Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Μάθε σωστά το Βackhand με το ένα χέρι στο τένις

Μετά την επιθυμία ενός φίλου-αναγνώστη του blog, ανεβάζω ένα αναλυτικό άρθρο για το backhand με ένα χέρι

Χρησιμοποιώντας ένα χέρι στο backhand αυξάνεις σημαντικά την δυνατότητα το να φτάνεις την μπάλα ακόμη πιο μακριά, από ότι με την λαβή που γίνεται με τα δύο χέρια.

Όλα τα επιτυχημένα χτυπήματα στο τένις βασίζονται στον επαρκή χρονισμό ο οποίος εμπλέκει την μέτρηση από το ένα έως το 5 αρκούντως γρήγορα όταν «περιμένεις» την μπάλα.  Μέτρα «ένα» όταν η μπάλα χτυπήσει το πάτωμα και «πέντε» όταν την χτυπήσεις.

Το topspin είναι σημαντικό όταν η μπάλα χτυπιέται με ένα εφέ βουρτσίσματος που την κάνει να περιστρέφεται ορμητικά σε μια εμπρόσθια τροχιά/διαδρομή. Αυτό κάνει την μπάλα να

βυθίζεται και να προσγειώνεται με ασφάλεια εντός του αντιπάλου γηπέδου.

Διάλεξε την ανατολική λαβή ή την ημιδυτική λαβή ή την ηπειρωτική λαβή. Φαντάσου ότι κρατάς ένα τιμόνι ποδηλάτου με τις αρθρώσεις στην κορυφή.

Ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο πιάνεται η ρακέτα με το ένα χέρι είναι το ανατολικό πιάσιμο. Στο ανατολικό backhand πιάσιμο, ο καρπός ενός δεξιόχειρα παίκτη θα πρέπει να είναι ελαφρώς προς τα αριστερά του πάνω μέρους της λαβής της ρακέτας, ενώ ο άξονας της ρακέτας πρέπει να είναι οριζόντιος και η επιφάνεια των χορδών κάθετη προς το γήπεδο. Αντίστοιχα ο καρπός ενός αριστερόχειρα παίκτη θα πρέπει να είναι ελαφρά προς τα δεξιά του πάνω μέρους της λαβής της ρακέτας. Σκέψου ότι ο αντίχειράς σου έχει τις εξής επιφάνειες: πάνω, κάτω, έξω και μέσα. Η εσωτερική επιφάνεια του αντίχειρα θα πρέπει να είναι σε επαφή με την πίσω επίπεδη λοξή πλευρά της λαβής της ρακέτας. Μπορείς να προσαρμόσεις τον αντίχειρά σου σε διαφορετικές θέσεις σ’ αυτό το τμήμα της λαβής, αλλά είναι σημαντικό η εσωτερική επιφάνεια του αντίχειρα να είναι σε επαφή με την πλατύτερη πλευρά της ρακέτας.

Κατά την διάρκεια του πόντου η θέση του αντίχειρα μπορεί να αλλάξει, αλλά η εσωτερική επιφάνεια του αντίχειρα θα πρέπει να αγγίζει πάντα την πλατύτερη επιφάνεια της λαβής της ρακέτας.

Μπορείς και να δοκιμάσεις την ηπειρωτική λαβή, αλλά δεν θα βρεις φοβερά αποτελέσματα, αν δεν έχεις ένα πολύ δυνατό βραχίονα. Στο ηπειρωτικό πιάσιμο για backhand, ο καρπός είναι ακριβώς πάνω από την επάνω επιφάνεια της λαβής της ρακέτας. Ο αντίχειρας πρέπει να υποστηρίζει το χτύπημα περισσότερο από την πίσω πλευρά, επειδή ο καρπός δεν είναι τοποθετημένος πίσω από την ρακέτα.

Άπλωσε τον αντίχειρά σου κατά μήκος της πίσω πλευράς της λαβής, έτσι ώστε εσωτερική του επιφάνεια να είναι σε επαφή με αυτή και να τη σπρώχνει κατά την διάρκεια του χτυπήματος. Αν χρησιμοποιείς ηπειρωτικό πιάσιμο για το forehand, κάτι που το κάνουν λίγοι παίκτες, δεν θα χρειάζεται να αλλάξεις πιάσιμο για να εκτελέσεις ένα backhand.

Το μειονέκτημα είναι ότι κάποιοι παίκτες δεν αισθάνονται άνετα όταν χτυπάνε βολές με αυτόν τον τρόπο και από τις δύο πλευρές του σώματος, επειδή το ηπειρωτικό πιάσιμο είναι κάτι ανάμεσα στο τυπικό ανατολικό forehand και το ανατολικό backhand πιάσιμο.

Ανεξάρτητα το πώς κρατάς τη ρακέτα ξεκίνα να στρέφεις τους ώμους και να φέρνεις τη ρακέτα πίσω, μόλις η μπάλα απελευθερωθεί από την ρακέτα του άλλου παίκτη! Μάθε να προετοιμάζεσαι και να κινείσαι έγκαιρα για το χτύπημα. Μην περιμένεις να το κάνεις αυτό την τελευταία στιγμή. Χρησιμοποίησε το άλλο σου χέρι, το μη κυρίαρχο, για να κρατάς την ρακέτα από το λαιμό ή τον κορμό της. Κράτησε το ελεύθερο χέρι σου στο λαιμό της ρακέτας σε όλη την προς το τα πίσω αιώρηση και χρησιμοποίησέ το, για να ρυθμίζεις το πιάσιμο της ρακέτας ύστερα από κάθε χτύπημα.

Οι αρχάριοι όταν εκτελούν το backhand με το ένα χέρι, θα πρέπει να φέρουν την ρακέτα πίσω, σε θέση παράλληλα με την επιφάνεια του γηπέδου περίπου στο ύψος της μέσης του σώματος. Να σκέφτεσαι ότι τραβάς ένα ξίφος από την θήκη του! Οι πιο προχωρημένοι παίκτες εκτελούν μια μικρή θηλιά, φέρνοντας την ρακέτα πίσω και ψηλότερα από το κεφάλι τους και σταδιακά μετά την αφήνουν να πέσει χαμηλότερα και να δείχνει η κεφαλή της ελαφρώς προς το έδαφος πριν ξεκινήσουν την προς τα εμπρός αιώρηση.

Στην ιδανική περίπτωση, βάλε το βάρος στο αριστερό πόδι, μετά θα πρέπει να κάνεις βήμα προς τα εμπρός με το δεξί πόδι σου (θυμήσου ότι αυτή η αιώρηση είναι για δεξιόχειρες παίκτες). Η κίνηση του ποδιού προς τα εμπρός, σου επιτρέπει να δημιουργήσεις ρυθμό και την ίδια στιγμή να σε κρατήσει σε πλάγια θέση. Αυτό θα σου επιτρέψει να χτυπήσεις με αιώρηση της ρακέτας σου την μπάλα με κατεύθυνση προς τα εμπρός και προς τα πάνω.

Είναι πολύ σημαντικό τα μάτια σου να επικεντρωθούν πάνω στην μπάλα.

Αν δεις ότι η μπάλα έρχεται προς το μέρος σου, τράβα πίσω το αριστερό σου χέρι που κρατάει τη ρακέτα και στη συνέχεια αιώρησε προς τα εμπρός την ρακέτα σου.

Αν ο αντίπαλός σου κάνει μια χαμηλή μπαλιά, θα πρέπει να λυγίσεις περισσότερο και να τοποθετήσεις τη ρακέτα σου κάτω από την μπάλα. Αυτό γίνεται για να κάνεις το «βούρτσισμα», καθώς θα χτυπάς την μπάλα. Η κίνηση «βούρτσισμα» παράγει το topspin που χρειάζεσαι. Εκτός από την topspin, μπορείς επίσης να προσθέσεις περισσότερη δύναμη στο χτύπημα σου ασκώντας ορμή προς τα εμπρός με την ρακέτα σου.

Στάδιο 1: Προετοιμάσου
Στάσου σε θέση ετοιμότητος με την ρακέτα μπροστά και το μη κυρίαρχο χέρι να υποστηρίζει τον λαιμό της ρακέτας. Κράτησε τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα έτοιμα να κινηθούν. Όπως σε όλα τα άλλα topspin βούρτσισε την πλάτη της μπάλας και σήκωσέ την ένα μέτρο πάνω από το φιλέ. Ανάκτησε δύναμη με το να πιέζεις τις άκρες των ώμων μεταξύ τους.

Στάδιο 2: Παρακολουθώντας την μπάλα
Βρες την λαβή σου και παρακολούθησε την μπάλα με το να δείχνεις τον πάτο της ρακέτας μπροστά της.  Βαλε την κεφαλή της ρακέτας πάνω από τον καρπό. Ξεκίνα να περιστρέφεις το πάνω σώμα. Ο πάτος της ρακέτας δείχνει προς την μπάλα μπροστά από τον παίκτη στην πλευρά του backhand. Το βάρος του σώματος μετακινείται στην backhand πλευρά. Το μη κυρίαρχο χέρι υποστηρίζει την λαιμό της ρακέτας και ο καρπός κλειδώνει. Σπρώξε προς τα κάτω το πόδι πιέζοντας το πάτωμα. Παρακολούθησε την μπάλα. Στόχευσε  τον πάτο της ρακέτας στην μπάλα. Το βάρος του σώματος μετακινείται στην πλευρά του backahand καθώς ο παίκτης παρακολουθεί την μπάλα από μπροστά.

Συμβουλή: Μην ξεχνάς να στοχεύεις την μπάλα με τον πάτο της λαβής της ρακέτας

Στάδιο 3: Οπίσθια αιώρηση
Καθώς η μπάλα αναπηδά κάνε μια οπίσθια αιώρηση με τον χρόνο που έχεις διαθέσιμο. Όπως με όλες τις βολές λύγισε γόνατα και φέρε το σώμα προς τα κάτω στο πάτωμα. Κάνε μια οπίσθια αιώρηση και περίστρεψε το επάνω σώμα. Σπρώξου στο πάτωμα ενώ παρακολουθείς την μπάλα. 

Το βάρος σου τώρα είναι στην backhand πλευρά. Κλειστή ή ανοιχτή στάση μπορείς να έχεις ανάλογα με τη θέση της μπάλας. Άστο να συμβεί φυσικά. Βάλε το βάρος του σώματος πάνω στο έξω πόδι (αν είσαι δεξιόχειρας). Το πάνω σώμα γυρίζει φυσικά κατά την οπίσθια αιώρηση και ο καρπός έχει κλειδώσει. Στόχευσε τον μπροστινό ώμο προς την μπάλα. Με το μη κυρίαρχο χέρι στήριξε τον λαιμό της ρακέτας. Τα μάτια είναι καρφωμένα πάνω στην μπάλα. Εστιάσου στον χρονισμό και στην περιστροφή της βολής.

Δευτερόλεπτα πριν από την επαφή
Αν η μπάλα είναι πολύ χαμηλή πριν από το σημείο επαφής, θα κατέβει περισσότερο η ρακέτα, περίπου στο ύψος του χαμηλωμένου δεξί γονάτου (για τον δεξιόχειρα παίκτη). Ωστόσο, αν η μπάλα είναι υψηλή, κάνε την επαφή βουρτσίζοντας την μπάλα δίνοντάς της topspin. Αν η μπάλα είναι χαμηλά ή υψηλά, η θέση της κεφαλής της ρακέτας είναι τόσο χαμηλά όσο είναι το πόδι κάτω από τη μπάλα. Η διαφορά αυτή πρέπει να είναι αρκετή για να παράγει αρκετό topspin.

Στάδιο 4: σημείο επαφής

Μέτρα «ένα» στην αναπήδηση ακολουθούμενο από ένα έντονο μέτρημα βουρτσίζοντας την μπάλα έως να φτάσεις στο «πέντε». Έκτεινε πλήρως το σώμα καθώς βουρτσίζεις. Βούρτσισε την πλάτη της μπάλας για το topspin. Το μη κυρίαρχο χέρι απελευθερώνεται και η κεφαλή της ρακέτας παραμένει ελαφρώς κάτω από το χέρι καθώς βουρτσίζει την μπάλα κατά την επαφή. Ξετύλιξε το πάνω μέρος του σώματος και σήκω καθώς κάνεις επαφή με την μπάλα μπροστά. Κράτα το κεφάλι ακίνητο. Έχε επαφή με την μπάλα με μια αιώρηση από τα χαμηλά προς τα υψηλά σπρώχνοντας την κεφαλή της ρακέτας προς τα επάνω. Σπρώξε μέσω των ποδιών. Συνέχισε να παρακολουθείς την μπάλα. Αρχίζοντας με την κορυφαία άκρη της ρακέτας τράβηξε την κεφαλή της ρακέτας προς τα επάνω. Η ρακέτα είναι αρκούντως κάθετη στο σημείο επαφής με την μπάλα.

Στο backhand με το ένα χέρι, τα μάτια σου θα πρέπει να είναι εστιασμένα στην μπάλα. Στο backhand με το ένα χέρι το σημείο επαφής διαφέρει ανάλογα με την λαβή που χρησιμοποιείς. Αν θέλεις να δημιουργήσεις topspin, μην χρησιμοποιείς την ηπειρωτική λαβή εκτός αν θέλεις να χτυπήσεις ένα backhand slice. Αν στο backhand με το ένα χέρι χρησιμοποιείς την ανατολική λαβή, θα πρέπει να χτυπήσεις την μπάλα μπροστά από το σώμα σου.

Υπάρχουν αποδείξεις, αν η backhand τεχνική σου έγινε σωστά. Για ένα backhand topspin, θα ξέρεις αν ήταν επιτυχημένη η εκτέλεση του χτυπήματος από τον τρόπο που κινείται η ρακέτα σου, αφού χτυπήσει την μπάλα. Αν εκτελεστεί το backhand με τη σωστή τεχνική, η ρακέτα σου θα πρέπει να κινηθεί προς τα επάνω από το σημείο επαφής και μετά.

Σε μία εκτέλεση backhand με ένα χέρι, θα πρέπει να γυρίσεις τον ώμο σου, να βάλεις το βάρος στο αριστερό σου πόδι και μετά να βάλεις μπροστά το δεξί πόδι σου (αν είσαι δεξιόχειρας). Αυτή η κίνηση θα οδηγήσει το σώμα σου σε μια ανοδική κίνηση. Μετά την επαφή, το αριστερό πόδι σου, θα πρέπει να γλιστρήσει προς τα εμπρός.

Προσθέτοντας περιστροφή
Χρησιμοποίησε το μπροστινό μέρος του βραχίονα να επιτύχεις την περιστροφή

Στάδιο 5: Το τελείωμα

Μετά το βούρτσισμα της μπάλας η κεφαλή της ρακέτας τελειώνει υψηλά. Οι άκρες των ώμων ενώνονται ενώ πιέζονται προς τα πίσω για εξωτερίκευση δύναμης. Αξιοποίησε το τελείωμα του «αγάλματος της ελευθερίας». Τράβηξε το πίσω μέρος του μη κυρίαρχου χεριού πίσω από το σώμα. Ξετύλιξε το πάνω σώμα. Βάδισε προς την μπάλα και τελείωσε σε μια θέση «αγάλματος της ελευθερίας».

Μετέφερε το περισσότερο από το βάρος του σώματος σου στο μπροστινό πόδι. Το βάρος  του σώματος μεταφέρεται στο μπροστινό πόδι καθώς τελειώνεις την βολή. Πίεσε τις άκρες των ώμων μαζί προς τα πίσω.

Έχεις τελειώσει την βολή, αλλά εξακολουθείς να παρακολουθείς την μπάλα περιμένοντας την επόμενη βολή του αντιπάλου.

Συμβουλή:: Τέλειωσε ψηλά σε μια θέση «αγάλματος της ελευθερίας»

Συντόνισε τον βηματισμό σου  με την εκτέλεση της βολής backhand

Ο Stan Wawrinka, κατά γενική ομολογία, έχει το καλύτερο one handed backhand που κυκλοφορεί στις μέρες μας στο tour της ATP. Ο χαρισματικός Ελβετός, δίνει συμβουλές για το πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο χτύπημα, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στη θέση πίσω απ'τη μπάλα.

Δεν υπάρχει φίλαθλος του τένις που να μην βλέπει τον Wawrinka να εκτελεί backhand με το ένα χέρι και να το θαυμάζει...

Ο θριαμβευτής του πρώτου Grand Slam της σεζόν στη Μελβούρνη, διαθέτει το καλύτερο one handed backhand στα courts, συνδυάζοντας δύναμη, ακρίβεια, σταθερότητα και ταχύτητα. Ένας συνδυασμός που μετατρέπει το συγκεκριμένο χτύπημα του Stan σε φονικό όπλο.

Έχοντας δουλέψει πολύ σκληρά τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την έναρξη της συνεργασίας του με τον Μάγκνους Νόρμαν, ο Wawrinka έχει βελτιώσει εξαιρετικά τη φυσική του κατάσταση (δύναμη, ταχύτητα, αντοχή), γεγονός που του επιτρέπει να εκτελεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το ιδιαίτερα απαιτητικό αυτό χτύπημα.

Τα πόδια είναι πολύ σημαντικά σε αυτό το χτύπημα. Πρέπει να φτάσεις γρήγορα στην μπάλα, να πάρεις κατάλληλη θέση και να συγκεντρωθείς στο χτύπημα.

"Για μένα, μεγάλο ρόλο παίζουν τα πόδια. Αν αργήσεις να τοποθετηθείς στο one handed backhand, δεν μπορείς να το σώσεις όπως για παράδειγμα στο backhand με δύο χέρια όπου έχεις και το αριστερό χέρι (αν είσαι δεξιόχειρας) για να προσθέσεις δύναμη. Πρέπει να είσαι πραγματικά γρήγορος στα πόδια για να φτάσεις έγκαιρα πίσω απ'τη μπάλα, να την περιμένεις και να εκτελέσεις με ακρίβεια το χτύπημα. Πρέπει να συγκεντρωθείς στο χτύπημα και να το χτυπήσεις με σιγουριά, να επιδιώξεις να επιτεθείς, όχι απλά να περιμένεις. Είναι επιθετικό χτύπημα.

Με το one handed backhand, μπορείς να συνδυάζεις και το slice, περισσότερο απ' ότι αν είχες two-handed backhand. Πρέπει να επιτίθεσαι με το slice

Οι τενίστες με one handed backhand, συνήθως έχουν και καλό slice οπότε πρέπει να το χρησιμοποιούν περισσότερο.

Γενικά για την εκτέλεση βολής με backhand

·         Κάνε ανατολικό πιάσιμο backhand.
·         Με το ελεύθερο χέρι κράτα την ρακέτα σου από το λαιμό.
·         Το ελεύθερο χέρι - στρίβοντας αριστερά - δίνει έτοιμη την λαβή στο δεξί για backhand.
·         Άνοιξε την ρακέτα σου προς τα πίσω έγκαιρα.
·         Κάνε έγκαιρη στροφή του ώμου.
·         Το σαγόνι σου να ακουμπάει στον ώμο.
·         Πάρε κάθετη στάση προς το φιλέ, όταν το επιτρέπει ο χρόνος.
·         Κάνε μεταφορά του βάρους από πίσω προς το εμπρός.
·         Κάνε την αιώρηση παράλληλη προς το έδαφος και μπροστά ή από κάτω προς τα επάνω (η κεφαλή της ρακέτας κάποια στιγμή δείχνει ελαφρώς προς το έδαφος).
·         Κάνε έγκαιρη επαφή ρακέτας με την μπάλα.
Στη φάση της αιώρησης το πρόσωπο της ρακέτας είναι ελαφρώς προς τα πάνω για να ευθυγραμμιστεί μετά, όταν κάνουμε τον υπτιασμό και κάνουμε το τελείωμα-ολοκλήρωση της κίνησης προς τα έξω, διαγώνια και προς τα επάνω.

Γενικά στο backhand 
  1. Δε γέρνουμε προς τα εμπρός κι έτσι δεν φεύγουμε από το κέντρο βάρους.
  2. Πρέπει να προβλέπουμε πάντα έγκαιρα, το που πάει η μπάλα, για να μη φεύγουμε από το κέντρο βάρους.
  3. Πόδια, λεκάνη, ώμοι κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση
  4. Ο ώμος του χεριού, που κρατάει την ρακέτα, δεν πρέπει να σηκωθεί.
  5. Δε γυρίζουμε το σώμα, όταν χτυπήσουμε την μπάλα, ούτε κοιτάμε αμέσως την μπάλα μετά το χτύπημα, αλλά αντίθετα ακόμη κι όταν φύγει η μπάλα εμείς κοιτάμε το σημείο επαφής, που είχε η ρακέτα μας με την μπάλα.
  6. Διατηρούμε το κέντρο βάρους και την ορμή προς την ίδια κατεύθυνση.
  7. Στα χτυπήματα με ανατολικό πιάσιμο έχουμε πλεονέκτημα στις κοντές μπαλιές και αυτές της μέτριας αναπήδησης μπάλες ενώ έχουμε δυσκολία στις ψηλές μπάλες.
Στο backhand ο αγκώνας πάει μπροστά και ακινητοποιείται. Στη συνέχεια μέσω της έσω περιστροφής και του υπτιασμού του καρπού, η ενέργεια μεταφέρεται στο κεφάλι της ρακέτας και έτσι έχουμε τον κυματισμό!

Το χέρι δεν τεντώνει πριν την επαφή, διότι θα χάσει όλη την ενέργειά του, η οποία θα μετατρεπόταν σε κραδασμούς στην άρθρωση (στο πέταγμα πέτρας δεν τεντώνεται το χέρι όσο η πέτρα είναι στην παλάμη. Στην συνέχεια βέβαια θα τεντώσει).

Υπάρχει μια αρχή στα χτυπήματα στο τένις. Σε μια επιταχυνόμενη κίνηση το ένα μέλος σταματάει και ξεκινάει ένα άλλο να επιταχύνεται περισσότερο. Την μπάλα την χτυπάει ο τελευταίος επιταχυνόμενος σύνδεσμος, δηλαδή η ρακέτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κέντρο βάρους παραμένει, σε όλη την κίνηση του backhand που εκτελούμε.

Στάσεις στο backhand
Οι τρεις (3) από τις στάσεις που αναφέρθηκαν για την εκτέλεση του forehand μπορούν να χρησιμοποιηθούν, επίσης και για την εκτέλεση του backhand  :
·         Η κλειστή στάση είναι απαραίτητη σε κάποια χτυπήματα, αλλά δεν συνιστάται ως πρώτη επιλογή.
·         Η ημιανοιχτή στάση είναι καλή για κάλυψη του γηπέδου, αλλά όσοι την χρησιμοποιήσουν πιθανόν να τους φανεί κάπως δύσκολο να εκτελέσουν ισχυρό χτύπημα backhand  με αυτή.
·         Η ιδανική στάση του σώματος για το backhand είναι η κάθετη στάση, επειδή βοηθάει στην μεταφορά του σώματος προς τα εμπρός .
      Η τελείως ανοιχτή στάση δεν είναι καλή επιλογή για το backhand με το ένα χέρι. Αν και η ανοιχτή στάση επιτρέπει πολύ καλή κάλυψη του γηπέδου μετά το χτύπημα, είναι χρήσιμη μόνο για τους παίκτες που χρησιμοποιούν το backhand με τα δύο χέρια. Το backhand με ένα χέρι από ανοιχτή θέση είναι δύσκολο και εκτελείται σπάνια. Συνήθως παίζεται από κλειστή θέση επειδή το δεξί πόδι χρησιμοποιείται εργονομικά καλύτερα ως πόδι στήριξης (για τους δεξιόχειρες) για την εκτέλεση της βολής. Backhand με τα δύο χέρια από ανοιχτή θέση είναι πολύ ευκολότερο.

Όποια στάση κι αν επιλέξεις, σιγούρεψε ότι ανοίγεις άνετα τα πόδια σου, για να εξασφαλίσεις μία καλή βάση στήριξης.

Εσύ που είσαι αρχάριος παίκτης θα πρέπει να κάνεις την προς τα πίσω αιώρηση σε μια πορεία περίπου παράλληλη με την επιφάνεια του γηπέδου. Συγκεντρώσου στο να φέρεις της ρακέτα σου πίσω και προς τα εμπρός σε μια ευθεία γραμμή. Καθώς βελτιώνεσαι, είναι πιθανό να σου αρέσει πάρα πολύ το backhand  .

Οι μεσαίου επιπέδου παίκτες θα πρέπει να ανοίγουν την ρακέτα τους προς τα πίσω λίγο ψηλότερα από την μέση κοντά στο ύψος του κεφαλιού ή και ψηλότερα ακόμη και μετά να την αφήνουν να πέσει κάτω, πριν ξεκινήσουν την προς τα εμπρός και προς τα επάνω αιώρηση μέσα σε ένα νοερό τόξο.

Το σώμα στρέφεται κατά την εκτέλεση του χτυπήματος, αν και η περιστροφή είναι μεγαλύτερη στο άνω μέρος του σώματος και τους ώμους, απ΄ ότι στα ισχία.

Φαντάσου την προς τα πίσω και εμπρός αιώρηση σαν ένα μπαστούνι βαδίσματος το οποίο είναι τοποθετημένο ανάποδα, όχι παράλληλα με το έδαφος, αλλά γερμένο προς τα επάνω δείχνοντας με την κάτω άκρη του την μπάλα. Το μικρό άγκιστρο της λαβής αναπαριστά την μικρή θηλιά στην προς τα πίσω αιώρηση. Η αιώρηση μετά συνεχίζεται σε μια ευθεία γραμμή πηγαίνοντας πάνω προς την μπάλα. Η επιφάνεια των χορδών της ρακέτας πρέπει να είναι κάθετη προς το γήπεδο την στιγμή της επαφής της μπάλας.

Να θυμάσαι ότι:
  • Πρέπει να κρατάς τον καρπό σου σταθερό κατά την αιώρηση.
  • Προσπάθησε να κάνεις την επαφή με την μπάλα όταν περίπου αυτή είναι στο ίδιο επίπεδο με την μύτη του μπροστινού ποδιού σου.
  • Τέντωσε το χέρι σου άνετα, καθώς εκτελείς την προς τα εμπρός αιώρηση
  • Βρες μια άνετη ζώνη χτυπήματος και ακολούθησε σταθερά την πορεία μέσα σε αυτή την ζώνη.
  • Ολοκλήρωσε την προς τα εμπρός αιώρηση ως εξής:
    • Ευθεία προς τα έξω προς το φιλέ.
    • Μετά διαγώνια προς το μπροστινό μέρος του σώματός σου και προς τα επάνω.
·         Πρέπει να τοποθετείς το ελεύθερο χέρι σου στο λαιμό της ρακέτας και να στρέφεις έγκαιρα τους ώμους σου.
·         Ύστερα από κάθε χτύπημα να επιστρέφεις να παίρνεις θέση στην διχοτόμο της γωνίας των πιθανών ακραίων επιστροφών του αντιπάλου σου.
·         Να κάνεις έγκαιρη επαφή της μπάλας με την ρακέτα σου.


·         Να χτίζεις πόντους για να μπορείς να τους κερδίζεις.