Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Αν θέλεις να παίξεις καλύτερο τένις, θα πρέπει να κατανοήσεις την έννοια της μνήμης των μυών.

Η μνήμη των μυών είναι το κλειδί για παίκτες που θέλουν να βελτιώσουν το τένις.

Η μνήμη των μυών είναι ένας ακριβής μηχανισμός και ιδιαίτερα σημαντικός για να παίξεις καλύτερο τένις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επαγγελματίες εξασκούνται συχνά, επίμονα και επίπονα καθημερινά και παίζουν αγώνες με τον τρόπο που θέλεις κι εσύ να παίξεις.

Αν είσαι τεμπέλης στην πράξη και χτυπάς με τη μισή ένταση στην προπόνηση και κάνεις λιγότερες ώρες εξάσκηση, πιθανότατα το ίδιο θα συμβεί και κατά τη διάρκεια ενός ανταγωνιστικού αγώνα τένις. Θυμήσου, ότι δεν είναι η πρακτική που σε κάνει τέλειο, αλλά η τέλεια πρακτική! Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στη κάθε λεπτομέρεια και δούλεψε σκληρά για τη βελτίωση της τεχνικής σου.

Η μνήμη των μυών στο τένις είναι το σύστημα του υπολογιστή του εγκεφάλου που λέει στο σώμα πώς να εκτελέσει μια συγκεκριμένη ενέργεια σε έναν κτύπο της καρδιάς. Όταν θα παρέχεις στον εγκέφαλο τη σωστή μνήμη των μυών και αφαιρέσεις τις κακές συνήθειες από την τεχνική σου, τότε μόνο θα παίξεις σωστά τένις.

Αυτές οι κακές συνήθειες παρομοιάζονται σαν τη διαγραφή αρχείων τα οποία δεν χρειάζεσαι να έχεις στον υπολογιστή σου.

Η μνήμη των μυών είναι μια επαναλαμβανόμενη άσκηση που μπορεί αληθινά να σε οδηγήσει προς την κατεύθυνση να παίξεις καλύτερο τένις. Η σωστή και λογική εφαρμογή της είναι ιδανική για όλους τους αθλητές και ιδιαίτερα για τους παίκτες του τένις, σε όλα τα επίπεδα. Έτσι οι μυς που το άτομο χρησιμοποιεί αποκτούν αυτοματισμούς και οι πράξεις γίνονται κάθε φορά όλο και πιο γρήγορα, όλο και πιο αποτελεσματικά. Δεν είναι κάτι απλό. Μη νομίζεις ότι αυτές οι κινήσεις μαθαίνονται κατ’ επιλογή και μόνο με εξάσκηση. Δες όλους αυτούς που κάνουν το σταυρό τους μόλις περνούν έξω από μια εκκλησία ή εκείνους που ανάβουν τσιγάρο μόλις κάτσουν μπροστά σε ένα φλιτζάνι καφέ. Δες τους οδηγούς των δικύκλων ή των αυτοκινήτων που δεν χρειάζονται να δώσουν εντολές στα πόδια η τα χέρια τους για να πατήσουν γκάζι ή να στρίψουν το τιμόνι ή να σταματήσουν ή να αλλάξουν ταχύτητα. Αλλά αυτή δεν είναι μνήμη των μυών πια, είναι συνήθεια. Συνήθισε λοιπόν να εκτελείς σωστά όλες τις βολές στο τένις. «Κάρφωσε» στην μνήμη των μυών σου, όλα όσα κάνει ένας κορυφαίος παίκτης του τένις και ....μόνο από συνήθεια, θα παίζεις κι εσύ το ίδιο καλά.

Σκιαμαχία

Για να ενσταλάξεις στην μνήμη των μυών, όλα τα καλά στοιχεία του τένις εξασκήσου με ένα είδος προπόνησης χωρίς αντίπαλο στην απέναντι πλευρά, ή τον προπονητή σου. Πρόκειται για ένα γρήγορο, εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για την ανάπτυξη της μνήμης των μυών που απαιτούνται για γρήγορη και αποτελεσματική αντίδραση. Η «σκιαμαχία» είναι δωρεάν, μπορεί να γίνει οπουδήποτε και είναι απολύτως απαραίτητη για την βελτίωση των δεξιοτήτων σου. Όταν είσαι έτοιμος να επιτεθείς ή να αμυνθείς κατά την διάρκεια ενός πόντου, εκτελώντας ένα χτύπημα, εφαρμόζοντας την συγκεκριμένη τεχνική στοfootwork έτσι ώστε το χτύπημα να είναι αποτελεσματικό, λειτουργείς αυτόματα μέσα από μια αντανακλαστική δράση. Το μυαλό σου δίνει την εντολή και το σώμα εκτελεί, χωρίς να επιβραδύνεται από καμία απολύτως συνειδητή σκέψη! Για να φτάσεις στο επίπεδο αυτό, θα πρέπει να είσαι σε θέση να ενεργείς, χωρίς να σκέφτεσαι και να βασίζεσαι αποκλειστικά στην αίσθηση και τη μνήμη των μυών. Αυτό το επίπεδο επάρκειας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την συνεχή εξάσκηση και την διαρκή επανάληψη.

Ένας από τους πολλούς τρόπους λοιπόν για να βελτιώσεις τις ικανότητές σου είναι η προπόνηση «σκιαμαχία». Η προπόνηση αυτή ασκεί ουσιαστικά τις τεχνικές σου, χωρίς αντίπαλο απέναντι ή τον προπονητή σου. Πρόκειται για ένα γρήγορο, εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για να αναπτύξεις τη μνήμη των μυών η οποία απαιτείται για γρήγορη και αποτελεσματική αντίδραση. Στην πυγμαχία οι εκπαιδευτές έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνική αυτή για δεκαετίες, καθοδηγώντας τους αθλητές τους να περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά σε ένα καθρέπτη «χτυπώντας» τον αέρα, για να τελειοποιήσουν τις ικανότητές τους, όσον αφορά τα χέρια, αλλά πολύ περισσότερο το footwork.

Η προπόνηση «σκιαμαχία»:

• Μπορείς να την εκτελέσεις τελείως μόνος σου. Δεν χρειάζεσαι συμπαίκτη ή αθλητικό εξοπλισμό παρά μόνο την ρακέτα σου (για τέλεια αποτελέσματα χρειάζεσαι φυσικά απέναντι σου ένα μεγάλο καθρέφτη)

• Είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε άλλα είδη προπόνησης και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις επίσης ως μέρος της προθέρμανσή σου.

• Μπορεί να ποικίλει σε δυσκολία μιας και μπορείς να ωθήσεις τον εαυτό σου στα όρια και να ολοκληρώσεις πολλαπλές, υψηλής έντασης επαναλήψεις, ή πλήρεις χαμηλής έντασης επαναλήψεις για τελειοποίηση της τεχνικής σου.

• Δεν παίρνει πολύ χρόνο και μπορείς να ολοκληρώσεις μια προπόνηση με πολύ καλή ποιότητα σε λιγότερο από 45 λεπτά.

• Είναι εξαιρετική για τον μυαλό και θα διαπιστώσεις ότι μέσα από τη συνεχόμενη επανάληψη η διανοητική σου ετοιμότητα θα είναι αυξημένη.

• Δεν απαιτεί πολύ χώρο, μιας και μπορεί να γίνει ακόμα και σε περιορισμένους χώρους, όπως και το σαλόνι σου.

Χρησιμοποίησε τη μνήμη των μυών για να μάθεις να παίζεις καλύτερο τένις

Οι παίκτες του τένις που επιθυμούν να βελτιώσουν την ικανότητά τους στο τένις θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη μνήμη των μυών τους και να αποθηκεύσουν τον σωστό τρόπο παιξίματος και για να μη το κάνουν με λανθασμένο τρόπο. Οι μυς της μνήμης μπορούν πραγματικά να παίξουν εναντίον σου αν κάνεις διαρκώς εξάσκηση κάτι με λάθος τρόπο. Οι καθηγητές μουσικής συχνά κάνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Είναι πολύ πιο δύσκολο να διδαχτεί κάποιος που ήδη παίζει ένα μουσικό όργανο για λίγα χρόνια, επειδή το πρώτο βήμα το οποίο πρέπει να κάνει ο δάσκαλος είναι να του κόψει όλες τις κακές συνήθειες που έχει αποκτήσει, οι οποίες είναι τώρα μέρος της μνήμης των μυών. Επίσης, αν έμαθες να εκτελείς λάθος, η μνήμη των μυών σου θα πρέπει να τα ξεπεράσει και οι νέοι νευρικοί οδοί οι οποίοι σχηματίζονται θα σε κάνουν έναν καλύτερο παίκτη.

Οι υψηλού επιπέδου αθλητές και καλλιτέχνες σε διάφορους τομείς πιστεύουν ότι η μνήμη μυών αναπτύσσονται καλύτερα όταν οι ίδιες δραστηριότητες ασκούνται ξανά και ξανά, με κάποιες διορθώσεις της κάθε μορφής, που απαιτούνται. Η συνεχής πρακτική εξάσκηση μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να εκτελέσεις το τέλειο χτύπημα στο τένις.