Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Μάθε σωστά το Βackhand με το ένα χέρι στο τένις

Μετά την επιθυμία ενός φίλου-αναγνώστη του blog, ανεβάζω ένα αναλυτικό άρθρο για το backhand με ένα χέρι

Χρησιμοποιώντας ένα χέρι στο backhand αυξάνεις σημαντικά την δυνατότητα το να φτάνεις την μπάλα ακόμη πιο μακριά, από ότι με την λαβή που γίνεται με τα δύο χέρια.

Όλα τα επιτυχημένα χτυπήματα στο τένις βασίζονται στον επαρκή χρονισμό ο οποίος εμπλέκει την μέτρηση από το ένα έως το 5 αρκούντως γρήγορα όταν «περιμένεις» την μπάλα.  Μέτρα «ένα» όταν η μπάλα χτυπήσει το πάτωμα και «πέντε» όταν την χτυπήσεις.

Το topspin είναι σημαντικό όταν η μπάλα χτυπιέται με ένα εφέ βουρτσίσματος που την κάνει να περιστρέφεται ορμητικά σε μια εμπρόσθια τροχιά/διαδρομή. Αυτό κάνει την μπάλα να

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Συμβουλές για μια καλή επιστροφή ενός σερβίς στο τένις

     Για να κάνεις μιά καλή επιστροφή στο σερβίς:

·         Πάρε θέση ένα τουλάχιστον βήμα πιο πίσω από την βασική γραμμή για να εκτελέσεις μια επιστροφή του service
         ·         Στρίψε γρήγορα τους ώμους
         ·         Ελάττωσε την προς τα πίσω αιώρηση
         ·         Κάνε split step
   ·         Κάνε βήμα προς τα εμπρός με το αντίθετο πόδι (αν είναι δυνατόν).
                                                             
                                                              .      Πέρασε την μπάλα ψηλά από το φιλέ, κάνοντας μισή κίνηση      και πιάσε την ρακέτα ψηλά με το μη κυρίαρχο χέρι στην μη ολοκληρωμένη κίνηση.

                                                             .       Μην απαντάς με δύναμη στα δυνατά σερβίς. Κόψε την μπάλα να περάσει στο αντίπαλο γήπεδο (οι περισσότεροι πόντοι χάνονται στην αποτυχημένη επιστροφή στο σερβίς του αντιπάλου).

Συμβουλές για να αντιμετωπίσεις ένα παίκτη που είναι πολύ γρήγορος στις επιστροφές στο τένις

Αν βρεθείς σε μια τέτοια κατάσταση και ο αντίπαλός σου ό,τι και να κάνεις εσύ εκείνος τρέχει και τις επιστρέφει όλες τις μπάλες, απλά μην τον αφήνεις να χρησιμοποιεί την ταχύτητά του. 

Κατάστρεψε την στρατηγική του. 

Πώς; 
Εκτέλεσε χτυπήματα βαθιά και στη μέση και θα δεις ότι από εκεί που είχε την άνεση να πηγαίνει γρήγορα πάνω στην μπάλα, τώρα θα προσπαθεί να αποφύγει την μπάλα. 

Κάθε φορά που είναι να επιστρέψεις εσύ την μπάλα, βάλε τον ….στόχο σου, και εκτέλεσε τα χτυπήματα όλα επάνω του. Τότε θα τον δεις να χάνει την ισορροπία του και να εκτελεί λάθος τις βολές του. Αυτό φυσικά δεν θα πρέπει να το κάνεις συχνά, αλλά χρησιμοποίησέ το περιστασιακά στο παιχνίδι σου για να μη ξέρει ακριβώς τι θα κάνεις σε κάθε επόμενο χτύπημα.

H θέση ετοιμότητας στο τένις

Η καλύτερη θέση όταν ο αντίπαλος χτυπάει την μπάλα, είναι αυτή που σου επιτρέπει να πας παντού. Η «θέση ετοιμότητας» είναι μια ουδέτερη στάση (κοιτώντας τον αντίπαλο), που βοηθά τον παίκτη να έχει ισορροπία και να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Η στάση αυτή περιλαμβάνει μια ουδέτερη θέση της ρακέτας, ίσως προς το backhand (τα περισσότερα χτυπήματα πάνω στο σώμα, αντιμετωπίζονται πιο εύκολα με backhand). Τη ρακέτα κρατάει το μη κυρίαρχο χέρι, το οποίο

Βackhand με τα δύο χέρια

Τo backhand με τα δύο χέρια είναι μια «διπλής γροθιάς» βολή, όταν παίζεις ένα χτύπημα εδάφους στη μη κυρίαρχη πλευρά σου. 

Πολλοί αρχάριοι χρησιμοποιούν αυτή την βολή όπως επίσης και κορυφαίοι επαγγελματίες. Με το να χρησιμοποιήσεις τα δύο σου χέρια θα αναπτύξεις μεγάλα ποσά ελέγχου και δύναμης.

Χρονισμός
Όλα τα επιτυχημένα χτυπήματα στο τένις βασίζονται στον επαρκή χρονισμό ο οποίος εμπλέκει την μέτρηση από το «ένα έως το «πέντε» - αρκούντως γρήγορα - όταν