Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Συμβουλές για Αρχάριους στο Τένις

Τα 11 σημαντικά πράγματα τα οποία θα πρέπει να θυμάται ο κάθε παίκτης του τένις:

1. Το ζέσταμα και το στρέτσινγκ πριν (και πολλές φορές μετά) την προπόνηση ή το παιχνίδι, είναι απαραίτητο. Επίσης τόσο σημαντικό όσο σημαντική είναι και η ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο. Αρχικά (και αν δεν είστε συνηθισμένοι, ίσως να την βρείτε μια βαρετή ρουτίνα, που όμως στην πορεία θα γίνει μια  ευχάριστη «ιεροτελεστία  που όχι μόνο θα σας βοηθήσει να εξοικειώστε το σώμα σας στις ανάγκες του αθλήματος (π.χ την ελαστικότητα σας) αλλά και να προσαρμόζει την θερμοκρασία του σώματος σας στην εκάστοτε εξωτερική (π.χ σε πολύ κρύο καιρό). Πάνω από όλα θα ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες τραυματισμού σας. Αυτή είναι μια βασική αρχή που θα πρέπει να τηρείτε καθ' όλη την διάρκεια της τενιστικής σας πορείας.

2. Να είστε ρεαλιστές και όχι αυστηροί με τον εαυτό σας. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος και πολλές επαναλήψεις (επαφές με την μπάλα/χτυπήματα) για να υπάρξει ορατή βελτίωση.

3. Η επανάληψη είναι η μητέρα της γνώσης. Περισσότερες επαναλήψεις= μεγαλύτερη εξοικείωση.Το ταλέντο δεν φθάνει για να είσαι πρωταθλητής. Ο κάθε αθλητής του τένις χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά και πρέπει να θυμάται ότι το 99,999 του χρόνου της προπόνησης γίνεται για το 0,001 της εκτέλεσης της βολής!!!

4. Τα λάθη είναι καλοδεχούμενα. Θα πρέπει να συνηθίσετε στο γεγονός ότι θα υπάρχουν 2 ειδών λάθη: 1) Αυτά που θα μπορείτε να τα διορθώσετε και να τα επηρεάσετε και 2)αυτά που δε θα μπορείτε να κάνετε και πολλά.

5. Να είστε ελαστικοί με τον εαυτό σας, χαλαρώστε και αφήστε το σώμα και το μυαλό να απορροφήσουν τις πληροφορίες που δέχονται.

6. Το μυαλό μπορεί να επεξεργαστεί και να καταλάβει τις πληροφορίες που δέχεται 5 φορές πιο γρήγορα από ότι το σώμα που δεν προσαρμόζεται άμεσα.

7. Μην ξεγελαστείτε με διάφορα «διαφημιστικά» που σας υπόσχονται ότι θα παίζετε σαν επαγγελματίες μέσα σε 20 λεπτά.

8. Ο προπονητής σας είναι και ο μέντοράς σας. Θα σας μεταδώσει τις γνώσεις και την εμπειρία του αλλά θα φτιάξετε το δικό σας στύλ με την πάροδο του χρόνου. Μη το βιάσετε όμως.

9. Δεν έχει σημασία αν προορίζετε τον εαυτό σας για ένα απλό ερασιτέχνη ή έναν πρωταθλητή. Η βάση, η «ρουτίνα» εκμάθησης, ο πυρήνας, είναι – και θα πρέπει- να είναι ίδια για όλους. Αυτό που αλλάζει είναι οι ώρες δουλειάς, τα επίπεδα δυσκολίας και οι απαιτήσεις που ξεχωρίζουν τις δύο αυτές κατηγορίες.  Δεν είναι υπέροχο να σκεφτεί κανείς πως, από τα ίδια μικρά βήματα ξεκίνησαν όλοι οι μεγάλοι παίχτες του παγκοσμίου τένις;

10. Μάθετε την τέχνη της υπομονής. Όταν η επίτευξη του στόχου σας ωθεί στο άγχος και την ανησυχία, δείξτε πειθαρχία. Η ανυπομονησία τρέφει την ανησυχία, τον φόβο και την αποθάρρυνση. Η υπομονή δημιουργεί αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και λογική αντιμετώπιση, που στο τέλος οδηγεί στην επιτυχία.

11. «Αγωνίζομαι» σημαίνει «νικώ», να το θυμάσαι αυτό. Η συμμετοχή, ο αγώνας, είναι ήδη μια μεγάλη νίκη, ανεξάρτητα απ' το τρόπαιο. Νίκη ενάντια στους φόβους, τις ανασφάλειες και τις δυσκολίες του εαυτού σου, ενάντια στον εγωισμό και την φιλαυτία σου. Νίκη υπέρβασης του εαυτού σου. Και κάτι ακόμα: «Νικώ» σημαίνει «Αγαπώ». Αγαπώ τον συναγωνιστή μου, που μου έδωσε την ευκαιρία ν' αγωνιστώ, τον προπονητή μου, που μου έμαθε τον τρόπω ν' αγωνίζομαι και να νικώ, τον κόσμο που με στηρίζει στην προσπάθεια και στον δρόμο προς τη νίκη, τον Θεό, που μου χαρίζει την δυνατότητα ν' αγωνίζομαι και να νικώ!