Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Το σερβίς στο τένις. Djokovic παλιά και νέα τεχνική

Το σερβίς του Djokovic αποτελούσε πρόβλημα τα πρώτα χρόνια στην επαγγελματική του διαδρομή.

Eίναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στον πλανήτη. Μόλις πριν από δέκα χρόνια, μια τέτοια δήλωση θα θεωρείτο υπερβολική από πολλούς, εκτός από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του. 

Τα τελευταία χρόνια, το παιχνίδι των ανδρών είχε κυριαρχηθεί από το ντουέτο των Roger Federer και Rafael Nadal. Το 2008, ο Djokovic φάνηκε έτοιμος να πάρει τα πρωτεία με τη νίκη του στο Australian Open. Αλλά αντί να προχωρήσει, σταμάτησε.
 
Ήταν αινιγματικό γιατί φαινόταν να έχει ένα πλήρες πακέτο ως παίκτης. Με γρήγορες κινήσεις κάλυπτε το γήπεδο όχι χειρότερα από το Nadal. Απαντούσε σωστά σε επιθετικές βολές και έπαιζε έξυπνο τένις όπως ο Federer. Δεν διέθετε όμως την ποικιλία και την αβίαστη χάρη του Ελβετού, ούτε την ωμή φυσικότητα του Ισπανού και το πρόσωπό του δεν εμοιαζε με πολεμιστή. Υπήρχαν στοιχεία που έλειπαν στο παιχνίδι του που τον εμπόδιζαν να γίνει ο κυρίαρχος παίκτης. 
 
Είχε κουραστεί σε μακρινούς αγώνες και σταμάτησε όταν οι συνθήκες ήταν πολύ σκληρές για να αντέξει. Χρειάστηκε να είναι διανοητικά ισχυρότερος και να μην ξοδέψει τόσα πολλά από

Τένις και μοντέρνα εκτέλεση βολών: To Forehand του Federer

Ας αρχίσουμε με τα βασικά του forehand του Roger Federer. Η forehand λαβή του είναι σε κάποια έκδοση της ανατολικής λαβής, η οποία θεωρείται πιο συντηρητική από την πλειοψηφία των άλλων κορυφαίων παικτών. Ο Federer είναι σε θέση να χτυπήσει το forehand του, τόσο με topspin και είναι σε θέση να το ισιώσει έξω μερικές φορές για ένα καθαρό χτύπημα. Το forehand του Φέντερερ είναι πιο ευέλικτο από ό, τι τα περισσότερα από τα άλλα χτυπήματα που γίνονται σε τουρνουά, το οποίο του επιτρέπει να χρησιμοποιεί μια ποικιλία διαφορετικών επιλογών shot, καθώς και να κάνει τον αντίπαλό του να τρέχει στιςγωνίες.
 
Η Προετοιμασία του Φέντερερ για το forehand
Όταν άρχισα να μελετώ το forehand του Roger Federer σε αργή κίνηση βίντεο, και να το βλέπω κομμάτι-κομμάτι κατέληξα ότι είναι «χτισμένο» πάνω σε λογικές και βιομηχανικές αρχές, διότι πίσω από την τεχνική του, παράγονται καλύτερα αποτελέσματα. Ήξερα ότι η τεχνική του Roger Federer έγινε μόνο μέσα από τα......