλές επιθετικές μπαλιές στην ζώνη χτυπήματος, επειδή πολλές από αυτές τις βολές πιάνονται στην αρχή της αναπήδησής τους. 

Οι baselines παίκτες του rally παιξίματος νιώθουν πιο άνετα χτυπώντας μπαλιές στην ζώνη χτυπήματος μεσσαίου επιπέδου και οι αμυντικοί παίκτες χτυπούν βολές από μεσοχαμηλό επίπεδο ζώνης χτυπήματος εξαιτίας της αμυντικής τους κατάστασης ή της μέτριας κίνησης προς την μπάλα.

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Λίγα λόγια, γενικά για τις βολές στο τένις

Όλοι οι νέοι παίκτες που θέλουν να παίζουν όπως οι επαγγελματίες πρέπει να εμπεδώσουν την σιγουριά πρώτα της βολής και μετά την ακρίβειά της με σωστή  τεχνική εκτέλεσης.

Για την σιγουριά της βολής πρέπει ο αρχάριος παίκτης να αποκτήσει την βασική τεχνική, τον σωστό  χωροχρονικό συντονισμό  της κίνησης της ρακέτας, της κίνησης του σώματος και των ποδιών για την καλύτερη επαφή με την μπάλα.

Για την ακρίβεια της βολής θα πρέπει να ελέγχει την κατεύθυνση, την ένταση και την τροχιά που θα δώσει στην μπάλα κατά την επαφή.

Για να ξεκινήσει κάποιος να παίζει τένις πρέπει να γνωρίζει τα τρία (3) βασικά χτυπήματα της βασικής γραμμής, το forehand, το backhand και το service καθώς επίσης την λόμπα, το ντρόπ σότ, το βολέ, το passing shot (τα περάσματα) και το σμάς.

Το forehand και το backhand είναι θεμελιώδεις βολές εδάφους, που χρησιμοποιούνται ευρέως στο παιχνίδι. Χρησιμοποιούνται συνήθως για να στέλνουν την μπάλα δυνατά και βαθιά στο αντίπαλο γήπεδο. Ωστόσο, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε μέρος του γηπέδου. Τα χτυπήματα εδάφους εκτελούνται από τους παίκτες του τένις, αφού η μπάλα αναπηδήσει στο έδαφος. 

Το χτύπημα backhand έρχεται με δύο τεχνικές:

Α. Τεχνική backhand με τα δύο χέρια και
Β. Τεχνική backhand με το ένα χέρι.
Forehand Drive
                                                           
Το χτύπημα forehand επιτυγχάνεται φέρνοντας τη ρακέτα πίσω από ολόκληρο το σώμα σου ημικυκλικά κατά κάποιον τρόπο και στη συνέχεια, προς την κατεύθυνση που θα θέλεις να κατευθύνεις την μπάλα. Αν είσαι δεξιόχειρας παίκτης, το χτύπημα forehand ξεκινά από τη δεξιά πλευρά του σώματός σου και τότε η κίνηση συνεχίζεται σε ολόκληρο το σώμα σου, καθώς η επιφάνεια των χορδών της ρακέτα σου έρχεται σε επαφή με την μπάλα. 

(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)

Το χτύπημα forehand τελειώνει με μία πλήρη αιώρηση (follow-through). Δηλαδή μετά την επαφή, ο παίκτης συνεχίζει να περιστρέφει το πάνω μέρος του σώματος, φέρνοντας τη ρακέτα πίσω από την άλλη πλευρά του ώμου, με ομαλό και χαλαρό τρόπο. 

Γενικά, αυτό το χτύπημα forehand είναι το πιο κοινό όπλο για αρχάριους παίκτες, αλλά και στο επαγγελματικό τένις οι περισσότεροι παίκτες έχουν επίσης αυτό το χτύπημα, ως ένα από το πιο ισχυρά και σημαντικά χτυπήματά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το χτύπημα forehand εκτελείται με topspin. Το topspin προσθέτει περιστροφές στην μπάλα στέλνοντάς την πολύ πιο πάνω από το φιλέ (με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται τα σφάλματα) και σε μεγάλη αναπήδηση, η οποία μπορεί να βάλει τον αντίπαλό σου σε μια δύσκολη κατάσταση. Εκτός από το forehand topspin, ένα backspin ή ένα forehand shot slice μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως χτύπημα προσέγγισης. 

Ένα flat forehand είναι ένας άλλος τρόπος εκτέλεσης του forehand που χρησιμοποιείται συνήθως λόγω της ταχύτητάς του (δεν έχει spin). Ωστόσο, το περιθώριο σφάλματος για αυτό τον τρόπο χτυπήματος forehand είναι πολύ υψηλό.

Backhand Drive 
(Με το ένα χέρι)

(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)




Backhand Drive 
 (Με τα δύο χέρια)
Στο backhand χτύπημα ο παίκτης αιωρεί την ρακέτα του γύρω από το σώμα του, κατά τέτοιο τρόπο όπως τραβάει ένας ξιφομάχος το ξίφος του και εκτελεί το χτύπημα προς την κατεύθυνση, όπου ο παίκτης θέλει να στείλει την μπάλα. 

Γενικά το backhand χτύπημα χρησιμοποιείται μαζί με το forehand και σε ράλι χτυπημάτων. Ωστόσο, το χτύπημα αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως μια βολή προσέγγισης, αν ο παίκτης το επιθυμεί.

(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)

Το χτύπημα backhand μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση των δύο χεριών ή με την χρήση του ενός χεριού. Το χτύπημα backhand είναι γενικά πιο δύσκολο και πιο αδύναμο χτύπημα σε σύγκριση με το χτύπημα forehand. 

Συγκρίνοντας τις δύο λαβές backhand, η λαβή backhand με τα δύο χέρια είναι πιο σταθερή λαβή και έχει περισσότερη δύναμη, από ό, τι η λαβή backhand με το ένα χέρι. Έτσι, αυτή η τεχνική backhand με τα δυο χέρια, είναι πιο δημοφιλής σήμερα στους νέους επαγγελματίες παίκτες τένις. Ωστόσο, η λαβή backhand με ένα χέρι έχει επίσης τα δικά της πλεονεκτήματα, ένα εκ των οποίων είναι ότι εκεί που φτάνει η λαβή αυτή με το ένα χέρι για να χτυπήσει την μπάλα, δεν μπορεί να φτάσει η λαβή με τα δύο χέρια.

Service 
Το service είναι αλήθεια ότι αφορά περισσότερο το αγωνιστικό κομμάτι του τένις και αποτελεί ίσως το πιο δύσκολο, κατά πολλούς, στοιχείο της βασικής τεχνικής.


(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)

Κατά περιόδους σημάδεψε την πορεία του αθλήματος, επηρεάζοντας την στρατηγική των παικτών και κατά συνέπεια το γενικότερο θέαμα.
Υπήρξε εποχή που το επαγγελματικό τένις αποτελούνταν από service και το πολύ δύο εναλλαγές της μπάλας (Boris Becker «boom-Boom» Becker, Ivanicevic, Sampras, Navratilova).
Παρ’ όλο που η σημερινή μορφή του αγώνα έχει αλλάξει κατά πολύ, το service δεν έχει χάσει καθόλου την αξία του.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα παικτών που πανηγυρίζουν το «σπάσιμο» του service του αντιπάλου τους, σαν την νίκη στον αγώνα.
Υπάρχουν όμως και άλλα χτυπήματα που πρέπει να έχει στο «οπλοστάσιό» του ένας παίκτης του τένις, όπως είναι η λόμπα (lob), το βολέ (volley), το χάλφ βολέ (half volley), το ντρόπ σότ (drop shot) και το σμάς (smash).

Λόμπα
Η λόμπα χρησιμοποιείται πολύ στον αθλητισμό. Βγαίνει από την αρχαϊκή αγγλική λέξη lob, που σημαίνει «αράχνη», αλλά μαρτυρείται από το 1824.

(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)

Η λόμπα χρησιμοποιείται και στο ποδόσφαιρο, αλλά χρησιμοποιείται περισσότερο στο τένις. Στο τένις ένας παίκτης με αυτό το χτύπημα δίνει τέτοια τροχιά στη μπάλα στον αέρα, ώστε να σχηματίσει ένα υψηλό τόξο. Είναι μια υψηλή και δυνατή μπαλιά, κυρίως όταν ο αντίπαλος είναι κοντά στο φιλέ.

 Drop shot
Το drop shot είναι χτύπημα με ανάποδο φάλτσο, που κάνει τη μπάλα να σκάει στο αντίπαλο γήπεδο και να μένει κοντά και χαμηλά στο φιλέ, στην πλευρά του αντίπαλου. 
(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)

Ένα καλό drop shot απαιτεί μεγάλη επαφή. Η μπάλα πρέπει να αναπηδήσει χαμηλά και κοντά στο φιλέ, μερικές φορές με underspin (ή backspin ). Το Backspin επιβραδύνει την μπάλα και μειώνει το ύψος της αναπήδησης. Με Sidespin μπορεί επίσης να χτυπηθεί η μπάλα έτσι ώστε να πηγαίνει στο πλάι, όταν αναπηδά ή με sidespin και backspin μαζί, που κάνει την μπάλα να στροβιλίζεται και να προβληματίζει τον αντίπαλο.

Κακό drop shot είναι το shot αυτό, όταν η μπάλα πάει πάρα πολύ βαθιά μέσα στο γήπεδο του αντιπάλου και κοντά του, ή αναπηδά πολύ υψηλά. Όταν συμβαίνει αυτό, ο αντίπαλος μπορεί να πάρει την μπάλα, και να κάνει μια εύκολη επιστροφή για να κερδίσει τον πόντο. Ένα πολύ μαλακό drop shot όμως που μόλις μετά βίας ταξιδεύει πάνω από το φιλέ, (το ονομάζουμε και Dink shot, ένας όρος που ενδεχομένως να έχει δανειστεί από το βόλεϊ) κερδίζει σχεδόν σίγουρα τον πόντο. Το Dink shot μπορεί να είναι πολλά πράγματα .. μπορεί να είναι ένα πολύ αδύναμο σουτ ... ή ένα τυχερό σουτ-σταγόνα, που γλιστράει ακριβώς πάνω από το φιλέ και προσγειώνεται στο αντίπαλο γήπεδο.

Forehand Volley A. κοντά στο στήθος
                            Β. κοντά στον αστράγαλο



(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)






Backhand Volley 
Ο πρωταρχικός στόχος του volley, είναι να πάει ο παίκτης στην επίθεση και να μειώσει τον χρόνο αντίδρασης του αντιπάλου. 

(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ένας παίκτης αποκλείει κάθε δυνατότητα μιας κακής αναπήδησης από μια ανώμαλη επιφάνεια, όπως σε ορισμένα γήπεδα με χόρτο ή χώμα. 

Επίσης, αν ο παίκτης είναι κοντά στο φιλέ, έχει μια ευρύτερη επιλογή των γωνιών για να χτυπήσει στο γήπεδο του αντιπάλου. Ωστόσο, πρέπει να έχει γρήγορα αντανακλαστικά και καλό συντονισμό χεριού-ματιού αν είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει αυτό το χτύπημα. Γενικά, ένας παίκτης με δυνατό service, θα κάνει ένα καλό volley αρκετά κοντά στην γραμμή service. Ο παίκτης στη συνέχεια θα κινηθεί πιο κοντά στο φιλέ με την ελπίδα να κάνει ένα δεύτερο νικηφόρο volley. Είναι δύσκολο να χτυπήσεις ένα αποτελεσματικό volley στην περιοχή μεταξύ της βασικής γραμμής και της γραμμής service, διότι είσαι σε μια ακατάλληλη θέση, που συνήθως ονομάζεται «no man's land» (γη του κανενός).

Half Volley
Το half volley είναι ένα χαμηλό volley μετά από την αναπήδηση της μπάλας κάτω. Ο παίκτης δεν κάνει μια πλήρη backswing. 

(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)

Η λαβή για αυτό το χτύπημα είναι η τυπική, με Ηπειρωτικό πιάσιμο. Επίσης, χρειάζεται να μείνεις κάτω, όταν χτυπήσει τη μπάλα και είναι πολύ σημαντικό, αλλιώς θα πάει μακριά. Το half volley είναι ένα δύσκολο χτύπημα για να το κάνεις. Συχνά ένας παίκτης χτυπά half volley, όταν αυτό επιβάλλεται από τον αντίπαλο (π.χ. κάνεις service, πάς να ανέβεις στο φιλέ κι ο αντίπαλός σου κάνει την επιστροφή της μπάλας στα πόδια σου χαμηλά).

Smash
Το smash στο τένις είναι μια βολή που τη χτυπάς πάνω από το κεφάλι με μια κίνηση service. Ένα smash μπορεί συνήθως να το κάνεις με μεγάλη δύναμη και με σχετική ασφάλεια και είναι συχνά η βολή που τελειώνει τον πόντο.  

(πατήστε πάνω στην εικόνα για να ανοίξει)

Όταν λέμε smash αναφερόμαστε συνήθως στο forehand smash. Το να χτυπήσεις με backhand το smash είναι σπάνιο και πιο δύσκολο να εκτελεστεί, ειδικά για αρχάριους, δεδομένου ότι είναι ένα υψηλό backhand volley και το χτυπάς από μια δύσκολη γωνία. Το forehand smash χρησιμοποιήθηκε, για πρώτη φορά στο τένις, από την Ηelena Rice στο τελικό πρωτάθλημα στο Wibledon το 1890.