Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Λίγα λόγια για το τένις

Eίναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, που φέρνει στην επιφάνεια τα καλύτερα στοιχεία των ανθρώπων ασχέτων υποβάθρων τους και ασχέτως από πού προέρχονται.

Η φιλοσοφία του αθλήματος δεν είναι άλλη από «παρέα, άθληση, δράση, σκέψη, μυαλό, κίνηση». Όταν το μάθεις σωστά και το παίξεις, θα σε συναρπάσει και θα το αγαπήσεις!

Σκοπός του blog αυτού είναι να μοιραστεί τη φιλοσοφία γύρω από το τένις και να φανεί χρήσιμο με αναλύσεις και υποδείξεις σε παίχτες όλων των κατηγοριών (από αρχάριους ως επαγγελματίες), προπονητές και γονείς.

Για να παίξουμε τένις ξεκινάμε και μαθαίνουμε όλη την βασική τεχνική του και μετά ετοιμαζόμαστε για το παιχνίδι. 

Απαιτούνται όμως ώρες, ημέρες και χρόνια σκληρής εργασίας με υπεύθυνο προγραμματισμό, έλεγχο, αξιολόγηση και ρεαλιστικούς στόχους, για να βοηθηθεί ο κάθε παίχτης να αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του.

Ο κάθε παίχτης του τένις πρέπει να μπει σε ένα προπονητικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα αναπτύξει την πλήρη δυνατότητά του σε κάθε επίπεδο.

Είναι γεγονός, ότι η επιτυχία έρχεται με την σωστή μάθηση και τις πολλές επαναλήψεις.
                             
Με λίγα λόγια χρειάζονται πολλές επαναλήψεις στην προπόνηση, διότι ο χρόνος της προπόνησης του 99,999% γίνεται για το ….0,001% του χρόνου του παίχτη!!

Πότε μπορεί να αρχίσω;                                                                                    

Άρχισε από αύριο, διότι για την κάθε ημέρα που θα χάνεις, θα μετανιώσεις αργότερα.

Πώς μπορώ να αρχίσω;  
                                                                                        
Φυσικά δεν θα πρέπει καν να σκεφτείς ότι θα μάθεις μόνος σου τένις. Δεν συνιστάται η αυτοδίδακτη μέθοδος. Ή θα πρέπει να ξεκινήσεις με κάποιον φίλο σου, που έχει κάποια «τενιστική παιδεία» ή θα πρέπει να παρακολουθήσεις μαθήματα από ένα καλό προπονητή.

Πού μπορώ να αρχίσω;   
                                                                                   
Καλό είναι να γίνεις μέλος ενός συλλόγου, μόλις βρεις την ευκαιρία. Εκεί θα μπορείς να κάνεις ατομική και ομαδική προπόνηση. 
Εκεί θα γνωρίσεις και τους πρώτους συμπαίχτες σου.



Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να παίζω τένις;                                                                 

Το τένις είναι ένα παιχνίδι, με το οποίο μπορεί κάποιος να ασχοληθεί από τα 5 μέχρι τα 70 ή ακόμη και τα 80 του χρόνια, χωρίς να εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους τραυματισμού. 

Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι δεν υπάρχει σωματική επαφή μεταξύ των αντιπάλων.

Είναι ένα παιχνίδι, μέσω του οποίου μπορούμε να αυξήσουμε την ταχύτητα, την αντοχή και τη δύναμη, τα 3 δηλαδή βασικά στοιχεία της φυσικής κατάστασης.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι το τένις είναι:
  • Yγιές και με τους λιγότερους τραυματισμούς άθλημα για παιδιά.
  • Είναι άθλημα για όλες τις ηλικίες.
  • Καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και τον σεβασμό             
Εκτός όλων των προαναφερθέντων συνδυάζει την φυσική άσκηση ταυτόχρονα με την ψυχαγωγία, πράγμα που ελκύει συνεχώς όλο και περισσότερα παιδιά στο τένις  παγκοσμίως. Ασφαλώς υπάρχει μεγάλη διαφορά στο τένις ψυχαγωγικού επιπέδου και του αγωνιστικού  επιπέδου. 

Τα περισσότερα ατομικά αθλήματα σε αγωνιστικό επίπεδο καλλιεργούν την σκληρή προσπάθεια, την διαχείριση του άγχους, την λειτουργία υπό πίεση και την συναισθηματική ισορροπία. 

Αρκετές φορές το αγωνιστικό τένις επιφυλάσσει δύσκολες συνθήκες για τα παιδιά και συγχρόνως και για τους γονείς λόγω των νέων  συνθηκών που έχουν να αντιμετωπίσουν, ειδικά για τους γονείς αρκετές φορές είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, όταν οι ίδιοι δεν είχαν ποτέ εμπειρία σε παρόμοιες καταστάσεις.


Οι γονείς αποτελούν μια κινητήρια δύναμη στο τένις και ειδικά στο ελληνικό τένις. Ο ρόλος τους είναι σημαντικός γιατί βρίσκονται στο παιδί τους πριν, κατά την διάρκεια και μετά τον αγώνα.

Εσείς οι γονείς θέλετε πάντα να βοηθάτε το παιδί σας στις νέες του συνθήκες όπως και όλες του τις δραστηριότητες, θέλετε να είναι χαρούμενο να μάθει τένις σε ικανοποιητικό επίπεδο και ασφαλώς αυτός είναι ο βασικός λόγος που θα τον φέρνατε στον συγκεκριμένο χώρο. 

Δεν είναι εύκολο να είμαι καλός γονέας και επίσης είναι ακόμα πιο δύσκολο να είμαι καλός γονέας του τενίστα ή της τενίστριας... δεν γνωρίζω τι είναι καλό για το παιδί και τι δεν είναι.

Οι γονείς πολλές φορές έχουν απορίες, δεν λαμβάνουν απαντήσεις, δεν βρίσκουν κατάλληλες οδηγίες για να ακολουθήσουν και έτσι λειτουργούν ενστικτωδώς. Ποτέ δεν γνωρίζουν όμως αν το ένστικτο που έχουν τους  οδηγεί στον σωστό δρόμο. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το ενδιαφέρον από την πλευρά των γονέων τις περισσότερες φορές είναι αναγκαίο για την παραμονή και εξέλιξη του παιδιού στο χώρο του αγωνιστικού τένις, ταυτόχρονα όμως η περισσότερη συναισθηματική πίεση και το άγχος πάνω στον αθλητή επέρχεται από τους γονείς. 

Έτσι η υπερβολική πίεση πάντα οδηγεί σε φθορά της σχέσης γονέα παιδιού.

Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή  των γονέων για την καλή πορεία του παιδιού, εξαρτάται όμως πόσο είναι το ποσοστό αυτής της συμμετοχής και ποιος θα είναι ο ρόλος τους σε όλη την  διαδικασία.

Στην ουσία καταλήγουμε ότι οι γονείς θα πρέπει να εκπαιδεύονται έτσι ώστε να είναι θετική η συμμετοχή τους.

Έτσι για όλους τους παραπάνω προβληματισμούς δίνονται παρακάτω χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς:

  • Εστιάστε περισσότερο στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα
  • Επιβραβεύστε την σκληρή δουλειά και όχι μόνο το αποτέλεσμα.
  • Tονίστε την αξία του τένις ως ένα κομμάτι της πραγματικής ζωής, όχι την υπεραξία του τένις συγκριτικά με σημαντικούς τομείς της ζωής τους, όπως το σχολείο.
  • Προσπαθήστε να καταλάβετε την συναισθηματική φόρτωση που προκαλεί το άθλημα και μην υποτιμάτε το άγχος που έχουν τα ατομικά αθλήματα.
  • Δώστε στο παιδί στόχους και υπευθυνότητες οι οποίες με τον καιρό θα το οπλίσουν με αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία. Αποφεύγετε την εξάρτησή του από εσάς.
  • Αντιληφθείτε ότι το παιδί έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στο τένις αλλά και το δικαίωμα να μην συμμετέχει.
  • Δείξτε στο παιδί ότι θα είστε εκεί όταν σας χρειαστεί και όχι να επεμβαίνετε μόνο σύμφωνα με τα δικά σας κριτήρια.
  • Να είστε έτοιμοι να ακούτε και να μαθαίνετε και όχι να νομίζετε ότι τα ξέρετε όλα για το τένις.
  • Να είστε έτοιμοι να  βοηθήστε συναισθηματικά το παιδί σας ειδικά όταν περνάει δύσκολες στιγμές και όχι να τον τιμωρείτε για το κακό αποτέλεσμα.
  • Το παιδί σας θα είναι εκεί στο γήπεδο και θα αγωνίζεται, εσείς θα είστε εκεί και θα τον ενθαρρύνετε.
  • Μην έχετε διαφορετικές συμπεριφορές ανάλογα με το αποτέλεσμα.
  • Μείνετε κοντά στο παιδί όταν αγωνίζεται έχοντας πάντα μια σταθερή συμπεριφορά και ελεγχόμενη αλλιώς είναι πολύ καλύτερα να μην παρευρίσκεστε καθόλου.
  • Η στήριξή σας και ειδικά η οικονομική δεν πρέπει να προβάλεται, έτσι ώστε να μην νιώθει ότι σας ανήκει ιδιοκτησιακά.
  • Κατά την διάρκεια του αγώνα να αποφεύγετε τις τεχνικές συμβουλές, είναι δουλειά άλλων.
  • Η παρουσία σας καλό θα είναι σε συχνά διαστήματα και όχι σε κάθε αγώνα ή προπόνηση.
  • Επικεντρωθείτε στην προσπάθεια που κάνει το παιδί και αξιολογείστε την όταν σας το ζητήσει, χωρίς να βρίσκουμε διάφορες δικαιολογίες.
  • Μην υποτιμάτε την πίεση και το άγχος που έχει στον αγώνα με κύρια σημάδια την νωθρότητα ή τον εκνευρισμό ή ακόμη και πολλές λάθος εκτιμήσεις στο μέτρημα ή στο μέσα έξω.
  • Συγκρίνετε την πρόοδο του μόνο σύμφωνα με τις ικανότητές του και όχι με τους άλλους και 
  • Πρέπει να αταλάβετε ότι είναι ακόμα παιδί και όχι επαγγελματίας τενίστας