Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

H σημασία της προπόνησης στο τέννις

Τεχνική, Τακτική και Φυσική Κατάσταση καθορίζουν την αθλητική απόδοση στο τένις. Χωρίς αμφιβολία όμως πρώτη στην ιεραρχία έρχεται η τεχνική, διότι είναι ο κύριος παράγοντας επιτυχίας.

Έχει παρατηρηθεί όμως πως διαφορετική φυσική κατάσταση παικτών μέσα στο παιγνίδι, είναι συχνά αποφασιστική για την έκβαση του αγώνα. Γι’ αυτό λοιπόν μια καλή φυσική κατάσταση αυξάνει τις πιθανότητες για μια υψηλή ποιότητα και ποικιλία τεχνικής και τακτικής. Επομένως μια καλή φυσική κατάσταση είναι βασική προϋπόθεση για μια προπόνηση υψηλών επιδόσεων με την απαραίτητη  ένταση και διάρκεια αυτής.

Δεν είναι παράξενο πως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση. Αυτοί οι παίκτες και οι προπονητές τους προσπαθούν σκόπιμα η προπόνηση φυσικής κατάστασης να έχει το δικό της ιδανικό μερίδιο στο συνολικό πρόγραμμα προπόνησης.

Κατά κανόνα υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ της γενικής και ειδικής φυσικής κατάστασης. 
 
Η γενική φυσική κατάσταση περιλαμβάνει την κατάσταση εξέλιξης όλων των κινητικών-φυσικών ικανοτήτων του οργανισμού (δύναμη, ταχύτητα, αντοχή, ευκινησία-ευκαμψία, συναρμογή).

Η ειδική φυσική κατάσταση αντιθέτως αναφέρεται μόνον σε συγκεκριμένες φυσικές-κινητικές ικανότητες ενός αθλήματος και στα συγκεκριμένα όργανα του οργανισμού.

Επομένως στο τένις ενδιαφέρει περισσότερο η ειδική φυσική κατάσταση. Επειδή η συντονιστική ικανότητα είναι ο θεμέλιος λίθος της τεχνικής του τένις και περιγράφεται σε πολλά σχετικά βιβλία, στο επόμενο άρθρο θα περιοριστώ μόνον στην προπόνηση των προαναφερθέντων κινητικών-φυσικών ικανοτήτων του οργανισμού από την πλευρά του τένις.