Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Κάνε μια καλή λόμπα στο τένις την κατάλληλη στιγμή

Η λόμπα είναι ένα απαλό χτύπημα, με μεγάλη σχετικά καμπύλη στην διαδρομή της μπάλας πάνω από το φιλέ, το οποίο κάνει την μπάλα να διαγράφει μια πορεία υψηλού τόξου και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χτυπήματα του παιχνιδιού. Συνήθως εφαρμόζεται όταν ο αντίπαλος  παίκτης επιτιθέμενος βρίσκεται κοντά στο φιλέ. Η μπάλα περνάει πάνω από το φιλέ και τον παίκτη, ο οποίος δεν είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει με ένα ψηλό βολέ ή ένα smash. Για την αντιμετώπισή της ο παίκτης πρέπει να κινηθεί προς τα πίσω προς την βασική γραμμή, Παρά τα πλεονεκτήματά της, η λόμπα είναι ένα χτύπημα στο οποίο οι παίκτες εξασκούνται ή τελειοποιούν. Αυτό είναι πολύ κακό, διότι οι παίκτες δεν εξασκούνται στο χτύπημα και χάνουν την ευκαιρία να προσθέσουν άλλο ένα όπλο στο οπλοστάσιο των χτυπημάτων τους.

Όταν ο αντίπαλος βρίσκεται κοντά στο φιλέ μπορεί να επιλεγεί ένα χτύπημα lob. Η λόμπα πραγματοποιείται στέλνοντας την μπάλα ψηλά πάνω από το κεφάλι του αντιπάλου στο πίσω μέρος του γηπέδου, και αναγκάζοντας το αντίπαλο να τρέξει στο πίσω μέρος του γηπέδου προσπαθώντας να προλάβει την μπάλα. Αυτό δίνει στο παίκτη χρόνο για να προετοιμάσει την άμυνα του στην επόμενη βολή. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος η βολή να μην είναι αρκετά ψηλά και ο αντίπαλος να καταφέρει ένα overhead smash.

Έχουμε τριών ειδών λόμπες
Α. Έχουμε την φλάτ λόμπα
Σε αυτή το χτύπημα μοιάζει με τα βασικά αντίστοιχα. Μόνο που εδώ στην κύρια φάση το κάτω τόξο είναι χαμηλότερο, η επιτάχυνση της ρακέτας μικρότερη και η επιφάνεια της κεφαλής της ρακέτας περισσότερο ανοιχτή. Στο τελείωμα η ρακέτα ακολουθεί μια πορεία περισσότερο ανοδική (από κάτω προς τα επάνω), πάντα σε σύγκριση με τα βασικά χτυπήματα.

Β. Έχουμε την spin λόμπα
Εδώ οι διαφορές βρίσκονται στην κύρια φάση, όπου αφενός το ανέβασμα της ρακέτας από το χαμηλότερο σημείο του κάτω τόξου προς τα επάνω είναι περισσότερο κάθετο (απ’ ότι το αντίστοιχο βασικό spin) και αφετέρου η επιτάχυνση της κεφαλής της ρακέτας την ίδια στιγμή είναι η μέγιστη δυνατή

Γ. Έχουμε και την slice λόμπα
Το κάτω τόξο στη δεύτερη φάση του χτυπήματος είναι χαμηλότερο. Η κεφαλή της ρακέτας είναι περισσότερο ανοιχτή στο τελείωμα και η ρακέτα ακολουθεί μετά την επαφή της με την μπάλα την διαδρομή της μπάλας, δηλαδή ανεβαίνει περισσότερο προς τα επάνω

Οι αμυντικές λόμπες σώζουν τον πόντο, όταν βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση, ενώ οι επιθετικές λόμπες κερδίζουν πόντους, αλλά και οι δύο είναι τρόποι για να βγάλεις τον αντίπαλό σου εκτός ισορροπίας.
Οι αποτελεσματικές λόμπες μπορούν πραγματικά να διασπάσουν την προσοχή του αντιπάλου και να τον κάμψουν. Εσύ εκτέλεσε λόμπα κάθε φορά που πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει να κερδίσεις τον πόντο, κάτι που στην πραγματικότητα συμβαίνει περισσότερες φορές από ότι νομίζεις.
Καλό είναι να δοκιμάζεις την εκτέλεση μιας λόμπας κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, ακόμη κι αν εξαιτίας της χάσεις τον πόντο. Το σίγουρο είναι ότι ακόμη και έτσι θα αιφνιδιάσεις τον αντίπαλό σου. Αν δεν νιώσει την απειλή μιας λόμπας, ο αντίπαλός σου, δεν πρόκειται να φοβηθεί αυτή την πιθανότητα και θα πλησιάζει απειλητικά πολλές φορές τον φιλέ για να κερδίσει τον πόντο. Εκτός αυτού θα ξέρει ότι παίζεις μόνο με τα κανονικά χτυπήματα εδάφους, γεγονός που θα του δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Όμως προσπάθησε να μη κάνεις υπερβολική χρήση της λόμπας. Στο μυαλό σου να σκέφτεσαι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις την λόμπα για να παραμείνεις στον πόντο, όταν βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση κι όχι ότι θα χρησιμοποιήσεις λόμπες για να κερδίσεις το παιχνίδι.

Όταν μπορείς, εκτέλεσε λόμπα στην backhand πλευρά του αντιπάλου σου. Μην προϊδεάζεις τον αντίπαλο για το τι πρόκειται να κάνεις με τη στάση του σώματος σου. Κάνε ακριβώς ό,τι κάνεις και με τα άλλα χτυπήματα. Όταν είσαι στριμωγμένος σε μία γωνία, προσπάθησε να εκτελέσεις λόμπα στην διαγώνιο. Χαμηλή λόμπα (όχι πολύ χαμηλή) στα επιθετικά χτυπήματα, ψηλή και στο πίσω μέρος του γηπέδου στα αμυντικά χτυπήματα (λόμπες).
Στα διπλά παιχνίδια συμπεριέλαβε την λόμπα στη στρατηγική του παιχνιδιού σου. Κατά την επιστροφή δύσκολων service, πέρασε την μπάλα με λόμπα πάνω από τον παίκτη που βρίσκεται κοντά στο φιλέ για να τελειώσει τον πόντο ή κάνε λόμπα, όταν και οι δύο αντίπαλοί σου βρίσκονται στο φιλέ.

Εκτέλεση λόμπας με forehand
Μπορείς να εκτελέσεις μία λόμπα ή με forehand ή με backhand. O τρόπος με τον οποίο πιάνεις την ρακέτα για την forehand λαβή είναι ίδιος με το χτύπημα εδάφους forehand. Μπορείς να πιάσεις την ρακέτα με ανατολικό, ημιδυτικό ή δυτικό πιάσιμο, ανάλογα με τι σου ταιριάζει καλύτερα.

  • Κάνε πιάσιμο forehand
  • Πήγαινε γρήγορα στην μπάλα και πάτα σταθερά
  • Κάνε μικρή την προς τα πίσω αιώρηση για τις αμυντικές λόμπες
  • Η επιφάνεια των χορδών της ρακέτας να «βλέπει» προς τα επάνω
  • Η κίνηση της ρακέτας σου, να γίνει από κάτω προς τα επάνω
  • Τελείωσε το χτύπημα με την ρακέτα ψηλά στις αμυντικές λόμπες
  • Κάνε το τελείωμά σου κανονικό στις επιθετικές λόμπες

Γενικά για την λόμπα
Αν οι λόμπες σου είναι χαμηλές και δεν είναι βαθιές, στόχευσε στην πίσω ζώνη του γηπέδου αυξάνοντας παράλληλα την διαδρομή του τελειώματος της κίνησης
Αν εκτελείς αμυντική λόμπα, λογικά δεν θα έχεις αρκετό χρόνο για να κάνεις προετοιμασία. Το μόνο που μπορείς να κάνεις για αν παραμείνεις στον πόντο, είναι μια σύντομη κίνηση απόκρουσης με σφιχτή λαβή με την επιφάνεια της ρακέτας να «βλέπει» προς τα επάνω. Αν έχεις περισσότερο χρόνο, κάνε μια μεγάλη αιώρηση από κάτω προς τα επάνω, για να στείλεις την μπάλα αρκετά ψηλά, ώστε να περάσει τον αντίπαλο που βρίσκεται στο φιλέ και αρκετά βαθιά για να μη μπορεί να την γυρίσει πίσω.

Η backhand λόμπα εκτελείται με πιάσιμο της ρακέτας backhand, κάτι που για τους περισσότερους είναι το κοινό ανατολικό πιάσιμο ή μια παραλλαγή του δυτικού πιασίματος. Οι παίκτες που εκτελούν το backhand με τα δύο χέρια ίσως συναντήσουν μεγαλύτερη δυσκολία στην εκτέλεση μιας backhand λόμπας, επειδή είναι δυσκολότερο να χειριστούν τη ρακέτα σε δυνατά χτυπήματα, που κατευθύνονται ακριβώς προς τα επάνω τους. Όταν έχεις περισσότερο χρόνο για προετοιμασία, η κίνηση για την εκτέλεση μιας λόμπας είναι και πάλι ένα ημικύκλιο από κάτω προς τα επάνω (με την επιφάνεια της ρακέτας να «βλέπει» προς τα επάνω), ώστε να πάει η μπάλα ψηλά και βαθιά.

Εκτέλεση λόμπας με backhand

  • Κάνε πιάσιμο backhand
  • Πήγαινε γρήγορα προς την μπάλα και πάτα σταθερά
  • Κάνε μικρή την αιώρηση προς τα πίσω στις αμυντικές λόμπες
  • Η επιφάνεια της ρακέτας να «βλέπει» προς τα επάνω
  • Η κίνηση της ρακέτας πρέπει να γίνει από κάτω προς τα επάνω
  • Τελείωσε το χτύπημα με τη ρακέτα ψηλά στις αμυντικές λόμπες
  • Κάνε κανονικό τελείωμα της κίνησης για τις επιθετικές λόμπες
Αν οι μπάλες πηγαίνουν έξω από το γήπεδο μείωσε το μήκος της αιώρησης προς τα πίσω. Μην κάνεις τόσο δυνατή την αιώρηση προς τα εμπρός. Λάβε υπόψη σου και τον αέρα που πιθανόν φυσάει από πίσω σου

Η λόμπα ως απάντηση σε smash
Όταν αμύνεσαι εναντίον ενός smash, δεν έχεις πολλές επιλογές σχετικά με το τι θα κάνεις και πως θα το κάνεις. Ο στόχος είναι να παραμείνεις στον πόντο για ένα ακόμη χτύπημα. Όταν όμως έχεις χρόνο να προετοιμαστείς και ο αντίπαλός σου περιμένει χτύπημα εδάφους, μια καλή επιθετική λόμπα, forehand η backhand, μπορεί να κερδίσει τον πόντο και να κάνει τον αντίπαλό σου να ανησυχεί και για κάτι άλλο, την επόμενη φορά που θα προωθηθεί στο φιλέ.

Αναλυτική περιγραφή εκτέλεσης χτυπημάτων λόμπας

  • Κράτα την ρακέτα έτσι όπως θα την κρατούσες για να εκτελέσεις ένα οποιοδήποτε χτύπημα εδάφους, αλλά θυμήσου ότι θα πρέπει να την κρατήσεις λίγο πιο σφιχτά πριν από την επαφή με την μπάλα, για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις το smash του αντιπάλου σου. Δεν απαιτείται κάποιος ιδιαίτερος τρόπος πιασίματος. Αν το χτύπημα έρθει στη forehand πλευρά, πιάσε την ρακέτα όπως την πιάνεις για ένα κανονικό forehand. Αν η μπάλα έρθει από την backhand πλευρά, πιάσε την ρακέτα για εκτέλεση backhand με το ένα ή με τα δύο χέρια. Με απλά λόγια η λόμπα είναι ένα forehand ή backhand, το οποίο έχει υψηλότερη τροχιά, είναι πιο απαλό και είναι προτιμότερο να κατευθύνεται στο βάθος της άλλης πλευράς του γηπέδου
  • Αν βρίσκεσαι κοντά στο φιλέ και ο αντίπαλός σου προσπαθεί να περάσει την μπάλα από πάνω σου, εκτελώντας λόμπα, έχεις αρκετές επιλογές.
    • Αν μπορείς να αφήσεις την μπάλα να αναπηδήσει χωρίς να χάσεις την επιθετική σου θέση, χτύπα την μπάλα μετά την αναπήδηση, εκτελώντας ένα smash
    • Αν είσαι πολύ κοντά στο φιλέ, πήγαινε προς τα πίσω και χτύπα την μπάλα με smash χωρίς να την αφήσεις να αναπηδήσει.
    • Αν αφήνοντας την μπάλα να αναπηδήσει, χάσεις την επιθετική σου θέση, χτύπα την όσο βρίσκεσαι στον αέρα
    • Αν βρίσκεσαι σε πλεονεκτική θέση στο γήπεδο, προσπάθησε να κερδίσεις τον πόντο:
      • ή με κοντινό και γωνιακό χτύπημα, ώστε να τραβήξεις τον αντίπαλό σου μακριά
      • ή με ένα βαθύ χτύπημα για να του δημιουργήσεις πρόβλημα
Αν δεν βρίσκεσαι σε πλεονεκτική θέση, επίστρεψε την μπάλα στο γήπεδο του αντιπάλου σου με ένα ελεγχόμενο smash

Αν δεν μπορείς να χτυπήσεις την μπάλα ενώ είναι στον αέρα, γύρνα αμέσως πίσω και τρέξε προς την κατεύθυνση της μπάλας κοντά στη βασική γραμμή. Μη τρέχεις ακριβώς πίσω από την μπάλα. Όταν θα την φτάσεις θα πρέπει αν βρίσκεσαι σε θέση να την χτυπήσεις με forehand ή backhand, γι’ αυτό μετακινήσου πλάγια και παράλληλα με την πορεία της μπάλας, ώστε να μπορέσεις να την χτυπήσεις μόλις τη φτάσεις. Με άλλα λόγια δώσε χώρο στον εαυτό σου να εκτελέσει το χτύπημα. Αν ακολουθείς ακριβώς την πορεία της μπάλας τότε δεν θα μπορέσεις να κάνεις κάτι τέτοιο. Αν και όταν φτάσεις την μπάλα, χτύπησέ την με λόμπα όσο πιο ψηλά και βαθιά μπορείς. Σε αυτές την περιπτώσεις απλά παλεύεις για τον πόντο. Έχε το μυαλό σου μόνο στο πώς θα φτάσεις την μπάλα και πως θα εκτελέσεις την λόμπα, χωρίς να ανησυχείς για το πώς φαίνεται όταν την εκτελείς.

Όταν βρίσκεσαι στο πίσω μέρος του γηπέδου κι ο αντίπαλός σου εκτελεί λόμπα, έχεις δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να εκτελέσεις ένα ελεγχόμενο smash στην πίσω ζώνη του γηπέδου του αντιπάλου σου. Η δεύτερη επιλογή είναι να επιστρέψεις τη λόμπα του αντιπάλου σου με λόμπα. Η ανταλλαγή χτυπημάτων με λόμπα «κυνηγώντας πουλιά στον αέρα» (λόμπα εναντίον λόμπας) συμβαίνει περιστασιακά χωρίς όμως να είναι κάτι το όμορφο, θεαματικό ή και διασκεδαστικό.

Αν ρωτήσω έναν από τους φίλους μου που παίζουν τένις πότε έκανε προπόνηση-εξάσκηση στην λόμπα, η απάντηση θα είναι μια η δύο φορές τον χρόνο ή και ποτέ!!! Κι αυτό γιατί οι παίκτες του τένις προτιμούν να προπονούνται στα δυνατά τους χτυπήματα παρά στα αδύνατα. Τα τρία βασικά λάθη που κάνουν οι παίκτες κατά την διάρκεια της προπόνησης είναι:

Το πρώτο λάθος είναι όταν οι παίκτες που παίζουν από την βασική γραμμή σπαταλούν ώρες στην εξάσκηση των χτυπημάτων εδάφους, αντί να αφιερώνουν τον περισσότερο χρόνο της προπόνησης στα service στα volley και τα smash. Επίσης οι παίκτες που έχουν δυνατά χτυπήματα κάνουν ακριβώς το ίδιο, εξασκούνται δηλαδή στο πώς να συνεχίσουν να χτυπούν με δύναμη, αντί να εξασκούνται στο πώς θα γίνουν πιο σταθεροί από την βασική γραμμή. Έτσι καμία από τις δύο ομάδες παικτών δεν αφιερώνει αρκετά χρόνο στην εξάσκηση της λόμπας, αν και θα έπρεπε, αφού πολύ συχνά κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού πρέπει να εκτελούνται λόμπες.
Το δεύτερο λάθος είναι ότι οι παίκτες δεν εξασκούνται σε συνθήκες αγώνα. Όταν προπονούνται μόνοι τους, συνήθως παίζουν σετ ρουτίνας ή αγώνες, ενώ θα έπρεπε να θέτουν τους εαυτούς τους στις καταστάσεις που συναντούν σε πραγματικές συνθήκες αγώνα. Για παράδειγμα μπορεί να είναι δύσκολο να γυρίσεις το παιχνίδι όταν είναι 15-40 σε ένα game, αλλά ποτέ δεν ξέρεις την έκβαση ενός αγώνα. Για να προετοιμαστείς για μια τέτοια περίπτωση, παίξε ένα ολόκληρο σετ, ξεκινώντας κάθε game χάνοντας 15-40. με αυτόν τον τρόπο συνηθίζεις σε τέτοιες καταστάσεις και έτσι δεν θα το αντιμετωπίζεις για πρώτη φορά, αν σου συμβεί σε κάποιον αγώνα. Επίσης θα εκπλαγείς με τον εαυτό σου, όταν διαπιστώσεις πόσες φορές μπορείς να γυρίσεις αυτά τα παιχνίδια και να τα κερδίσεις.
Το τρίτο λάθος που παρατηρείται στην προπόνηση είναι η απροθυμία να αγωνιστεί κάποιος με ένα παίκτη χαμηλότερου επιπέδου από αυτόν. Είναι φυσικό να θέλεις κάθε αγώνας που παίζεις να είναι συναρπαστικός και ωραίος για σένα και για κάποιον που πιθανόν παρακολουθεί απ’ έξω, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνεται συνέχεια. Αρκετοί αγώνες ιδιαιτέρως εναντίον παικτών χαμηλοτέρου επιπέδου, δεν έχουν ενδιαφέρον. Ο καλός παίκτης συνήθως ρίχνει το επίπεδο του παιχνιδιού του, προσπαθώντας να κερδίσει κουραστικούς πόντους. Προσπάθησε να παίξεις ολόκληρο το σετ στο οποίο οι πόντοι δεν κερδίζονται, αν η μπάλα δεν έχει παιχτεί πρώτα τέσσερις ή πέντε η έξη φορές (καθορίζεις κάθε φορά που παίζεις με ένα χαμηλοτέρου επιπέδου μετά από πόσα χτυπήματα θα ξεκινάει ο πόντος). Με άλλα λόγια ο πόντος να ξεκινάει μετά το έβδομο χτύπημα. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις και υπομονή στο παιχνίδι σου.
Όταν κάνεις προπόνηση στις λόμπες κάθε φορά αύξησε το ύψος και το τόξο που διαγράφει η μπάλα, για να περάσει πάνω από τον συμπαίκτη σου, ο οποίος έχει σηκώσει τη ρακέτα του πάνω από το κεφάλι.

Γενικές πληροφορίες για την αμυντική λόμπα


Η λόμπα λοιπόν είναι ένα αμυντικό χτύπημα που δίνει την δυνατότητα στον παίκτη που την εκτελεί να ξαναπάρει την σωστή θέση μέσα στο γήπεδο ή και να αποτρέψει τον αντίπαλο από ένα επιθετικό χτύπημα από το ύψος του φιλέ (τελείωμα).

Η προετοιμασία για να κάνεις μια αμυντική λόμπα είναι ένα δύσκολο μέρος, διότι η προετοιμασία σπανίως είναι η ίδια. Για να εκτελέσεις σωστά μια αμυντική λόμπα:

  • Κάνε γρήγορα πλάγια βήματα προς τα πίσω.
  • Συγκεντρώσου πάνω στην μπάλα.
  • Γύρισε τους ώμους σου προς την κατεύθυνση που κινείσαι.
  • Ξεκίνα νωρίς και με μικρά βήματα στην αρχή και μετά επιτάχυνε.
  • Αν ο αντίπαλος έχει χτυπήσει με δύναμη την μπάλα, ίσως και να μπορείς απλά να την γυρίσεις προς τα πάνω και πίσω χωρίς να βάλεις δύναμη.
  • Η επιφάνεια των χορδών πρέπει να «βλέπει» ελαφρώς προς τα επάνω.
  • Κάνε γρήγορα την αιώρηση προς τα πίσω.
  • Χτύπησε απαλά, ή μπλοκάρισε ή απλά απομάκρυνε την μπάλα.
  • Στείλε την μπάλα ψηλά και στο βάθος του γηπέδου, για να έχεις χρόνο να προετοιμαστείς για το επόμενο χτύπημα.
  • Αν μπορείς κάνε πλήρες το τελείωμά του χτυπήματος, για να είσαι σίγουρος ότι η μπάλα θα πάει στο βάθος του γηπέδου.
  • Προσπάθησε οι περισσότερες μπάλες να πηγαίνουν στην διαγώνιο.
  • Μην εστιάζεις την προσοχή σου τόσο στην τεχνική, όσο στο να φτάσεις την μπάλα και να παραμείνεις στον πόντο για άλλο ένα χτύπημα.
  • Το τελείωμα της κίνησης πρέπει να είναι προς τα επάνω και μακριά από το σώμα (ένα πλήρες τελείωμα θα σε βοηθήσει να αισθανθείς το ανέβασμα της μπάλας ψηλά και στο βάθος του γηπέδου).
Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη θέση

  • Ελάττωσε την προς τα πίσω αιώρηση της ρακέτας, ιδιαίτερα ή
  • Κατεύθυνε τις λόμπες σου διαγωνίως για να μειώσεις τον χώρο του ελεύθερου γηπέδου, όπου μπορεί ο αντίπαλος να εκτελέσει smash.
Αν είναι να κάνεις κάποιο λάθος, είναι καλύτερα να στείλεις την μπάλα περισσότερο βαθιά και ψηλά, παρά να την στείλεις χαμηλά και στο μπροστινό μέρος του γηπέδου, διότι θα δώσεις την ευκαιρία στον αντίπαλό σου να τελειώσει τον πόντο.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Πώς εκτελούμε το service στο tennis

Ξεκίνα κρατώντας τη ρακέτα σου με ηπειρωτικό πιάσιμο, παρόλο που μπορεί να θελήσεις να το τροποποιήσεις σε ανατολικό forehand, για να χτυπήσεις την μπάλα πιο επίπεδα, ή σε ανατολικό backhand, για να προσθέσεις topspin. 

Με το ηπειρωτικό πιάσιμο ο καρπός βρίσκεται κατευθείαν στην επάνω πλευρά της λαβής της ρακέτας.

Τοποθέτησε το αριστερό σου πόδι σε μια γωνία 45 μοιρών προς το φιλέ (για δεξιόχειρες) (ποικίλλει)

Τοποθέτησε το δεξιό πόδι παράλληλο με την βασική γραμμή σε απόσταση τουλάχιστον 30cm από το μπροστινό πόδι (για δεξιόχειρες) (ποικίλλει)

Γύρισε την αριστερή πλευρά σου προς το φιλέ (για δεξιόχειρες) έτσι ώστε να μπορείς να περιστρέψεις ή να ξετυλίξεις το σώμα σου προς την μπάλα κατά την αιώρηση.

Γύρισε τους ώμους με τον αριστερό ώμο να είναι ψηλά και τον δεξιό χαμηλότερα κάνοντας τόξο.

Γύρισε την λεκάνη σου προς τα πίσω.

Λύγισε τα γόνατά σου
Κάνε «τόξο» το κορμί σου ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.

Για να κάνεις την προς τα πίσω αιώρηση

Ξεκίνα με την ρακέτα μπροστά από το σώμα σου «δείχνοντας» προς τον στόχο περίπου στο ύψος του στήθους.

Το χέρι που κρατάει την μπάλα ακουμπάει τις χορδές της ρακέτας (ποικίλλει).

Άσε την κεφαλή της ρακέτας να πέσει χαλαρά σε μια κίνηση εκκρεμούς, έτσι που να περνάει δίπλα από το πόδι σου (κάποιοι έμπειροι παίκτες τροποποιούν την αιώρηση προς τα κάτω και την προς τα πίσω αιώρηση, δημιουργώντας μια πιο σύντομη κίνηση).

Μετακίνησε το χέρι που κρατάει την μπάλα ελαφρά προς τα κάτω πριν από την ρίψη, την ίδια στιγμή που κατεβαίνει και η ρακέτα σου (και πάλι κάποιοι προχωρημένοι παίκτες μπορεί να καθυστερήσουν την ρίψη ή και την αιώρηση διατηρώντας τον προσωπικό τους ρυθμό, αλλά το να μετακινήσεις τα χέρια μαζί προς τα κάτω και μετά προς τα επάνω είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις).

Άφησε τον βραχίονα με τον οποίο κρατάς την ρακέτα να πέσει προς τα κάτω, μετά φέρε τον βραχίονα προς τα επάνω και πίσω από την πλάτη, σαν να ήθελες να την ξύσεις.

Ταυτόχρονα μετακίνησε τον βραχίονα, από τον ώμο, με τον οποίο κρατάς την μπάλα για να την ανεβάσεις για την ρίψη της. Η κίνηση θα πρέπει να έχει μια αίσθηση ρυθμού.

Συγχρόνισε την ρίψη, έτσι ώστε η μπάλα να πέφτει σε ένα σημείο πάνω από το κεφάλι σου και ελαφρά μπροστά από το σώμα σου, την ίδια στιγμή που εκτείνεις την ρακέτα για την επαφή της με την μπάλα (στο πρώτο sevice, διότι στο δεύτερο service η μπάλα ανάλογα με το χτύπημα με sidespin ή topspin ή συνδυασμός sidespin με topspin η μπάλα μπορεί αν είναι πίσω και πλάγια)

Η ρίψη της μπάλας πρέπει να είναι αρκετά ψηλά και μπροστά σου για να σε αναγκάσει να γείρεις προς τα εμπρός και μέσα από την βασική γραμμή, καθώς χτυπάς.

Κράτα το βλέμμα σου ψηλά και κοίτα την μπάλα, ενώ την πετάς στον αέρα.

Για να πετύχεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατή μεταφορά βάρους μετακίνησε το πίσω πόδι προς τα εμπρός, κοντά και ακριβώς πίσω από το μπροστινό πόδι. Η μετακίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα μια εκτίναξη παρόμοια με αυτή, που παράγεται από τον βατήρα του άλματος στην ενόργανη γυμναστική και μπορεί να προσθέσεις ύψος και δράση μοχλού αν έρθεις στα ακροδάχτυλά σου, για να χτυπήσεις την μπάλα.

Μετά το χτύπημα της μπάλας συνέχισε τη μετακίνηση του πίσω ποδιού προς τα εμπρός, κάνοντας βήμα μέσα από την βασική γραμμή.

Κατά την ολοκλήρωση της κίνησης ο βραχίονας και η ρακέτα περνάνε διαγώνια μπροστά από το σώμα σου και τερματίζουν προς τα κάτω στην αντίθετη πλευρά.

Έχε υπόψη σου ότι:

Η όλη αιώρηση μέχρι και την επαφή γίνεται με πολύ χαλαρό κράτημα της ρακέτας.

Πρέπει να έχεις λυγίσει τα γόνατά σου, ενώ προετοιμάζεσαι να χτυπήσεις την μπάλα.

Ένα μέρος της κίνησης ξετυλίγματος του σώματος περιλαμβάνει έκρηξη προς τα επάνω, από θέση λυγισμένων γονάτων σε θέση τεντωμένων γονάτων. Έτσι όχι μόνον γυρίζεις στη μπάλα, αλλά, επίσης πετάγεσαι για να ελευθερώσεις την κινητική αλυσίδα, που ξεκινάει από τα πόδια και συνεχίζει μέχρι το τίναγμα του καρπού, καθώς κάνεις την επαφή με την μπάλα.

Καθώς φέρνεις την ρακέτα προς τα επάνω και πίσω από την πλάτη σου ο βραχίονας θα πρέπει να λυγίσει στον αγκώνα και να κινηθεί σε μια θέση, σαν να θέλεις να ξύσεις την πλάτη σου.

Τέντωσε τον βραχίονά σου πλήρως για να κάνεις επαφή με την μπάλα.

Όταν εκτελείς service, το σώμα σου – την χρονική στιγμή κατά την οποία κάνεις την επαφή - θα πρέπει να είναι σχεδόν σε ευθεία γραμμή, από τα ακροδάχτυλα των ποδιών μέχρι το χέρι και την ρακέτα.

Σιγούρεψε ότι τινάζεις απότομα τον καρπό σου στην επαφή με την μπάλα για να παράγεις την μέγιστη δύναμη.

Το ξαφνικό τίναγμα του καρπού λέγεται πρηνισμός και σε αυτόν ο αντίχειρας περιστρέφεται προς τα κάτω, διαγώνια και μακριά από το σώμα σου (Για τον πρηνισμό θα γράψω σε επόμενο άρθρο).

Το service στο tennis

Πρώτη συμβουλή για τέλειο σερβίς και περισσότερη ενέργεια

Ένα καλό σερβίς θα σου δώσει καλό προβάδισμα στo παιχνίδι. Πέτα την μπάλα ψηλά και μπροστά από το σώμα. Προσπάθησε να τη χτυπήσεις στο πιο ψηλό σημείο, αφήνοντας το σώμα να κινηθεί μπροστά. Βάλε ταχύτητα στο χέρι και χτύπα εκρηκτικά την μπάλα με τη ρακέτα.

Είναι το χτύπημα, το οποίο χρησιμοποιεί ο τενίστας για να ξεκινήσει ένα πόντο. Αν αναλύσουμε ένα σερβίς θα δούμε:

Tennis: Μάθε τους στόχους σου όταν σερβίρεις

Οποιοδήποτε κι αν είναι το επίπεδό σου πρέπει οπωσδήποτε να έχεις τέσσερις (4) στόχους:

1.  Ο πρώτος σου στόχος είναι να εκτελείς service στο παιχνίδι με σταθερότητα, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη τεχνική. Όταν θα μπορείς να το κάνεις αυτό σχεδόν αυτόματα….

2.  Ο επόμενος στόχος σου είναι να μπορείς να στέλνεις την μπάλα σε οποιοδήποτε σημείο του αντίπαλου γηπέδου θέλεις.

3.   Ο τρίτος στόχος είναι να χτυπάς όλο και πιο δυνατά service και


4.  Ο τελευταίος στόχος είναι είσαι σε θέση να εκτελείς service με ποικιλία στροφών της μπάλας (spin).

Μάθε το σερβίς του FEDERER σε οκτώ φάσεις !

1. Επειδή το σερβίς πρέπει να είναι δυνατό και να έχει ρυθμό, τα πρώτα δευτερόλεπτα της κίνησης έχουν ιδιαίτερη σημασία. Είναι καλό να αποκτήσεις κάποια τεχνική και ένα «τελετουργικό προετοιμασίας» που να δουλεύει για σένα κάθε φορά και να είσαι σε θέση να το επαναλαμβάνεις ως κίνηση. Αυτό θα μπορούσε να είναι το να χτυπάς ρυθμικά στο έδαφος τη μπάλα κάποιες φορές ή να κάνεις μία παύση για λίγα δευτερόλεπτα πριν προχωρήσεις στο σερβίς. Όλες αυτές οι ρουτίνες αποβλέπουν στο να συγκεντρωθείς πριν την κίνηση. Ο Federer δεν κάνει βεβιασμένες κινήσεις στο αρχικό στάδιο του σερβίς του. Τα χέρια του ξεκινάνε μαζί και η ρακέτα του πέφτει προς τα κάτω και πίσω, ενώ κατεβάζει το αριστερό του χέρι.

2. Επειδή το σερβίς αποτελείται από πολλές επί μέρους κινήσεις, θα πρέπει να μπορείς να τις συντονίζεις όλες αυτές κάθε φορά για ένα καλό αποτέλεσμα. Σίγουρα υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές, ακόμη και για αυτές τις επί μέρους κινήσεις. Αντί το πέταγμα της μπάλας και το σήκωμα της ρακέτας ταυτόχρονα και με την ίδια ταχύτητα, πολλοί παίκτες σήμερα ρίχνουν λίγο μόνο πίσω τη ρακέτα, όπως κάνει εδώ ο Federer. Αυτό βοηθά στο να μην πέσει η ρακέτα από το ψηλότερο σημείο, (κάτι το οποίο μπορεί να μειώσει την ταχύτητα της ρακέτας). O Federer λυγίζει τα πόδια του και μεταδίδει την ενέργειά του από τους τετρακέφαλους του.

3. Όσο η μπάλα ανεβαίνει πάνω, το δεξί χέρι του Federer είναι λυγισμένο και ο καρπός του είναι χαλαρός. Πολλοί ερασιτέχνες παίκτες σφίγγουν υπερβολικά τον καρπό και το χέρι τους πάνω στην λαβή. Αυτό δημιουργεί ένταση στον καρπό και στον πήχη. Η ένταση είναι ο εχθρός ως προς την ταχύτητα της ρακέτας. Το πέταγμα της μπάλας, που κάνει ο Federer είναι σε ευθεία γραμμή λίγο προς τα δεξιά, περίπου στις 2 η ώρα. Ο ώμος του είναι γυρισμένος έτσι ώστε ο αντίπαλός του να βλέπει τώρα την πλάτη του, για να μην μπορεί με ευκολία να διακρίνει τι είδους σερβίς πρόκειται να κάνει.

4. Και τώρα στη περίφημη στάση «trophy position». Όμως, εδώ λίγοι μόνο σχολιάζουν το συγκεκριμένο σημείο του σερβίς: σε τι θέση βρίσκεται ο παίκτης σε σχέση με τη μπάλα. Ο Federer είναι σχεδόν κάτω από τη μπάλα με το στήθος του να δείχνει προς τα πάνω και να κοιτάει μπάλα. Δεν κοιτάει μπροστά. Η θέση της ρακέτας με μια μικρή αιώρηση την έχει φέρει σε σημείο έτοιμη να πέσει προς τα κάτω. Από τη στάση αυτή μπορεί να πηδήξει προς τα πάνω και προς τη μπάλα, μεταφέροντας όλη την ενέργειά του στο σερβίς.

5. Κατά το ρίξιμο της ρακέτας προς τα πίσω η ρακέτα του  βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της. Αυτό είναι το κλειδί. Τα πόδια του, η λεκάνη του και το στήθος τους έχουν αρχίσει να σηκώνονται, αλλά η ρακέτα του δεν έχει ακόμη αρχίσει να κινείται. Η όλη κίνησή του έχει ένα σκοπό και αυτός είναι να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες ώστε να τραβήξει την ρακέτα μπροστά όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όλα τον βοηθάνε στο να κινήσει όσο πιο γρήγορα μπορεί το χέρι του.

6. Αυτή είναι μία τέλεια εικόνα του πώς θα έπρεπε να δείχνει ένα σερβίς μετά την επαφή με τη μπάλα. Το χέρι του Federer, που βρίσκεται στη ρακέτα είναι τελείως τεντωμένο. Κάνει ένα μικρό τόξο στο σώμα του, γιατί κινείται προς τα πάνω και προς τα έξω. Το ύψος της ρακέτας του, δίνει στο Federer περισσότερο χώρο να πετύχει το τετράγωνο του σερβίς με την καλύτερη δυνατή γωνία. Το κεφάλι του παραμένει σηκωμένο και τα μάτια του κοιτάνε το σημείο επαφής για αρκετή ώρα μέχρι να φύγει τη μπάλα από τη ρακέτα.

7. Το κεφάλι του Federer παραμένει σηκωμένο ακόμη κι όταν έχει ολοκληρώσει σχεδόν την αιώρηση. Ο καρπός έχει περιστραφεί προς τα κάτω, προς τη μπάλα και το σώμα του έχει την τάση να μπει μέσα στο γήπεδο. Κρατά το αριστερό του χέρι κοντά στο σώμα του για να διατηρήσει την ισορροπία του. Το σερβίς είναι μία απότομη και δυνατή αιώρηση, αλλά ο Federer το κάνει να φαίνεται πολύ απλό και αβίαστο.

8. Ο Federer προσγειώνεται με το αριστερό του πόδι μόλις λίγο μέσα από την baseline. Το δεξί του πόδι κλωτσάει προς τα πίσω, το οποίο βοηθάει στην ισορροπία του και τα γόνατά του είναι λυγισμένα. Τώρα κοιτάζει πιο πολύ μέσα στο γήπεδο και είναι καλά τοποθετημένος μέσα στο γήπεδο για να πάει είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά.

Πιστεύω ότι το σημαντικότερο σημείο σε αυτό το σερβίς είναι ότι κρατάει τις κινήσεις των ποδιών του στο ελάχιστο. Σύγκρινε μόνος/η σου τα πόδια του σε όλες τις φωτογραφίες και βγάλε μόνος/η σου το συμπέρασμα πόσο λίγο κινούνται τα πόδια του.

Πήγαινε στο γήπεδο να το δοκιμάσεις. Δεν είναι σίγουρο αν ο μέσος παίκτης μπορεί να πετύχει το σήκωμα, που κάνει στην 5.φωτογραφία, αλλά τα υπόλοιπα μπορεί να τα δοκιμάσει.