Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η περιστροφή στο τένις

Η περιστροφή στο τένις είναι μια αρκετά σοβαρή υπόθεση. Έχει οικοδομηθεί ολόκληρη σχολή πάνω στην ψευδή υπόθεση πως αν κάτι είναι καλό, περισσότερο από αυτό θα είναι καλύτερο.

Η μεγάλη δόση φαρμάκου όμως κάνει το δηλητήριο και εν προκειμένω, η περιστροφή μπορεί αντί για βάλσαμο για το παιχνίδι σου να είναι φαρμάκι και για την αποτελεσματικότητά σου και για τις αρθρώσεις σου.

Το σώμα μπορεί να εκτελέσει περιστροφικές κινήσεις διατηρώντας την δύναμή του. Όμως αυτή η περιστροφή μόνο περιορισμένη μπορεί να είναι, διότι πέραν κάποιας γωνίας η δύναμη χάνεται. Αυτή η ωφέλιμη κίνηση φαίνεται ότι γίνεται καταστροφική, όταν κάνουμε υπερβολική περιστροφή, διότι βγάζoυμε το σώμα εκτός δύναμης,ταλαιπωρούμε τις αρθρώσεις αφού χρησιμοποιούνται στα όριά τους, σπαταλάμε δύναμη επειδή προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τη φυσική δύναμη από το κέντρο μας με περισσότερη μυϊκή προσπάθεια ενώ το σώμα μετά από ένα σημείο και μετά δεν έχει δύναμη.

Στο τένις σε αντίθεση με άλλα σπόρ, δεν είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε ακίνητοι. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και την ευθύγραμμη ορμή μας, έτσι ώστε να παραμένουμε στη τροχιά της μπάλας περισσότερο και σε συνδυασμό με την ωφέλιμη μόνο περιστροφή να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα, όσον αφορά βέβαια τον συνδυασμό δύναμη-ακρίβεια.

Θα σταθώ σε μία θεμελιώδη αρχή της εμβιομηχανικής. Αν προσπαθήσεις να πετάξεις μια μπάλα, ενώ θα πάρεις φόρα με το σώμα σου, έπειτα θα το φρενάρεις (το σώμα) για να επιταχύνεις το χέρι σου και στο τέλος θα φρενάρεις τον αγκώνα σου για να συνεχίσει να επιταχύνει ο πήχης.

Στο ποδόσφαιρο το γόνατο σταματάει να κινείται σε ένα σημείο, για να συνεχίσει να επιταχύνει περισσότερο το πόδι και να κλωτσήσεις την μπάλα. Όταν δηλαδή επιταχύνεις, κάθε προηγούμενο μέλος σταματά για να δοθεί κίνηση στο επόμενο. Αυτή είναι η αρχή πάνω στην οποία χτίζεται η κινητική αλυσίδα. Έτσι και στην κίνηση στο τένις κάθε προηγούμενη κίνηση πρέπει να φρενάρει, για να συνεχίσει η επόμενη πιο εκρηκτικά. Δηλαδή πρέπει να φρενάρουμε την λεκάνη μας από ένα σημείο και πέρα και όχι παραδομένοι στην παρόρμηση της στιγμής να εκτελούμε ανούσιες περιστροφές, πολύ έξω από το κέντρο μας.

Είναι δυνατόν να βάλουμε όλη την ενέργεια με το χέρι μας την ώρα που η στήριξη στην λεκάνη έχει καταρρεύσει; Είναι σαν να προσπαθούμε να πετάξουμε μια μπάλα, ενώ είμαστε στην πίστα του παγοδρομίου, όπου η κάθε στήριξη έχει χαθεί.

Ένας παίκτης του τένις έχει την δυνατότητα να κινηθεί ελεύθερα μέσα στο γήπεδο και να επιλέγει κάθε φορά ποιος συνδυασμός περιστροφής και ευθύγραμμης κίνησης τον εξυπηρετεί καλύτερα. Η σχέση ρυθμού-έντασης πρέπει επίσης να απασχολεί ένα παίκτη του τένις διότι υπάρχει η φυσική τάση στον άνθρωπο να αυξάνει τον ρυθμό όσο αυξάνει η ένταση (δύναμη). Έτσι συχνά στην προσπάθειά μας να κάνουμε κάτι πιο δυνατά υποπέφτουμε σε τεχνικά λάθη, αν δεν ολοκληρώνουμε την κίνησή μας και την συντομεύουμε.

Το ζεύγος βημάτων 2, 4 , 6 οδηγεί στο σημείο επαφής. Αυτό ακούγεται προφανές, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι παίκτες φεύγουν μακριά από την μπάλα και έπειτα χρησιμοποιούν περιστροφή για να διορθώσουν την λάθος κατεύθυνσή τους. Η κατεύθυνση όμως που πρέπει να δίνεται από την αρχή πρέπει να είναι και η τελική. Η αλλαγή κατεύθυνσης μειώνει και τη δύναμη, αλλά αυξάνει και το χρόνο μέχρι την επαφή, το οποίο σημαίνει μεγαλύτερη σπατάλη ενέργειας με τη μορφή άσκοπης μετακίνησης.


Τακτική για να κερδίσεις τον αγώνα στο tennis


Υπήρξαν στιγμές ενώ έπαιζες έναν αγώνα που αναρωτήθηκες πόσο δυνατά να χτυπήσεις μια μπάλα, να τη στείλεις ψηλά ή χαμηλά, εγκάρσια ή διαγώνια, με φάλτσο ή χωρίς φάλτσο; 

Υπήρξαν φορές που μετάνιωσες για τις επιλογές σου; Φορές που ακόμα ψάχνεις να ανακαλύψεις την καλύτερη δυνατή επιλογή;

Αν όλα αυτά σου έχουν συμβεί τότε ίσως μπορώ να σου δώσω την αρχή της λύσης στο πρόβλημά σου:
1.         Πέρασε την μπάλα πάνω από το δίχτυ
2.         Βάλε την μέσα στο γήπεδο
3.         Στείλε την εκεί που θέλεις
4.         Πρόσθεσε φάλτσο
5.         Πρόσθεσε δύναμη

Οι παραπάνω απλοί κανόνες εμπεριέχουν όλη την έννοια της τακτικής στο τένις σε απλή και κατανοητή μορφή. Οι δύο πρώτοι είναι ευκόλως εννοούμενοι για να συνεχιστεί το παιχνίδι και να μην χάνουμε τον πόντο. Για να τους επιτύχουμε και να περάσουμε στο 3ο κανόνα (άρα και στο 3ο στάδιο) επιδιώκουμε να περνάει η μπάλα μας 1 μέτρο πάνω από το δίχτυ και ποτέ πιο χαμηλά.

Εκείνο που επιδιώκουμε στο 3ο στάδιο είναι να στέλνουμε τη μπάλα στο βάθος του γηπέδου (baseline) όταν ο αντίπαλος βρίσκεται και αυτός στο βάθος του ή σημαδεύουμε ρηχά στο γήπεδο (σερβίς line) όταν ο αντίπαλος βρίσκεται στο φιλέ.

Αν είσαι παίκτης που νομίζει ότι μπορεί να τηρεί τους τρεις πρώτους κανόνες από όλες τις θέσεις του γηπέδου και σε όλες τις καταστάσεις, συγχαρητήρια έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου και μπορείς να δοκιμάσεις τo επόμενo στάδιo.

Το φάλτσο εφευρέθηκε κυρίως για να τοποθετούμε την μπάλα σε σημεία του γηπέδου που χωρίς αυτό θα ήταν αδύνατο, και για αυτούς που βρίσκουν αφορμή να ….πετάξουν τη ρακέτα τους όταν δεν τα καταφέρνουν.

Βελτίωσε όλα τα χτυπήματά σου.
Η ανθρώπινη φύση είναι συχνά ανθεκτική για να κάνει τις αλλαγές, αλλά όταν κάνουμε αλλαγές θα διαταράξει την ριζωμένη μνήμην των μυών. Η μνήμη των μυών είναι σημαντική στο τένις, γιατί ενυπάρχει ο εικονικός υπολογιστής του εγκεφάλου που λέει στο σώμα τι να κάνει και με ποιο τρόπο να εκτελέσει μια συγκεκριμένη ενέργεια. Για να παίξεις καλύτερο τένις, απαιτείται συχνά να κάνεις μια αλλαγή στις τρέχουσες συνήθειές σου.
Αυτό μπορεί να σημαίνει να θέλεις να κάνεις μια αλλαγή στα χτυπήματα εδάφους, στο footwork σου ή ακόμα και την ψυχολογία σου όταν παίζεις παιχνίδι. Αυτή η πράξη της λήψης των αλλαγών, είναι σχεδόν σαν να αλλάζεις την χημεία μέσα στον εγκέφαλό σου.
Η μαθησιακή διαδικασία μπορεί να είναι μια αποθαρρυντική διαδικασία
Πρέπει να κάνεις πρακτική εξάσκηση, η οποία είναι απαραίτητη για να παίξεις καλύτερο τένις. Η διαδικασία μάθησης στο τένις είναι σπάνια ένας εύκολος στόχος. Κάνοντας αλλαγές για να παίξεις καλύτερο τένις δεν σημαίνει ότι θα έχεις πάντα θετικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει, ότι θα υπάρξουν πολλά εμπόδια στην πορεία σου για να την επιτύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Αφαίρεσε τις κακές συνήθειες και φρόντισε να τις αντικαταστήσεις όλες με σωστά χτυπήματα αποφασιστικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη επιτυχία σου στο τένις

Οι προσαρμογές αυτές μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στον εγκέφαλό σου από την πρώτη στιγμή. Οι παλιές συνήθειες της τεχνικής σου, στο τένις, μπορεί να είναι δύσκολο να τις αλλάξεις, επειδή είναι στο εσωτερικό του μητρώου του εγκεφάλου σου αποθηκευμένες για αρκετό καιρό. Ο εγκέφαλός σου, λέει ότι σε κάτι δεν αισθάνεται άνετα και είναι διστακτικός να προσαρμοστεί στις νέες αλλαγές. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να παίξεις καλύτερο τένις είναι να εξασκηθείς στις σωστές μεθόδους ξανά και ξανά, για να τελικά ξεπεράσεις τελικά όλες τις κακές συνήθειες. Η νέα τεχνική τένις θα προκύψει τελικά, δίνοντάς σου καλύτερα αποτελέσματα μετά από πολλές ώρες εξάσκησης.

Η λύση για να παίξεις καλύτερο τένις είναι η αποτελεσματική προπόνηση

Μόνο ή συχνή, επίμονη κι επίπονη εξάσκηση την οποία θα κάνεις θα μπορεί να σου δώσει τα καλά αποτελέσματα για να γίνεις καλύτερος παίκτης στο τένις. Αν κάνεις βιαστική πρακτική εξάσκηση λίγες ώρες και χωρίς προκαθορισμένο στοχο είναι δύσκολο να βελτιωθείς. Οι παίκτες του τένις σε όλα τα επίπεδα πέφτουν στην παγίδα της απλής εξάσκηση ή παίζοντας παιχνίδια με φίλους, χωρίς ένα καθορισμένο αποτέλεσμα στο μυαλό τους. Ένας παίκτης του τένις μπορεί να εξασκείται λίγο ή με λανθασμένο τρόπο κάθε μέρα και να είναι ακόμη στο ίδιο επίπεδο και δεν μπορεί να παίξει καλύτερο τένις, επειδή κάνει τα ίδια λάθη και έχει τις ίδιες κακές συνήθειες/κινήσεις. Ο μόνος τρόπος για να παίξει καλύτερο τένις είναι μέσω της επιμόνου και συνεχούς εξάσκησης, για να παρουσιάσει μια ορατή και πραγματική βελτίωση.