Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Μία άλλη τακτική για να κερδίζεις στο τένις

Μιά διαίτερα απλή και παράλληλα αποτελεσματική τακτική για παίχτες που είναι σχετικά νέοι στο άθλημα, για αυτούς που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα κάποιο μεγάλο όπλο, είναι το να "κρατας" την μπάλα.

 Πολλές φορές είναι καλή τακτική όταν βρεθείς απέναντι σε αντίπαλο που, στα χαρτιά τουλάχιστον, είναι πολύ καλύτερος από σένα. 

Βάλε την μπάλα μέσα πάση θυσία σε συνδυασμό με σταθερή άμυνα και άσε τον αντίπαλο να προσπαθήσει να κάνει
winner. 

Φρόντισε μέχρι το τέλος του σετ να έχεις κάνει μονοψήφιο αριθμό αβίαστων λαθών.


Μία τακτική για να κερδίζεις στο τένις

Ανάγκασε τον αντίπαλο να δουλέψει πιο σκληρά για κάθε πόντο χτυπώντας με βάθος στο κέντρο του γηπέδου. 


Με αυτό τον τρόπο οι επιλογές του αντιπάλου περιορίζονται σημαντικά διότι η ικανότητα του να σε βγάλει εκτός γηπέδου με διαγώνια μπάλα η να σου κάνει
winner στην ευθεία γίνεται πλέον δύσκολη υπόθεση καθαρά λόγω γεωμετρίας.

Για τους club players και social τένις εισάγεται ένα πιο γρήγορο format, με πιο σύντομους αγώνες και πόντους

Πρωτοπόροι οι Αυστραλοί, θέλουν να εισάγουν ένα πιο γρήγορο format στο τένις, με πιο σύντομους αγώνες και πόντους, πιστεύοντας ότι αυτό θα βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του τένις, τόσο στο νησί τους όσο και παγκοσμίως.

Για να βοηθήσουν στην προώθηση αυτού του εγχειρήματος, η ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας θα διοργανώσει ένα σπουδαίο φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στον Ρότζερ Φέντερερ και τον Λέιτον Χιούιτ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στην Qantas Credit Union Arena του Σίδνεϊ, μια εβδομάδα πριν την έναρξη του Australian Open στη Μελβούρνη (19/01).

Το γρήγορο format που θέλουν να εισάγουν οι Αυστραλοί, έχει τέσσερις διαφορετικούς κανόνες απ'ότι το παραδοσιακό παιχνίδι του τένις, χωρίς πλεονέκτημα, χωρίς lets, με tie break στο 3-3 games και το σετ ολοκληρώνεται στα 4 games.


"Η νέα αυτή μορφή, είναι μια αλλαγή που φέρνει επανάσταση στο τένις, ειδικά σε επίπεδο tennis club και κοινωνικού τένις" τόνισε χαρακτηριστικά ο CEO της Tennis Australia και διευθυντής των αγώνων του Australian Open, Κρεγκ Τάιλι.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Αν θέλεις να παίξεις καλύτερο τένις, θα πρέπει να κατανοήσεις την έννοια της μνήμης των μυών.

Η μνήμη των μυών είναι το κλειδί για παίκτες που θέλουν να βελτιώσουν το τένις.

Η μνήμη των μυών είναι ένας ακριβής μηχανισμός και ιδιαίτερα σημαντικός για να παίξεις καλύτερο τένις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επαγγελματίες εξασκούνται συχνά, επίμονα και επίπονα καθημερινά και παίζουν αγώνες με τον τρόπο που θέλεις κι εσύ να παίξεις.

Αν είσαι τεμπέλης στην πράξη και χτυπάς με τη μισή ένταση στην προπόνηση και κάνεις λιγότερες ώρες εξάσκηση, πιθανότατα το ίδιο θα συμβεί και κατά τη διάρκεια ενός ανταγωνιστικού αγώνα τένις. Θυμήσου, ότι δεν είναι η πρακτική που σε κάνει τέλειο, αλλά η τέλεια πρακτική! Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στη κάθε λεπτομέρεια και δούλεψε σκληρά για τη βελτίωση της τεχνικής σου.

Η μνήμη των μυών στο τένις είναι το σύστημα του υπολογιστή του εγκεφάλου που λέει στο σώμα πώς να εκτελέσει μια συγκεκριμένη ενέργεια σε έναν κτύπο της καρδιάς. Όταν θα παρέχεις στον εγκέφαλο τη σωστή μνήμη των μυών και αφαιρέσεις τις κακές συνήθειες από την τεχνική σου, τότε μόνο θα παίξεις σωστά τένις.

Αυτές οι κακές συνήθειες παρομοιάζονται σαν τη διαγραφή αρχείων τα οποία δεν χρειάζεσαι να έχεις στον υπολογιστή σου.

Η μνήμη των μυών είναι μια επαναλαμβανόμενη άσκηση που μπορεί αληθινά να σε οδηγήσει προς την κατεύθυνση να παίξεις καλύτερο τένις. Η σωστή και λογική εφαρμογή της είναι ιδανική για όλους τους αθλητές και ιδιαίτερα για τους παίκτες του τένις, σε όλα τα επίπεδα. Έτσι οι μυς που το άτομο χρησιμοποιεί αποκτούν αυτοματισμούς και οι πράξεις γίνονται κάθε φορά όλο και πιο γρήγορα, όλο και πιο αποτελεσματικά. Δεν είναι κάτι απλό. Μη νομίζεις ότι αυτές οι κινήσεις μαθαίνονται κατ’ επιλογή και μόνο με εξάσκηση. Δες όλους αυτούς που κάνουν το σταυρό τους μόλις περνούν έξω από μια εκκλησία ή εκείνους που ανάβουν τσιγάρο μόλις κάτσουν μπροστά σε ένα φλιτζάνι καφέ. Δες τους οδηγούς των δικύκλων ή των αυτοκινήτων που δεν χρειάζονται να δώσουν εντολές στα πόδια η τα χέρια τους για να πατήσουν γκάζι ή να στρίψουν το τιμόνι ή να σταματήσουν ή να αλλάξουν ταχύτητα. Αλλά αυτή δεν είναι μνήμη των μυών πια, είναι συνήθεια. Συνήθισε λοιπόν να εκτελείς σωστά όλες τις βολές στο τένις. «Κάρφωσε» στην μνήμη των μυών σου, όλα όσα κάνει ένας κορυφαίος παίκτης του τένις και ....μόνο από συνήθεια, θα παίζεις κι εσύ το ίδιο καλά.

Σκιαμαχία

Για να ενσταλάξεις στην μνήμη των μυών, όλα τα καλά στοιχεία του τένις εξασκήσου με ένα είδος προπόνησης χωρίς αντίπαλο στην απέναντι πλευρά, ή τον προπονητή σου. Πρόκειται για ένα γρήγορο, εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για την ανάπτυξη της μνήμης των μυών που απαιτούνται για γρήγορη και αποτελεσματική αντίδραση. Η «σκιαμαχία» είναι δωρεάν, μπορεί να γίνει οπουδήποτε και είναι απολύτως απαραίτητη για την βελτίωση των δεξιοτήτων σου. Όταν είσαι έτοιμος να επιτεθείς ή να αμυνθείς κατά την διάρκεια ενός πόντου, εκτελώντας ένα χτύπημα, εφαρμόζοντας την συγκεκριμένη τεχνική στοfootwork έτσι ώστε το χτύπημα να είναι αποτελεσματικό, λειτουργείς αυτόματα μέσα από μια αντανακλαστική δράση. Το μυαλό σου δίνει την εντολή και το σώμα εκτελεί, χωρίς να επιβραδύνεται από καμία απολύτως συνειδητή σκέψη! Για να φτάσεις στο επίπεδο αυτό, θα πρέπει να είσαι σε θέση να ενεργείς, χωρίς να σκέφτεσαι και να βασίζεσαι αποκλειστικά στην αίσθηση και τη μνήμη των μυών. Αυτό το επίπεδο επάρκειας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την συνεχή εξάσκηση και την διαρκή επανάληψη.

Ένας από τους πολλούς τρόπους λοιπόν για να βελτιώσεις τις ικανότητές σου είναι η προπόνηση «σκιαμαχία». Η προπόνηση αυτή ασκεί ουσιαστικά τις τεχνικές σου, χωρίς αντίπαλο απέναντι ή τον προπονητή σου. Πρόκειται για ένα γρήγορο, εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να αναπτύξεις τη μνήμη των μυών η οποία απαιτείται για γρήγορη και αποτελεσματική αντίδραση. Στην πυγμαχία οι εκπαιδευτές έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνική αυτή για δεκαετίες, καθοδηγώντας τους αθλητές τους να περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά σε ένα καθρέπτη «χτυπώντας» τον αέρα, για να τελειοποιήσουν τις ικανότητές τους, όσον αφορά τα χέρια, αλλά πολύ περισσότερο το footwork.

Η προπόνηση «σκιαμαχία»:

• Μπορείς να την εκτελέσεις τελείως μόνος σου. Δεν χρειάζεσαι συμπαίκτη ή αθλητικό εξοπλισμό παρά μόνο την ρακέτα σου (για τέλεια αποτελέσματα χρειάζεσαι φυσικά απέναντι σου ένα μεγάλο καθρέφτη)

• Είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε άλλα είδη προπόνησης και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις επίσης ως μέρος της προθέρμανσή σου.

• Μπορεί να ποικίλει σε δυσκολία μιας και μπορείς να ωθήσεις τον εαυτό σου στα όρια και να ολοκληρώσεις πολλαπλές, υψηλής έντασης επαναλήψεις, ή πλήρεις χαμηλής έντασης επαναλήψεις για τελειοποίηση της τεχνικής σου.

• Δεν παίρνει πολύ χρόνο και μπορείς να ολοκληρώσεις μια προπόνηση με πολύ καλή ποιότητα σε λιγότερο από 45 λεπτά.

• Είναι εξαιρετική για τον μυαλό και θα διαπιστώσεις ότι μέσα από τη συνεχόμενη επανάληψη η διανοητική σου ετοιμότητα θα είναι αυξημένη.

• Δεν απαιτεί πολύ χώρο, μιας και μπορεί να γίνει ακόμα και σε περιορισμένους χώρους, όπως και το σαλόνι σου.

Χρησιμοποίησε τη μνήμη των μυών για να μάθεις να παίζεις καλύτερο τένις

Οι παίκτες του τένις που επιθυμούν να βελτιώσουν την ικανότητά τους στο τένις θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη μνήμη των μυών τους και να αποθηκεύσουν τον σωστό τρόπο παιξίματος και για να μη το κάνουν με λανθασμένο τρόπο. Οι μυς της μνήμης μπορούν πραγματικά να παίξουν εναντίον σου αν κάνεις διαρκώς εξάσκηση κάτι με λάθος τρόπο. Οι καθηγητές μουσικής συχνά κάνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Είναι πολύ πιο δύσκολο να διδαχτεί κάποιος που ήδη παίζει ένα μουσικό όργανο για λίγα χρόνια, επειδή το πρώτο βήμα το οποίο πρέπει να κάνει ο δάσκαλος είναι να του κόψει όλες τις κακές συνήθειες που έχει αποκτήσει, οι οποίες είναι τώρα μέρος της μνήμης των μυών. Επίσης, αν έμαθες να εκτελείς λάθος, η μνήμη των μυών σου θα πρέπει να τα ξεπεράσει και οι νέοι νευρικοί οδοί οι οποίοι σχηματίζονται θα σε κάνουν έναν καλύτερο παίκτη.

Οι υψηλού επιπέδου αθλητές και καλλιτέχνες σε διάφορους τομείς πιστεύουν ότι η μνήμη μυών αναπτύσσονται καλύτερα όταν οι ίδιες δραστηριότητες ασκούνται ξανά και ξανά, με κάποιες διορθώσεις της κάθε μορφής, που απαιτούνται. Η συνεχής πρακτική εξάσκηση μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να εκτελέσεις το τέλειο χτύπημα στο τένις.

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

To Volley στο tennis

Το βολέ είναι ένα χτύπημα, του οποίου η εκπαίδευση επιβάλλεται για λόγους ολοκλήρωσης του παίκτη. Το σώμα λυγίζει πάνω από την μέση προς την μπάλα

Το χτύπημα volley πραγματοποιείται πριν η μπάλα αναπηδήσει στο έδαφος, συνήθως πραγματοποιείται κοντά στο φιλέ. Έχει την πολύ ξεχωριστή ιδιότητα να ομορφαίνει ένα παιχνίδι.
Το volley είναι ένα χτύπημα που διαφέρει από όλα τα άλλα. Με αυτό το χτύπημα σπάμε τον ρυθμό του αγώνα και επιχειρούμε να αλλάξουμε τελείως την ποιότητα (από θέμα δύναμης και spin) του χτυπήματος του αντιπάλου. Όλα τα χτυπήματα ως προς την φύση της κίνησης είναι βαλλιστικά. Είναι δηλαδή χτυπήματα που χρησιμοποιούν μεγάλες κινήσεις με διακριτές τις φάσεις προετοιμασίας, της επαφής και του τελειώματος που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν και να μεταδώσουν …τόνους δύναμης στη μπάλα. Το volley όμως ανήκει σε μια κατηγορία χτυπημάτων στην οποία η χάρη, ο μινιμαλισμός και το …σφάξιμο με το γάντι έχουν τα πρωτεία. Στο πεδίο του κινητικού ελέγχου (motor control) τα volley χρησιμοποιούν την ευρύτερη κατηγορία των fine motor skills (λεπτές κινητικές ικανότητες) όπως είναι το παίξιμο μιας κιθάρας, ενώ όλα τα άλλα χτυπήματα ανήκουν σε μια κατηγορία αδρών κινητικών ικανοτήτων (gross motor skills), όπως είναι το σουτ στο ποδόσφαιρο κ.ά.

Αν κάποια πλευρά της προσωπικότητας σου, κρύβει επιθετικότητα, το volley θα σε βοηθήσει να την εκφράσεις. Σου δίνει την ευκαιρία να παίξεις από οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου να πιέσεις τον αντίπαλό σου και να τελειώσεις τους πόντους γρήγορα. Μερικές φορές όμως στην προσπάθειά μας να εκτελέσουμε ένα volley, παρασυρμένοι από τα άλλα χτυπήματα λειτουργούμε «χοντροκομμένα», σαν «ταύροι εν υαλοπωλείω», χωρίς την κομψότητα και την ακρίβεια την οποία απαιτεί το χτύπημα.

Το volley είναι περισσότερο ένα εγκεφαλικό χτύπημα, που χρειάζεται να το γνωρίζεις τέλεια. Η εκτέλεσή του είναι προσωπική επιλογή. Πρέπει να πάρεις την σωστή θέση στο μπροστινό μέρος του γηπέδου για να εκμεταλλευτείς την κατάσταση και να πιέσεις για να πάρεις τον πόντο. Στους παίκτες που ανεβαίνουν κοντά στο φιλέ αρέσει να εκτελούν volley, ενώ αντίθετα οι παίκτες που παίζουν από την βασική γραμμή το αποφεύγουν. Για τους επιθετικούς παίκτες ωστόσο δεν αποτελούν μόνο ένα σημαντικό μέρος μιας πετυχημένης επίθεσης, αλλά και ενός αμυντικού σχεδίου δράσης. Όταν ο αντίπαλός σου εκτελέσει ένα κοντινό χτύπημα που προσγειώνεται στο μπροστινό μέρος του γηπέδου σου χωρίς δύναμη, ετοιμάσου να εκτελέσεις ένα χτύπημα προσέγγισης στο φιλέ και να έρθεις στην θέση του volley. Το χτύπημα προσέγγισης αποτελεί ένα χτύπημα εδάφους, που εκτελείται όταν ο αντίπαλος επιστρέφει αδύναμα την μπάλα στο δικό μας γήπεδο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις εκτέλεσε ένα χτύπημα στην ευθεία όσο το δυνατόν παράλληλα στην πιο κοντινή πλάγια γραμμή από την θέση που βρίσκεσαι. Όταν εκτελείς το χτύπημα προσέγγισης ευθεία και βαθιά ωθείς τον αντίπαλό σου στη γωνία και βρίσκεσαι σε θέση να μπορείς να εκτελέσεις ένα επιτυχημένο volley. Αν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα καλό παίκτη βασικής γραμμής περιστασιακά προσπάθησε να εκτελέσεις το χτύπημα προσέγγισης βαθιά στην μέση του γηπέδου. Όταν εκτελείς το χτύπημα βαθιά στη μέση, παίρνεις το πλεονέκτημα της ταχύτητας από τον παίκτη που παίζει από την βασική γραμμή, μειώνοντας παράλληλα τις δυνατότητές του για επιστροφή της μπάλας διαγώνια.

Η θέση στο γήπεδο από την οποία εκτελείς το volley, όπως και το επίπεδο του αντιπάλου σου, απαιτούν ο ρυθμός και το πλασάρισμα να είναι περισσότερο ακριβή. Ένα αδύναμο volley σε θέτει σε μειονεκτική θέση από όπου μπορεί να χάσεις τον πόντο στο επόμενο χτύπημα. Ένα γρήγορο και ισχυρό volley προβληματίζει πάντα και αποσυντονίζει τον αντίπαλο. Το volley είναι ακόμη πιο σημαντικό για τα διπλά, όπου οι περισσότεροι πόντοι χάνονται και κερδίζονται στο φιλέ. Οι καλές ομάδες διπλού προσεγγίζουν γρήγορα το φιλέ, ενώ οι ομάδες που δεν ανεβαίνουν στο φιλέ συνήθως χάνουν.  

Η ικανότητα εκτέλεσης volley, μπορεί και διακρίνει τον αρχάριο από τον μεσαίου επιπέδου παίκτη και τον μεσαίου επιπέδου παίκτη από τον προχωρημένο.

Λαβές για να εκτελείς τα βολέ

Α. Ηπειρωτική
Πλεονεκτήματα
  • Ενιαία και για τα δύο βολέ
  • Εύκολη στη φάση αναμονής
  • Ιδιαίτερα καλή στο forehand
  • Είναι πάντα στο μέσο της απόστασης και για τα δύο βολέ
Μειονέκτημα
  • Δύσκολη για τους αρχάριους στο backhand (σπάσιμο καρπού) 
Η ηπειρωτική λαβή συνιστάται σε όλους τους παίκτες.

Β. Κλασσική ανατολική backhand
Πλεονεκτήματα
  • Ενιαία και για τα δύο βολέ
  • Ιδιαίτερα καλή στο backhand
  • Πολύ καλή για το smash
  • Καλή στα χαμηλά βολέ στο forehand
Mειονέκτημα
  • Δύσκολη γενικά στο forehand έως πολύ δύσκολη στο ψηλό forehand. Μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο από καλούς παίκτες.
Αυτή η λαβή συνιστάται μόνο σε υψηλού επιπέδου παίκτες.

Γ. Κλασσική ανατολική forehand και κλασσική ανατολική backhand
Πλεονεκτήματα
  • Όμοια με τα χτυπήματα εδάφους
  • Καλή στο backhand
  • Καλή στο forehand
Μειονεκτήματα
Χάσιμο χρόνου για αλλαγή λαβής
Δύσκολη η αιώρηση από πάνω προς τα κάτω διαγώνια μπροστά (φάλτσο μπάλας)

Αυτή η λαβή συνιστάται μόνο σε αρχάριους του αθλήματος και ελάχιστους «μεσαίου» επιπέδου

Forehand και Backhand volley
Η εκτέλεση του volley δεν είναι μια πολύ φυσική κίνηση. Η πρώτη διαφοροποίηση στο volley έχει να κάνει με την προς τα πίσω αιώρηση. Όταν βρίσκεσαι κοντά στο φιλέ, δεν έχεις τον απαραίτητο χρόνο, για να φέρεις την ρακέτα πίσω. Η αιώρηση προς τα πίσω και από τις δύο πλευρές πρέπει να είναι μία κίνηση περιορισμένου εύρους.

Καθώς βλέπεις την μπάλα να έρχεται, φέρνεις την ρακέτα σου πίσω μέχρι ένα σημείο, όχι πιο πίσω από μια νοερή γραμμή που βρίσκεται στην ίδια ευθεία με την πλάτη σου και είναι παράλληλη με το φιλέ. Αν ένας παρατηρητής στεκόταν στην αντίθετη πλευρά από το χέρι της ρακέτας, αυτός δεν θα έπρεπε να μπορεί να δει τη ρακέτα σου όταν την τραβάς προς τα πίσω.
(θα πούμε περισσότερα άλλη φορά)

Λίγα λόγια για την επιστροφή του σερβίς στο tennis

 "Το σερβίς είναι το πιο σημαντικό χτύπημα στο τένις. Ποιό είναι όμως το 2ο ποιο σημαντικό χτύπημα; Το forehand; Το backhand; Ή μήπως το βολέ; Η απάντηση είναι κανένα από τα παραπάνω..."

Oι επιστροφές είναι το δεύτερο πιο σημαντικό χτύπημα μετά το σερβίς.

Ο λόγος είναι απλός... όταν δεν σερβίρεις εσύ τότε δέχεσαι το σερβίς του αντιπάλου και χωρίς καλή επιστροφή οι πιθανότητες να κάνεις το πολυπόθητο break για να κερδίσεις το σετ μειώνονται δραματικά.

Το χτύπημα αυτό είτε forehand είτε backhand είναι διαφορετικό ακόμη και στον ίδιο τον παίκτη, ανάλογα με το σερβίς  του αντιπάλου (ταχύτητα, περιστροφές).

Γενικά όσο πιο δυνατό είναι το χτύπημα σερβίς τόσο πιο μικρότερο φάσμα κίνησης έχει το return χτύπημα. Όσο περισσότερες περιστροφές επιδέχεται κατά το σερβίς η μπάλα γύρω από τον άξονά της (sidespin) τόσο μεγαλύτερη προσαρμογή στο χώρο πρέπει να παρουσιάζει η κίνηση return-χτυπήματος.

Forehand return
Μπορείς να μπλοκάρεις την μπάλα με ένα slice forehand με ακόμη μικρότερη φάση προετοιμασίας από ένα κανονικό slice  μέσα στο παιχνίδι και να εκμεταλλευτείς την ταχύτητα της μπάλας που αυτή έχει από το δυνατό σερβίς του αντιπάλου επιστρέφοντάς την στο αντίπαλο γήπεδο δίνοντας έτσι περισσότερη έμφαση στο κοντρόλ του χτυπήματός της.

Chop (slice return) χτύπημα
Στο chop αυτό χτύπημα η φάση προετοιμασίας είναι μικρή και το τόξο συνήθως υψηλότερο, γιατί με αυτό αντιμετωπίζεται δυνατή μπαλιά σερβίς στο οποίο η μπάλα αναπηδάει ψηλά. Παίζεται συνήθως ως backhand και φυσικά έχουμε μεταβίβαση του βάρους κατά την εκτέλεση.

·         Κάνε split step σε κάθε χτύπημα του αντιπάλου σου
·         Τα γόνατα σου να είναι λυγισμένα
·         Να είσαι σταθερός ουδέτερος όταν κάνεις το πρώτο split step
·         Στηρίξου στις μύτες των παπουτσιών σου
·         Με το split step δίνεις ενέργεια στα πόδια και το σώμα για να χτυπήσεις την μπάλα

Οι επιστροφές μοιάζουν σαν το forehand και το backhand drive. Οι πολύ ειδικές συνθήκες όμως κάτω από τις οποίες εφαρμόζονται οδηγούν σε σημαντικές διαφορές.

  1. Πρέπει να απαντήσεις μέσα σε έναν δευτερόλεπτο
  2. Πρέπει να κάνεις άνοιγμα ρακέτας ταυτόχρονα με το split step
  3. Απάντησε πηγαίνοντας κατευθείαν πάνω στην μπάλα στο second serve αν θέλεις να ανέβεις φιλέ
  4. Aπάντησε χτυπώντας προς το backhand του αντιπάλου σχεδόν πάντα
  5. Προσπάθησε να διαβάσεις το που θα πάει η μπάλα του αντιπάλου
  6. Κράτα με μαλακά χέρια χαλαρά την ρακέτα πριν την επαφή. Χαλαρά δάχτυλα μέχρι την τελευταία στιγμή της ρακέτας με την μπ
  7. Τα μαλακά χέρια σε βοηθάνε στη στροφή των ώμων
  8. Τα μαλακά χέρια βοηθούν και τα πόδια να πάνε στη πορεία της μπάλας.
  9. Μη παρακολουθείς που θα πάει η μπάλα αλλά κάρφωσε τα μάτια σου πάνω στην μπάλα που έρχεται
  10. Κράτα την ρακέτα κοντά στην κοιλιά για να μην αργήσεις να απαντήσεις
  11. Αν έχει δύναμη το πρώτο σερβίς πάρε θέση πολύ πίσω από την βασική γραμμή
  12. Αν έχει δύναμη το πρώτο σερβίς μη βάζεις δύναμη στην απάντηση, αλλά απλά κάνε την απόκρουση να μπει η μπάλα μέσα
  13. Κάνε 2 η 4 βήματα (πάντα ζυγά) προς το σημείο επαφής, ξεκινώντας πάντα από το σημείο που βρίσκεται στην πλευρά της μπάλας
  14. Εκμεταλλεύσου την ταχύτητα της μπάλας
  15.  Δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις δύναμη, αρκεί να βρεις ρυθμό και να ανακατευθύνεις την δύναμη της μπάλας
  16. Η θέση ετοιμότητας έχει θεμελιώδη σημασία, λόγω ελαχίστων περιθωρίων αντίδρασης από την ταχύτητα της μπάλας
  17. Η θέση σου δεν πρέπει να είναι παράλληλη προς την baseline για να ισαπέχει από τις δύο πλευρές. Ανάλογα με το στήσιμο του σερβίροντα πρέπει να παίρνεις θέση (κινούμενος αριστερά-δεξιά) για την απόκρουση της ερχόμενης μπάλας
  1. Η μπάλα φτάνει πάντα υπό γωνία προς την baseline και πρέπει εν πρώτοις να απαντήσεις προς την κατεύθυνση από την οποία έρχεται η μπάλα. Φυσικά μπορείς να απαντήσεις και στο backhand του αντιπάλου, αρκεί η απάντηση να είναι καλή.
  2. Πρέπει να έχεις καλή ισορροπία και το χτύπημα να γίνει μέσα στο κέντρο βάρος σου
  3. Η καλή επαφή με το έδαφος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή μέγιστης δύναμης.
  4. Μην επιχειρείς να πηδήξεις, παρά του ότι η ορμή μπορεί να σε φέρει επάνω.
  5. Το σώμα διατηρεί την ορμή χωρίς να προσπαθεί να γυρίσει προς την μπάλα
  6. Δεν χρειάζεται να κάνεις υπερβολική περιστροφή.
  7. Πρέπει να παραμένεις μαζί με την μπάλα
  8. Στο τελείωμα άφησε ομαλά το χέρι να στραφεί γύρω από το σώμα χωρίς να διαταράξεις την ορμή του σώματος και η λεκάνη σου να εξακολουθεί να είναι στραμμένη προς την κατεύθυνση σώματος πριν το χτύπημα. Η περιστροφή του χεριού είναι απαραίτητη για την εκτόνωση των μεγάλων ροπών που δημιουργήθηκαν κατά τη φάση της προετοιμασίας και της αιώρησης πριν την επαφή.
  9. Πίεσε πολύ δυνατά «μέσα» από το χτύπημα, αλλά η πίεση αυτή να είναι προς την ίδια κατεύθυνση με την προετοιμασία συγγραμμικά (δύο κατευθύνσεις για ένα χτύπημα). Το χτύπημα δημιουργείται κατά την διάρκεια της προετοιμασίας ενώ κατά την φάση του τελειώματος είναι αρκετά ασταθές και επίπονο για τις αρθρώσεις αν αλλάζει η κατεύθυνση που έχει δοθεί κατά την προετοιμασία. Πρέπει να διευκρινίσω ότι άλλο η πίεση διαμέσου της μπάλας κι άλλο η πίεση σε άλλο χρόνο, στο τελείωμα: Δεν χτυπάμε στο τελείωμα. Χτυπάμε την μπάλα.
  10. Κοίτα την μπάλα προσεκτικά με τα μάτια σου, διατηρώντας όμως σταθερό το κεφάλι, από την αρχή έως το τέλος.