Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Λίγα πρώτα λόγια για το Forehand topsin στο τένις

Το forehand spin είναι η συνηθέστερα χρησιμοποιούμενη βολή στο τένις. Εμπλέκει τον παίκτη με το να κτυπά την μπάλα στην κυρίαρχη πλευρά του μετά την αναπήδηση και τείνει να είναι η προτιμότερη και πιο δυνατή βολή στο οπλοστάσιο ενός παίκτη.

Timing (χρονισμός)
Όλες οι επιτυχημένες βολές στο τένις βασίζονται στον επαρκή χρονισμό, ο οποίος σχετίζεται με το να μετράς από το ένα μέχρι το πέντε αρκετά γρήγορά όταν περιμένεις την μπάλα. Μέτρα ένα (1) όταν η μπάλα χτυπάει το πάτωμα και πέντε (5) όταν την χτυπήσεις.

Topspin
Tο tospin  είναι σημαντικό όταν η μπάλα χτυπιέται με «βούρτσισμα» στην πλάτη της, το οποίο την κάνει να περιστρέφεται δυναμικά σε μια εμπρόσθια τροχιά/διαδρομή. Αυτό κάνει την μπάλα να βυθίζεται και να προσγειώνεται με ασφάλεια μέσα στο αντίπαλο γήπεδο.

Λαβές
Διάλεξε την ημιδυτική, ή την πλήρως δυτική ή την ανατολική λαβή.

Στάδιο 1: Θέση ετοιμότητας

Πάρε την θέση ετοιμότητας με την ρακέτα κρατημένη μπροστά σε μια forehand λαβή. Κράτησε τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα έτοιμα να κινηθούν γρήγορα.

Η ουσία της βολής

Θα αναπτύξεις ένα δυναμικό όπλο βολής εδάφους χτυπημένο με μεγάλες ποσότητες topspin. Στόχευσε να χτυπήσεις την μπάλα περίπου ένα μέτρο πάνω από τον φιλέ. Συγκέντρωσε το βλέμμα σου στην μπάλα. Κράτησε το κεφάλι ακίνητο. Κράτα χαλαρά την λαβή σου. Προετοιμάσου να βουρτσίσεις την μπάλα. Έχε τα πόδια σου σε ανοιχτή στάση. Ανέβασε το σώμα σου τεντώνοντας τα λυγισμένα γόνατά σου.


Στάδιο 2: Ιχνηλάτησε/παρακολούθησε την μπάλα

Καθώς περιμένεις την μπάλα θα πρέπει επίσης και να την παρακολουθείς με την ρακέτα κρατημένη μπροστά σου. Ευθυγράμμισε την ρακέτα με την μπάλα (ιχνηλάτησέ την). 

Κράτα και με τα δύο σου χέρια την ρακέτα. Η ρακέτα υποστηρίζεται και με τα δύο χέρια ενώ δείχνει ελαφρά προς την μπάλα. Μετέφερε το κέντρο του σώματος προς το έξω πόδι


Η ρακέτα γέρνει μπροστά καθώς η μπάλα ιχνηλατείται, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζεται από το μη κυρίαρχο χέρι. Το σώμα ακουμπάει στην πλευρά του forehand καθώς μετακινείσαι φυσικά προς την μπάλα. Γείρε την ρακέτα ελαφρά μπροστά.
Καθώς ιχνηλατείς και  κινείσαι προς την μπάλα το μη κυρίαρχο χέρι έχει θέση κάθετα ως προς το σώμα.


Στάδιο 3: Οπίσθια αιώρηση

Με το που η μπάλα έχει αναπηδήσει κάνε μια οπίσθια αιώρηση κρατώντας τον βραχίονα και την λαβή χαλαρωμένη καθώς το κάνεις αυτό. Κάνε laid off στον καρπό. Η ρακέτα υποστηρίζεται πάνω από το χέρι με τον καρπό χαλαρό σε θέση laid off.

Ο κυρίαρχος βραχίονας είναι ευέλικτος και χαλαρωμένος. Γύρισε τους ώμους. Η επιφάνεια της ρακέτας έχει γείρει μακριά σου επειδή ο καρπός σου είναι σε θέση laid off. To βάρος του σώματος σπρώχνεται προς τα κάτω προς το εξωτερικό πόδι σε μια ανοιχτή στάση. Σπρώξε και περίστρεψε το πάνω μέρος του σώματος. Κάνε μια οπίσθια αιώρηση αφού η μπάλα έχει αναπηδήσει. Καθώς η οπίσθια αιώρηση έχει γίνει, το μη κυρίαρχο χέρι μένει κάθετα στο σώμα. Αυτό το χέρι συνεχίζει να ιχνηλατεί την μπάλα

Στάδιο 4: Εμπρόσθια αιώρηση

Καθώς ξεκινάς την εμπρόσθια αιώρηση ρίξε προς τα κάτω την κεφαλή της ρακέτας και κλείσε την επιφάνεια της ρακέτας. Ο καρπός παραμένει σε θέση lay off. Πάρε μια ανοιχτή στάση, η επιφάνεια της ρακέτας είναι κλειστή, η κεφαλή της ρακέτας πέφτει τώρα κάτω από το χέρι με τον καρπό σε lay off

Θυμήσου ότι η επιφάνεια της ρακέτας είναι κλειστή. Η κεφαλή της ρακέτας παίρνει θέση για να συγκρουστεί με την μπάλα. Ο καρπός σε θέση lay off με το κάτω μέρος της ρακέτας να δείχνει προς την μπάλα. Η κεφαλή της ρακέτας είναι κάτω από το χέρι. Πίεσε τα πόδια στο πάτωμα. Σήκωσε το βάρος προς τα επάνω. Το βάρος του σώματος παραμένει πάνω στο έξω πόδι, αλλά τώρα το σώμα σηκώνεται προς τα επάνω. Άρχισε να ανοίγεις το πάνω μέρος του σώματος. Η επιφάνεια της ρακέτας είναι αυστηρά σταθερή και η κεφαλή της είναι ελαφρά ριγμένη κάτω από το χέρι ενώ το σώμα σηκώνεται όρθιο.

Στάδιο 5: σημείο επαφής

Η επαφή γίνεται με την μπάλα μέσω ενός «βουρτσίσματος» από τα χαμηλά προς τα ψηλά με σκοπό να μεταδόσει το topspin. Μπορείς να κάνεις επαφή σε οποιοδήποτε ύψος μέχρι το ύψος του κεφαλιού. 
Αρχίζοντας με την κορυφαία άκρη σπρώξε την κεφαλή της ρακέτας προς τα επάνω.

Κάνε επαφή με την επιφάνεια της ρακέτας σε σταθερή θέση. Η κεφαλή της ρακέτας είναι σταθερή προς την μπάλα, αλλά το κεφάλι είναι ακόμη ελαφρώς ριγμένο κάτω από το χέρι. Κράτησε το κεφάλι σταθερό. Η επιφάνεια της ρακέτας είναι κάθετη προς το πάτωμα. Η ρακέτα θα ταξιδέψει μέχρι πάνω από τον αντίθετο ώμο. 


Στο σημείο επαφής η μπάλα χτυπιέται με άνεση κι ο αγκώνας είναι λυγισμένος. Η κεφαλή της ρακέτας τώρα θα επιταχυνθεί προς τα επάνω. Για να επιτύχεις την περιστροφή χρησιμοποίησε το μπροστινό μέρος του χεριού σου. Άνοιξε το πάνω μέρος του σώματος. Η επιφάνεια της ρακέτας είναι αυστηρά σταθερή και η κεφαλή της είναι ελαφρώς ριγμένη κάτω από το χέρι. Το σώμα σηκώνεται όρθιο και ο καρπός τόσο, ώστε να επιτύχει την περιστροφή.

Στάδιο 6: το τελείωμα
Τελείωσε το βασικό topspin με την ρακέτα πάνω από τον ώμο σoυ. Η κεφαλή της ρακέτας πάει πάνω από τον ώμο. Το βάρος του σώματος μεταφέρεται στο αντίθετο πόδι για να βοηθήσει την ανάκτηση. Σήκωσε τον αγκώνα του κυρίαρχου χεριού πάνω ως το στήθος. Ο αγκώνας του κυρίαρχου χεριού δείχνει προς τα εμπρός. Έκτεινε πλήρως το σώμα σου.

Μετέφερε το βαρος του σώματος στο αντίθετο πόδι. Η κεφαλή της ρακέτας πάει πάνω από τον αντίθετο ώμο και το μη κυρίαρχοο χέρι σε ευθεία με το μάγουλο. Το πάνω σώμα έχει πλήρως περιστραφεί. Το κάτω μέρος της ρακέτας και ο αγκώνας δείχνουν μπροστά.  Εσύ συνέχισε να παρακολουθείς την μπάλα, περιμένοντας την επόμενη βολή.

Θυμήσου ότι στο τελείωμα ο πάτος της ρακέτας και ο αγκώνας δείχνουν τον αντίπαλο.

Τα οφέλη από ένα forehand topspin

"Ο σκοπός του topspin είναι να επιβραδυνθεί η μπάλα πηγαίνοντας κάτω στο αντίπαλο γήπεδο, για να βοηθήσει τους παίκτες να την κρατήσουν στο παιχνίδι."