Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Γιατί η αθλητική ψυχολογία αποτυγχάνει συχνά στο τένις;


Κάθε ανταγωνιστικός παίκτης τένις ή προπονητής γνωρίζει ότι το διανοητικό παιχνίδι παίζει τεράστιο ρόλο στο τένις και είναι σίγουρα εξοικειωμένο με τις βασικές αρχές της αθλητικής ψυχολογίας. 

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης των επιδόσεων στο γηπεδο εφαρμόζοντας όμως έννοιες όπως: οπτικοποίηση, χαλάρωση, έλεγχος της αναπνοής, τελετουργίες, ρύθμιση στόχων, ρουτίνες κλπ.

Ωστόσο, πάντα λίγα είναι οσα αναφέρονται για τον βασικό υποκειμενικό παράγοντα, χωρίς τον οποίο καμία από αυτές τις δεξιότητες δεν μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά, και αυτός είναι: 

"Η κατανόηση του παιχνιδιού σου".

Αν δεν είσαι απολύτως σίγουρος για το πώς να δημιουργήσεις πόντους και τι μπορείς και δεν μπορείς να κάνεις στο γήπεδο, είναι αδύνατον να φτάσεις σε μια ψυχική κατάσταση που θα σου επιτρέψει να ανταποκριθείς στις δυνατότητές σου, ανεξάρτητα από τα εργαλεία ψυχολογίας του αθλήματος που προσπαθείς να εφαρμόσεις.

Κάθε παίκτης έχει διαφορετικές τεχνικές ικανότητες και ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείς να παίζεις με συνέπεια και αποτελεσματικότητα είναι να παίζεις μέσα στο "δικό σου" παιχνίδι, όταν
π.χ. εκτελείς με συνέπεια την βολή που θα σου δώσει τις καλύτερες πιθανότητες να κερδίσεις τον πόντο.

Εάν συνεχίζεις να μαντεύεις συνεχώς τα πλάνα σου ή παίζεις πάνω από τις τεχνικές δυνατότητές σου, δεν θα βοηθήσει καθόλου η αθλητική ψυχολογία. Το φράγμα των μη υποχρεωτικών σφαλμάτων θα καταστήσει αδύνατη την επίτευξη οποιουδήποτε τύπου ηρεμίας, εμπιστοσύνης ή απλοποίησης.

Πώς όμως θα μπορέσεις να επιτύχεις αυτήν την ωριμότητα;
Η απάντηση είναι η εξής: Με τη σωστή νοοτροπία κατά τη διάρκεια της πρπόνησης, ειδικά με μερικές ασκήσεις και άφθονο παιχνίδι. Ας ρίξουμε μια ματιά στη διαδικασία.

Το παιχνίδι ενός παίκτη είναι μια μεταβαλλόμενη οντότητα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης. Έτσι ένας γενικός στόχος για κάθε προπόνηση θα πρέπει να είναι η συνεχής προπόνηση για να βρεθεί αυτή η λεπτή γραμμή μεταξύ εξουσίας και ελέγχου της μπάλας. Πόσο δύσκολο είναι να μπορώ να εκτελώ βολές χωρίς να κάνω λάθη;

Κάθε παίκτης πρέπει να κάνει προπόνηση περπατώντας πάνω σε «τεντωμένο σχοινί» - πειραματιζόμενος και προσαρμοζόμενος συνεχώς για να εχει συνέπεια στην εκτέλεση βολων.
Δες αν μπορείς να παραμείνεις συνεπής. Αυτό από μόνο του θα είναι πολύ χρήσιμο για την κατανόηση των δυνατοτήτων σου, αλλά δύο είδη ασκήσεων θα βοηθήσουν περαιτέρω την διαδικασία:

Ασκήσεις σειρας
Οι ασκήσεις σειράς, είναι ασκήσεις στις οποίες οι παίκτες πρέπει να ολοκληρώσουν μια σειρά από συνδυασμούς βολών ή αγώνων χωρίς λάθη. Οποιαδήποτε λάθη κάνουν σε οποιαδήποτε από τις σειρές, οι παίκτες θα πρέπει να αρχίσουν ξανά. Αυτό αυξάνει αυτόματα την πίεση καθώς οι παίκτες προχωρούν από την ολοκλήρωση μιας σειράς στην επόμενη.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα μιας σειράς αγώνων:
Οι παίκτες πρέπει να χτυπήσουν 3 σειρές από 15 βολές στη σειρά. (Επιλογές: μόνο backhands, μόνο forehands, ένα χτύπημα slice ή topspin κ.λπ.). 

Κάποιος μπορεί επίσης να κάνει κάθε σειρά incremental, δηλαδή, η εργασία να γίνεται όλο και πιο δύσκολη μέσα στη σειρά. Για παράδειγμα στα 15 ράλι μας, οι πρώτες πέντε βολές πρέπει να χτυπηθούν αργά, οι δεύτερες πέντε με μέτριο ρυθμό και οι τρίτες πέντε γρήγορα.

Ένα άλλο παράδειγμα χρήσιμων σειρών είναι 3 συνδυασμοί εκτελεσης βολών:
Προσέγγιση κάτω από τη γραμμή, ένα crosscourt shot και ένα κάτω από τη γραμμή βολέ ή μια βολή προς τα έξω με forehand προσέγγιση, μια βολή κάτω από τη γραμμή και μιά βολή crosscourt. Σε αυτά τα παραδείγματα οι παίκτες πρεπει να δουλέψουν για να ολοκληρώσουν 3 σετ από 5 σειρές αυτών των τριών βολών.

Καθώς οι παίκτες συνηθίζουν σε αυτές τις ασκήσεις, θα πρέπει να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τη σειρά με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα. Αυτό θα τους βοηθήσει σιγα σιγα να αποκτήσουν μια αίσθηση της μέγιστης ταχύτητας με την οποία μπορούν να απαντήσουν στις διαφορετικές επιστροφές των αντιπάλων τους  για ν’ αποκτήσουν μια ισχυρή βάση για τον αγώνα.

Ωστόσο, η κατανόηση της τεχνικής τους ικανότητας είναι μόνο η μισή μάχη. Εξίσου σημαντικό είναι να ενσωματωθούν οι τύποι βολών που θα έπρεπε να εκτελέσουν από κάθε σημείο του γηπέδου.

Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι να χρησιμοποιήσεις ανταγωνιστικές τακτικές ασκήσεις στις οποίες με τον συμπαίκτη σου να παίζεις κοινά και ειδικά μοτίβα. Για παράδειγμα, εάν ένας παίκτης πρέπει να απαντήσει σε υψηλό crosscourt όταν τρέχει, αυτός ή αυτή θα πρέπει να εξασκεί αυτή την κατάσταση ξανά και ξανά.

Η ιδέα είναι να διασπαστούν τα σημεία και να εξασκηθεί η επιθυμητή απάντηση σε όλες τις καταστάσεις ανταλλαγής βολών ξανά και ξανά μέχρι να γίνουν αυτόματες. Αυτό τελικά θα οδηγήσει εσένα και τον συμπαίκτη σου να ξέρετε ακριβώς πώς θα έπρεπε να απαντήσετε σε όλα τα σημεία και να βάλετε τέρμα στη μαντεία για το πως δηλαδή θα έπρεπε να είχα περάσει, να είχα επιτεθεί, να είχα πλησιάσει το δίχτυ κ.λπ.

Μετά από όλα αυτά που ανέφερα, πώς μπορεί ένας παίκτης να εντοπίσει εάν τα λάθη του είναι διανοητικά, όταν δεν έχει ιδέα τις περισσότερες φορές για το τι να περιμένει από το παιχνίδι του.

Μήπως συμβαίνει αυτο επειδή ο παίκτης είναι σφιχτός ή ανήσυχος ή απλά εκτελεί λανθασμένα την βολή ή με ταχύτητα που δεν μπορεί να ελέγξει;

Η αυτογνωσία, η σκληρή και συνεχής προπόνηση και η κατανόηση είναι ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για το να παίξεις καλύτερο τένις