Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Πώς εκτελούμε το service στο tennis

Ξεκίνα κρατώντας τη ρακέτα σου με ηπειρωτικό πιάσιμο, παρόλο που μπορεί να θελήσεις να το τροποποιήσεις σε ανατολικό forehand, για να χτυπήσεις την μπάλα πιο επίπεδα, ή σε ανατολικό backhand, για να προσθέσεις topspin. 

Με το ηπειρωτικό πιάσιμο ο καρπός βρίσκεται κατευθείαν στην επάνω πλευρά της λαβής της ρακέτας.

Τοποθέτησε το αριστερό σου πόδι σε μια γωνία 45 μοιρών προς το φιλέ (για δεξιόχειρες) (ποικίλλει)

Τοποθέτησε το δεξιό πόδι παράλληλο με την βασική γραμμή σε απόσταση τουλάχιστον 30cm από το μπροστινό πόδι (για δεξιόχειρες) (ποικίλλει)

Γύρισε την αριστερή πλευρά σου προς το φιλέ (για δεξιόχειρες) έτσι ώστε να μπορείς να περιστρέψεις ή να ξετυλίξεις το σώμα σου προς την μπάλα κατά την αιώρηση.

Γύρισε τους ώμους με τον αριστερό ώμο να είναι ψηλά και τον δεξιό χαμηλότερα κάνοντας τόξο.

Γύρισε την λεκάνη σου προς τα πίσω.

Λύγισε τα γόνατά σου
Κάνε «τόξο» το κορμί σου ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.

Για να κάνεις την προς τα πίσω αιώρηση

Ξεκίνα με την ρακέτα μπροστά από το σώμα σου «δείχνοντας» προς τον στόχο περίπου στο ύψος του στήθους.

Το χέρι που κρατάει την μπάλα ακουμπάει τις χορδές της ρακέτας (ποικίλλει).

Άσε την κεφαλή της ρακέτας να πέσει χαλαρά σε μια κίνηση εκκρεμούς, έτσι που να περνάει δίπλα από το πόδι σου (κάποιοι έμπειροι παίκτες τροποποιούν την αιώρηση προς τα κάτω και την προς τα πίσω αιώρηση, δημιουργώντας μια πιο σύντομη κίνηση).

Μετακίνησε το χέρι που κρατάει την μπάλα ελαφρά προς τα κάτω πριν από την ρίψη, την ίδια στιγμή που κατεβαίνει και η ρακέτα σου (και πάλι κάποιοι προχωρημένοι παίκτες μπορεί να καθυστερήσουν την ρίψη ή και την αιώρηση διατηρώντας τον προσωπικό τους ρυθμό, αλλά το να μετακινήσεις τα χέρια μαζί προς τα κάτω και μετά προς τα επάνω είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις).

Άφησε τον βραχίονα με τον οποίο κρατάς την ρακέτα να πέσει προς τα κάτω, μετά φέρε τον βραχίονα προς τα επάνω και πίσω από την πλάτη, σαν να ήθελες να την ξύσεις.

Ταυτόχρονα μετακίνησε τον βραχίονα, από τον ώμο, με τον οποίο κρατάς την μπάλα για να την ανεβάσεις για την ρίψη της. Η κίνηση θα πρέπει να έχει μια αίσθηση ρυθμού.

Συγχρόνισε την ρίψη, έτσι ώστε η μπάλα να πέφτει σε ένα σημείο πάνω από το κεφάλι σου και ελαφρά μπροστά από το σώμα σου, την ίδια στιγμή που εκτείνεις την ρακέτα για την επαφή της με την μπάλα (στο πρώτο sevice, διότι στο δεύτερο service η μπάλα ανάλογα με το χτύπημα με sidespin ή topspin ή συνδυασμός sidespin με topspin η μπάλα μπορεί αν είναι πίσω και πλάγια)

Η ρίψη της μπάλας πρέπει να είναι αρκετά ψηλά και μπροστά σου για να σε αναγκάσει να γείρεις προς τα εμπρός και μέσα από την βασική γραμμή, καθώς χτυπάς.

Κράτα το βλέμμα σου ψηλά και κοίτα την μπάλα, ενώ την πετάς στον αέρα.

Για να πετύχεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατή μεταφορά βάρους μετακίνησε το πίσω πόδι προς τα εμπρός, κοντά και ακριβώς πίσω από το μπροστινό πόδι. Η μετακίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα μια εκτίναξη παρόμοια με αυτή, που παράγεται από τον βατήρα του άλματος στην ενόργανη γυμναστική και μπορεί να προσθέσεις ύψος και δράση μοχλού αν έρθεις στα ακροδάχτυλά σου, για να χτυπήσεις την μπάλα.

Μετά το χτύπημα της μπάλας συνέχισε τη μετακίνηση του πίσω ποδιού προς τα εμπρός, κάνοντας βήμα μέσα από την βασική γραμμή.

Κατά την ολοκλήρωση της κίνησης ο βραχίονας και η ρακέτα περνάνε διαγώνια μπροστά από το σώμα σου και τερματίζουν προς τα κάτω στην αντίθετη πλευρά.

Έχε υπόψη σου ότι:

Η όλη αιώρηση μέχρι και την επαφή γίνεται με πολύ χαλαρό κράτημα της ρακέτας.

Πρέπει να έχεις λυγίσει τα γόνατά σου, ενώ προετοιμάζεσαι να χτυπήσεις την μπάλα.

Ένα μέρος της κίνησης ξετυλίγματος του σώματος περιλαμβάνει έκρηξη προς τα επάνω, από θέση λυγισμένων γονάτων σε θέση τεντωμένων γονάτων. Έτσι όχι μόνον γυρίζεις στη μπάλα, αλλά, επίσης πετάγεσαι για να ελευθερώσεις την κινητική αλυσίδα, που ξεκινάει από τα πόδια και συνεχίζει μέχρι το τίναγμα του καρπού, καθώς κάνεις την επαφή με την μπάλα.

Καθώς φέρνεις την ρακέτα προς τα επάνω και πίσω από την πλάτη σου ο βραχίονας θα πρέπει να λυγίσει στον αγκώνα και να κινηθεί σε μια θέση, σαν να θέλεις να ξύσεις την πλάτη σου.

Τέντωσε τον βραχίονά σου πλήρως για να κάνεις επαφή με την μπάλα.

Όταν εκτελείς service, το σώμα σου – την χρονική στιγμή κατά την οποία κάνεις την επαφή - θα πρέπει να είναι σχεδόν σε ευθεία γραμμή, από τα ακροδάχτυλα των ποδιών μέχρι το χέρι και την ρακέτα.

Σιγούρεψε ότι τινάζεις απότομα τον καρπό σου στην επαφή με την μπάλα για να παράγεις την μέγιστη δύναμη.

Το ξαφνικό τίναγμα του καρπού λέγεται πρηνισμός και σε αυτόν ο αντίχειρας περιστρέφεται προς τα κάτω, διαγώνια και μακριά από το σώμα σου (Για τον πρηνισμό θα γράψω σε επόμενο άρθρο).