Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Μάθε το σερβίς του FEDERER σε οκτώ φάσεις !

1. Επειδή το σερβίς πρέπει να είναι δυνατό και να έχει ρυθμό, τα πρώτα δευτερόλεπτα της κίνησης έχουν ιδιαίτερη σημασία. Είναι καλό να αποκτήσεις κάποια τεχνική και ένα «τελετουργικό προετοιμασίας» που να δουλεύει για σένα κάθε φορά και να είσαι σε θέση να το επαναλαμβάνεις ως κίνηση. Αυτό θα μπορούσε να είναι το να χτυπάς ρυθμικά στο έδαφος τη μπάλα κάποιες φορές ή να κάνεις μία παύση για λίγα δευτερόλεπτα πριν προχωρήσεις στο σερβίς. Όλες αυτές οι ρουτίνες αποβλέπουν στο να συγκεντρωθείς πριν την κίνηση. Ο Federer δεν κάνει βεβιασμένες κινήσεις στο αρχικό στάδιο του σερβίς του. Τα χέρια του ξεκινάνε μαζί και η ρακέτα του πέφτει προς τα κάτω και πίσω, ενώ κατεβάζει το αριστερό του χέρι.

2. Επειδή το σερβίς αποτελείται από πολλές επί μέρους κινήσεις, θα πρέπει να μπορείς να τις συντονίζεις όλες αυτές κάθε φορά για ένα καλό αποτέλεσμα. Σίγουρα υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές, ακόμη και για αυτές τις επί μέρους κινήσεις. Αντί το πέταγμα της μπάλας και το σήκωμα της ρακέτας ταυτόχρονα και με την ίδια ταχύτητα, πολλοί παίκτες σήμερα ρίχνουν λίγο μόνο πίσω τη ρακέτα, όπως κάνει εδώ ο Federer. Αυτό βοηθά στο να μην πέσει η ρακέτα από το ψηλότερο σημείο, (κάτι το οποίο μπορεί να μειώσει την ταχύτητα της ρακέτας). O Federer λυγίζει τα πόδια του και μεταδίδει την ενέργειά του από τους τετρακέφαλους του.

3. Όσο η μπάλα ανεβαίνει πάνω, το δεξί χέρι του Federer είναι λυγισμένο και ο καρπός του είναι χαλαρός. Πολλοί ερασιτέχνες παίκτες σφίγγουν υπερβολικά τον καρπό και το χέρι τους πάνω στην λαβή. Αυτό δημιουργεί ένταση στον καρπό και στον πήχη. Η ένταση είναι ο εχθρός ως προς την ταχύτητα της ρακέτας. Το πέταγμα της μπάλας, που κάνει ο Federer είναι σε ευθεία γραμμή λίγο προς τα δεξιά, περίπου στις 2 η ώρα. Ο ώμος του είναι γυρισμένος έτσι ώστε ο αντίπαλός του να βλέπει τώρα την πλάτη του, για να μην μπορεί με ευκολία να διακρίνει τι είδους σερβίς πρόκειται να κάνει.

4. Και τώρα στη περίφημη στάση «trophy position». Όμως, εδώ λίγοι μόνο σχολιάζουν το συγκεκριμένο σημείο του σερβίς: σε τι θέση βρίσκεται ο παίκτης σε σχέση με τη μπάλα. Ο Federer είναι σχεδόν κάτω από τη μπάλα με το στήθος του να δείχνει προς τα πάνω και να κοιτάει μπάλα. Δεν κοιτάει μπροστά. Η θέση της ρακέτας με μια μικρή αιώρηση την έχει φέρει σε σημείο έτοιμη να πέσει προς τα κάτω. Από τη στάση αυτή μπορεί να πηδήξει προς τα πάνω και προς τη μπάλα, μεταφέροντας όλη την ενέργειά του στο σερβίς.

5. Κατά το ρίξιμο της ρακέτας προς τα πίσω η ρακέτα του  βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της. Αυτό είναι το κλειδί. Τα πόδια του, η λεκάνη του και το στήθος τους έχουν αρχίσει να σηκώνονται, αλλά η ρακέτα του δεν έχει ακόμη αρχίσει να κινείται. Η όλη κίνησή του έχει ένα σκοπό και αυτός είναι να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες ώστε να τραβήξει την ρακέτα μπροστά όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όλα τον βοηθάνε στο να κινήσει όσο πιο γρήγορα μπορεί το χέρι του.

6. Αυτή είναι μία τέλεια εικόνα του πώς θα έπρεπε να δείχνει ένα σερβίς μετά την επαφή με τη μπάλα. Το χέρι του Federer, που βρίσκεται στη ρακέτα είναι τελείως τεντωμένο. Κάνει ένα μικρό τόξο στο σώμα του, γιατί κινείται προς τα πάνω και προς τα έξω. Το ύψος της ρακέτας του, δίνει στο Federer περισσότερο χώρο να πετύχει το τετράγωνο του σερβίς με την καλύτερη δυνατή γωνία. Το κεφάλι του παραμένει σηκωμένο και τα μάτια του κοιτάνε το σημείο επαφής για αρκετή ώρα μέχρι να φύγει τη μπάλα από τη ρακέτα.

7. Το κεφάλι του Federer παραμένει σηκωμένο ακόμη κι όταν έχει ολοκληρώσει σχεδόν την αιώρηση. Ο καρπός έχει περιστραφεί προς τα κάτω, προς τη μπάλα και το σώμα του έχει την τάση να μπει μέσα στο γήπεδο. Κρατά το αριστερό του χέρι κοντά στο σώμα του για να διατηρήσει την ισορροπία του. Το σερβίς είναι μία απότομη και δυνατή αιώρηση, αλλά ο Federer το κάνει να φαίνεται πολύ απλό και αβίαστο.

8. Ο Federer προσγειώνεται με το αριστερό του πόδι μόλις λίγο μέσα από την baseline. Το δεξί του πόδι κλωτσάει προς τα πίσω, το οποίο βοηθάει στην ισορροπία του και τα γόνατά του είναι λυγισμένα. Τώρα κοιτάζει πιο πολύ μέσα στο γήπεδο και είναι καλά τοποθετημένος μέσα στο γήπεδο για να πάει είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά.

Πιστεύω ότι το σημαντικότερο σημείο σε αυτό το σερβίς είναι ότι κρατάει τις κινήσεις των ποδιών του στο ελάχιστο. Σύγκρινε μόνος/η σου τα πόδια του σε όλες τις φωτογραφίες και βγάλε μόνος/η σου το συμπέρασμα πόσο λίγο κινούνται τα πόδια του.

Πήγαινε στο γήπεδο να το δοκιμάσεις. Δεν είναι σίγουρο αν ο μέσος παίκτης μπορεί να πετύχει το σήκωμα, που κάνει στην 5.φωτογραφία, αλλά τα υπόλοιπα μπορεί να τα δοκιμάσει.