Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Εξοπλισμός τένις

Η τεχνολογία άλλαξε ακόμη περισσότερο το άθλημα. Κάποτε τα γήπεδα κατασκευάζονταν μόνο από χόρτο, χώμα η τσιμέντο.

Σήμερα γίνονται από χρωματιστά συνθετικά προϊόντα σε επιφάνειες επί παραγγελία και η τεχνολογία των ρακετών συνεχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία.

Οι ρακέτες κάποτε κατασκευάζονταν από ξύλο κι ήταν πολύ βαριές για το χέρι μας, στις μέρες μας κατασκευάζονται από γραφίτη, υαλοβάμβακα, βόριο, κέβλαρ κ.ά. και είναι ελαφρύτερες, μεγαλύτερες, πιο άκαμπτες και δυνατότερες και επιτρέπουν στους παίχτες ανεξάρτητα από το επίπεδο των δεξιοτήτων τους, να παράγουν μεγαλύτερη ταχύτητα ρακέτας και να χτυπάνε την μπάλα με περισσότερη δύναμη.

Επίσης οι χορδές, τα ρούχα, τα παπούτσια, τα αξεσουάρ, τα γήπεδα, οι μπάλες κ.ά., όλα κατασκευάζονται με τα τελειότερα μηχανήματα και υλικά. Ακόμη οι νέοι παίχτες είναι πιο εύσωμοι, πιο γυμνασμένοι και πιο δυνατοί. Άρα μπορούν και χρησιμοποιούν μεγαλύτερη ποικιλία στάσεων και τρόπων πιασίματος της ρακέτας. Ακόμη και η φιλοσοφία της διδασκαλίας και η επιστήμη της προπόνησης έχει αλλάξει.

Μέχρι το 1960 το ενδιαφέρον δεν ήταν αρκετά υψηλό, για να μπορούν να υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες δάσκαλοι προπονητές. Σήμερα οι επαγγελματίες δάσκαλοι του τένις, οι προπονητές και τα πακέτα μαθημάτων είναι δεδομένα. Η διαθεσιμότητα της πληροφόρησης, που αφορά την προετοιμασία, την απόδοση, την διατροφή, την λήψη υγρών, την ψυχολογία, την ασφάλεια, την πρόληψη τραυματισμών και την αντιμετώπισή τους, καθώς επίσης και η αθλητική επιστήμη έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος ανεβάσει την ποιότητα του παιχνιδιού

Ρακέτα
Για την επιλογή Ρακέτας
Όταν πρόκειται να αγοράσεις μια ρακέτα αφιέρωσε ορισμένο χρόνο, να διαβάσεις όσα σχετικά βρίσκονται πάνω στην συσκευασία ή συνοδεύουν την ρακέτα. Oι ετικέτες, τα αυτοκόλλητα, οι κάρτες και οι ταμπέλες παρέχουν σημαντική πληροφόρηση σχετικά με το μέγεθος της κεφαλής της ρακέτας, το μήκος, την τάση χορδής, την ευκαμψία της και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά. 

Οι ρακέτες το 1989 ζύγιζαν ανάμεσα από 312 και στα 397 γραμμάρια. Το 1995 το βάρος τους έπεσε στα 255 γραμμάρια, το 2004 ήταν στα 227 γραμμάρια και το μέγιστο στα 355 γραμμάρια. Οι αρχάριοι παίχτες αγωνίζονται καλύτερα με ρακέτες, που είναι ελαφριές και σχετικά άκαμπτες για να παρέχουν ισχύ. Οι ελαφρύτερες ρακέτες θα πρέπει να έχουν μετατοπισμένο το κέντρο βάρος τους μετατοπισμένο προς την κεφαλή της ρακέτας. Αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει, πιθανόν να είναι δύσκολο για τους παίχτες να παράγουν την απαιτούμενη ισχύ. Δεν υπάρχει κάτι αρνητικό στις πιο βαριές ρακέτες, αλλά απαιτούν προσπάθεια και τις ικανότητες ενός μεσαίου η και προχωρημένου παίχτη για την εκτέλεση καλύτερων και δυνατότερων χτυπημάτων.  

Το βάρος της ρακέτας με τα σύγχρονα υλικά μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο, αλλά αυτό θα έκανε την ρακέτα αντιπαραγωγική σε δύναμη, διότι η μεταφορά της ορμής πρός την μπάλα θα ήταν λιγότερο αποτελσματική.

Γενικά οι άκαμπτες ρακέτες παρέχουν περισσότερη ισχύ, ενώ οι ευλύγιστες ρακέτες θεωρείται ότι παρέχουν μεγαλύτερο έλεγχο. Φυσικά ανεξάρτητα από την ευκαμψία μιας ρακέτας ο έλεγχος της μπάλας εξαρτάται από την ικανότητα του κάθε παίχτη, παρά από τον τύπο της ρακέτας. Άλλωστε δεν υπάρχει και καμία μέτρηση της ευκαμψίας της ρακέτας και δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι σε’ αυτό. Κύριος στόχος του κάθε παίκτη στην εκτέλεση των χτυπήματα εδάφους τένις είναι η ακρίβεια και η δύναμη. Η ρακέτα διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην ακρίβεια και τη δύναμη στα χτυπήματα εδάφους. 

Η χρήση μιας ισχυρής ρακέτας είναι ιδανική περίπτωση, όταν θέλεις να βελτιώσεις τα χτυπήματα εδάφους. Μια ισχυρή ρακέτα μπορεί να αντισταθεί σε ένα ισχυρό χτύπημα του αντιπάλου και την εμποδίζει από το να καμφθεί ή να παραμορφωθεί. Το αποτέλεσμα είναι να απορροφάται λιγότερη ενέργεια από την ρακέτα και η περισσότερη ενέργεια να επιστρέφει στην μπάλα με αποτέλεσμα την πιο ισχυρή βολή.

Με την συνεχή προπόνηση ο παίχτης αναπτύσσει ένα προσωπικό στυλ αιώρησης της ρακέτας .
  • Οι παίχτες οι οποίοι εκτελούν μικρές αιωρήσεις φαίνεται ότι τα καταφέρνουν καλύτερα με πιο άκαμπτες ρακέτες.
  • Οι παίχτες με μεγάλες αιωρήσεις προτιμούν πιο εύκαμπτες ρακέτες.
  • Ορισμένοι παίχτες χρησιμοποιούν μια αιώρηση ενδιαμέσου μεγέθους και συνεπώς ψάχνουν και βρίσκουν ρακέτα με ενδιάμεση ευκαμψία.
Οι περισσότερες ρακέτες έχουν επιφάνεια 90 έως 110 ίντσες. Οι περισσότεροι ερασιτέχνες παίχτες προτιμούν τις ρακέτες με την μεγαλύτερη επιφάνεια. Σήμερα 13 στους 20 κορυφαίους παίχτες του κόσμου παίζουν με ρακέτες 90 έως και το πολύ 100 ίντσες.

Το μήκος ρακέτας
Το μήκος της πρέπει να είναι μέχρι 73,66 εκατοστά. Το μέσο μήκος είναι 69,21 εκατοστά.

Συμβουλές για την επιλογή της ρακέτας
Κάθε μοντέλο βγαίνει σε πέντε με έξη μεγέθη. Εσύ, για να επιλέξεις την λαβή που θα ταιριάζει στο δικό σου χέρι, κάνε χειραψία με την ρακέτα ή κράτησέ την με ανατολικό forehand πιάσιμο, έτσι που ο αντίχειρας να αγγίζει την πρώτη άρθρωση του μεσαίου δακτύλου. 

Τοποθέτησε ένα δάχτυλο ανάμεσα στον παράμεσο και το μεσαίο δάχτυλο. Η απόσταση που μετριέται θα πρέπει να είναι πολύ κοντά στην περιφέρεια της λαβής της ρακέτας που ταιριάζει στα χέρια σου. Θα πρέπει ο δείκτης του άλλου χεριού να χωράει ανάμεσα στον παράμεσο και το μεσαίο δάχτυλο. Αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος για τον δείκτη, η λαβή είναι μικρή. 

Παίξε με μια δανεισμένη ρακέτα. Αν αυτή περιστρέφεται μέσα στο χέρι κατά την επαφή, η λαβή μπορεί να είναι μικρή. Αν το χέρι και ο βραχίονά σου κουράζονται γρήγορα, μπορεί να είναι μεγάλη. Κράτα την με το ισχυρό σου χέρι. Θα πρέπει να είναι άνετη και εύκολη στο χειρισμό της. Το σχήμα της λαβής θα πρέπει να ταιριάζει με το περίγραμμα του χεριού σου. 

Στην κανονική λαβή η άκρη του αντίχειρα πρέπει να συναντάει την πρώτη άρθρωση του μεσαίου δακτύλου και ο δείκτης να είναι πιο μπροστά σαν να είναι έτοιμος να πατήσει την σκανδάλη ενός όπλου. Ο καλός χειρισμός της ρακέτας λοιπόν εξαρτάται, εν μέρει, από το σωστό πάχος λαβής της. Ο παρακάτω οδηγός σου βοηθάει να επιλέξτε το σωστό πάχος λαβής:

L0       :  Παιδιά κάτω των 10 ετών
L1 (4 1/) :  Ταιριάζει σε παιδιά 10-12 ετών ή γυναίκες με μικρά δάχτυλα.
L2 (4 1/4) :  Συνήθως ταιριάζει στις περισσότερες γυναίκες με τη συνηθισμένη παλάμη (η απόσταση μεταξύ της άκρης του μεσαίου δακτύλου και της βάσης - κάτω μέρους της παλάμης είναι 16-17 εκ.)
L3 (4 3/8):  Συνήθως η λαβή αυτή ταιριάζει στους περισσότερους άνδρες με φυσιολογική παλάμη. (η απόσταση μεταξύ της άκρης του μεσαίου δακτύλου και της βάσης – κάτω μέρους της παλάμης είναι 17,5-18,5εκ.)
L4 (4 1/2) :  Συνήθως ταιριάζει σε άνδρες με μεγάλη παλάμη ή με μακριά δάκτυλα (η απόσταση μεταξύ της άκρης του μεσαίου δακτύλου και της βάσης – κάτω μέρους της παλάμης είναι 19-20εκ.)

Αν βρίσκεσαι μεταξύ δύο μεγεθών grip, προτίμησε το μικρότερο και πρόσθεσε ένα overgrip για να φθάσεις στο ιδανικό αποτέλεσμα. Ένα τυπικό overgrip θα μεγαλώσει το πάχος της λαβής σου κατά 130-150mm και θα προσθέσεις γύρω στα 10gr στο συνολικό βάρος της ρακέτας.

Ένας καλός κανόνας είναι όταν πιάνεις τη λαβή της ρακέτας η απόσταση μεταξύ των δακτύλων και του κάτω μέρους της παλάμης να είναι ίση με το πάχος του δείκτη.

Συμβουλές για την συντήρηση και την μεγαλύτερη διάρκεια της ζωής των ρακετών

  1. Αποφεύγουμε να αποθηκεύουμε τις ρακέτες σε πολύ ζεστά, πολύ κρύα ή σε πολύ υγρά μέρη.
  2. Χρησιμοποιούμε πάντα τα καλύμματα όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.
  3. Να αποφεύγουμε το στρίψιμο της ρακέτας πάνω στο έδαφος για τον καθορισμό γηπέδου, service και πλευράς υποδοχής.
  4. Να μη χρησιμοποιούμε τη ρακέτα για να σηκώνουμε μπάλες, αν το πλαίσιο τρίβεται στο έδαφος.
  5. Σκουπίζουμε και καθαρίζουμε τις χορδές αν παίξαμε σε υγρό γήπεδο ή αν παίξαμε σε περίοδο αυξημένης υγρασίας.
  6. Αλλάζουμε την επικάλυψη της λαβής ή τον αντιιδρωτικό ιμάντα όταν η αρχική λαβή γίνει γλιστερή η σκιστεί.
  7. Αποφεύγουμε το ρίξιμο της ρακέτας και την αναπήδησής της στο έδαφος ή και το χτύπημα άλλων αντικειμένων με αυτή εκτός της μπάλας.
  8. Ελέγχουμε τη ρακέτα για πιθανό στράβωμα και ρωγμές και ξυσίματα στα μέρη που περνούν οι χορδές πριν την πλέξουμε.
  9. Αν μια χορδή σπάσει, κόβουμε όλα τα κομμάτια της για να αφαιρεθεί η τάση από το πλαίσιο.
Καθένας μας βασίζεται σε διαφορετικούς παράγοντες όταν επιλέγει μία ρακέτα.

Κάποιοι επιλέγουν το μοντέλο το οποίο χρησιμοποιούν οι αγαπημένοι τους παίχτες, κάποιοι άλλοι ακολουθούν τις συστάσεις του προπονητή τένις ή κάποιου πωλητή καταστήματος και κάποιοι επιλέγουν τη ρακέτα απλά λόγω του σχήματος ή και του χρώματος της.

Η καλύτερη επιλογή, ωστόσο θα γίνει αν κάνεις μια λεπτομερή ανάλυση, όσον αφορά στο στυλ του παιχνιδιού σου και τη βελτίωση που θα θέλατε να έχεις στο παιχνίδι σου. Γενικά, οι ρακέτες χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τον έλεγχο και τη δύναμη που είναι σχεδιασμένες να δώσουν στα χτυπήματα:

    1. Ρακέτες καθαρά προσανατολισμένες στον έλεγχο των χτυπημάτων
Γενικώς οι βαριές ρακέτες (310-350γρ) έχουν καλύτερο έλεγχο και χρησιμοποιούνται συνήθως από άνδρες υψηλού επιπέδου ή επαγγελματίες παίχτες του τένις με μεγάλη αιώρηση στα χτυπήματα τους. Οι ρακέτες αυτές μπορούν να παράγουν δύναμη και ταυτόχρονα υψηλής ακρίβειας χτυπήματα υπό την προϋπόθεση ότι ο παίχτης έχει την κατάλληλη σωματική δύναμη και πολύ καλό επίπεδο τεχνικής.

Το κύριο μειονέκτημά τους είναι η δυσκολία του παίχτη να τις χειριστεί, αν το επίπεδο της τεχνικής του ή σωματική του δύναμη δεν επαρκεί. Τις περισσότερες φορές οι βαριές ρακέτες έχουν μικρό εμβαδόν κεφαλής (88-98sq.in.), μικρό πλάτος πλαισίου (17-22mm) και ισορροπία μικρότερη ή ίση των 320mm.

    1. Ρακέτες προσανατολισμένες στον έλεγχο των χτυπημάτων, οι οποίες προσφέρουν και κάποια δύναμη
Συνήθως αυτές οι ρακέτες ζυγίζουν από 290-309gr και χρησιμοποιούνται από προχωρημένου επιπέδου άνδρες παίχτες του τένις ή/και γυναίκες επαγγελματίες παίκτριες με μεγάλη αιώρηση. Το κύριο πλεονέκτημά τους είναι η ακρίβεια με κάποια δύναμη. Οι πιο πολλές απ’ αυτές τις ρακέτες έχουν μεσαίο εμβαδόν κεφαλής (95-105sq.in.), πλάτος πλαισίου (21-24mm) και ισορροπία στα 310-330mm.

    1. Ρακέτες με ιδανικό συνδυασμό ελέγχου και δύναμης των χτυπημάτων
Συνήθως οι ρακέτες αυτής της κατηγορίας ζυγίζουν από 270-289 gr και είναι οι πιο κατάλληλες για μεσαίου ή αρκετά προχωρημένου επιπέδου άνδρες ή προχωρημένου επιπέδου γυναίκες τενίστριες με μεσαίες αιωρήσεις στα χτυπήματα τους, οι οποίες επιζητούν τον ιδανικό συνδυασμό μεταξύ δύναμης και ακρίβειας. Επίσης τενίστες, μικρής ηλικίας 12-14 ετών, χρησιμοποιούν αυτές τις ρακέτες ως μεταβατικές από την παιδική στη ρακέτα ενηλίκων. Οι ρακέτες αυτές συχνά έχουν μεσαίο ως αρκετά μεγάλο εμβαδόν κεφαλής (102-110sq.in.), πλάτος πλαισίου (23-26mm) και σημείο ισορροπίας στα 325-340mm.

    1. Ρακέτες προσανατολισμένες στη δύναμη, οι οποίες προσφέρουν και κάποιο έλεγχο στα χτυπήματα
Αυτές οι ρακέτες ζυγίζουν συνήθως 250-269gr και είναι κατάλληλες τόσο για αρχάριους άνδρες τενίστες, όσο και για αρχάριες ως μεσαίου επιπέδου γυναίκες τενίστριες που χρησιμοποιούν μικρές ή μεσαίες αιωρήσεις στα χτυπήματα τους κι επιθυμούν να έχουν μια ρακέτα που προσφέρει δύναμη αλλά και κάποιο έλεγχο, ενώ παράλληλα να είναι εύκολη στο χειρισμό της. Ρακέτες τέτοιου τύπου έχουν συνήθως μεγάλο εμβαδόν κεφαλής (106-115sq.in.), πλάτος πλαισίου (25-28mm) και σημείο ισορροπίας προς την κεφαλή της ρακέτας στα 335-345mm.

    1. Ρακέτες προσανατολισμένες στη δύναμη των χτυπημάτων
Αυτές οι ρακέτες έχουν βάρος από 230-249gr, είναι κατάλληλες για άντρες και για γυναίκες που χρησιμοποιούν μικρές αιωρήσεις στα χτυπήματα τους, έχουν έλλειψη σωματικής δύναμης (ιδιαιτέρως γυναίκες ή ηλικιωμένοι άντρες) ή έχουν χαμηλό - μεσαίο επίπεδο τεχνικής και επιθυμούν μια ρακέτα που να προσδίδει δύναμη στο παιχνίδι τους.
Τις περισσότερες φορές οι ρακέτες αυτής της κατηγορίας έχουν μεγάλο εμβαδόν κεφαλής (113-128sq.in.)και πλάτος πλαισίου 28-32mm, ενώ το σημείο ισορροπίας τους είναι πιο κοντά στην κεφαλή της ρακέτας (>340mm).
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα διαφορετικά χαρακτηριστικά της κάθε ρακέτας (εμβαδόν κεφαλής, βάρος, πλάτος πλαισίου) επηρεάζουν την τενιστική απόδοση και το παιχνίδι μας.

Εμβαδόν κεφαλής της ρακέτας
Το πόσο μεγάλη είναι η επιφάνεια της ρακέτας - που θα χτυπήσει την μπάλα - επηρεάζει άμεσα την ταχύτητα του χτυπήματος της. Μια μεγάλη επιφάνεια επαφής παράγει περισσότερη δύναμη - σε σχέση με μία μικρότερη - όταν όλες οι άλλες συνθήκες παραμένουν ίδιες. Μία μεγάλη επιφάνεια επαφής επίσης παρέχει ένα μεγαλύτερο «sweet-spot» (ιδανικό σημείο χτυπήματος της μπάλας πάνω στο κεφάλι της ρακέτας) κι επομένως, μειώνει την πιθανότητα εκτός κέντρου χτυπημάτων. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο για αρχάριους παίχτες, οι οποίοι γενικώς χρειάζονται περισσότερη δύναμη και αρκετά μεγάλο «sweet-spot». Οι προχωρημένοι παίχτες επιζητώντας τον έλεγχο, αντιθέτως, θα έπρεπε να επιλέγουν μία ρακέτα με μικρό εμβαδόν κεφαλής που είναι πιο εύκολη στο χειρισμό.

Βάρος και Ισορροπία-Πρωστόβαρες, οπισθόβαρες και ουδέτερες (ζυγισμένες) ρακέτες
Βάρος και ισορροπία είναι δύο μεταβλητές που επηρεάζουν κυρίως την απόδοση της ρακέτας κι επομένως, την δική σου απόδοση στο γήπεδο. Γενικώς, οι βαριές ρακέτες παράγουν περισσότερη δύναμη υπό την προϋπόθεση ότι ο παίχτης έχει την κατάλληλη/απαραίτητη σωματική δύναμη και την τεχνική να επιταχύνει τη ρακέτα προς την μπάλα. Βαριές ρακέτες με χαμηλή ισορροπία (ισορροπία πιο κοντά στη λαβή της ρακέτας) προσφέρουν στους προχωρημένους παίχτες καλύτερο έλεγχο στα χτυπήματά τους. Οι ερασιτέχνες παίχτες, οι μεσαίοι και οι αρχάριοι, ωστόσο καλό είναι να επιλέγουν ρακέτες με σημείο ισορροπίας στο κέντρο τους, οι οποίες να μην είναι πολύ βαριές.


Οι ρακέτες ανάλογα με το μοντέλο έχουν το βάρος τους μοιρασμένο διαφορετικά. Τα τελευταία χρόνια οι παίκτες που βρίσκονται στην παγκόσμια κατάταξη χρησιμοποιούν μοντέλα που έχουν το βάρος στους περισσότερο στην κεφαλή της ρακέτας, όπως είναι ο Nadal, o Federer, o Murray, o Roddick, o Verdasco, o Blake, o Μonfils κά.

Πλάτος πλαισίου ρακέτας
Το πλάτος πλαισίου επηρεάζει τη δύναμη με την οποία θα «φύγει» η μπάλα από τη ρακέτα μετά το χτύπημα. Ένα πλατύ προφίλ δίνει περισσότερη δύναμη και αντιστρόφως. Παίχτες με μεγάλες αιωρήσεις στα χτυπήματα τους , με «κλειστή» λαβή (westerngrips) που χρησιμοποιούν πολύ spin θα πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν ρακέτες με πλατύ προφίλ επειδή η μειωμένη-μικρή γωνία επαφής της ρακέτας με την μπάλα θα έχει ως αποτέλεσμα συχνά χτυπήματα στο πλαίσιο της ρακέτας.

Χορδές
Οι περισσότερες φθηνές ρακέτες είναι πλεγμένες. Οι αγωνιστικές πωλούνται άπλεχτες. Η τάση της χορδής κυμαίνεται από 23 έως και 30 κιλά. Όσο πιο χαμηλή η τάση τόσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη. Οι τεντωμένες χορδές επιτρέπουν μεγαλύτερο έλεγχο αρκεί να είναι κάποιος αρκετά καλός παίχτης ώστε να ελέγχει την μπάλα ανεξάρτητα από την ευκαμψία της ρακέτας η την τάση της χορδής. Καλό είναι να σταθεροποιείται ο παίχτης σε μία τάση χορδής, πού δίνει τον συνδυασμό δύναμης και ελέγχου.
Το πλέξιμο των χορδών της ρακέτας σου, πρέπει να εξεταστεί, αν θέλεις να βελτιώσεις τα χτυπήματά σου. Επιπλέον, η δύναμη των χτυπήματα εδάφους σας μπορεί επίσης να βελτιωθεί, αν χρησιμοποιείς μια ρακέτα με πιο πυκνή πλέξη. Επίσης πρέπει να εξετάσεις την τάση των χορδών αν θέλεις να βελτιώσεις τα χτυπήματα εδάφους ειδικά αν θέλεις να αυξήσεις την ταχύτητα με την οποία θα φεύγει η μπάλα από την επιφάνεια των χορδών της ρακέτας σου. Για να αυξήσεις τη δύναμη των χτυπημάτων εδάφους πρέπει να μειώσεις την πίεση στο πλέγμα της ρακέτας σου. Η ιδανική ένταση χορδών κυμαίνεται 24-26 Kg, για βέλτιστη δύναμη. Ωστόσο, η μείωση της έντασης των χορδών της ρακέτας μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο έλεγχο της μπάλας. Έτσι, είναι σημαντικό να μην μειώσεις την τάση στο πλέγμα της ρακέτας σου χωρίς την κατάλληλη πρακτική εξάσκηση πριν πας σε έναν ανταγωνιστικό αγώνα.

Κάθε πότε πλέκουμε την ρακέτα μας;
Λέγεται ότι την πλέκουμε τόσες φορές τον χρόνο την ρακέτα μας, όσες φορές παίζουμε την εβδομάδα τένις. Σημασία φυσικά έχει να παίζεις μία με δύο ώρες την κάθε φορά.

Συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε όταν οι χορδές σπάνε αρκετά συχνά
Οι σπασμένες χορδές είναι κομμάτι της ζωής ενός παίκτη. Αλλά τι πρέπει να κάνεις όταν ο ρυθμός που σπάνε οι χορδές της ρακέτας σου είναι ανησυχητικός; Παρακάτω ακολουθούν μερικές προσαρμογές που μπορείς να κάνεις, με την εξής σειρά:

  • Χρησιμοποίησε ένα πιο χοντρό τύπο της ίδιας χορδής.
  • Χρησιμοποίησε προστατευτικά χορδών στην περιοχή τριβής.
  • Δοκίμασε μια χορδή μεγαλύτερης διάρκειας από το ίδιο υλικό.
  • Πειραματίσου με διαφορετικά υλικά.
  • Χρησιμοποίησε μια ρακέτα με πιο πυκνό πλέξιμο.
Μπάλες
Πώς να επιλέξουμε την κατάλληλη μπάλα του τένις  
Μη χρησιμοποιείς φτηνές, χαμηλής ποιότητας μπάλες ακόμη κι αν είσαι αρχάριος παίκτης. Αγόρασε τις καλύτερες διαθέσιμες με την πρώτη ευκαιρία. Πωλούνται μέσα σε πλαστικά κουτιά υπό πίεση και όταν ανοιχτούν θα κρατήσουν για τρεις έως πέντε χρήσεις για τους αρχάριους και τους μεσαίους παίκτες, διότι χάνουν την πίεσή τους και αναπήδησή τους. Μετά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την προπόνηση. Ψάξε να αγοράσεις μπάλες μακράς διαρκείας. Οι κανονικές μπάλες χρησιμοποιούνται σε πιο μαλακές επιφάνειες επειδή δεν αντέχουν πολύ. Οι μπάλες του τένις αποτελούνται από δύο μέρη από καουτσούκ τα οποία ενώνονται μεταξύ τους κατά τη διαδικασία παραγωγής. Στη συνέχεια τοποθετείται το πέλος, το οποίο αποτελείται από δύο κομμάτια οι ενώσεις των οποίων καλύπτονται με υγρό καουτσούκ. Μια μπάλα του τένις πρέπει να ικανοποιεί κάποιες μίνιμουμ προδιαγραφές (π.χ. διάμετρος μεταξύ 6,35 και 6,67 εκ. και βάρος μεταξύ 56,7 και 58,5 gr). Η καλή ποιότητα μιας μπάλας, εξαρτάται – μεταξύ άλλων – από την ποιότητα που έχει το πέλος, το καουτσούκ και η κόλλα που έχει χρησιμοποιηθεί.
Το χρώμα της μπάλας είναι πολύ σημαντικό καθώς καθορίζει το πόσο εύκολα γίνεται αντιληπτή. Το έντονο κίτρινο χρώμα, δεν εξασφαλίζει μόνο το ότι ο παίχτης μπορεί να τη δει πιο καθαρά και πιο γρήγορα, αλλά και το ότι το κοινό που παρακολουθεί ένα αγώνα, μπορεί να την «ακολουθεί» με το βλέμμα πιο εύκολα. Οι περισσότερες μπάλες, είναι κατάλληλες για όλες τις επιφάνειες. Όπως με τις ρακέτες και τις χορδές, έτσι και με τις μπάλες, η επιλογή τους είναι προσωπική υπόθεση. Το συχνό παιχνίδι με πολύ ελαφριές ή πολύ βαριές (ίσως βρεγμένες) μπάλες, μπορεί να οδηγήσει σε βεβιασμένες κινήσεις και ασυνήθιστα χτυπήματα και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός.

Οι διαφορετικοί τύποι της μπάλας του τένις
Pressurized μπάλες:
Η πίεση στο εσωτερικό της μπάλας είναι σ΄ αυτή την περίπτωση μεγαλύτερη από την εξωτερική. Πριν τη συγκόλληση των δύο κομματιών, προστίθεται μια μικρή, ειδική κάψουλα. Στη συνέχεια της διαδικασίας, η κάψουλα αυτή απελευθερώνει αέριο στο εσωτερικό της μπάλας, δημιουργώντας έξτρα πίεση. Επειδή το υλικό κατασκευής (καουτσούκ) για τις μπάλες δεν είναι απόλυτα αεροστεγές, αυτό το ειδικό αέριο που δημιουργεί την έξτρα πίεση, σιγά σιγά εξατμίζεται από το εσωτερικό τους. Για το λόγο αυτό, οι μπάλες μετά την κατασκευή τους, συσκευάζονται σε ειδικές κονσέρβες υπό πίεση. Έτσι όταν τις ανοίξεις για να παίξεις, δεν έχει αλλάξει η διαφορά πίεσης του εσωτερικού τους με το περιβάλλον (δεν έχουν «χάσει» την πίεση τους).
Από αυτή τη διαδικασία κατασκευής, πήραν και την ονομασία pressurized («πεπιεσμένου» αέρα). Μόλις ανοιχτεί μια κονσέρβα με μπάλες, σιγά σιγά αρχίζει και η εξαέρωση του αερίου που υπάρχει στο εσωτερικό τους και γίνονται πιο μαλακές κι ελαφριές. Μαζί με την απώλεια αερίου με τη χρήση, έχουμε και απώλεια της αίσθησης και της άνεσης στα χτυπήματα μας. Για το λόγω αυτό σε αγώνες επαγγελματικού τένις, οι μπάλες αλλάζουν κάθε 9 games.
Οι pressurized μπάλες προσφέρουν μεγαλύτερη άνεση στο παίξιμο (ειδικά στην αρχή).Οι pressurised μπάλες είναι κατάλληλες για τους πιο έμπειρους και καλούς παίχτες.

 Pressureless μπάλες:
Η πίεση στον πυρήνα της μπάλας είναι ίση με την εξωτερική πίεση (το περιβάλλοντος). Οι μπάλες αυτές αναπηδούν περισσότερο λόγω του ελαφρώς σκληρότερου καουτσούκ που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους. Ακόμη και αν τρυπήσει μια pressureless μπάλα, μπορείς να συνεχίσεις να παίζεις. Οι μπάλες δεν αλλοιώνονται μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, γι’ αυτό το λόγο δεν συσκευάζονται σε δοχείο υπό πίεση. Λόγω του σκληρότερου πυρήνα τους, οι pressureless μπάλες είναι λιγότερο άνετες στο παιχνίδι. Μετά από λίγο καιρό και αφού έχει φθαρεί το πέλος τους, ο πυρήνας γίνεται σκληρότερος και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η μπάλα να γίνει πιο γρήγορη. Αυτό είναι ένας σαφής δείκτης ότι πρέπει να τις αντικαταστήσεις.

Οι pressureless μπάλες συνιστώνται για αρχάριους και λιγότερο απαιτητικούς (όσον αφορά την αίσθηση του χτυπήματος) παίχτες. Ειδικά για τα μικρά παιδιά που ξεκινούν τώρα να μαθαίνουν τένις, υπάρχουν pressureless μπάλες με πολύ μικρότερη αναπήδηση: οι μπάλες για το πρώτο στάδιο (stage 1) και το δεύτερο στάδιο (stage 2). Οι περισσότερες pressureless μπάλες προπόνησης υπάρχουν σε παραπάνω από ένα χρώματα.

Ένδυση
Καλό είναι να αποφεύγεις τα εξεζητημένα ρούχα και μαγιό. Τα ρούχα πρέπει να είναι άνετα, όπως πχ τα φαρδιά σόρτς, να είναι χαλαρά και να εξασφαλίζουν άνεση στην κίνηση και ανοιχτόχρωμα για να σε κρατούν δροσερό. 

Τα ρούχα τένις σχεδιάζονται από ειδικούς για να είναι άνετα.

 Μη παρασύρεσαι από διάφορες προσφορές. 

Εσύ να αγοράζεις μόνο ό,τι σου ταιριάζει. 

Τότε μόνο θα αισθάνεσαι άνετα μέσα και έξω από το γήπεδο.

Τα μπλουζάκια δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ φαρδιά ούτε πολύ στενά, γιατί και στις δύο περιπτώσεις εμποδίζεται η ελευθερία κινήσεων. 

Διάλεξε κατά προτίμηση ρούχα από υλικό, που απορροφά τον ιδρώτα. 

Τα σορτσάκια και οι φούστες πρέπει να ταιριάζουν στο σώμα και να είναι άνετα. 

Η φόρμα και ιδιαίτερα το πάνω μέρος της φόρμας ή το πουλόβερ είναι σοβαρά εφόδια για τον παίχτη, διότι κρατάει ζεστούς τους μυς και τους προφυλάσσει από πιθανούς τραυματισμούς

Υπόδηση
Για το τένις χρειάζεσαι ειδικά παπούτσια. Επίλεξε μαλακές εύκαμπτες σόλες για μαλακά και χωμάτινα γήπεδα. Επίλεξε εύκαμπτες σόλες με πρόσθετο υλικό, αν σκέφτεσαι να παίξεις σε σκληρά γήπεδα. 

Βασικό είναι όταν διαλέγεις παπούτσια να κάνεις έναν πλευρικό έλεγχο lateral control, δηλαδή την εσωτερική και εξωτερική σταθερότητα του παπουτσιού.

Στο τένις έχουμε την ίδια ποσότητα πλάγιων μετακινήσεων όσο και μπροστινών και πισινών μετακινήσεων. Τα παπούτσια δεν πρέπει να επιτρέπουν στον αστράγαλο να ρολάρει προς τα μέσα ή προς τα έξω για να μας προφυλάσσουν από μία πιθανή εξάρθρωση του αστραγάλου.

Το βάρος των παπουτσιών
Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Αν τα χαρακτηριστικά ανταποκρίνονται στις ανάγκες σου αγόρασε παπούτσια ελαφριά.

Η άνεση
Περπάτα, τρέξε και άλλαξε κατεύθυνση, όταν τα δοκιμάζεις.

Το κόστος
Η εμφάνιση και η φίρμα δε συμβαδίζουν πάντα με την ποιότητα κατασκευής

Κάλτσες
Οι σοβαροί παίχτες γνωρίζουν ότι οι καλές κάλτσες μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση και να εμποδίσουν πιθανούς τραυματισμούς. 

Οι κάλτσες που σχεδιάζονται ειδικά για παίχτες τένις είναι χοντρές με ένα ή και δυο επίπεδα ή με επιπλέον επένδυση για το μεγάλο δάχτυλο και την φτέρνα και απορροφητικές. 

Έτσι αποφεύγουμε το υπερβολικό ίδρωμα ποδιών και έχουμε ικανοποιητικό αερισμό. Πολλές φορές αγοράζουμε ένα νούμερο παπούτσια μεγαλύτερο από το κανονικό, για να τις φορέσουμε. Υλικά που πρέπει να έχουν οι κάλτσες του τένις: COOLMAX, ακρυλικό, πολυπροπυλένιο και μάλλινο. Ποτέ δεν φοράμε βαμβακερές κάλτσες στο τένις. Όχι μόνο δεν διώχνουν τη υγρασία από το πόδι, αλλά χάνουν την φόρμα τους και γρήγορα γίνονται λείες.

Αξεσουάρ
Καπέλο
Χειμώνα και καλοκαίρι το φοράμε. Δεν τρέχει ο ιδρώτας και έχουμε και προστασία από τον επιζήμιο ήλιο.

Μπαντάνες-Περιμετώπια-Περικάρπια
Εξυπηρετούν ιδιαίτερα αυτούς που ιδρώνουν εύκολα και πολύ, διότι μαζεύουν εύκολα τον ιδρώτα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Νερό
Πιες όλο το νερό που φέρνεις μαζί σου κατά την διάρκεια του αγώνα. Μη περιμένεις να διψάσεις για να πιεις. Οπωσδήποτε πιές νερό πριν από τον αγώνα.

Φαγητό για ενέργεια
Πάρε μαζί σου κάποιο φρούτο (κάποια μπανάνα) ή μια σοκολάτα για να πάρεις γρήγορη ενέργεια.

Πετσέτες
Πάρε μαζί σου δύο πετσέτες αν ιδρώνεις πάρα πολύ και χρησιμοποίησέ τες για να απομονωθείς όταν θέλεις να συγκεντρωθείς. Βάλε τη πάνω από το κεφάλι σου και σκέψου με ποιο τρόπο θα κερδίσεις τον αγώνα

Στεγνά Μπλουζάκια
Πρέπει να έχεις κάποια μπλουζάκια μαζί σου πάντα μέσα στην τσάντα σου.

Aντικραδασμικά
Οι εταιρείες παραγωγής εξοπλισμού για το τένις παράγουν σπουδαία αντικραδασμικά και μπορείς να τα προμηθευτείς για να μειώσεις τους κραδασμούς της ρακέτας αλλά κυρίως τον εκνευριστικό ήχο που παράγεται κατά την επαφή της μπάλας με την ρακέτα μας..

Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ στις ρακέτας μου λαστιχάκι, αντί για αντικραδασμικό. 

Δεν έχω κραδασμούς στην ρακέτα μου, δεν επηρεάζω αρνητικά την δύναμη της τάσης των χορδών της ρακέτας μου και κατ’ επέκταση την δύναμη των χτυπημάτων μου, διότι το λαστιχάκι «προσαρμόζεται» τέλεια στα εκάστοτε χτυπήματα και κυρίως δεν έχω τον εκνευριστικό ήχο που παράγεται κατά την επαφή της μπάλας με την ρακέτα..