Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Το κοφτό backhand

Kάποιοι φίλοι και φίλες μου ζήτησαν να τους πω λίγα λόγια για το άγνωστο σε πολλούς κοφτό backhand

Το κοφτό backhand είναι ίσως το πιο παρεξηγημένο χτύπημα στο τένις. Στην δεκαετία του `70 όποιος έκανε κοφτό backhand εθεωρείτο αμυντικός παίκτης. ‘Οποιος, δε, έκανε και κοφτό drive δεν έβρισκε παίκτη να παίξει στα κλάμπ. Μέχρι πού ενεφανίσθη η Steffi Graff.  Έγινε Νο1 στον κόσμο χρησιμοποιώντας μόνο κοφτό backhand. Μετά όμως και για κάμποσα χρόνια επειδή οι άντρες άρχισαν να παίζουν με τρελό topspin και από τις 2 πλευρές, πάλι το άμοιρο το κοφτό πέρασε στην ανυπαρξία. Υπήρχαν πολλοί παίκτες πού το χρησιμοποιούσαν ανάμεσά τους και toptenners (Emilio Sanchez) όμως οι φωστήρες μεγαλοπροπονητές δεν το θεωρούσαν αναγκαίο όπλο στην φαρέτρα των παικτών.

Ή επόμενη ανάσταση τού κοφτού backhand βεβαίως βεβαίως ήρθε με την εμφάνιση και ηγεμονία του Federer. Χρησιμοποιούσε κατά κόρον το κοφτό για να ανοίγει το γήπεδο, για να αλλάζει τον ρυθμό του παιγνιδιού, για να γλυτώνει ενέργεια, για να βγαίνει από δύσκολες καταστάσεις, με άλλα λόγια δηλαδή να παίζει τένις. Οι αντίπαλοι του φυσικά δεν ήξεραν να αμυνθούν διότι ποτέ δεν είχαν προπονηθεί εναντίον ενός τέτοιου χτυπήματος και μέχρι να προσαρμοστούν ο Ελβετός είχε απομακρυνθεί από τους υπολοίπους (ένας από τους λόγους πού έγινε αυτό).Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Nadal έπρεπε να ακολουθήσει, ο δε Roddick έστω και καθυστερημένα κατάλαβε ότι για να μείνει κοντά στην κορυφή έπρεπε και αυτός να μάθει το κοφτό backhand, όπως και το έμαθε.
Από κοντά και οι γυναίκες με πρώτες και καλύτερες τις  Henin και Clijsters, όπως επίσης και την δικιά μας την Λένα Δανιηλίδου.

Ο Borg έγινε πραγματικά μεγάλος από τότε που έμαθε το κοφτό backhand και μπορούσε να αμυνθεί καλύτερα στα διαγώνια αριστερόχειρα forehand του Connors.
Αν δεν έχεις καλό ή και καθόλου κοφτό backhand τότε διάβασε παρακάτω για  να μάθεις πώς γίνεται το απίθανο αυτό όπλο ενός τενίστα.

Η λαβή φυσικά πάλι έχει μεγάλη σημασία και πάει προς το eastern forehand grip. Δεν είναι ακριβώς continental, όπως διδάσκουν πολλοί προπονητές. Αυτή η λαβή δίνει μια ιδανικότατη γωνία για ένα πάρα πολύ καλό κοφτό backhand.

Για να είσαι σίγουρος ότι οι ώμοι περιστρέφονται όσο πιο πολύ γίνεται, φρόντισε το πηγούνι σου να ακουμπάει στον αντίστοιχο ώμο!

Από εκεί και μετά και φροντίζοντας να μη σου κλείσει η μπάλα και με τεντωμένο χέρι «ρίξε» το κεφάλι της ρακέτας κάτω από την μπάλα. Συνέχισε την πορεία του χεριού προς την κατεύθυνση πού θέλεις να την στείλεις και όταν τεντώσει το χέρι σου τότε τελείωσε στην άλλη μεριά.

Τα μυστικά του κοφτού backhand
•            Ο καρπός είναι «προς τα μέσα» και σταθερός καθ’ όλη την διάρκεια του χτυπήματος.

•            Το χέρι δεν κάνει κίνηση «καράτε» μόνο προς τα κάτω, αλλά και προς τα έξω.