Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

H θέση ετοιμότητας στο τένις

Η καλύτερη θέση όταν ο αντίπαλος χτυπάει την μπάλα, είναι αυτή που σου επιτρέπει να πας παντού. Η «θέση ετοιμότητας» είναι μια ουδέτερη στάση (κοιτώντας τον αντίπαλο), που βοηθά τον παίκτη να έχει ισορροπία και να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο. Η στάση αυτή περιλαμβάνει μια ουδέτερη θέση της ρακέτας, ίσως προς το backhand (τα περισσότερα χτυπήματα πάνω στο σώμα, αντιμετωπίζονται πιο εύκολα με backhand). Τη ρακέτα κρατάει το μη κυρίαρχο χέρι, το οποίο
την φέρνει εύκολα στην κατάλληλη θέση.
Τα πόδια είναι ανοιχτά περίπου στο ύψος των ώμων και τα γόνατα λυγισμένα, έτοιμα για εκτίναξη προς κάθε κατεύθυνση. Σε έναν αγώνα παρατηρούμε αυτή τη «στατική» θέση μόνο στην επιστροφή του σερβίς. Ακόμα και τότε ο παίκτης βρίσκεται σε κίνηση, αναπηδώντας στις μύτες των ποδιών του. Σε έναν αγώνα είναι πιο συχνή η «δυναμική» θέση ετοιμότητας, όπου ο παίκτης απλά ισορροπεί ανάμεσα στα χτυπήματα.
Πάρε την θέση σου για την επιστροφή στο service του αντιπάλου
Αν ο αντίπαλός σου εκτελεί service από το γήπεδο ισοπαλίας, πάρε θέση στην δεξιά πλευρά του γηπέδου πάνω η 1,2 - ή και 3 βήματα πιο πίσω από την βασική γραμμή, αν ο αντίπαλος σερβίρει πολύ δυνατά - κοντά στην πλάγια γραμμή του μονού.

Όταν ο αντίπαλός σου σερβίρει από το γήπεδο του πλεονεκτήματος πάρε θέση κατά μήκος της βασικής γραμμής στην αριστερή πλευρά κοντά στην αντίθετη πλάγια γραμμή του μονού.

Όπως σε κάθε επιστροφή οποιουδήποτε χτυπήματος, έτσι και τώρα ο στόχος είναι να πάρεις θέση πάνω στην διχοτόμο της γωνίας των ακραίων σημείων όπου ο αντίπαλός σου μπορεί να στείλει την μπάλα από το σημείο που σερβίρει (μερικοί παίκτες παίρνουν στάση για να υποδεχτούν το service πάντα στο ίδιο σημείο ακόμη και αν δεν είναι πάνω στην ως άνω περιγραφόμενη διχοτόμο. Αυτό είναι λάθος και οι παίκτες που γνωρίζουν αυτή την λεπτομέρεια παίρνουν άλλη θέση για να σερβίρουν, διότι γνωρίζουν ότι ο αντίπαλος τους δεν έμαθε πώς η διχοτόμος αλλάζει ανάλογα με την θέση του αντιπάλου που σερβίρει).

Αν ο αντίπαλός σου δεν έχει δυνατό πρώτο service, μετακινήσου ένα η δύο βήματα μπροστά. Αν ο αντίπαλός σου έχει ένα αδύναμο δεύτερο service, αλλά με spin και στο backhand σου, μετακινήσου ένα η δύο βήματα μπροστά για να «κόψεις» την μπάλα ψηλά ή πήγαινε ξαφνικά δύο βήματα πίσω και χτύπα την μπάλα στο κατέβασμα με μεγαλύτερη δύναμη. (Έτσι κάνει συνήθως στα returns o Federer). Όταν έχεις να αντιμετωπίσεις ένα γρήγορο service, ειδικά σε ένα γρήγορο γήπεδο, πάρε θέση πιο πίσω για να έχεις περισσότερο χρόνο να αντιδράσεις.

Αν ένας αρχάριος αντίπαλος παίκτης εκτελεί αδύναμο service, εκτέλεσε την επιστροφή του service, ακριβώς όπως θα εκτελούσες οποιοδήποτε άλλο χτύπημα εδάφους.

Παρακολούθησε την επιφάνεια των χορδών της ρακέτας του αντιπάλου καθώς σερβίρει.

Μόλις εντοπίσεις που πρόκειται να έρθει η μπάλα στο forehand ή στο backhand, επίλεξε τον τρόπο με τον οποίο θα πιάσεις την ρακέτα σου. Αν κρατάς ήδη την ρακέτα με πιάσιμο forehand, δεν χρειάζονται προσαρμογές. Αν το service έρχεται στην άλλη πλευρά, τότε άλλαξε ή σε ανατολικό πιάσιμο ή σε πιάσιμο με τα δύο χέρια.
·         Μετακινήσου προς την μπάλα
·         Στρίψε τους ώμους σου
·         Άνοιξε έγκαιρα τη ρακέτα σου προς τα πίσω
·         Αν έχεις χρόνο βημάτισε προς τα εμπρός
·         Κάνε την αιώρηση παράλληλα με το γήπεδο ή ελαφρά προς τα επάνω.
·         Παίξε την μπάλα όχι τον αντίπαλό σου.
·         Συγκεντρώσου στην επιστροφή του service, σαν να επιστρέφεις forehand η backhand σε προπόνηση χτυπημάτων εδάφους.
·        
      Ο στόχος είναι να επιστρέψεις την μπάλα και να βρεθείς σε θέση για να κερδίσεις τον πόντο.
·         Αν μπορείς να ελέγξεις τη μπάλα, προσπάθησε να την στείλεις διαγώνια, ψηλά πάνω από τον φιλέ και βαθιά στο πίσω μέρος του γηπέδου του αντιπάλου σου.
·         Αν ένα χτύπημά σου δεν είναι καλό, απόφυγε να το εκτελείς στην λάθος-κρίσιμη ώρα του παιχνιδιού
·         Σκέψου πως θα χρησιμοποιείς τα καλά σου χτυπήματα και σε ποιες περιπτώσεις.
·         Αν γνωρίζεις ότι ο αντίπαλός σου δεν έχει καλό backhand στέλνεις εκεί το 75% των χτυπημάτων επιστροφών του service. (25% των επιστροφών θα πηγαίνουν στο άλλο μέρος το γηπέδου για να του δείξεις ότι απαντάς σε όλα τα σημεία του γηπέδου, για να μην σε περιμένει και προετοιμάζει το backhand του).

Η επιστροφή ενός service υψηλότερου επιπέδου εμπεριέχει έναν άλλον συνδυασμό προβλημάτων. Η μπάλα έρχεται γρηγορότερα, από ότι σε ένα συνηθισμένο χτύπημα εδάφους και ο χρόνος που έχεις στην διάθεσή σου είναι μικρότερος για να προετοιμάσεις την επιστροφή.

Πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα προκειμένου να επιστρέψεις ένα δυνατό service. Έλα στη θέση ετοιμότητας με τη ρακέτα μπροστά στηριζόμενος πάνω στα δάχτυλα των ποδιών και γέρνοντας προς τα εμπρός. Πολλοί παίκτες κάνουν ένα μικρό επιτόπιο πηδηματάκι στα δύο τους πόδια, ακριβώς όταν ο αντίπαλος χτυπάει τη μπάλα. Αυτή η κίνηση βάζει ήδη το σώμα τους σε κίνηση για να αντιδράσουν γρήγορα.

Πιθανόν να μην έχεις στην διάθεσή σου τον απαραίτητο χρόνο να τοποθετηθείς στην παραδοσιακή κάθετη στάση (όπως κάνουν πολλοί παίκτες, για να επιστρέψουν χτυπήματα εδάφους) για να μεταφέρεις το βάρος προς τα εμπρός. Άνοιξε λοιπόν τότε πολύ τα πόδια σου, στρίψε τους ώμους σου και ελάττωσε την προς τα πίσω αιώρηση της ρακέτας σου.  Αν όμως έχεις χρόνο προχώρα κάνε split step, βημάτισε μπροστά και γρήγορα με το αντίθετο πόδι.


Τέλος μην αντιτάσσεις δύναμη στην δύναμη. Αν ο αντίπαλός σου σερβίρει δυνατά, κράτα την ρακέτα σου πολύ σφιχτά για να μπλοκάρεις το χτύπημα (επίστρεψε την μπάλα με μια πολύ μικρή αιώρηση). Χρησιμοποίησε την ταχύτητα και την δύναμη που έχει το service που υποδέχεσαι. Αν η μπάλα έρχεται με μικρότερη ταχύτητα και δύναμη, τότε προλαβαίνεις να προετοιμαστείς κανονικά και να επιστρέψεις εσύ την μπάλα δυνατά.