Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Γιατί η αθλητική ψυχολογία αποτυγχάνει συχνά στο τένις;


Κάθε ανταγωνιστικός παίκτης τένις ή προπονητής γνωρίζει ότι το διανοητικό παιχνίδι παίζει τεράστιο ρόλο στο τένις και είναι σίγουρα εξοικειωμένο με τις βασικές αρχές της αθλητικής ψυχολογίας. 

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των επιδόσεων στο γηπεδο εφαρμόζοντας όμως έννοιες όπως: οπτικοποίηση, χαλάρωση, έλεγχος της αναπνοής, τελετουργίες, ρύθμιση στόχων, ρουτίνες κλπ.

Ωστόσο, πάντα λίγα είναι οσα αναφέρονται για τον βασικό υποκειμενικό παράγοντα, χωρίς τον οποίο καμία από αυτές τις δεξιότητες δεν μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά, και αυτός είναι: 

"Η κατανόηση του παιχνιδιού σου".

Αν δεν είσαι απολύτως σίγουρος για το πώς να δημιουργήσεις πόντους και τι μπορείς και δεν μπορείς να κάνεις στο γήπεδο, είναι αδύνατον να φτάσεις σε μια ψυχική κατάσταση που θα σου επιτρέψει να ανταποκριθείς στις δυνατότητές σου, ανεξάρτητα από τα εργαλεία ψυχολογίας του αθλήματος που προσπαθείς να εφαρμόσεις.

Κάθε παίκτης έχει διαφορετικές τεχνικές ικανότητες και ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείς να παίζεις με συνέπεια και αποτελεσματικότητα είναι να παίζεις μέσα στο "δικό σου" παιχνίδι, όταν