Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

H σημασία της προπόνησης στο τένις

Τεχνική, Τακτική και Φυσική Κατάσταση καθορίζουν την αθλητική απόδοση στο τένις. Χωρίς αμφιβολία όμως πρώτη στην ιεραρχία έρχεται η τεχνική, διότι είναι ο κύριος παράγοντας επιτυχίας.
 
Έχει παρατηρηθεί όμως πως διαφορετική φυσική κατάσταση παικτών μέσα στο παιγνίδι, είναι συχνά αποφασιστική για την έκβαση του αγώνα. Γι’ αυτό λοιπόν μια καλή φυσική κατάσταση αυξάνει τις πιθανότητες για μια υψηλή ποιότητα και ποικιλία τεχνικής και τακτικής. Επομένως μια καλή φυσική κατάσταση είναι βασική προϋπόθεση για μια προπόνηση υψηλών επιδόσεων με την απαραίτητη  ένταση και διάρκεια αυτής.

Δεν είναι παράξενο πως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση. Αυτοί οι παίκτες και οι προπονητές τους προσπαθούν σκόπιμα η προπόνηση φυσικής κατάστασης να έχει το δικό της ιδανικό μερίδιο στο συνολικό πρόγραμμα προπόνησης.

Κατά κανόνα υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ της γενικής και ειδικής φυσικής κατάστασης.
 
Η γενική φυσική κατάσταση περιλαμβάνει την κατάσταση εξέλιξης όλων των κινητικών-φυσικών ικανοτήτων του οργανισμού (δύναμη, ταχύτητα, αντοχή, ευκινησία-ευκαμψία, συναρμογή).

Η ειδική φυσική κατάσταση αντιθέτως αναφέρεται μόνον σε συγκεκριμένες φυσικές-κινητικές ικανότητες ενός αθλήματος και στα συγκεκριμένα όργανα του οργανισμού.

Επομένως στο τένις ενδιαφέρει περισσότερο η ειδική φυσική κατάσταση. Επειδή η συντονιστική ικανότητα είναι ο θεμέλιος λίθος της τεχνικής του τένις και περιγράφεται σε πολλά σχετικά βιβλία, στο επόμενο άρθρο θα περιοριστώ μόνον στην προπόνηση των προαναφερθέντων κινητικών-φυσικών ικανοτήτων του οργανισμού από την πλευρά του τένις.

5 συνήθειες μετά την προπόνηση που κάνουν κακό στην υγεία

Πρέπει να ξέρεις ότι αυτά που κάνεις μετά την προπόνησή σου είναι το ίδιο σημαντικά για την υγεία σου όσο και η ίδια η προπόνηση. Δες ποια είναι τα 5 πιο κοινά λάθη που κάνεις και προσπάθησε να τα διορθώσεις...


Λάθος Νο1: ξεχνάς να κάνεις αποθεραπεία

Μόλις 10 λεπτά αποθεραπείας μπορούν να σε αποτρέψουν από το πιάσιμο της επόμενης ημέρας ή τουλάχιστον να το απαλύνουν. Το σωστό στρέτσινγκ μετά το tennis, το τρέξιμο ή οποιαδήποτε άλλη γυμναστική βοηθά να επιταχυνθεί η αποθεραπεία των μυών και να ξαναγίνουν αυτοί εύπλαστοι όπως πριν την προπόνηση, πράγματα που είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη των τραυματισμών.

Λάθος Νο2: δεν τρως τίποτα

Αμέσως μετά την 45λεπτη προπόνησή σου συναντάς κατευθείαν τους φίλους σου και δεν συνειδητοποιείς ότι πεινάς. Το να φας ένα σνακ μετά τη γυμναστική δεν είναι μόνο σημαντικό για το στομάχι σου αλλά και για τους μύες σου καθώς το λίγο αυτό φαγητό (μισή ώρα μέχρι δύο ώρες μετά) τους δίνει ενέργεια και τους κάνει ακόμα πιο δυνατούς.

Λάθος Νο3: δεν πίνεις πολύ νερό

Μετά την προπόνηση σιγουρέψου ότι ενυδατώνεις τον οργανισμό σου συνεχώς ειδικά αν δεν έπινες νερό κατά τη διάρκεια. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, κράμπες, εναλλαγές στη διάθεσή σου και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα τα οποία είναι αντίθετα με την ευφορία που πρέπει να νιώθεις μετά από μία προπόνηση.

Λάθος Νο4: δεν αλλάζεις ρούχα

Συνήθως ύστερα από μία δύσκολη γυμναστική βαριέσαι να αλλάξεις ρούχα και ξαπλώνεις στον καναπέ χαλαρώνοντας και φορώντας τα ιδρωμένα ρούχα του γυμναστηρίου. Τα ιδρωμένα ρούχα μπορεί να σου προκαλέσουν ακμή στο σώμα και μολύνσεις.

Λάθος Νο5: δεν προγραμματίζεις την επόμενη προπόνησή σου

Το να μην προγραμματίζεις την επόμενη προπόνησή σου μπορεί να σε οδηγήσει στο να αργήσεις πολύ να την προγραμματίσεις τελικά. Βρες ένα πολύ ωραίο είδος άσκησης, που σε ευχαριστεί να το κάνεις και κάνε το όσο πιο συχνά γίνεται και μάλιστα προγραμματισμένα.