Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Βackhand με τα δύο χέρια

Τo backhand με τα δύο χέρια είναι μια «διπλής γροθιάς» βολή, όταν παίζεις ένα χτύπημα εδάφους στη μη κυρίαρχη πλευρά σου. 

Πολλοί αρχάριοι χρησιμοποιούν αυτή την βολή όπως επίσης και κορυφαίοι επαγγελματίες. Με το να χρησιμοποιήσεις τα δύο σου χέρια θα αναπτύξεις μεγάλα ποσά ελέγχου και δύναμης.

Χρονισμός
Όλα τα επιτυχημένα χτυπήματα στο τένις βασίζονται στον επαρκή χρονισμό ο οποίος εμπλέκει την μέτρηση από το «ένα έως το «πέντε» - αρκούντως γρήγορα - όταν
«περιμένεις» την μπάλα.  Μέτρα δηλαδή «ένα» όταν η μπάλα χτυπήσει το πάτωμα και «πέντε» όταν την χτυπήσεις.

Τopspin
Το topspin είναι σημαντικό, όταν η μπάλα χτυπιέται με έναν εφέ βουρτσίσματος, που την κάνει να περιστρέφεται ορμητικά σε μια εμπρόσθια τροχιά/διαδρομή. Αυτό κάνει την μπάλα να βυθίζεται και να προσγειώνεται με ασφάλεια εντός του αντίπαλου γηπέδου.

Η αρχική στάση του σώματος
Σε αυτό το στάδιο, το σώμα και τα πόδια σου πρέπει να δείχνουν προς το φιλέ (τα δάχτυλα των ποδιών θα πρέπει να δείχνουν προς το φιλέ). Στη συνέχεια, κράτησε τη ρακέτα σου με τα δύο χέρια.

Λαβές-Τεχνική
Aνάλογα με την επιλογή της λαβής ο κάθε παίκτης επιλέγει και την ανάλογη τεχνική που του ταιριάζει, δηλαδή να βρίσκει νωρίς την μπάλα σε σχέση με το σώμα του, να συμμετέχει περισσότερο ή λιγότερο το κυρίαρχο χέρι, να χτυπάει με τεντωμένα ή λυγισμένα χέρια στους αγκώνες.

Οι παίκτες χρησιμοποιούν διαφορετικούς τύπους λαβές του τένις, όταν εκτελούν την τεχνική του τένις backhand. Αν είστε δεξιόχειρας παίκτης, η πιο κοινή λαβή για χρήση στα δύο χέρια backhand είναι η ανατολική λαβή forehand για το αριστερό χέρι σου (αν είστε δεξιόχειρας), ενώ η ηπειρωτική λαβή χρησιμοποιείται για το δεξί χέρι. Τα χέρια αγγίζουν το ένα το άλλο και τα δάχτυλα απλώνονται πάνω στην λαβή της ρακέτας.

Η εκτέλεση χτυπήματος backhand με χρησιμοποίηση και των δύο χεριών ίσως είναι το ίδιο συνηθισμένη όσο και η εκτέλεση του backhand με το ένα χέρι. 


Κάποιοι παίκτες προτιμούν να χρησιμοποιούν ένα ανατολικό backhand πιάσιμο για το κυρίαρχο χέρι τους και ένα δυτικό forehand πιάσιμο για το άλλο χέρι, ενώ άλλοι χρησιμοποιούν συνδυασμό ηπειρωτικού με ανατολικό πιάσιμο. 

Αμέτρητοι συνδυασμοί πιασίματος της ρακέτας με τα δύο χέρια μπορεί να χρησιμοποιηθούν, αλλά προσπάθησε να μη μπερδευτείς. 

Η λαβή επαναλαμβάνω μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την επιλογή που κάνει ο κάθε παίκτης.

Στάδιο 1: Ετοιμάσου
Στάσου σε θέση ετοιμότητας με τα δύο χέρια σε forehand λαβές και την ρακέτα μπροστά. Κράτα τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα έτοιμα να κινηθούν.

Η ουσία της βολής
Το μη κυρίαρχο χέρι σου, πρέπει να είναι η δύναμη οδήγησης πίσω από αυτή την βολή  κι όχι το κυρίαρχο χέρι σου. Προσπάθησε να χτυπήσεις την μπάλα περί το ένα μέτρο πάνω από το φιλέ.

Κράτησε το κεφάλι ακίνητο και εστίασε το βλέμμα σου πάνω στην μπάλα, περίστρεψε τον κορμό, κράτα τα πόδια σε ανοιχτή ή σε κλειστή στάση και βούρτσισε για το topspin.

Στάδιο 2: Ιχνηλατώντας/παρακολουθώντας την μπάλα
Παρακολούθησε την μπάλα καθώς έρχεται προς τα εσένα με το να την ευθυγραμμίζεις με την ρακέτα κρατημένη μπροστά σου. 

Η ρακέτα παρακολουθεί την μπάλα μπροστά σου στην πλευρά του backhand. Ξεκίνα να γυρίζεις τους ώμους και δες το βάρος του σώματος να μεταφέρεται στην backhand πλευρά. 

Ακολούθησε την μπάλα με την ρακέτα. Η ρακέτα ιχνηλατεί την μπάλα μπροστά σου με τα δύο χέρια πάνω στην λαβή. Ξεκίνα να περιστρέφεις το επάνω μέρος του σώματος. 

Το βάρος του σώματος μετακινείται στην πλευρά του backhand καθώς παρακολουθείς την μπάλα από μπροστά.

Στάδιο 3: Οπίσθια αιώρηση

Καθώς η μπάλα αναπηδά κάνε μια οπίσθια αιώρηση στον χρόνο που έχεις διαθέσιμο. Βεβαιώσου πως το υποστηρίζον χέρι οδηγεί την ρακέτα. Κάνε μια οπίσθια αιώρηση. Το πάνω μέρος του σώματος έχει γυρίσει κατά την διάρκεια της οπίσθιας αιώρησης και εσύ σπρώξε προς τα κάτω προς το πάτωμα. 

Μπορεί να είσαι σε κλειστή η ανοιχτή στάση ανάλογα την θέση της μπάλας. Άφησε αυτό να συμβεί με φυσικό τρόπο. Η επιφάνεια της ρακέτας είναι κάθετη προς το έδαφος. Τα χέρια είναι κοντά μαζί πάνω στην λαβή. Σπρώξε το βάρος του σώματος κάτω προς το πάτωμα. Τα μάτια σου είναι καρφωμένα πάνω στην μπάλα. Συγκεντρώσου τελείως στον χρονισμό και την περιστροφή της βολής. Χαλάρωσε τον μη κυρίαρχο καρπό.

Οι επαγγελματίες παίκτες χρησιμοποιούν είτε τη συμπαγή backswing είτε την backswing βρόχου. Από την αρχική στάση φέρνουν τη ρακέτα πίσω και στη συνέχεια γυρίζουν στο πλάι για να είναι προετοιμασμένοι για να κάνουν την αιώρηση προς τα εμπρός.

Στάδιο 4: Ρίχνοντας την κεφαλή της ρακέτας
Κάνοντας την αιώρηση πρέπει να φέρεις τη ρακέτα κάτω από την μπάλα. Πριν ρίξεις την κεφαλή της ρακέτας προς την μπάλα, ρίξε την κεφαλή κάτω από τους καρπούς για να κάνεις την ανύψωση με topspin. 

Ρίξε την κεφαλή της ρακέτας πριν βουρτσίσεις την πλάτη της μπάλας. Το βάρος του σώματος φορτώνεται στο εξωτερικό πόδι. Η ρακέτα ρίχνεται πριν από την επιτάχυνση μέχρι την πλάτη της μπάλας για να επιτύχει ανύψωση και περιστροφή. 

Κράτησε του καρπούς σε laid off. Η κεφαλή της ρακέτας να είναι κάτω από τους καρπούς και η επιφάνεια της ρακέτας να γέρνει ελαφρώς μπροστά (να είναι κλειστή). Το πάνω σώμα γυρίζει ακόμη. Η κεφαλή της ρακέτας είναι ελαφρώς κάτω από τα χέρια και η επιφάνεια της ρακέτας είναι κλειστή. Δείξε/πρόταξε τον δεξιό ώμο προς την μπάλα. 

Προετοιμάσου να ξετυλίξεις ορμητικά το πάνω σώμα. Πλησίασε την μπάλα με την ρακέτα από χαμηλά προς ψηλά. Επιτάχυνε την κεφαλή της ρακέτας μέχρι την πλάτη της μπάλας για το topspin.

Στάδιο 5: Σημείο Επαφής για το Two Handed Backhand
Λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο πριν από το σημείο επαφής, η ρακέτα σου θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι κάτω από την μπάλα σε περίπου 20 με 25 πόντους. Αυτό είναι μια σημαντική πτυχή της backhand τεχνικής για την παραγωγή topspin. Η ιδανική περίπτωση για την επαφή με την μπάλα είναι να γίνει λίγα εκατοστά μπροστά από το γόνατό σου. Ωστόσο, αν η μπάλα είναι ψηλά, το σημείο επαφής μπορεί να είναι λίγο πιο πίσω. Όταν έρχεσαι σε επαφή, βεβαιώσου ότι η ρακέτα έχει τοποθετηθεί σχεδόν παράλληλα με το έδαφος, το σώμα σου είναι στραμμένο προς τα πλάγια και τα μάτια σου «κολλημένα» στην μπάλα.

Μέτρησε «ένα» στην αναπήδηση ακολουθούμενο από ένα γρήγορο μέτρημα  βουρτσίζοντας την μπάλα, όταν φτάσεις στο «πέντε».

Φόρτωσε με την κορυφαία άκρη σπρώχνοντας την κεφαλή της ρακέτας επάνω. Βούρτσισε την πλάτη της μπάλας για topspin. Πάρε μια ανοιχτή στάση, αλλά να είσαι έτοιμος αν είναι αναγκαίο να πατήσεις προς τα μέσα. Η κεφαλή της ρακέτας παραμένει ελαφρώς κάτω από τα χέρια κατά την επαφή καθώς σπρώχνεις την κεφαλή της ρακέτας προς τα επάνω. Το σώμα σηκώνεται καθώς κάνεις την επαφή με την μπάλα μπροστά. Ξετύλιξε το πάνω μέρος του σώματος.

Πλησίασε την μπάλα με μια αιώρηση από χαμηλά προς τα υψηλά και τράβα προς τα επάνω την κεφαλή της ρακέτας. Ξεκίνα να σηκώνεις το σώμα. Χρησιμοποίησε τα μπροστινά των χεριών για να πετύχεις την περιστροφή. Ξεκίνησε να μεταφέρεις το βάρος στο αντίθετο το πόδι. Σπρώξε την ρακέτα προς τα επάνω με το μη κυρίαρχο χέρι. Η ρακέτα είναι αρκούντως κάθετη στο σημείο επαφής με την μπάλα. Οι χορδές βουρτσίζουν την μπάλα για να προκαλέσουν περιστροφή..

Στάδιο 6: Το τελείωμα

Μετά το βούρτσισμα της μπάλας η κεφαλή της ρακέτας σπρώχνεται πάνω από τον αντίθετο ώμο με το μη κυρίαρχο χέρι. Τελείωνε την βολή με ένα τελείωμα ώμου. 

Η επιφάνεια της ρακέτας είναι κάθετη στο έδαφος. 

Καθώς η ρακέτα έχει τελειώσει πάνω από τον ώμο οι αγκώνες προς το στήθος δείχνουν μπροστά, το βάρος του σώματος τώρα έχει μεταφερθεί στο αντίθετο πόδι καθώς τελειώνεις την βολή. 

Το πάνω μέρος του σώματος έχει πλήρως ξεδιπλωθεί/αποπεριελιχθεί. Έχεις τελειώσει την βολή πάνω από τον ώμο αλλά εσύ ακόμη παρακολουθείς την μπάλα περιμένοντας την επόμενη βολή.

Συμβουλή: Τελείωσε με τον πάτο της ρακέτας και τον αγκώνα να δείχνουν τον αντίπαλο.

Το backhand με τα δύο χέρια
·         Προσθέτει δύναμη στην μπάλα,
·         Έχουμε καλύτερο κοντρόλ λόγω του μικρού ανοίγματος
·         Το χτύπημα φαίνεται να είναι πιο δυναμικό από το χτύπημα με ένα χέρι (εγώ πιστεύω ότι είναι ανάλογα τον παίκτη. Το backhand του Qasquet και του Wawrinka είναι πάρα πολύ δυνατό).
·         Μπορείς να κάνεις διορθωτικές κινήσεις με τους καρπούς
·         Βοηθάει στον έλεγχο της αιώρησης και
·         Προσφέρει καλύτερη τοποθέτηση για το χτύπημα της μπάλας με topspin
Στα δύο χέρια στο backhand τον πρωταρχικό ρόλο τον έχει στο αριστερό χέρι, για τους δεξιόχειρες και το δεξιό χέρι για τους αριστερόχειρες.
Όμως το backhand με τα δύο χέρια δεν ταιριάζει σε όλους, διότι έχει μειονεκτήματα.

Τα μειονεκτήματα αυτού του χτυπήματος
·         Είναι δύσκολο να φθάσεις τις πλάγιες μπαλιές που βρίσκονται μακριά και να τοποθετηθείς έγκαιρα
·         Μειονεκτεί ο παίκτης στην θέση ετοιμότητος και στις επιστροφές του σερβίς του αντιπάλου
·         Δεν μπορείς να χτυπήσεις τόσο καλά slice
·         Δεν μπορεί να κάνεις βολέ με ένα χέρι
·         Τοποθετείσαι δύσκολα σε μακρινές και πλάγιες μπαλιές
·         Ο χειρισμός της ρακέτας δεν είναι εύκολος σε μπαλιές, που έρχονται κατευθείαν πάνω στον παίκτη.
·         Υπάρχει αδυναμία εφαρμογής δύναμης με τον βραχίονα του κυρίαρχου χεριού
·         Η λαβή με τα δύο χέρια στοιχίζει στον παίκτη περισσότερη δουλειά για τα πόδια και χρειάζεται χρόνο και χώρο για να κάνει σωστά την επαφή.

Σε άλλο άρθρο θα γράψουμε περισσότερες λεπτομέρειες