Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Το service στο tennis

Πρώτη συμβουλή για τέλειο σερβίς και περισσότερη ενέργεια

Ένα καλό σερβίς θα σου δώσει καλό προβάδισμα στo παιχνίδι. Πέτα την μπάλα ψηλά και μπροστά από το σώμα. Προσπάθησε να τη χτυπήσεις στο πιο ψηλό σημείο, αφήνοντας το σώμα να κινηθεί μπροστά. Βάλε ταχύτητα στο χέρι και χτύπα εκρηκτικά την μπάλα με τη ρακέτα.

Είναι το χτύπημα, το οποίο χρησιμοποιεί ο τενίστας για να ξεκινήσει ένα πόντο. Αν αναλύσουμε ένα σερβίς θα δούμε:


  • Κίνηση ρακέτας σώματος και ποδιών
  • Αιώρηση χεριών
  • Πέταγμα της μπάλας
  • Ρέουσα ταχύτητα κινήσεων
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνεις service.

Υπάρχει:
  • Το Flat Service.
  • Το Slice Service.
  • Το Topspin Service (Μερικές φορές αποκαλείται και «Kick» service) και η παραλλαγή του topspin service
  • Το twist service (συνδυασμός topspin και sidespin)
Όλα τα χτυπήματα στο τένις εκτός από το service, εξαρτώνται άμεσα από το πώς, το πότε και το που θα στείλει την μπάλα ο αντίπαλός σου. Ωστόσο στο service τα πάντα εξαρτώνται από σένα. Αποτελεσματικό service (όχι απαραίτητα δυνατό service) σημαίνει ότι μπορείς άμεσα να ξεκινήσεις τον πόντο προς όφελός σου. Η εκτέλεση αδύναμου ή ασταθούς service, σημαίνει ότι το πλεονέκτημα πηγαίνει στον αντίπαλό σου.

Μπορείς να κερδίσεις τα εύσημα για την εκτέλεση καλών service σε ένα game, ενώ δεν μπορείς να επιρρίψεις πουθενά τις ευθύνες, αν δεν έχεις καλό service. Η εκτέλεση καλών service είναι δική σου ευθύνη και εξαρτάται αποκλειστικά από σένα.

Η σημασία του service για την έκβαση ενός αγώνα αντικατοπτρίζεται στις εκφράσεις «κράτημα του service» και «σπάσιμο του service». Είναι αναμενόμενο να κρατήσεις το service σου, δηλαδή να κερδίσεις τα games στα οποία εκτελείς service, επειδή εκτελείς ένα αβίαστο χτύπημα προς τον αντίπαλό σου για να ξεκινήσεις τον πόντο.

Μάθε να κρατάς το service σου και δεν πρόκειται να χάσεις, εκτός αν το ματς πάει στο tie-break. Kέρδισε το game - όταν κάνεις service - και «σπάσε» το service του αντιπάλου σου, για να κερδίσεις το set.

Για τους αρχάριους και τους μεσαίου επιπέδου παίκτες, η στρατηγική για το service είναι απλή: Κάνε οτιδήποτε για να το «κρατήσεις». Το να κερδίσεις τουλάχιστον το 60% των πρώτων service σου είναι το υπόβαθρο για να κερδίσεις games.

Τη στιγμή που εγκαταλείπει η μπάλα την παλάμη, το χέρι με την ρακέτα δεν περνάει το ύψος της «έκτασης», για να οδηγηθεί προς την θηλιά πίσω από την πλάτη.

Οι αρχάριοι δυσκολεύονται να κρατήσουν το service τους, επειδή δεν έχουν ακόμη αναπτύξει το service ως επιθετικό όπλο. Η επιδίωξη των αρχαρίων κατά την εκμάθηση του service είναι να εξασκηθούν στην τεχνική, την δύναμη και την σταθερότητα. Οι μεσαίου και προχωρημένου επιπέδου παίκτες πρέπει να θεωρούν το service το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του πόντου.