Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Τένις και μοντέρνα εκτέλεση βολών: To Forehand του Federer

Ορμώμενος από την μερική δυσκολία εκτέλεσης του forehand από μερικούς παίκτες και παίκτριες του τένις αποφάσισα να περιγράψω το forehand του Federer.

Ας αρχίσουμε με τα βασικά του forehand του Roger Federer. Η forehand λαβή του είναι σε κάποια έκδοση της ανατολικής λαβής, η οποία θεωρείται πιο συντηρητική από την πλειοψηφία των άλλων κορυφαίων παικτών. Ο Federer είναι σε θέση να χτυπήσει το forehand του, τόσο με topspin και είναι σε θέση να το ισιώσει έξω μερικές φορές για ένα καθαρό χτύπημα. Το forehand του Φέντερερ είναι πιο ευέλικτο από ό, τι τα περισσότερα από τα άλλα χτυπήματα που γίνονται σε τουρνουά, το οποίο του επιτρέπει να χρησιμοποιεί μια ποικιλία διαφορετικών επιλογών shot, καθώς και να κάνει τον αντίπαλό του να τρέχει στιςγωνίες.

Η Προετοιμασία του Φέντερερ για το forehand

Όταν άρχισα να μελετώ το forehand του Roger Federer σε αργή κίνηση βίντεο, και να το βλέπω κομμάτι-κομμάτι κατέληξα ότι είναι «χτισμένο» πάνω σε λογικές και βιομηχανικές αρχές, διότι πίσω από την τεχνική του, παράγονται καλύτερα αποτελέσματα. Ήξερα ότι η τεχνική του Roger Federer έγινε μόνο μέσα από τα μέρη της πρακτικής και της επανάληψης συν της φινέτσας του. Ο Φέντερερ είναι ένας μεσαίου επιπέδου muscleman, και ήταν σαφές για μένα ότι η δύναμη που παρήγαγε δεν ήταν απλά αποτέλεσμα της μυϊκής του δύναμης. Αντ 'αυτού, συνειδητοποίησα ότι το forehand του Φέντερερ θα πρέπει να οφείλεται στην άψογη τεχνική του τένις, που του επιτρέπει να παράγει τα αβίαστα και έκτακτα χτυπήματα και ότι κανείς από τους ερασιτέχνες παίκτες του τένις δεν θα μπορούσε να χτυπάει έτσι χωρίς την κατάλληλη τεχνική.

Όπως οι περισσότεροι κορυφαίοι επαγγελματίες και παίκτες υψηλού επιπέδου τένις, έτσι κι ο Φέντερερ χρησιμοποιεί μια "περιστροφή" για να ξεκινήσει την εκτέλεση βολής με το forehand του. Βασικά, η περιστροφή είναι μια κίνηση όπου οι στροφές του σώματος και όλα τα μέλη κινούνται ως μία "μονάδα". Η ρακέτα του τένις, οι ώμοι του Federer και το κάτω μέρος του σώματος γυρίζουν μαζί στην αρχή του forehand του, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και αποθηκεύουν την ενέργεια για την αιώρηση. Αυτό σημαίνει ότι μόλις ο Φέντερερ αναγνωρίσει το που θα πάει η μπάλα που έρχεται προς το μέρος του, δεν φέρνει αμέσως τη ρακέτα του πίσω απότομα σε ένα backswing. Αντ 'αυτού,  ο Φέντερερ αυτό που κάνει είναι να φροντίσει να πάρει μια πλήρη και ολοκληρωμένη περιστροφή το σώμα του ως μιά μονάδα, όπου οι ώμοι θα έχουν γυρίσει στο πλάι.

Στο σημείο της περιστροφής του σώματος, υπάρχει πολύ μικρή ανεξάρτητη κίνηση της ρακέτας του τένις, χωρίς να κάνει άμεσο backswing και η ρακέτα "έρχεται μαζί με το σώμα σαν να κάνει τη βόλτα της" κατά τη διάρκεια της περιστροφής..

Το forehand του Roger Federer: Τα Βασικά
Το forehand του Roger Federer αποτελείται από μια συμπαγή και ρευστή ομαλή κίνηση επιστροφής που παράγει ένα τέλειο forehand ακόμα και υπό πίεση. Ο χρόνος εκτέλεσής του είναι επίσης άψογος. Η backswing που κάνει ο Roger Federer είναι μια σχετικά απλή κίνηση – με την κεφαλη της ρακέτας στο άνοιγμα να δείχνει προς τα εμπρός - για να εκτελέσει το χτύπημα, η οποία αρχίζει να κινεί την ρακέτα με το δεξιό του χέρι, στη συνέχεια το δεξί ακολουθείται από το αριστερό χέρι  μέχρι να φτάσει το ύψος της επιστροφής της ρακέτας, η οποία συνεχίζει την κίνηση προς τα πίσω.

Περιστροφή πυρήνα
Τα σύγχρονα forehands που εκτελούν οι επαγγελματίες είναι όλο και περισσότερο εμφανές ότι οι παίκτες χρησιμοποιούν τώρα στροφορμή προς όφελός τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παράγουν μεγαλύτερη δύναμη και topspin, ένας φοβερός συνδυασμός που οδηγεί σε υψηλό ρυθμό τα παιχνίδια τένις που βλέπουμε στην τηλεόραση.

Σήμερα όχι μόνο δεν βλέπουμε παίκτες να παίζουν σκληρότερα, αλλά αντίθετα τους βλέπεουμε να είναι πιο γρήγοροι και πιο ευέλικτοι. Αυτό είναι ένα κατά κύριο λόγο ένα αποτέλεσμα της ταχύτητας κεφαλής της ρακέτας, η οποία εν μέρει συνέβαλε στα δυνατά χτυπήματα εδάφους, που δημιουργούναι από τους παίκτες. Τα πλεονεκτήματα που ωθούν το σώμα τους σε κάθε επαφή, δίνουν μεγιστοποίηση των ροπών με άνω και κάτω περιστροφή του σώματος που συμβάλλουν στην αύξηση της ενέργειας και της ορμής.

Ο Ρότζερ Φέντερερ χρησιμοποιεί την πλήρη περιστροφή του σώματος πάνω στο forehand του, που σημαίνει ότι δεσμεύει ολόκληρο το σώμα του στην κίνηση. Ξεκινά με το σώμα του τυλιγμένο και λίγες στιγμές πριν από την επαφή, ο Φέντερερ απελευθερώνει όλη την ενέργεια. Ο Federer δεν έχει την πρόθεση να κάνει μια τεράστια backswing, διότι στην πραγματικότητα ανησυχεί περισσότερο για να κάνει μια εν σειρά περιστροφή ως μονάδα, η οποία (μονάδα) στην συνέχεια θα διοχετεύσει όλη την ενέργεια στην μπάλα αργότερα.

Όταν ο Φέντερερ ολοκληρώνει τη στροφή του σώματος, η επιστροφή της μπάλας από τον Φέντερερ μοιάζει με ένα τόξο που κοιτάζει προς τα πάνω. Το σχήμα της backswing του δεν είναι σε κυκλική βάση, όπως κάνουν μερικοί άλλοι παίκτες τα forehands . Παρά το γεγονός ότι, το σχήμα του backswing του φαίνεται να είναι σχετικά υψηλό, επειδή δεν πηγαίνει την ρακέτα πίσω από το σώμα του. Η ταλάντευση παραμένει στην ίδια πλευρά του σώματος. Αυτό το είδος της backswing, όπου παραμένουν χέρι και βραχίονας στη δεξιά πλευρά του σώματός, του δίνει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και καλύτερη χρονική στιγμή.

Η Backswing του Φέντερερ μπορεί χαλαρά να θεωρείται «εύκαμπτη», όπως αποδεικνύεται από την εμφάνιση της διαδρομής του κατά τη διάρκεια της ταλάντευσης. Μοιάζει με ένα «υγρό/χαλαρό μαστίγιο", επειδή ο Φέντερερ χρησιμοποιεί μια ποικιλία μηχανικών κινήσεων που του επιτρέπουν να το κάνει αυτό.

Μέχρι τώρα, ο Φέντερερ συνεχίζει να χρησιμοποιεί ένα χαλαρό καρπό και το χέρι. Από το ύψος της επιστροφής ο Φέντερερ κατεβάζει στη συνέχεια με το χέρι τη ρακέτα του αφήνοντας τη βαρύτητα να κάνει την περισσότερη δουλειά για να ρίξει τη ρακέτα κάτω από το επίπεδο της μπάλας (για να μεταδώσει topspin). Ένα βασικό σημείο είναι ότι στο forehand του Federer το  backswing μένει στην ίδια πλευρά του σώματος, και σε καμία χρονική στιγμή  δεν πηγαίνει σε έκταση το χέρι πίσω από την πλάτη (όπως φαίνεται σε ορισμένες από τις παίκτριες WTA  που βλέπουμε σε τουρνουά). Αυτό είναι σημαντικό από την άποψη της αποτελεσματικότητας, καθώς η μηχανική δομή επιτρέπει στο forehand του Federer να επιτύχει μια απίστευτη ταχύτητα της κεφαλής της ρακέτας όταν γίνεται η επαφή.

Το κύριο σημείο εστίασης στη σύγχρονη τεχνική του τένις, ειδικά από την πλευρά forehand είναι η ικανότητα των παικτών να παράγουν τόσο δυνατά και «βαριά» topspin και να κερδίζουν πόντους καθώς χτυπούν βαθιά και σε ακραίες γωνίες. Η ταχύτητα της κεφαλής της ρακέτας του τένις σήμερα είναι πολύ υψηλή και αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα του παίκτη με την συχνή χρήση συντόμευσης του κύκλου και ιδιαίτερα στο χτύπημα forehand.

Αν παρακολουθήσεις  το forehand του Roger Federer σε αργή κίνηση, μπορείς να δείς με τι  εύκολο τρόπο κάνει το backswing που μοιάζει με ένα πολύ χαλαρό "μαστίγιο.. Αντί για σκληρό άνοιγμα της ρακέτας του, η αιώρηση του Φέντερερ είναι εντελώς χαλαρή και αυτό διευκολύνει μια πολύ γρήγορη κίνηση "μαστίγιο" όταν η ρακέτα έρθει  σε επαφή με την μπάλα, επιτρέποντας στο forehand του να βουρτσίσει από πίσω την μπάλα με τεράστια δύναμη.

Ουσιαστικά, ο κύκλος συντόμευση αιώρησης-τέντωμα χεριού είναι ένα παθητικό τέντωμα όπου η δύναμη παράγεται κατά την απελευθέρωση της αποθηκευμένης ενέργειας. Σκεφτείτε το σαν μια λαστιχένια ζώνη. Αν ήταν να τραβήξεις μια λαστιχένια ζώνη, η ενέργεια θα αποθηκεύονταν παθητικά μέσα στις ίνες της και μόλις το λάστιχο στη συνέχεια θα απελευθερωθεί από το χέρι σου, όλη η αποθηκευμένη ενέργεια στη συνέχεια θα βγεί με δύναμη και ταχύτητα προς τα έξω.

Το σημείο επαφής του Roger Federer είναι σχετικά παρόμοιο με εκείνο των υπολοίπων κορυφαίων παικτών.Υπάρχουν μόνο μικρές διαφορές εδώ. Καλή επαφή στο μπροστινό μέρος του σώματος. Το πρόσωπο της ρακέτας είναι κάθετο, εκτός αν ο Φέντερερ χτυπά ένα mishit. Δεν υπάρχουν μαγικά στοιχεία σχετικά με το σημείο επαφής που είναι υπεύθυνα για τις απίστευτες βολές που κάνει. Περιστασιακά, ο Φέντερερ μπορεί να χρησιμοποιήσει ίσια τον βραχίονα στο forehand του, αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα του στυλ της επιστροφής και δεν έχει να κάνει με το ότι αναγκάζει συνειδητά να έχει έναν ίσιο βραχίονα.

Ο ίσιος βραχίονας στο  forehand του Federer, όπως έχει ονομαστεί, είναι η συνέπεια και όχι η αιτία. Πολλοί παίκτες του τένις προσπαθούν να μιμηθούν το forehand του Φέντερερ, αναπαράγοντας λανθασμένα στοιχεία που γίνονται σε βάρος των ιδίων forehand τένις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ίσιος βραχίονας του Federer στην επαφή είναι ένα αποτέλεσμα, "αιτίας-αποτελέσματος" του στυλ backswing του και όχι από συνειδητή δύναμη που εφαρμόζει.

Followthrough

Παρόμοια με την πλειοψηφία των πλεονεκτημάτων στα τουρνουά σήμερα, ο Φέντερερ χρησιμοποιεί αυτό που συνήθως ονομάζει η σύγχρονη  προπονητική στο τένις "των υαλοκαθαριστήρων" στο τελείωμα. Αυτό συνήθως ορίζεται ως περιστροφή του αντιβραχίου. Το δεξί χέρι τελειώνει στον ώμο και, αντί για το παραδοσιακό "πάνω από τον ώμο" φινίρισμα που ακόμα διδάσκεται από επαγγελματίες προπονητές. Ο Φέντερερ κατάφερε να κάνει την άριστη επέκταση και να οδηγεί το χέρι του μέσα από την μπάλα καλά, ακόμα κι αν τελειώνει στον ώμο του.

Το forehand του Φέντερερ είναι κάτι περισσότερο από ένα προηγμένο στυλ και δεν συνιστάται σε έναν αρχάριο ή ενδιάμεσο επιπέδου παίκτη τένις να το εφαρμόζει.

Ωστόσο, το forehand του Φέντερερ χρησιμεύει ως τεχνικά ορθό μοντέλο forehand, και λόγω της μοναδικής εμβιομηχανικής του είναι σε θέση να συνδυάσει πολλές διαφορετικές ισχυρές τεχνικές που του επιτρέπουν να εκτελέσει βολές που πολλοί παίκτες δεν θα μπορούσαν καν να φανταστούν να κάνουν

Έτσι, ποια στοιχεία μπορούμε να πάρουμε από το μοναδικό και ισχυρό forehand του Ρότζερ;
•  Πρώτον και κύριον, την αιώρηση. Το Forehand του Ρότζερ δεν περιέχει εμπόδια άν είναι ρευστή η αιώρηση. Αυτό είναι κάτι που ο καθένας μπορεί αμέσως να κάνει για να αναπτύξει τη δική του τεχνική forehand. Μια καθαρή, απλή κίνηση..  και μετά την
•  Ευελιξία και την προσαρμοστικότητα και επίσης την
•  Καλή ισχυρή στάση του σώματος,  καθ 'όλη τη διάρκεια της εκτέλεσης της βολής.


Συμπέρασμα

Το Forehand του Φέντερερ είναι ένα όμορφο χτύπημα, και όταν το παιχνίδι του είναι "on" forehand,  είναι ένα ατομικό δυνατό όπλο. Το χτύπημα forehand του Ρότζερ είναι καθαρό, πολύ ισχυρό και πολύ αριστοκρατικό.

Προσπαθήστε να το μιμηθείτε σωστά. Είναι σίγουρο ότι οι προπονητές σας ξέρουν ακριβώς πώς να σας το διδάξουν.

Y.Γ. 
Κάποια στιγμή θα ανεβάσω και ένα άλλο μικρό μυστικό του Federer  που κάνει το χτύπημα ακόμη πιό δυνατό. Το μυστικό αυτό λέγεται  η "κούνια/λίκνισμα" του Federer.