Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Πώς κάνουμε σερβίς με πρηνισμό στο τένις

Το Σερβίς με πρηνισμό είναι ένας παράγοντας, που διαχωρίζει τους επαγγελματίες τενίστες, από τους παίκτες συλλόγων.
Όλοι οι παίκτες του τένις θα ήθελαν να έχουν περισσότερη ταχύτητα στο σερβίς τους και ένα πιο σταθερό ρυθμό, ειδικά στο πρώτο σερβίς. 

Μια τεχνική που δεν έχει συζητηθεί αρκετά μεταξύ των προπονητών είναι το σερβίς με πρηνισμό. 

Στο σερβίς με πρηνισμό κάνουμε μια περιστροφή του βραχίονα και του καρπού που
εγγυάται μια πολύ πιο καλή και ισχυρή βολή.

Τι είναι ο Πρηνισμός στο σερβίς

Όλοι οι κορυφαίοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες παίκτες κάνουν εντατικές προπονήσεις για να εκτελούν σερβίς με πρηνισμό.

Το κάνουν αυτό επειδή λειτουργεί, διότι προσθέτει δύναμη στις εκτελέσεις βολών με σερβίς και ο όρος «σερβίς με πρηνισμό" είναι πραγματικά μια πολύ απλή κίνηση που χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο - εκτός των άλλων κορυφαίων επαγγελματιών-τριών -από τον Roger Federer.

Το πρώτο βήμα για την εξάσκηση ενός σερβίς με πρηνισμό είναι να αναιρέσεις κάποιες από τις συνήθειες που έχουν σχηματιστεί σε σένα και το παιχνίδι σου στο παρελθόν.


Η σωστή λαβή σερβίς, οδηγεί σε σωστό σερβίς με Πρηνισμό

Η Δυτική λαβή απορρίπτεται, διότι μπορείς να ενεργοποιήσεις τον καρπό σου μόνο μέχρι περίπου 90 μοίρες και αυτό είναι συνήθως δεξιόστροφα. Όταν κάποιος σερβίρει με forehand λαβή, η ενέργεια αυτής της περιστροφής δεν υφίσταται και το εύρος της κάμψης του καρπού μειώνεται. Όταν υιοθετήσεις την ηπειρωτική (ή Ανατολική) λαβή, το εύρος της κίνησης θα πάει στις 270 μοίρες!
Αντί να πιάσεις τη ρακέτα σαν ένα τηγάνι, πιάσε τη ρακέτα σου έτσι ώστε η δεύτερη άρθρωση του αντίχειρα σου να είναι ευθυγραμμισμένη με τη πλαϊνή κορυφογραμμή της ρακέτας.

Όταν εκτείνεις τη ρακέτα μακριά από το σώμα σου, αντί να είναι επίπεδη-παράλληλη προς το έδαφος, θα πρέπει να είναι κάθετη προς το γήπεδο. Αυτή η ηπειρωτική λαβή θα σου δώσει πολλές νέες δυνατότητες για να τη χρησιμοποιήσεις.

Με τη νέα λαβή σου, είσαι πλέον έτοιμος-η να κάνεις σερβίς με πρηνισμό. Καθώς κρατάς τη ρακέτα με αυτό το νέο τρόπο, μπορεί να αναρωτηθείς, «Πώς θα χτυπήσω πραγματικά την μπάλα με τις χορδές; Αισθάνομαι πως θα κάνω απλά την επαφή με την πλευρά του πλαισίου! "Αυτός είναι ένας φυσικός φόβος και έχει κάποια λογική.

Ωστόσο, αυτός ο φόβος είναι, ώσπου η κίνηση του πρηνισμού να μπεί στο παιχνίδι.


Μαθαίνοντας σερβίς με Πρηνισμό

Ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψεις αυτή την κίνηση είναι όταν πούμε ότι πρόκειται για μια αριστερόστροφη περιστροφή του βραχίονα και του καρπού.

Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να κατανοήσουμε αυτή την κίνηση είναι να κρατήσεις τα χέρια σου μακριά από το σώμα σου με τις παλάμες σου να αγγίζουν η μια την άλλη. Εάν στην συνέχεια περιστρέψεις τις παλάμες σου, ώστε να αντιμετωπίσουν το έδαφος, κάνεις κίνηση πρηνισμού.

Ένα άλλο παράδειγμα: όταν μιλάς στο κινητό τηλέφωνο και κάποιος σου ζητά να δει τι είναι στην οθόνη σου, η κίνηση που χρησιμοποιείς για να δείξεις την οθόνη του κινητού σου τηλεφώνου στο φίλο σου είναι πρηνισμός.


Η Εμβιομηχανική εξήγηση του Πρηνισμού στο σερβίς

Μπορεί να μην αισθάνεσαι πολύ φυσικά τις πρώτες φορές που θα το κάνεις, αλλά το χέρι σου θα είναι πραγματικά σε καλύτερη θέση για να κάνει αυτή την κίνηση.

Δεν θα προκαλέσει ο πρηνισμός κανένα αδικαιολόγητο πόνο ή δυσκολία.

Όταν πετάξεις την μπάλα και αρχίσεις την κίνηση του σερβίς σου, φέρε κάθετα την ρακέτα πάνω στην μπάλα (το πλαίσιο να σημαδεύει την μπάλα, σαν σφυρί που θέλει να καρφώσει μιά πρόγκα στον τοίχο) και κατόπιν περίστρεψε το χέρι και τον καρπό σου, ώστε το πάνω χέρι της παλάμης σου να είναι στραμμένο προς εσένα.

Αυτό θα επιτρέψει το κεφάλι της ρακέτας σου για να ευθυγραμμιστεί σωστά και θα βεβαιωθείς ότι έχεις χτυπήσει την μπάλα με όλες τις χορδές και χωρίς να χτυπήσεις το πλαίσιο.

Τις πρώτες φορές που θα δοκιμάσεις αυτή την κίνηση, δεν θα αισθανθείς φυσικά και μπορεί να χτυπήσεις πολύ περισσότερο το πλαίσιο της ρακέτας παρά τις χορδές.

Συνέχισε να δουλεύεις! Σύντομα, η κίνηση θα γίνει δεύτερη φύση και θα έχεις ένα πιο ισχυρό σερβίς με πρηνισμό. Η δύναμη προέρχεται από ένα ισχυρότερο follow-through καθώς οι περισσότεροι μύες του βραχίονα και του ώμου ενεργοποιούνται καλύτερα από αυτή την ασυνήθιστη κίνηση.


Τα οφέλη από την επίτευξη ενός σωστού σερβίς με Πρηνισμό

Η δύναμη και η ταχύτητα οφείλονται στην πολύ γρήγορη περιστροφή του καρπού. Η ρακέτα περιστρέφεται 90 μοίρες σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό το γύρισμα έχει μια περιστροφική ενέργεια που μεταφέρεται στη μπάλα κατά την επαφή. Αυτό προσθέτει τεράστια δύναμη.

Αν θέλεις να συνδυάσεις την πρωτόγνωρη δύναμη του πρηνισμού και αν δίνεις περισσότερες περιστροφές στη μπάλα, θα πρέπει να την βουρτσίζεις με τις χορδές της ρακέτας σου.

Προφανώς, δεν θα θέλεις να κάνεις το ντεμπούτο σου με αυτή την κίνηση σε έναν αγώνα. Θα χρειαστεί να εξασκηθε μόνος σου μέχρι η κίνηση γίνεται πιο φυσική και να έχεις δημιουργήσει επαρκή μνήμη των μυών όταν κάνεις σερβίς με πρηνισμό, ούτως ώστε να γίνεται αυτόματη η περιστροφή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή τή χρήσιμη κίνηση, το διαδίκτυο είναι γεμάτο από εκπαιδευτικά βίντεο που μπορεί να σε καθοδηγήσουν βήμα-βήμα. Θα παρατηρήσεις αμέσως ότι πολλά από τα παραδείγματα που αναφέρονται στα βίντεο γίνονται από κορυφαίους επαγγελματίες παίκτες.

Κάνε σερβίς με πρηνισμό και κέρδισε games set και αγώνες.


Υ.Γ 1. Το άρθρο ζητήθηκε και είναι εξαιρετικά αφιερωμένο σε φίλο-αναγνώστη του blog.