Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Η τεχνική του forehand shot slice

Το forehand shot slice τένις είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από τους παίκτες, ακόμη και σε επαγγελματικό επίπεδο. Η εκμάθησή του περιλαμβάνει φινέτσα και τεχνική για να δημιουργήσεις πλεονεκτήματα. 

Το forehand shot slice είναι ένα σημαντικό χτύπημα που χρησιμοποιείται από τους παίκτες σε όλα τα επίπεδα για τη δημιουργία ποικιλίας χτυπημάτων, καθώς και μια αλλαγή του ρυθμού κατά τη διάρκεια ενός πόντου.
Ένα forehand shot slice στο τένις εκτελείται με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι να χτυπήσεις το forehand με καθαρό backspin και ο άλλος τρόπος είναι να χτυπήσεις το forehand με δύο συνδυασμένα χτυπήματα τα οποία βγαίνουν από την συνισταμένη backspin και sidespin. Το forehand shot slice χτύπημα με backspin είναι πιο συχνό από ό,τι το χτύπημα με sidespin.

Επιπλέον, το forehand shot slice είναι λιγότερο δημοφιλές από το χτύπημα backhand slice. Κι αυτό γιατί αντί να χρησιμοποιούν το forehand shot slice, οι παίκτες προτιμούν να χρησιμοποιούν το πιο δημοφιλές shot forehand, το forehand topspin. 
Tο topspin forehand shot μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από τα ύψη τα οποία παίρνει η μπάλα όταν αναπηδάει, είναι σχεδόν σίγουρο χτύπημα και κρατάει τον αντίπαλο μακριά. Έτσι το forehand shot slice χρησιμοποιείται μόνο όταν χρειάζεται.

Μερικές από τις περιπτώσεις όπου το forehand shot slice χρειάζεται είναι όταν μπάλα του αντιπάλου σου είναι υψηλή ή όταν είναι πολύ χαμηλή ή και μακριά από σένα για να την χτυπήσεις με επιτυχία με ένα forehand topspin. Το forehand shot slice είναι επίσης ιδανικό όταν θέλεις να εκτελέσεις ένα τέλειο και ακριβές χτύπημα προσέγγισης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με το forehand shot slice η αναπήδηση της μπάλας είναι χαμηλή και εμποδίζει τον αντίπαλό σου για να επιστρέψει τη μπάλα με χτύπημα topspin. Ως αποτέλεσμα, έχεις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας για volley, αφού ο αντίπαλός σου μπορεί να αναγκαστεί να επιστρέψει μια υψηλή μπαλιά κι αυτό είναι πολύ καλό για να κάνεις ένα επιτυχημένο και ίσως νικηφόρο volley.
Επιπλέον, η επίδραση slice της μπάλας φέρνει, επίσης, τη μπάλα μακρύτερα στον αέρα και επιβραδύνει την αναπήδησή της. Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορούν να επηρεάσουν τη δυναμική του αντιπάλου σου. Και τέλος, με το forehand shot slice ως ένα επιπλέον εργαλείο για το «οπλοστάσιό» σου, σου επιτρέπει να επιλέξεις πολλές βολές να χρησιμοποιήσεις για να χαλάσεις την στρατηγική του αντιπάλου σου.

Θέση ετοιμότητας στο Forehand shot slice
Το forehand shot slice στη θέση ετοιμότητας είναι το ίδιο με τα άλλα χτυπήματα τένις, είτε πρόκειται για ένα χτύπημα εδάφους, ένα volley, μια επιστροφή του service είτε πολλά άλλα. Όντας σε θέση ετοιμότητας για το εισερχόμενο χτύπημα του αντιπάλου σου κράτησε από το λαιμό τη ρακέτα με το μη κυρίαρχο χέρι και στηρίζοντάς το, άνοιξε τα πόδια σου στο άνοιγμα των ώμων και λύγισε τα γόνατά σου σε μια άνετη γωνία με το σώμα σου σε μια ισχυρή αθλητική θέση με καλό κέντρο βάρους.

Η κάμψη του σώματός σου και το λύγισμα των γονάτων, αντίστοιχα, θα σου επιτρέψει την εύκολη και γρήγορη μετακίνηση προς κάθε πλευρά, όπου ο αντίπαλός σου χτυπά την μπάλα. Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να θυμάσαι ότι πρέπει να κρατήσεις την ρακέτα σου μπροστά από το σώμα σου. 

Η θέση αυτή είναι η πλέον προτιμώμενη από πολλούς παίκτες, λόγω της ευκολίας που προσφέρει όταν χτυπάς είτε στο forehand, είτε στο backhand του. Στην πραγματικότητα, αν σε απασχολεί αυτή η θέση ετοιμότητας, το μόνο που χρειάζεσαι είναι να κάνεις μια μικρή στροφή του σώματός σου, για να προετοιμαστείς να στείλεις την μπάλα προς τα δεξιά ή προς την αριστερά πλευρά.

Τεχνική του forehand shot slice
Μερικοί παίκτες προτιμούν να τοποθετούν το πρόσωπο της ρακέτα τους μπροστά από τον αριστερό τους ώμο. Αυτή είναι η περίπτωση για δεξιόχειρες παίκτες. Ωστόσο, αν είσαι αριστερόχειρας παίκτης, να το τοποθετήσεις μπροστά από το δεξί σου ώμο. 

Όταν είσαι σε θέση ετοιμότητας περιμένοντας την επιστροφή του αντιπάλου σου, θα πρέπει επίσης να είσαι έτοιμος σωματικά και ψυχικά. Θα πρέπει να είσαι χαλαρός και με νοητική εγρήγορση για να είσαι σε θέση να χτυπήσεις από δεξιά και στα δεξιά ως απάντηση στην επιστροφή του αντιπάλου σου.

H λαβή στο forehand shot slice
Στο επαγγελματικό τένις, οι περισσότεροι παίκτες χρησιμοποιούν την Continental λαβή όταν εκτελούν το forehand shot slice, επειδή αυτή η λαβή επιτρέπει στον παίκτη να επιτύχει καλή υποστήριξη στην ρακέτα. Ωστόσο, ορισμένοι παίκτες χρησιμοποιούν την ανατολική λαβή forehand όταν εκτελούν το forehand shot slice. 

Αυτή η λαβή προτιμάται από ορισμένους παίκτες γιατί βάζει το κέντρο της παλάμης σε παράλληλη θέση με το string bed της ρακέτας, καθιστώντας έτσι την εκτέλεση της διαδρομής του εύκολη.

Η πιο δύσκολη λαβή για να τη χρησιμοποιήσεις στο
forehand shot slice είναι η ημι-Δυτική λαβή. 
Ορισμένοι παίκτες δεν την χρησιμοποιούν, αλλά πολλοί εξακολουθούν να προτιμούν να χρησιμοποιούν αυτή τη λαβή, αν και δεν είναι άνετη λαβή για να κάνεις την μετάβαση από το ένα groundstroke forehand στο άλλο.

Το Footwork στο forehand shot slice
Το footwork στο ferehand slice είναι το ίδιο με τα άλλα χτυπήματα στο τένις. 
Αρχίζει με το split step, το οποίο είναι η πρώτη κίνηση footwork που πρέπει να κάνεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επιστροφή του χτυπήματος του αντιπάλου. Με τα μάτια σου επικεντρώσου στις κινήσεις του αντιπάλου, διότι θα πρέπει να κάνεις split step ακριβώς τότε, όταν ο αντίπαλός σου αρχίζει να έρχεται σε επαφή με την μπάλα. 

Για να κάνεις αυτό το footwork, θα πρέπει να κάνεις ένα μικρό hop (ανεβάζοντας το σώμα σου πάνω από το έδαφος) και τη στιγμή που τα πόδια σου θα αφήσουν το έδαφος, τα απλώνεις/ανοίγεις έτσι ώστε ο χρόνος που θα κάνουν τα πόδια σου να κατέβουν στο έδαφος, να είναι αρκετός για να επιτευχθεί καλή ισορροπία. Αυτό το split step στο τένις είναι πολύ σημαντικό, διότι σου επιτρέπει για να πάς προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (όπου είναι η κατεύθυνση της μπάλας). Να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις απλώς το split step όποτε θέλεις. Θα πρέπει κάθε φορά για να γίνεται σωστά, να βασίζεται στην κίνηση του αντιπάλου σου.

Στη συνέχεια, καθώς πλησιάζει η μπάλα του αντιπάλου σου, κάνε μικρά «βήματα μωρού», που θα σε μεταφέρουν προς την μπάλα και στη συνέχεια να εκτελέσεις ένα τελευταίο μεγάλο βήμα διάσπασης (split step). Αυτό το τελευταίο μεγάλο βήμα (split step) είναι σημαντικό, διότι τα πόδια σου μεταφέρουν το βάρος του σώματός σου για να κάνεις σωστή εκτέλεση με forehand shot slice.

Η στάση στο forehand shot slice
Κανονικά, οι περισσότεροι παίκτες χρησιμοποιούν την ουδέτερη στάση όταν εκτελούν ένα forehand shot slice. Αν το κάνεις αυτό, θα πρέπει να τοποθετήσεις τα πόδια σου, έτσι ώστε να είναι ευθυγραμμισμένα σε μια ευθεία «toe in toe» σχέση. Με άλλα λόγια, αν σηματοδοτήσεις μια γραμμή από το ένα πόδι στο άλλο πόδι σου, η σχηματιζόμενη γραμμή πρέπει να είναι παράλληλη με το φιλέ ή τη βασική γραμμή. Άλλοι παίκτες εκτελούν forehand shot slice από μια κλειστή θέση. Σε μια κλειστή στάση, το σώμα σου πρέπει να είναι σε πλάγια κατεύθυνση, με την κεφαλή της ρακέτα σου να τοποθετείται γύρω από το ύψος των ώμων.

Η προς τα πίσω αιώρηση στο forehand shot slice
Η αιώρηση στο forehand shot slice διαδραματίζει επίσης ζωτικό ρόλο όταν εκτελείται τέλεια και αποτελεσματικά και ξεκινάει με μια στροφή των ώμων. Καθώς αιωρείς την ρακέτα σου προς τα πίσω, βεβαιώσου ότι την έχεις τοποθετήσει επάνω ψηλά. Αυτό σημαίνει ότι το χέρι σου κρατώντας τη ρακέτα βρίσκεται λίγο πίσω και πάνω από το κεφάλι σου. Η κεφαλή της ρακέτας πρέπει επίσης να είναι υψηλότερη από την πορεία της μπάλας. Να προσέξεις ο μεγάλος άξονας της ρακέτας σου να είναι σχεδόν οριζόντια με το έδαφος και ότι το άλλο άκρο της ρακέτας σου να δείχνει περισσότερο ή λιγότερο στο πίσω μέρος του φράχτη. Στη συνέχεια, αν θέλεις να εκτελέσεις ανοικτή στάση, κάνε βήμα με το αριστερό πόδι σου προς τα εμπρός (για δεξιόχειρες παίκτες) και να είσαι έτοιμος για την εκτέλεση αιώρησης της ρακέτας.

Η προς τα εμπρός κίνηση στο forehand shot slice
Μια άλλη σημαντική πτυχή για να είσαι σε θέση να χτυπήσεις ένα αποτελεσματικό forehand shot slice είναι η προς τα εμπρός αιώρηση της ρακέτας για να έρθεις σε επαφή με την μπάλα. Καθώς αιωρείς την ρακέτα σου προς τα εμπρός, βεβαιώσου ότι έχεις επίσης αιωρήσει την ρακέτα σου σε μια ελαφρώς πτωτική κίνηση. Με αυτό τον τρόπο, δε θα σου πέσει η κεφαλή της ρακέτας γρήγορα (εκτός αν έχεις μόνο δευτερόλεπτα πριν από την επαφή). Η προς τα εμπρός αιώρηση δεν καθορίζει μόνο την ακρίβεια της βολής forehand shot slice σου, αλλά επίσης επηρεάζει την ποσότητα της ενέργειας, που παράγει με την εκτέλεση του χτυπήματος. Αν πέσει το κεφάλι ρακέτας γρήγορα, αυτό θα έχει μεγάλη επίπτωση στο backspin και θα έχει λιγότερη ισχύ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ελαφρά προς τα κάτω κίνηση της ρακέτας παράγει καλύτερα αποτελέσματα.

Το τελείωμα της κίνησης στο Forehand shot slice

Μετά την επαφή, τα πόδια σου θα πρέπει να παραμείνουν σε μια ουδέτερη στάση ή ελαφρώς σε κλειστή θέση. Ένα τέλειο και ισχυρό χτύπημα forehand shot slice πρέπει να έχει μια επίσης τέλεια follow-through, όπου το πάνω μέρος του σώματός σου κάνει γωνία 180 μοιρών.

Στο follow-through θα πρέπει να φέρεις το κεφάλι της ρακέτα σου τόσο χαμηλά όσο τα γόνατά σου (κάτω από τη μέση σου). Στη συνέχεια, τελικά, η κεφαλής της ρακέτας θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα πίσω και γύρω από τους ώμους.