Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Βασική τεχνική του slice service στο tennis

Το slice service είναι μια  έξυπνη βολή, όπου δίνεις περιστροφή στην μπάλα, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα service. Το slice service μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να κρατήσεις τους αντιπάλους εκτός ισορροπίας κατά την διάρκεια μιας επιστροφής.

Το slice service είναι ένα σημαντικό σουτ και είναι καλό να το έχεις στο οπλοστάσιο σου, διότι μπορείς να τραβήξεις αποτελεσματικά τον αντίπαλό σου έξω από το γήπεδο και να ανοίξεις το γήπεδο για σένα και να ξεκινήσεις μια έντονη επίθεση.

Το χτύπημα γίνεται με sidespin. Το sidespin επιτυγχάνεται με το βούρτσισμα της επιφάνειας της ρακέτας στην μπάλα. Για δεξιόχειρες servers, η επιφάνεια της ρακέτας πρέπει να χτυπήσει το κεντρικό τμήμα της μπάλας και να βουρτσίσει την μπάλα στην υποθετική θέση όταν η ώρα δείχνει 03:00 (προς τα δεξιά). Για έναν αριστερόχειρα server, η κατεύθυνση της κίνησης του βουρτσίσματος είναι προς τα αριστερά. Η έλλειψη topspin σε αυτό το είδος του service του τένις δίνει ένα μειονέκτημα στο σερβίροντα, δεδομένου ότι η ορατότητα του φιλέ είναι πολύ περιορισμένη. 

Αυτό το είδος του service είναι επίσης «κολπατζίδικο», αλλά έχει μικρότερο περιθώριο λάθους. Η εκτέλεση του slice service πρέπει να είναι τέλεια για να γίνει σωστά και να έχει αποτέλεσμα. Λόγω αυτών των περιορισμών, το slice service είναι ιδανικό μόνο για το πρώτο service.

Επιπλέον, το slice service είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσεις αν ο αντίπαλός σoυ έχει ένα αδύναμο forehand ή όταν ο αντίπαλός σoυ στέκεται μακριά προς την backhand πλευρά του. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το slice service. Θα χρησιμεύσει για να χτυπήσεις είτε έναν άσσο ή να αναγκάσεις τον αντίπαλο σε μια αδύναμη επιστροφή.

Προσθέτοντας δύναμη για τo slice service
Για να προσθέσεις δύναμη στο slice serve, πρέπει να κάνεις ένα πλήρες χτύπημα sidespin. Τεχνικά, αυτό το είδος του service ονομάζεται «sidespin service» ή «ολισθηρό service». Ένα ισχυρό slice service, φυσιολογικά καμπυλώνει στην δεξιά πλευρά του γηπέδου (δεξιά πλευρά για αριστερόχειρες server), όταν η μπάλα είναι στον αέρα και ολισθαίνει προς τα αριστερά μετά την αναπήδηση στο έδαφος (το αντίθετο συμβαίνει στους δεξιόχειρες παίκτες).

Χρησιμοποίησε την Continental λαβή, όταν εκτελείς slice serve

Για να είσαι ικανός να χτυπήσεις ένα ακριβές slice service, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη σωστή λαβή. Μερικοί παίκτες προτιμούν να χρησιμοποιούν την Continental λαβή για ένα εύκολο και φυσικό slice service. Άλλοι τενίστες προτιμούν να χρησιμοποιούν την Ανατολική λαβή backhand. Εάν χρησιμοποιείς Ανατολική backhand λαβή, θα πρέπει να χτυπήσεις την μπάλα με την forehand πλευρά της επιφάνειας της ρακέτας.

Στάση στο slice service

Η σωστή στάση είναι ζωτικής σημασίας για ένα τέλειο slice service. Για να είσαι σε θέση να το εκτελέσεις σωστά, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου το ύψος του φιλέ ως σημείο αναφοράς σου. Μια σωστή στάση επιτυγχάνεται όταν το σώμα σου χτυπάει την μπάλα εμπρός και δεξιά από το σώμα σου, εάν είσαι δεξιόχειρας παίκτης. Αν είστε αριστερόχειρας παίκτης, το σώμα σου θα πρέπει να το έχεις προσανατολισμένο στο δοκάρι της άλλης πλευράς. Μόλις είσαι στη σωστή θέση, περιέλιξε το πάνω μέρος του σώματος σου με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ώμοι σου να βλέπουν ευθεία προς το φιλέ.

Πέτα την μπάλα σωστά για να εκτελέσεις το slice service

Η θέση του πετάγματος της μπάλας σε ένα service slice, είναι διαφορετική από τα άλλα είδη service ιδιαίτερα σε σχέση με το flat service ή με το service topspin, αλλά οι μηχανισμοί είναι παρόμοιοι. Θα πρέπει να κρατήσεις την μπάλα κοντά στις άκρες των δακτύλων σου. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, όταν απελευθερώνεις την μπάλα στην αρχή του πετάγματός της.

Στα άλλα είδη service το πέταγμα της μπάλας γίνεται με κατακόρυφο τρόπο (12:00-1:00 το μεσημέρι το σημείο για δεξιόχειρες παίκτες και 12:00-1:00 το σημείο που δείχνει το ρολόϊ για αριστερόχειρες παίκτες). Σε ένα slice service, η μπάλα πετιέται λίγο μακρύτερα προς τα δεξιά σου (αν είσαι δεξιόχειρας), να θυμάσαι όμως να μην το παρακάνεις. Εάν έχεις πετάξει με επιτυχία την μπάλα, θα σου επιτρέψει να ταλαντευτείς εγκάρσια στην μπάλα στο μεταγενέστερο στάδιο της εκτέλεσης του service. 
Στους αρχάριους προτείνω να εξασκηθείτε περισσότερο, κάνοντας μερικούς πειραματισμούς στο να ρίχνετε την μπάλα μέχρι να βρείτε το σωστό τρόπο να τη πετάτε χωρίς να χάσετε την ισορροπία σου κατά τη διάρκεια της ταλάντευσης.

Λύγισε τα γόνατά σου και περιέλιξε το σώμα σου

Καθώς ένα slice service χρησιμοποιείται συνήθως για πρώτο service, είναι συνεπώς αναγκαίο να προσθέσεις δύναμη σε αυτό. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχεις σωστή κάμψη των γόνατων και σωστή συσπείρωση του σώματος κατά την κίνηση «κουρδίσματος» του σώματος ( wind-up).

Για να το κάνεις αυτό, γύρισε τους ώμους σου σε περίπου 45 μοίρες ή προς τον πίσω φράχτη, ενώ τα ισχία (οι γοφοί σου) θα πρέπει να παραμείνουν στην αρχική τους θέση. Ένα τέλεια περιελιγμένο σώμα είναι όταν δεν ευθυγραμμίζονται οι ώμοι με τα ισχία σου. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει επίσης να λυγίζεις τα γόνατά σου.

Στη συνέχεια, μετακίνησε το δεξί σου πόδι (για δεξιόχειρες παίκτες) προς τα δεξιά, για να διευκολυνθεί η ευθυγράμμιση του σώματός σου. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χτυπήσεις ένα ευρύ service ή θα πρέπει να χτυπήσεις στην πλευρική γραμμή του service box.

H στάση με τον αγκώνα επάνω και την ρακέτα κάτω

Αυτή η θέση του slice service είναι επίσης χαρακτηριστική, όπως και οι  άλλες μορφές service ειδικά με το topspin service. Αλλά και τα δύο service διαφέρουν σε κάποιες εκτελέσεις στο τελευταίο μέρος.

Σε αυτό το μέρος του service, τα πόδια σου είναι ήδη πάνω από το έδαφος. Το πάνω μέρος του σώματός σου έχει ξετυλιχτεί, η ρακέτα σου πέφτει, με τη κεφαλή της να δείχνει προς το έδαφος. Η θέση αυτή της πτώσης της ρακέτας, σου επιτρέπει να μεγιστοποιήσεις το μήκος της αιώρησής σου και να δημιουργήσεις μια γρήγορη ταχύτητα στη ρακέτα. Η θέση του βραχίονα σου διαφέρει στο topspin service. Όταν κάνεις ένα topspin service, το πάνω μέρος του βραχίονα σου θα πρέπει να είναι σε κατακόρυφη θέση.

Ωστόσο, όταν εκτελείς ένα slice service, το πάνω μέρος του βραχίονα σoυ θα πρέπει να είναι με ελαφρά κλίση προς τα εμπρός σου. Αυτό συμβαίνει γιατί η αιώρηση της ρακέτας σου πρέπει να είναι περισσότερο πλάγια από το να πηγαίνει κατ’ ευθείαν προς τα πάνω για να παράξει το αποτέλεσμα slice.

Ως αποτέλεσμα ο αγκώνας σου θα πρέπει επίσης να είναι λυγισμένος σε γωνία μεγαλύτερη από 90 μοίρες. Ο καρπός σου θα πρέπει να είναι χαλαρός και σε γωνία 90 μοιρών με το βραχίονα.

Η αιώρηση στo slice service
Η πιο σημαντική πτυχή που πρέπει να εξετάσουμε κατά την εκτέλεση ενός slice service, είναι η θέση της ρακέτας κατά τη διάρκεια της ταλάντευσης.
Η ρακέτα οδηγείται προς τα πάνω και με μία προς τα εμπρός αιώρηση, μέχρι να ταλαντευθεί προς τα δεξιά.

Σημείο Επαφής
Δευτερόλεπτα πριν από την επαφή, ο αγκώνας του βραχίονα που χτυπάει την μπάλα, θα πρέπει να αρχίσει να ισιώνει, αλλά η ρακέτα θα πρέπει να εξακολουθεί να διατηρεί την αρχική της θέση καθώς πλησιάζει τη μπάλα. Στη συνέχεια, η αρχική θέση αρχίζει να αλλάζει και η υπό γωνία ρακέτα αρχίζει να ακουμπάει ελαφρά τη μπάλα. Η επιφάνεια της ρακέτας θα πρέπει να χτυπήσει την μπάλα στο κεντρικό τμήμα της μπάλας, με βούρτσισμα προς τη θέση του ρολογιού 3.00 το μεσημέρι.
Μετά την επαφή, η ρακέτα σου θα πρέπει να συνεχίσει την κίνησή της προς τα δεξιά,

Το τελείωμα στο Slice Service
Το slice service τελειώνει στην αριστερή πλευρά του σώματός σoυ, όπως και τα υπόλοιπα tennis service. Ένα slice service είναι επίσης ενδεικτικό με το δεξί πόδι σoυ να προσγειώνεται λίγο πιο μπροστά από τα άλλα service.

Η θέση του slice serve
Το σημείο όπου η μπάλα προσγειώνεται στο γήπεδο είναι επίσης μια ένδειξη εάν το slice service εκτελέστηκε άψογα. Το σημείο-στόχος του slice service είναι η πλευρική γραμμή στο service box.  Δηλαδή, αν η εκτέλεση δεν έχει γίνει τέλεια, η μπάλα μπορεί να προσγειωθεί 60 πόντους  προς το κέντρο. Αυτό σημαίνει ότι η επίδραση της καμπύλωσης του slice δεν επιτεύχθηκε.


Ένα επιτυχημένο slice service μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να επιστραφεί. Σε περίπτωση που ο δέκτης επιστρέψει το service, η απόδοση είναι συνήθως αδύναμη. To slice service είναι σίγουρα το service, που κάθε παίκτης του τένις θα πρέπει συνειδητά να εργαστεί για να το τελειοποιήσει για να κερδίζει παιχνίδια.

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Για τους γονείς των αθλητών-αθλητριών tennis

Γράφω αυτό το άρθρο για τους γονείς των αθλητών/τριών tennis, ορμώμενος, από το προηγούμενο άρθρο του tenninews.gr, που ανέβασα κι εγώ στην σελίδα μου!

Πριν  λίγα χρόνια η USTA (Αμερικάνικη Ομοσπονδία τένις) έδωσε ένα τρομακτικό στατιστικό. Το 65% των παιδιών που ασχολούνται με junior τουρνουά, παρατούν το τένις πριν γίνουν 16 ετών. Γιατί; Η  απάντηση είναι το «κάψιμο». Το «κάψιμο» δεν προέρχεται πάντα από υπερβολικές ώρες προπόνησης. Η αιτία μπορεί να είναι οι γονείς. Το παιχνίδι σταματάει να είναι διασκεδαστικό και τα παιδιά δεν μπορούν  να διαχειριστούν πλέον την πίεση. Ορίστε μερικές συμβουλές για να μειώσετε την πίεση και να κάνετε το παιχνίδι διασκεδαστικό για τα παιδιά:

 1.Αφήστε τα να θέλουν περισσότερο. Τα περισσότερα παιδιά έχουν μικρή διάρκεια προσοχής, ειδικά κάτω των 10 ετών. Εάν αρχίζουν τώρα να μαθαίνουν το παιχνίδι,  δεν χρειάζεται να παίζετε μαζί με τα παιδιά σου πολύ ώρα. Αφήστε τα να σου πουν μόνοι τους «πάμε ξανά…». Όταν παίζετε μαζί τους, σε
οποιοδήποτε επίπεδο κι αν βρίσκονται, παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματος. Εάν περπατούν με τη ρακέτα να σέρνεται και το με το κεφάλι και του ώμους τους κατεβασμένα , τότε σταματήστε! Μαζέψτε τις μπάλες. Είναι καλό να προλάβετε πριν δείτε αυτή την εικόνα.

2.Αποφεύγετε να διδάσκετε τα παιδιά.
 Όλοι  οι γονείς θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους, αλλά συνήθως ένα μάθημα από τον γονιό, δεν είναι και πολύ διασκεδαστικό. Περιμένετε να ζητήσουν βοήθεια κι έπειτα να τους συμβουλέψετε. Αν δεν ζητήσουν βοήθεια, τότε μην το κάνετε. Αν τα παιδιά κάνουν μάθημα σε γκρουπ ή κάποιο ιδιαίτερο μάθημα, αυτός είναι ο χώρος που θα μάθουν. Όταν διδάσκετε τα παιδιά σας, οι πληροφορίες που δέχονται μπερδεύονται με κάποιο τρόπο.

3.Αποφύγετε την κριτική μετά τον αγώνα.
Η κριτική αμέσως μετά τον αγώνα είναι μία από τις πιο βασικές αιτίες για τη δημιουργία άγχους. Κάθε φορά που παίζουν, θα ξέρουν ότι παρακολουθείτε κάθε τους κίνηση. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε ή να πείτε, το οποίο θα αλλάξει το αποτέλεσμα. Δε θα κρατήσουν καμία κριτική μέχρι να βρεθούν σε κάποιο ήρεμο περιβάλλον. Όταν βγαίνουν από το γήπεδο, πρέπει με κάθε τρόπο να καταλάβουν ότι πρώτα είναι παιδί σου και μετά αθλητής . Ίσως μπορείτε να κρατήσετε κάποια στατιστικά, τα οποία μπορεί να τα δει αργότερα.

4.Κρατήστε κάποια απόσταση.
 Η USTA προτείνει να στέκεστε ….2 γήπεδα μακριά!!! Μερικά παιδιά μπορούν να χειριστούν τους γονείς που είναι γαντζωμένοι πάνω στο φράχτη, αλλά τα περισσότερα παιδιά δε μπορούν, και δε θα πουν τίποτα μέχρι να είναι πολύ αργά. Μπορείτε να φοράτε γυαλιά ηλίου ώστε να μη φαίνονται οι αντιδράσεις σου. Αν το παιδί σου κοιτάζει μετά από κάθε πόντο, τότε είστε πολύ κοντά.

5.Αποφύγετε να μιλάτε για χρήματα
Άλλο ένα συστατικό για άγχος είναι: «ξοδεύουμε τόσα λεφτά για σένα στο τένις κι εσύ…» μιλώντας για λεφτά δεν έχει αποτέλεσμα, δεν είχε ποτέ και ποτέ δε θα έχει.
Το «κάψιμο» παίρνει χρόνο. Απλά να προσέχετε κάποια πράγματα που λέτε ή κάνετε. Μην αφήσετε το παιδί σου να γίνει κομμάτι της στατιστικής. Ακολουθείστε αυτές τις συμβουλές και δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να παραμείνει στο άθλημα και να επιτύχει.

Οι Γονείς ενός Φιλόδοξου Νεαρού Επαγγελματία Αντισφαιριστή
• Το να είσαι καλός γονιός δεν είναι εύκολο, είτε το παιδί σου επιθυμεί να γίνει επαγγελματίας αντισφαιριστής, είτε όχι.
• Το να είσαι καλός γονιός αντισφαιριστή είναι δύσκολο, ανεξάρτητα αν το παιδί σου έχει το ταλέντο και τη θέληση να γίνει επαγγελματίας αντισφαιριστής.
• Το να είσαι καλός γονιός επαγγελματία αντισφαιριστή είναι “αδύνατο”, ακόμα και αν το παιδί σου έχει και το ταλέντο, και τη θέληση και την οικονομική στήριξη για να γίνει επαγγελματίας αντισφαιριστής.

Γι’ αυτό οι γονείς χρειάζονται εκπαίδευση. Χρειάζεται να μελετήσουν για να μάθουν να κατανοούν το παιδί τους. Χρειάζεται ακόμα και να προετοιμάζονται για να περνούν τα σωστά μηνύματα.  Εάν δεν μπορούν να τα κάνουν αυτά, τότε πρέπει να ζητήσουν βοήθεια. Εάν αδυνατούν να περνούν σωστά τα μηνύματα, τότε είναι ανάγκη, να ξεπεράσουν την αδυναμία αυτή, ώστε να καταφέρουν να γίνουν πρώτα, καλύτεροι γονείς και στην συνέχεια καλοί γονείς αντισφαιριστή.

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Είναι μια συνεχής δυναμικά εξελισσόμενη πορεία και είναι ανάγκη να αφιερώσετε τόσο χρόνο στο συγκεκριμένο αντικείμενο, όσον αφιερώνει το παιδί σου κάνοντας προπόνηση  ή συμμετέχει σε πρωταθλήματα.

Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν οι γονείς είναι, ότι η σωστή σχέση γονιού και παιδιού είναι σημαντική και πρέπει να προστατευτεί, ανεξάρτητα εάν το παιδί σου γίνει επαγγελματίας αντισφαιριστής ή οτιδήποτε άλλο.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι περισσότεροι νέοι αντισφαιριστές που φιλοδοξούν να γίνουν επαγγελματίες, «σημαδεύονται για ολόκληρη την ζωή τους». Κάποτε αυτά τα «τραύματα» φαίνονται και κάποτε όχι. Ωστόσο, επαφίεται στους γονείς αυτών των αντισφαιριστών, όχι μόνο να συνδράμουν για να επουλωθούν τα «τραύματά τους», αλλά να προσπαθήσουν να μην εμφανιστούν εξ’ αρχής.

Εσείς οι γονείς θέλετε πάντα να βοηθάτε το παιδί σου στις νέες του συνθήκες όπως και όλες του τις δραστηριότητες, θέλετε να είναι χαρούμενο να μάθει τένις σε ικανοποιητικό επίπεδο και ασφαλώς αυτός είναι ο βασικός λόγος που θα τον φέρνατε στον συγκεκριμένο χώρο.
Δεν είναι εύκολο να είμαι καλός γονέας και επίσης είναι ακόμα πιο δύσκολο να είμαι καλός γονέας του τενίστα ή της τενίστριας... δεν γνωρίζω τι είναι καλό για το παιδί και τι δεν είναι.

Οι γονείς πολλές φορές έχουν απορίες, δεν λαμβάνουν απαντήσεις, δεν βρίσκουν κατάλληλες οδηγίες για να ακολουθήσουν και έτσι λειτουργούν ενστικτωδώς. Ποτέ δεν γνωρίζουν όμως αν το ένστικτο που έχουν τους  οδηγεί στον σωστό δρόμο. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το ενδιαφέρον από την πλευρά των γονέων τις περισσότερες φορές είναι αναγκαίο για την παραμονή και εξέλιξη του παιδιού στο χώρο του αγωνιστικού τένις, ταυτόχρονα όμως η περισσότερη συναισθηματική πίεση και το άγχος πάνω στον αθλητή επέρχεται από τους γονείς.

Έτσι η υπερβολική πίεση πάντα οδηγεί σε φθορά της σχέσης γονέα παιδιού.
Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή  των γονέων για την καλή πορεία του παιδιού, εξαρτάται όμως πόσο είναι το ποσοστό αυτής της συμμετοχής και ποιος θα είναι ο ρόλος τους σε όλη την  διαδικασία.

Στην ουσία καταλήγουμε ότι οι γονείς θα πρέπει να εκπαιδεύονται έτσι ώστε να είναι θετική η συμμετοχή τους.
Έτσι για όλους τους παραπάνω προβληματισμούς δίνονται παρακάτω χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς:
• Εστιάστε περισσότερο στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα
• Επιβραβεύστε την σκληρή δουλειά και όχι μόνο το αποτέλεσμα.
Tονίστε την αξία του τένις ως ένα κομμάτι της πραγματικής ζωής, όχι την υπεραξία του τένις συγκριτικά με σημαντικούς τομείς της ζωής τους, όπως το σχολείο.
• Προσπαθήστε να καταλάβετε την συναισθηματική φόρτωση που προκαλεί το άθλημα και μην υποτιμάτε το άγχος που έχουν τα ατομικά αθλήματα.
• Δώστε στο παιδί στόχους και υπευθυνότητες οι οποίες με τον καιρό θα το οπλίσουν με αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία. Αποφεύγετε την εξάρτησή του από εσάς.
• Αντιληφθείτε ότι το παιδί έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στο τένις αλλά και το δικαίωμα να μην συμμετέχει.
• Δείξτε στο παιδί ότι θα είστε εκεί όταν σου χρειαστεί και όχι να επεμβαίνετε μόνο σύμφωνα με τα δικά σου κριτήρια.
• Να είστε έτοιμοι να ακούτε και να μαθαίνετε και όχι να νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για το τένις.
• Να είστε έτοιμοι να  βοηθήστε συναισθηματικά το παιδί σου ειδικά όταν περνάει δύσκολες στιγμές και όχι να τον τιμωρείτε για το κακό αποτέλεσμα.
• Το παιδί σου θα είναι εκεί στο γήπεδο και θα αγωνίζεται, εσείς θα είστε εκεί και θα τον ενθαρρύνετε.
• Μην έχετε διαφορετικές συμπεριφορές ανάλογα με το αποτέλεσμα.
• Μείνετε κοντά στο παιδί όταν αγωνίζεται έχοντας πάντα μια σταθερή συμπεριφορά και ελεγχόμενη αλλιώς είναι πολύ καλύτερα να μην παρευρίσκεστε καθόλου.
• Η στήριξή σου και ειδικά η οικονομική δεν πρέπει να προβάλλεται, έτσι ώστε να μην νιώθει ότι σου ανήκει ιδιοκτησιακά.
• Κατά την διάρκεια του αγώνα να αποφεύγετε τις τεχνικές συμβουλές, είναι δουλειά άλλων.
• Η παρουσία σου καλό θα είναι σε συχνά διαστήματα και όχι σε κάθε αγώνα ή προπόνηση.
• Επικεντρωθείτε στην προσπάθεια που κάνει το παιδί και αξιολογείστε την όταν σου το ζητήσει, χωρίς να βρίσκουμε διάφορες δικαιολογίες.
• Μην υποτιμάτε την πίεση και το άγχος που έχει στον αγώνα με κύρια σημάδια την νωθρότητα ή τον εκνευρισμό ή ακόμη και πολλές λάθος εκτιμήσεις στο μέτρημα ή στο μέσα έξω.
• Συγκρίνετε την πρόοδο του μόνο εν σχέση με τις ικανότητές του και όχι με τους άλλους και 
• Πρέπει να καταλάβετε ότι είναι ακόμα παιδί και όχι επαγγελματίας τενίστας

Τη χτύπησε ο πατέρας της μετά από χαμένο αγώνα!

Andrada Ioana Surdeanu
H Andrada Ioana Surdeanu από τη Ρουμανία έχασε έναν αγώνα στο Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα, για το Juniors Circuit της ITF, και δέχτηκε επίθεση από τον πατέρα της! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η 16χρονη αθλήτρια μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο από τον προπονητή της μετά από την επίθεση, χωρίς ευτυχώς να έχει κάτι σοβαρό, ενώ υποστήριξε πως απλά είχαν μια κακή στιγμή και ο πατέρας της δεν είναι "κτήνος".
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ρουμάνου δημοσιογράφου, Alecs Stam, η Surdeanu είχε μια διαφωνία με τον πατέρα της και όταν ύψωσε τη φωνή της εκείνος έχασε την ψυχραιμία του και τη χτύπησε στο πρόσωπο. Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν άμεσα τον πατέρα της και η νεαρή αθλήτρια οδηγήθηκε στο νοσοκομείο από τον προπονητή της, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κάποιο σοβαρό τραύμα.
Όλα αυτά μετά από την ήττα της 16χρονης Ρουμάνας στο Marshall Open του Ισραήλ, τουρνουά της Grade 3 κατηγορίας της ITF, στα προημιτελικά από τη Daria Kruzhkova (6-2, 7-6). Να σημειωθεί πως στο ίδιο τουρνουά αγωνίστηκε και ο δικός μας, Χρήστος Αντωνόπουλος.
"Δεν έπαιξα καλά, ειδικά στα τελευταία games. Στο τέλος μου ζήτησε να του δώσω το τηλέφωνό μου. Αυτός είναι ο τρόπος που με τιμωρεί όταν χάνω αγώνες. Του είπα παρ' το και του το πέταξα. Δεν το έπιασε αλλά εκνευρίστηκε με τη συμπεριφορά μου. Με έσπρωξε και με χαστούκισε δύο φορές. Ένα χαστούκι βρήκε τη μύτη μου. Εγώ και ο αδερφός μου είμαστε ευαίσθητοι σε αυτό το σημείο και με το παραμικρό η μύτη μου αιμορραγεί. Γονάτισα και κάλυψα το πρόσωπό μου για να μη με χτυπήσει ξανά. Είχα λίγο αίμα και ήμουν φοβισμένη. Μου έδωσε μια βρεγμένη πετσέτα και μου είπε να πάω στον γιατρό του τουρνουά", περιέγραψε η Surdeanu, η οποία πάντως δεν κατηγορεί τόσο τον πατέρα της, όσο τον εαυτό της:
"Ο πατέρας μου δεν είναι κτήνος, δεν έσπασε τη μύτη μου, δε γέμισα με αίματα. Είναι αλήθεια πως με χαστούκισε, και τι έγινε; Το άξιζα. Ήταν δικό μου λάθος επειδή του φώναξα και είπα μερικές λέξεις. Φέρθηκα ανεύθυνα μετά από όλα όσα έκανε για μένα.
Παραδέχομαι ότι εκείνη τη στιγμή τρόμαξα, όμως ξέρω ότι το μετάνιωσε και πως με αγαπάει όσο κι εγώ. Ήταν λίγο υπερβολικός, αλλά δεν έπρεπε να συλληφθεί. Ελπίζω να επιστρέψει γρήγορα σπίτι, ανησυχώ για εκείνον. Θέλω να συνεχίσω το ταξίδι μου στο τένις με ενωμένη την οικογένειά μου."
Συνεχίζοντας να υποστηρίζει πως ο πατέρας της απλά είχε μια στιγμή αδυναμίας και τίποτα περισσότερο, η νεαρή αθλήτρια συμπλήρωσε:
"Δε με είχε χτυπήσει ποτέ ξανά, αυτή ήταν η πρώτη φορά. Τώρα του έβαλαν περιοριστικά μέτρα και δεν μπορεί να έρχεται μαζί μου στα τουρνουά. Με ποιον θα πηγαίνω τώρα; Πώς θα μπορέσω να γίνω η νέα Simona Halep;
Όταν διάβασα τα δημοσιεύματα και είδα τις λέξεις 'εγκληματίας' και 'κτήνος', ήθελα να ουρλιάξω. Νιώθω περισσότερο ένοχη γι' αυτό που έγινε παρόλο που ξέρω πως δεν ήταν μόνο δικό μου λάθος. Δε λέω ότι ήταν εντάξει να με χτυπήσει, δε θέλω να παρερμηνεύσετε αυτά που λέω. Τον αγαπάω πολύ και θέλω να επιστρέψει σπίτι."

http://tennisnews.gr/world-tennis/various/16509-surdeanu