Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Η φαρμακευτική μπάλα στις ασκήσεις στο τένις

Σήμερα θα σας πώ λίγα λόγια για την φαρμακευτική μπάλα. (Θα σας αναπτύξω λεπτομέρειες και σε άλλα άρθρα)

Η φαμακευτική μπάλα λειτουργεί σαν ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο στο να εκπαιδεύει έναν παίκτη του τένις. Το τένις απαιτεί δύναμη και ισχύ σε πολλές αιωρήσεις υπό πολλές γωνίες, επειδή ο παίκτης κάνει δυναμικά/εκρηκτικά σύντομα ξεσπάσματα.

Για ασκήσεις με την φαρμακευτική μπάλα χρειάζεσαι στην αρχή μόνο μια φαρμακευτική μπάλα και ένα στερεό τοίχο με επίπεδη επιφάνεια ή και έναν συμπαίκτη.

Έως 13 ετών οι παίκτες χρησιμοποιούν φαρμακευτική μπάλα βάρους του ενός (1) κιλού
Από 13 έως 16 ετών χρησιμοποιούν φαρμακευτική μπάλα βάρους δύο (2) κιλών
Από 16 ετών και άνω οι παίκτες χρησιμοποιούν φαρμακευτική μπάλα βάρους των τριών (3) κιλών και εξαρτάται από την ηλικία και την ωριμότητα του παίκτη (επαγγελματίες παίκτες χρησιμοπούν και φαρμακευτική μπάλα 5 κιλών)

Η βασική τεχνική ριξίματος ξεκινάει από τα πόδια και φτάνει μέχρι τον βραχίονα με έναν τρόπο από χαμηλά προς υψηλά, κυκλικό και ελεγχόμενο, αλλά και με τρόπο από ψηλά προς χαμηλά ή και ευθεία μπροστά όπως εκτελούν το αράουτ οι ποδοσφαιριστές (το τελευταίο βοηθάει στην αύξηση δύναμης για το σερβίς).

    1. Forehand  κλειστής στάσης
Σταθείτε δίπλα στον τοίχο με το αριστερό πόδι να είναι πλησιέστερα σ’ αυτόν, χρησιμοποιώντας τα πόδια σας γυρίστε βυθίστε και ρίξτε την φαρμακευτική μπάλα σαν να παίζατε ενα forehand κλειστής στάσης. 
Επαναλάβατε 5 φορές χ 3

    1. Backhand κλειστής θέσης
Σταθείτε δίπλα στον τοίχο με το δεξιό πόδι να είναι πλησιέστερα σ’ αυτόν χρησιμοποιώντας τα πόδια σας γυρίστε βυθίστε και ρίξτε την φαρμακευτική μπάλα σαν να παίζατε ενα backhand κλειστής στάσης. Επαναλάβατε 5 φορές χ 3

    1. Forehand ανοιχτής θέσης
Βλέπετε τον τοίχο γυρίστε με την μπάλα ενώ θέτετε το βάρος στο δεξιό πόδι και εξομοιώστε ένα forehand ανοιχτής στάσης ενώ ρίχνετε την μπάλα. Επαναλάβατε 5 φορές χ 3

    1. Backhand ανοιχτής θέσης
Βλέπετε τον τοίχο γυρίστε με την μπάλα ενώ θέτετε το βάρος στο αριστερό πόδι και εξομοιώστε ένα forehand ανοιχτής στάσης ενώ ρίχνετε την μπάλα. Επαναλάβατε 5 φορές χ 3

    1. Σερβίς
Σταθείτε απέναντι στον τοίχο βάλτε την μπάλα πίσω από το κεφάλι σας και ρίξτε την μπάλα στον τοίχο και πιάστε την πάνω από το κεφάλι σας. 
Επαναλάβατε 5 φορές χ 3


Αυτές οι ασκήσεις πρέπει να εκτελούνται με την δυναμική στάση, δηλαδή ευρεία βάση, τα γόνατα λυγισμένα και ισχυρή πίσω θέση και πρέπει να εκτελούνται γρήγορα και εκρηκτικά, προκειμένου να είναι αποτελεσματικές.

Μπορείτε επίσης αυτές τις ασκήσεις να τις κάνετε και στα γόνατα.

Να είστε σε εγρήγορση σε θέματα ασφάλειας και βεβαιωθείτε ότι έχετε πλήρως προθερμανθεί πριν ξεκινήσετε, ότι δεν έχετε ήδη τραυματισμούς και ότι η τεχνική της ρίψης σας είναι γρήγορη αλλά ελεγχόμενη.


Ρυθμίστε τη θέση σας σε σχέση με τον τοίχο, έτσι ώστε η μπάλα να μην επιστρέφεται υπερβολικά γρήγορα πίσω και να σας χτυπήσει.

Σας παραθέτω κι άλλες φωτογραφίες για να μπορείτε να έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε ποιές θα θέλετε κάθε φορά να χρησιμοποιείτε για τις ασκήσεις σας (φυσικά υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία για τις ασκήσεις με την φαρμακευτική μπάλα)
 









 Παίξτε μεταξύ σας με γυρισμένες πλάτες αλλάξτε θέση στην μπάλα αριστερά και δεξιά




Για να βοηθηθείτε περισσότερο στο σερβίς χρησιμοποιείστε μια μπάλα του ράγκμπυ και ξεκινήστε να την πετάτε όπως το κάνει η Sharapova και οι άλλοι επαγγελματίες αθλητές του τένις










Φυσικά υπάρχουν και απλά μηχανήματα επιστροφής της φαρμακευτικής μπάλας, τα οποία χρησιμοποιούν οι παίκτες για να έχουν δυνατους ώμους όταν κάνουν σερβίς