Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Ξεκινώντας να παίζεις τένις

Ίσως να έχετε ακούσει ότι το τένις είναι ένα δύσκολο σπόρ για να το μάθει κανείς, όταν αυτό δεν είναι το φλέγον το θέμα. Όμως το μόνο περίπλοκο πράγμα για το τένις είναι ο τρόπος που μερικές φορές αυτό διδάσκεται.

Τα πρώτα βήματα (first steps)
Πολλοί προπονητές όταν διδάσκουν απολύτως αρχαρίους προωθούν στην διδασκαλία τους τεχνικές, που είναι πολύ πέρα από το επίπεδό τους. Έτσι πολλοί αρχάριοι αισθάνονται άβολα στην αρχή ακόμη και να κρατήσουν την ρακέτα. Ωστόσο οι προπονητές περιμένουν από αυτούς να εκτελέσουν την τέλεια αιώρηση ενώ παραμένουν αρκούντως στατικοί. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο είναι περίπλοκη και άτσαλη αλλά επίσης και για το περισσότερο μέρος αυτής της διαδικασίας τελείως βαρετή.

Ο μαθητής δεν κάνει rally  (διαδρομές της μπάλας) ούτε παίζει βαθμούς. Βασικά δεν κάνει τίποτε από τα πράγματα που κάνουν συναρπαστικό το τένις ακόμη.  Έτσι ποια είναι η απάντηση;  Οι σωστές τεχνικές που πρέπει να χρησμιοποιούνται και να θέτουν τον αρχάριο παίκτη του τένις σε ένα θετικό δρόμο επιτυχίας, βεβαιώνοντάς τον ότι νιώθει άνετα με την μπάλα και τις βολές πρίν κάν ακόμη πιάσει μια ρακέτα και όλα τα σχετικά με τους κανόνες και τις τακτικές του παιχνιδιού.

Mάθε πρώτα με τα χέρια
Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις να μαθαίνεις  τένις είναι να ξεκινάς να το κάνεις χωρίς ρακέτα. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με ένα απλό παιχνίδι του «πετάω και πιάνω», μια άσκηση που διδάσκει το πώς θα κινηθείς φυσικά προς την μπάλα. Περαιτέρω ασκήσεις χωρίς την ρακέτα θα σου επιτρέψουν την διαδικασία «του πως θα λάβεις την μπάλα» και μπορεί να σε βοηθήσει  να εξοικειωθείς με τους κανόνες του τένις, με το να κερδίζεις πόντους.  Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν το πώς θα σπρώξεις την μπάλα με τα χέρια αλλά χωρίς αιώρηση των χεριών σου. Μπορείς επίσης να κάνεις διαδρομές πάνω από τον φιλέ με ένα συμπαίκτη απλώς σπρώχνοντας την μπάλα ο ένας στον άλλον. Η αίσθησή σου για την μπάλα θα αρχίσει να αναπτύσσεται αλλά κυρίως θα το διασκεδάσεις.

Καθώς εξελίσσεσαι  με τις βολές, κάνε τα αυτά πρώτα με τα χέρια, για να ενισχύσεις την αίσθησή σου ως προς την μπάλα. Ακόμη και αν χρησιμοποιείς μόνο τα χέρια θα είσαι ικανός να στριφογυρίσεις την μπάλα, όπως θα στριφογύριζε αν κρατούσες  την ρακέτα. Η μόνη διαφορά είναι ότι με την ρακέτα θα προστεθεί περισσότερη δύναμη. Παίζοντας παιχνίδια μόνο με ένα συμπαίκτη και χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια, σου επιτρέπει να μάθεις τις βασικές τεχνικές του τένις με σκοπό τη νίκη. 

Συμβουλή: Το οπίσθιο μέρος της λαβής της ρακέτας και ο αγκώνας δείχνουν μπροστά στο τελείωμα

Χρησιμοποιώντας και την ρακέτα

Ιχνηλάτισε την μπάλα στο φόρχαντ
Τώρα θα χρειαστεί να μάθεις να συγκεντρώνεσαι το τι συμβαίνει μποροστά σου παρά στο τι συμβαίνει πίσω σου. Αυτό θα το κάνεις με το να «ιχνηλατήσεις» την μπάλα μπροστά από το σώμα με τις χορδές της ρακέτας σου. Μετά γύρισε φυσικά το πάνω μέρος του σώματός σου και ξεκίνα την αιώρηση καθώς η μπάλα αναπηδά. Κράτησε με τα δύο χέρια την ρακέτα μέχρι η μπάλα να αναπηδήσει. Αυτό είναι μια τεχνική η οποία είναι κρίσιμη για τον καλό χρονικό συντονισμό ρακέτας και μπάλας. 
Ιχνηλάτησε με τις χορδές της ρακέτας σου για το φορχαντ (αριστερά πάνω αριστερή εικόνα)

Ιχνηλάτησε την μπάλα στο backhand (αριστερά πάνω δεξιά εικόνα)

Ξεκίνα την αιώρηση καθώς η μπάλα αναπηδά, γύρισε φυσικά το πάνω μέρος του σώματός σου και ιχνηλάτισε την μπάλα στο backhand με το πίσω μέρος της λαβής της ρακέτας σου. Μην αφήσεις να φύγει το μη κυρίαρχο χέρι μέχρι να είσαι έτοιμος να κάνεις την αιώρηση.


Συμβουλή: Ιχνηλάτησε την μπάλα στο backhand με τον πάτο της λαβής της ρακέτας σου ((αριστερά πάνω δεξιά εικόνα)