Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Το πέταγμα της μπάλας στο tennis

Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση σερβίς σας, είναι το πέταγμα της μπάλας. Τό σωστό πέταγμα της μπάλας είναι θεμελιώδες για να κάνεις ένα σερβίς που θα τρομοκρατήσει τους αντιπάλους σου ή, τουλάχιστον, θα σου δώσει τη δυνατότητα να αποφύγεις όλα τα διπλά λάθη και να έχεις πραγματικά ένα σταθερό πρώτο σερβίς.

Γνωρίζουμε ότι όταν χτυπάς ένα πρώτο σερβίς στην αντίπαλη περιοχή, ακόμη και αν δεν έχει μεγάλη ταχύτητα, σε βοηθάει να δημιουργήσεις ένα νικηφόρο χτύπημα και αναγκάζει τον αντίπαλό σου να είναι στην άμυνα σε όλο τον αγώνα.

Σίγουρα θα αναθεωρήσεις πολλά από αυτά που γνωρίζεις άν σου αναλύσω την αποτελεσματικότητα που έχει στο παιχνίδι και θα το διαπιστώσεις κι εσύ, διότι το πρώτο σερβίς αποδεικνύεται με στοιχεία ότι είναι ένα απολύτως ζωτικής σημασίας χτύπημα, που ανεβάζει θεαματικά το ποσοστό της νίκης στον αγώνα..
Πάρε ένα μολύβι και σημείωσε το ποσοστό του πρώτου σερβίς την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσεις έναν αγώνα στην τηλεόραση. Μπορείς γρήγορα να δείς, ότι ο παίκτης που βάζει με συνέπεια το πρώτο σερβίς στο παιχνίδι κερδίζει τα περισσότερα games.

Έτσι, γιαυτό τον λόγο έχεις δύο απλούς, αλλά πρωταρχικούς στόχους για τη βελτίωση του σερβίς:

1. Θέλεις η μπάλα σου να προσγειώνεται σταθερά στο γήπεδο του αντιπάλου σου με την πρώτη προσπάθεια και

2. Όταν σερβίρεις, το διπλό λάθος να γίνει ένα σπάνιο φαινόμενο.
Γι' αυτό τον λόγο εξέτασε τις συμβουλές και την ποικιλία των πλεονεκτημάτων, που υπάρχουν, για τη βελτίωση του σερβίς σε συνάρτηση με το πέταγμα της μπάλας.

Α. Χαλάρωσε πετώντας την μπάλα.
Πολλοί παίκτες και επαγγελματίες ομολογούν ότι τα προβλήματα με το σερβίς, τους δημιουργούνται, όταν δεν επικεντρώνονται.  Δηλαδή, δεν επικεντρώνονται στο σερβίς, πετάνε ακυβέρνητα την μπάλα και τα προβλήματά τους αρχίζουν και περιπλέκονται από εκεί και πέρα. Εσύ όταν ξεκινάς να πετάξεις την μπάλα για να ξεκινήσεις το σερβίς, να είσαι σίγουρα χαλαρός και συγκεντρωμένος στο σερβίς και να μη σε απασχολεί η βαθμολογία. Εκείνη την στιγμή για σένα δεν υπάρχει άνεμος, δεν κάνει ζέστη ή κρύο και δεν υπάρχει θόρυβος αποπροσανατολισμού από τον πατέρα του αντιπάλου σου στις κερκίδες.
Β. Ρίξε μια ματιά στο πώς κρατάς την μπάλα.
Η μπάλα πρέπει να είναι μεταξύ του τέλους του αντίχειρα σου και τα άκρα των δύο ή τριών από τα δάχτυλά σου. Θα πρέπει να το κρατάς χαλαρά σε αυτή τη λαβή την μπάλα. Η μπάλα δεν πρέπει να ακουμπάει στην παλάμη σου. Για να καταλάβεις πως εννοώ να είναι το πιάσιμο σκέψου ότι ετοιμάζεσαι να πετάξεις ένα αυγό. Βεβαιώσου ότι η μπάλα είναι στις άκρες των δαχτύλων σου καθώς πηγαίνεις για να το πετάξεις.
Προσπάθησε να απελευθερώσεις την μπάλα με τέτοιο τρόπο ώστε όλα τα δάχτυλά σου να χάσουν την επαφή με την μπάλα την ίδια ακριβώς στιγμή. Αυτό δεν είναι τόσο δύσκολο όσο μπορεί να ακούγεται, αλλά είναι σημαντικό. Η μπάλα πρέπει να αφήσει τον αντίχειρα και τα 2-3 δάχτυλα ταυτόχρονα. Εξασκήσου σε αυτό για να ξεκινήσεις να το κάνεις τέλεια.

Γ. Προσπάθησε να μη κλείνεις τον αγκώνα όταν πετάς την μπάλα ψηλά

Οι περισσότεροι προπονητές και επαγγελματίες που δίνουν οδηγίες για το θέμα, αυτό συμβουλεύουν τους παίκτες να έχουν τον αγκώνα τους κλειδωμένο. Σκέψου ότι τα δάχτυλά σου θα αφήσουν την μπάλα όπως ανοίγει ένα λουλούδι, αλλά το άνοιγμα να γίνει με την ταχύτητα του....φωτός!!!. Η κίνηση του χεριού σου προς τα επάνω επίσης πρέπει να είναι τόση, όση χρειάζεται για να δώσεις στη μπάλα αρκετό ύψος.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες θα συστήσουν το χτύπημα της μπάλας να γίνει στο υψηλότερο σημείο της, ή λίγο αργότερα στο κατέβασμά της, αλλά αυτό είναι ανάλογα το ύψος που δίνεις στην μπάλα. 

Εξασκήσου πετώντας την μπάλα σε διαφορετικά ύψη και δές ποιό είναι το κατάλληλο ύψος για να κάνεις ένα καλό σερβίς.

Οι περισσότεροι παίκτες πετάνε την μπάλα λίγο πιό ψηλά από εκεί που θα κάνουν την επαφή.

Όποιο πέταγμα κι αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις, ένα τελευταίο σημείο θυμήσου: Πρέπει το πέταγμα της μπάλας να γίνει πλήρως αυτοποιημένο, εάν θέλεις να έχεις ένα σωστό σερβίς. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκεις την ευκαιρία να κάνεις εξάσκηση πολλές ώρες. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω ότι πρέπει να κάνεις ξεχωριστά αυτή την κίνηση για ώρες, αλλά πρέπει επίσης και να χτυπήσεις χιλιάδες μπάλες, για να είναι η κίνησή σου αυτόματη και τα χτυπήματα σερβίς ομαλά.


Ένα καλό σερβίς, λοιπόν,  αρχίζει με ένα σωστό πέταγμα της μπάλας. Ξεκίνησε την ανοδική πορεία ελαφρώς από τα δεξιά, στις περισσότερες περιπτώσεις και δώσε δύναμη αυξάνοντας το ύψος. Επειδή η μπάλα κατεβαίνοντας έχει μικρή ταχύτητα λόγω της βαρύτητας, έρχεται η ρακέτα με την σωστή αιώρηση και την χτυπάει με τρομακτική δύναμη. Eξασκήσου σε αυτό πολλές ώρες και σε λίγο καιρό θα έχεις κυριαρχήσει στο πέταγμα της μπάλας και θα κάνεις καλά και δυνατά σερβίς.

Συμβουλές για Αρχάριους στο Τένις

Τα 11 σημαντικά πράγματα τα οποία θα πρέπει να θυμάται ο κάθε παίκτης του τένις:

1. Το ζέσταμα και το στρέτσινγκ πριν (και πολλές φορές μετά) την προπόνηση ή το παιχνίδι, είναι απαραίτητο. Επίσης τόσο σημαντικό όσο σημαντική είναι και η ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Αρχικά (και αν δεν είστε συνηθισμένοι, ίσως να την βρείτε μια βαρετή ρουτίνα, που όμως στην πορεία θα γίνει μια  ευχάριστη «ιεροτελεστία  που όχι μόνο θα σας βοηθήσει να εξοικειώστε το σώμα σας στις ανάγκες του αθλήματος (π.χ την ελαστικότητα σας) αλλά και να προσαρμόζει την θερμοκρασία του σώματος σας στην εκάστοτε εξωτερική (π.χ σε πολύ κρύο καιρό). Πάνω από όλα θα ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες τραυματισμού σας. Αυτή είναι μια βασική αρχή που θα πρέπει να τηρείτε καθ' όλη την διάρκεια της τενιστικής σας πορείας.

2. Να είστε ρεαλιστές και όχι αυστηροί με τον εαυτό σας. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος και πολλές επαναλήψεις (επαφές με την μπάλα/χτυπήματα) για να υπάρξει ορατή βελτίωση.

3. Η επανάληψη είναι η μητέρα της γνώσης. Περισσότερες επαναλήψεις= μεγαλύτερη εξοικείωση.Το ταλέντο δεν φθάνει για να είσαι πρωταθλητής. Ο κάθε αθλητής του τένις χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά και πρέπει να θυμάται ότι το 99,999 του χρόνου της προπόνησης γίνεται για το 0,001 της εκτέλεσης της βολής!!!

4. Τα λάθη είναι καλοδεχούμενα. Θα πρέπει να συνηθίσετε στο γεγονός ότι θα υπάρχουν 2 ειδών λάθη: 1) Αυτά που θα μπορείτε να τα διορθώσετε και να τα επηρεάσετε και 2)αυτά που δε θα μπορείτε να κάνετε και πολλά.

5. Να είστε ελαστικοί με τον εαυτό σας, χαλαρώστε και αφήστε το σώμα και το μυαλό να απορροφήσουν τις πληροφορίες που δέχονται.

6. Το μυαλό μπορεί να επεξεργαστεί και να καταλάβει τις πληροφορίες που δέχεται 5 φορές πιο γρήγορα από ότι το σώμα που δεν προσαρμόζεται άμεσα.

7. Μην ξεγελαστείτε με διάφορα «διαφημιστικά» που σας υπόσχονται ότι θα παίζετε σαν επαγγελματίες μέσα σε 20 λεπτά.

8. Ο προπονητής σας είναι και ο μέντοράς σας. Θα σας μεταδώσει τις γνώσεις και την εμπειρία του αλλά θα φτιάξετε το δικό σας στύλ με την πάροδο του χρόνου. Μη το βιάσετε όμως.

9. Δεν έχει σημασία αν προορίζετε τον εαυτό σας για ένα απλό ερασιτέχνη ή έναν πρωταθλητή. Η βάση, η «ρουτίνα» εκμάθησης, ο πυρήνας, είναι – και θα πρέπει- να είναι ίδια για όλους. Αυτό που αλλάζει είναι οι ώρες δουλειάς, τα επίπεδα δυσκολίας και οι απαιτήσεις που ξεχωρίζουν τις δύο αυτές κατηγορίες.  Δεν είναι υπέροχο να σκεφτεί κανείς πως, από τα ίδια μικρά βήματα ξεκίνησαν όλοι οι μεγάλοι παίχτες του παγκοσμίου τένις;

10. Μάθετε την τέχνη της υπομονής. Όταν η επίτευξη του στόχου σας ωθεί στο άγχος και την ανησυχία, δείξτε πειθαρχία. Η ανυπομονησία τρέφει την ανησυχία, τον φόβο και την αποθάρρυνση. Η υπομονή δημιουργεί αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και λογική αντιμετώπιση, που στο τέλος οδηγεί στην επιτυχία.

11. «Αγωνίζομαι» σημαίνει «νικώ», να το θυμάσαι αυτό. Η συμμετοχή, ο αγώνας, είναι ήδη μια μεγάλη νίκη, ανεξάρτητα απ' το τρόπαιο. Νίκη ενάντια στους φόβους, τις ανασφάλειες και τις δυσκολίες του εαυτού σου, ενάντια στον εγωισμό και την φιλαυτία σου. Νίκη υπέρβασης του εαυτού σου. Και κάτι ακόμα: «Νικώ» σημαίνει «Αγαπώ». Αγαπώ τον συναγωνιστή μου, που μου έδωσε την ευκαιρία ν' αγωνιστώ, τον προπονητή μου, που μου έμαθε τον τρόπω ν' αγωνίζομαι και να νικώ, τον κόσμο που με στηρίζει στην προσπάθεια και στον δρόμο προς τη νίκη, τον Θεό, που μου χαρίζει την δυνατότητα ν' αγωνίζομαι και να νικώ!