Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Λίγα πρώτα λόγια για το Forehand

To forehand έχει γίνει όπλο επιλογής για τους περισσότερους παίκτες του τένις σήμερα. 

Το πόσο καλά ένας παίκτης χτυπάει αυτή τη βολή καθορίζει το στυλ του παιχνιδιού. 

Το forehand είναι συχνά σημαντικό στο σχέδιο παιχνιδιού και για τις δύο πλευρές ενός αγώνα. Ένας παίκτης μπορεί να χτίσει ενα σχέδιο παιχνιδιού γύρω από αυτό ή μαχόμενος με αυτό.

Ένα καλό forehand έχει δύναμη, συνέπεια, σταθερότητα, ακρίβεια και ποικιλομορφία. Επιτρέπει σε ένα παίκτη να υπερσκελίσει έναν αντίπαλο πηγαίνοντας από άμυνα σε επίθεση με ένα μόνο χτύπημα ή να βάλει έναν αντίπαλο σε αμυντική στάση ώστε να μεταφερθεί στο φιλέ. 


Το forehand παίζει ένα μεγαλο ρόλο στην διαδικασία μιας ισοροπημένης επίθεσης βολής εδάφους. Αναλόγως των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του, ένας παίκτης μπορεί να το χρησιμοποιήσει επιθετικά για να μείνει σε ένα σημειο εως ότου η σωστή ευακιρία προκύψει ή ακόμη και για να παίξει μια δυνατή άμυνα. Ένα αποτελεσματικο forehand δεν σχετίζεται μόνο με την ισχύ αλλά και με τον τρόπο που ο παίκτης το χρησιμοποιεί όπως το να ρυθμίσει το παιχνίδι στο φιλέ ή να παίξει ένα υπερδυναμικό backhand down the line.

Στους παίκτες με δυνατό forehand συμπεριλαμβάνονται οι Andy Roddick, Roger Federer, Rafael Nadal, Venus Williams και Serena Williams.

Mετά  από 40 χρόνια και πλέον το forehand έχει εξελιχθεί από την κλασσική ηπειρωτική λαβή σε ένα σύνολο με περισσότερες επιλογές όπως η ανατολική ή ημιδυτικη και οι πλήρεις δυτικές λαβές. Οι παίκτες έχουν χρησιμοποιήσει κλασσικά στυλ forehand εντός μιας στρατηγικής επιθετικού στυλ-επίπεδες μπαλιές ή μπαλιές χτυπημένες κατά την ανύψωση, αλλά όλες είναι επικεντρωμένες στην στάση και το στυλ.

Σήμερα ο τρόπος που οι παίκτες χτυπούν την μπάλα είναι αξιοσημείωτα διαφορετικός. Η τεχνολογία της ρακέτας και οι εξελίξεις στις κανονικες τεχνικές έχουν κάνει κάνει το χτύπημα του forehand περισσότερο μια εξάσκηση όλου του σώματος σχεδιασμένη για να αποδώσει ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα. 

Αυτό είναι εμφανές στους επαγγελματίες και τους νέους juniors της σημερινής εποχής. Η στρατηγική του  forehand της μοντέρνας εποχής είναι περισσότερο επιθετική και σχεδιασμένη να αναδείξει έναν νικητή από το πίσω μέρος του γηπέδου ή να ξεκλέψει χρόνο από έναν αντίπαλο σε μια προσπάθεια να ελέγξει τα παιχνίδι.

Το σημερινό forehand επίσης εξαρτάται από ένα μεγάλο-δυνατό σερβίς. Το σύγχρονο τένις θα μπορούσε να ονομαστεί ως η εποχή του σερβίς και forehand. Όταν η τεχνολογία και η επιστήμη των σπορ προχώρησε σημαντικά από τα μέσα της δεκαετίας του 80 στην δεκαετία του 90, οι συμβατικοί τρόποι του κερδίσματος πόντων όπως το σερβίς και το βολέ ή ο σουηδικός τρόπος του να εξαντλείς έναν αντίπαλο στο γήπεδο έτειναν να είναι λιγότερο αποτελεσματικοί. Η επιστροφή προέκυψε γρηγορότερα και η μπάλα χτυπιόταν με μεγαλύτερη ταχύτητα, δηλαδή το forehand έγινε ένα όπλο. Σε αντίθεση με ένα αγώνα σκακιού το τένις έγινε ένα παιχνίδι ισχύος και συνεπώς η έμφαση άλλαξε ως προς το πρώτο χτύπημα.

Διαλέγοντας ένα forehand

Στην σημερινή εποχή το παιχνίδι κυριαρχείται πρώτα από το forehand. Ακόμη και αν ενός πάικτη το πιο δυναμικό όπλο είναι το backhand,  το forehand του πρέπει να είναι δυνατό. Ο παίκτης είναι ανάγκη να αναπτύξει το forehand καλά, ούτως ώστε να αντιρροπήσει το forehand του αντιπάλου για όσο χρειάζεται για να χρησιμοποιήσει το backhand αποτελεσματικά.

Η ποιότητα της βολής του forehand καθορίζει την επιθετική και αμυντική κατάσταση του παίκτη και παρέχει στον παίκτη την βάση για το πώς θα καταλήξει το στυλ και το σχέδιο του παιχνιδιού. Έτσι όταν μαθαίνεις ή κάνεις μια ανασκόπηση μιας τεχνικής είναι σημαντικό να μένεις σε εγρήγορση. Ο στόχος είναι να έχεις σπουδαίες τεχνικές για κάθε βολή ούτως ώστε να προσπαθείς συνεχώς να βελτιώνεσαι.

Όλοι οι παίκτες θα πρέπει να είναι ικανοί να εκτελούν μια ποικιλία και επιθετικών και αμυντικών forehand. H τεχνική είναι σπουδαία στην εξέλιξη ενός παίκτη και υπαγορεύει πως θα είναι οι καλύτερες βολές του παίκτη. Ένας παίκτης θα πρέπει να επιλέξει μια λαβή, μια θέση και έναν τρόπο αιώρησης για το χτύπημα που να ανταποκρίνεται στους στόχους για το forehand και μπορεί να βοηθήσει τον παίκτη να εξελιχθεί στα υψηλότερα επίπεδα.

Υπάρχουν 5 είδη forehand: το ανατολικό, το ημιδυτικό, το δυτικό, το ηπειρωτικό και το slice forehand. Κάθε βολή χαρακτηρίζεται από την λαβή της και έχει διαφορετική τεχνική για την χρήση της. Ο παίκτης θα πρέπει πρώτα να επιλέξει την πιο άνετη λαβή η οποία εν συνεχεία καθορίζει τον τύπο  του forehand και την τεχνική του χτυπήματός του. 

Επίσης είναι σημαντικό να είσαι καλός γνώστης των πολλαπλών λαβών ούτως ώστε να εναλλάσσεσαι μεταξύ των forehands, όπως για παράδειγμα ένα αμυντικό slice  ενάντια σε ένα επιθετικό winner ή σε ένα rally forehand.

Η ανατολική και η ημιδυτική forehand λαβές είναι οι πιο πολυποίκιλες. Η ηπειρωτική και η δυτική forehand λαβές χρησιμοποιούνται λιγοτερο συχνά διότι έχουν περιορισμούς στα χτυπήματα συγκεκριμένων βολών όπως οι υψηλές και οι χαμηλές μπαλιές. Η δυτική λαβή μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιθετικά σε επιφάνειες υψηλότερες αναπήδησης όπως στα χωμάτινα ή στα σκληρά γήπεδα. Κάποιος που χρησιμοποιεί την δυτική λαβή θα πρέπει να είναι έμπειρος στην γρήγορη εναλλαγή με άλλες λαβές για συγκεκριμένα χτυπήματα όπως από δυτικό forehand σε μια ανατολική backhand λαβή (σε ένα backhand με  το ένα χέρι).

Στο επόμενο άρθρο θα αναφέρω αναλυτικά όλες τις λαβές του forehand