Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Περιστροφές και θέσεις μπάλας στο tennis

Σήμερα θα σας μιλήσω για τις περιστροφές και τις θέσεις της μπάλας. Διαβάστε και μελετήστε το κείμενο και ελέγξετε τον τρόπο που χτυπούσατε την μπάλα μέχρι τώρα.

Τα forehands  μπορούν να χρησιμοποιήσουν topspin, που κυμαίνεται από μη περιστροφή μέχρι ακραίο topspin (υψηλό και βαρύ) και μπορούν να τοποθετήσουν την μπάλα κοντά, βαθιά υπό γωνία και down the line

Χρησιμοποιώντας διαφορετικά spins και θέσεις μπορείς να εξελίξεις το forehand σε ένα όπλο ευρείας χρήσης. 

Όπως ήδη έχει αναφερθεί, οι διαφορετικές λαβές ανταποκρίνονται σε διαφέροντες βαθμούς δυσκολίας στην εκτέλεση των διαφόρων τεχνικών forehand

Στο κείμενο που ακολουθεί σας παρουσιάζω τις τεχνικές που απαιτούνται για την μεγιστοποίηση του εύρους και της αποτελεσματικότητας ενός παίκτη ως προς τα διάφορα spins και τις θέσεις της μπάλας μέσα στο γήπεδο.

Χρήσιμη συμβουλή
Για να παραχθεί η μέγιστη διαδρομή, ο παίκτης πρέπει να φανταστεί ότι χτυπά τρείς μπαλιές αντί για μία μόνον.

Flat ή χωρίς spin
Για να χτυπήσει μια επίπεδη/flat μπαλιά ο παίκτης πρέπει να βρεί την κατάλληλη θέση του καρπού, που ευθυγραμμίζεται με την κεφαλή της ρακέτας. Αυτό διαφέρει και εξαρτάται από τις διάφορες αιωρήσεις των παικτών και το πώς χρησιμοποιούν τα πόδια τους, αλλά ο στόχος είναι να έχει ο παίκτης τον βραχίονα και τον καρπό σε θέση πίσω από την μπάλα για να εκτείνει τον καρπό ευθεία μπροστά, προς τα έξω κατά την επαφή. 

Η καλή χρήση του σπρωξίματος του παίκτη από τα πόδια παρέχει βάθος στην βολή. Εξ αιτίας της θέσης των ημιδυτικών και των δυτικών λαβών, ο καρπός θα πρέπει να γέρνει πίσω ανάλογα για να έχει την σωστή θέση της η κεφαλής της ρακέτας. Ο παίκτης θα πρέπει να νιώθει σαν να φέρει/ρίχνει τον καρπό προς τα έξω κατά την βολή. Πρέπει να νιώθει ότι αυτός ο καρπός πλησιάζει προς την μπάλα.

Topspin
Για να χτυπηθεί μια βολή topspin, ο παίκτης φέρει την κεφαλή της ρακέτας κάτω από την μπάλα (φανταστείτε την κορυφή της κεφαλής της ρακέτας να είναι προς την πλευρά του σώματος) και βουρτσίζει την μπάλα με επιτάχυνση: η κεφαλή της ρακέτας εκτείνεται κι ο καρπός γυρίζει την ίδια ώρα. 

Ο παίκτης χρησιμοποιεί τα πόδια για να έρθει κάτω από την μπάλα και να βοηθήσει στο βούρτσισμα της μπάλας. Το πώς η επιφάνεια της ρακέτας χτυπάει την μπάλα καθορίζει το πόσο πολύ δύναμη και topspin θα υπάρχει στην βολή. Ένα ελαφρύ κλείσιμο της επιφάνειας της ρακέτας παράγει κάποιο πρόσθετο topspin, αλλά δεν συμβάλλει σημαντικά στο topspin, παρόλο που λανθασμένα θεωρείται ότι συμβάλλει. Βοηθά τον παίκτη να οραματιστεί την μπάλα να χτυπά την κορυφή της κεφαλής της ρακέτας με τον αντίχειρα να αναποδογυρίζει πάρα πολύ γρήγορα κατά το χτύπημα. 

Η διαδρομή αιώρησης της ρακέτας συμβάλλει στο topspin με το να πηγαίνει προς τα επάνω για να βουρτσίσει την πλάτη της μπάλας για το topspin και το να κινείται προς τα έξω για δύναμη. Το σύγχρονο forehand έχει μια ελαφρώς κλειστή επιφάνεια ρακέτας και αιωρείται προς τα έξω και προς τα επάνω.

Υψηλό και βαρύ topspin
Αυτή η βολή είναι παρόμοια με την βολή topspin, αλλά δημιουργεί μια υψηλότερη τροχιά/διαδρομή ή τόξο το οποίο συνδυάζει δύναμη και topspin. Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην δύναμη του ποδιού που πηγαίνει προς τα επάνω γι’ αυτή την βολή. Ο παίκτης θέλει να σαρώσει κάτω από την μπάλα και να εκτείνει τον βραχίονα και τον καρπό προς τα έξω και προς τα επάνω. Για να δημιουργήσει τόξο ο παίκτης πρέπει να μείνει ισορροπημένος λίγο πιο πολύ να χτυπήσει την μπάλα προς τα επάνω και να βουρτσίσει την μπάλα με την επιφάνεια της ρακέτας.

Χρήσιμη συμβουλή
Επειδή αυτή η βολή χτυπιέται με τέτοια δύναμη προς τα επάνω, οι παίκτες πρέπει να φανταστούν πως τα σώματά τους και τα πόδια τους εγκατελείπουν τα …παπούτσια τους!!!

Backspin, sidespin και underspin (Οπίθια, Πλευρική και Κάτω περιστροφή)

Οι παίκτες μπορούν  να προσθέσουν ποικιλία στο παιχνίδι τους με το να προσθέτουν backspin, sidespin και underpin  στις βολές τους. Η τροχιά για την backspin  βολή είναι συνήθως υψηλότερη επειδή προορίζεται μετα βίας να πάει πάνω από το φιλέ και να αναπηδήσει πάλι προς το φιλέ. 

Ένας παίκτης δημιουργει backspin  με το να χρησιμοποιεί ένα αυστηρό slice- μια πολύ δυνατή κίνηση του βραχίονα από ψηλά προς χαμηλά. Ο παίκτης έχει ισορροπημένη θέση στιγμής μπροστά μέχρι την επαφή και μετά ο βραχίονας κόβει προς τα κάτω την βολή με την επιφάνεια της ρακέτας ανοιχτή και παραμένουσα ανοιχτή μετά την επαφή. Το σώμα μένει ισορροπημένο για να παράξει σταθερότητα για την αιώρηση.

Το sidespin  χρησιμοποιείται όταν ένας παίκτης προσπαθεί να κάνει μια μπάλα να φύγει η να γλιστρήσει μακριά από τον αντίπαλο. Το sidespin  πρέπει να χτυπιέται με χαμηλότερη τροχιά. Ένας παίκτης δημιουργεί sidespin  με το να χρησιμοποιιεί την ίδια κίνηση όπως αυτή σε μια βολή μπλοκαρισμένης προσέγγισης (θα το εξηγήσω παρακάτω σε άλλο άρθρο τι εννοώ με αυτό τον όρο), αλλά αντί να χρησιμοποιεί μόνο ελαφρώς υψηλότερη κίνηση του βραχίονα από ψηλότερα προς χαμηλότερα, ο παίκτης χρησιμοποιεί τους καρπούς για να ανοίξει την επιφάνεια της ρακέτας και να σπρώξει προς τα έξω την κεφαλή της ρακέτας, με ένα τρόπο από μέσα προς τα έξω. Ο παίκτης κρατά την στιγμιαία στάση προς τα εμπρος μετά την επαφή.

Μια βολή underpspin είναι ένα slice. Αυτή η βολή προορίζεται για να κόψει αλλά, ανάλογα την δύναμή της μένει χαμηλά και κάνει τον αντίπαλο να χτυπήσει προς τα επάνω. Η κεφαλή της ρακέτας είναι ελαφρώς ανοιχτή και πρέπει να είναι ακριβώς πίσω ή ελαφρώς επάνω από την διαδρομή της μπάλας. Ο παίκτης κινείται κατά την βολή με ισορροπία και κάνει επαφή με την μπάλα με την κεφαλή της ρακέτας να έρχεται προς τα κάτω στη βολή και να επιβραδύνει ή να σταματάει αμέσως μετά την επαφή. Ο παίκτης πρέπει να κρατήσει την στιγμαία θέση του προς τα εμπρός μετά την επαφή.

Crosscourt (εγκάρσια βολή)

Tο σημείο επαφής για μια βολή crosscourt  είναι μπροστά από το εμπρόσθιο πόδι (το επιθετικό σημείο επαφής). Ο παίκτης θα πρέπει να ευθυγραμμίσει την κεφαλή της ρακέτας για να ενθαρρύνει την αίσθηση ότι χτυπάει την μπάλα ευθεία. Ίσως βοηθήσει να φανταστεί ότι έχει ελαφρά επαφή με την εξωτερική πλευρά της μπάλας. Οι καρποί χτυπούν κάθετα την εξωτερική πλευρά της μπάλας. Ο παίκτης πρέπει να επικεντρωθεί στον σχηματισμό ενός τόξου κατά την μπαλιά από τον αντίχειρα με την δέουσα έκταση. Η μπάλα χτυπιέται επίπεδα ή με topspin και προορίζεται να προσγειωθεί σε δύο κύριες περιοχές του γηπέδου: βαθιά (60 έως 90 cm από την baseline και την alley), ή στο μέσον της διαδρομής μεταξύ της  baseline και της γραμμής του service πάνω στο εξωτερικό τρίτο του γηπέδου. Οι γοφοί επίσης περιστρέφονται προς την περιοχή του στόχου, όχι τόσο γρήγορα αλλά ομαλά και με επιτάχυνση.

Down the line (βολή κάτω προς την γραμμή)

Ο παίκτης στοχεύει να έχει επαφή με την μπάλα καθυστερημένα στο σημείο επαφής του rally. Το σώμα από μόνο του παίρνει θέση με τους ώμους ελαφρώς ευθυγραμμισμένους προς το φιλέ. Είναι ελαφρώς λιγότερο ευθείς για μια μπαλιά που χτυπιέται από βολή crosscourt και πιο ευθείς από μια μπαλιά που χτυπιέται από μια βολή down the line.

O παίκτης εκτείνει τον βραχίονα προς τα έξω προς τον στόχο και με το σώμα να ρέει στην ίδια κατεύθυνση. Το μπροστινό δάχτυλο ποδιού του παίκτη θα πρέπει να γυρίσει προς τον στόχο down the line. Αυτή η βολή θα πρέπει να χτυπηθεί με την αίσθηση ότι πλησιάζει γύρω από το εξωτερικό σημείο (ή το σημείο επαφής) της μπάλας.

Deep (βαθιά βολή)
Για να χτυπήσεις μια μπάλα στο βάθος του γηπέδου του αντιπάλου (60-90 cm από την baseline) πρέπει να εκτείνεις τον βραχίονα έξω προς τον προσδοκώμενο στόχο. Η αιώρηση εξαρτάται από την συνεργασία του βραχίονα, την επιτάχυνση του καρπού και το follow through. H έμφαση δίνεται στην έκταση και στο κράτημα του καρπού, εκτεινόμενου προς τα έξω, έως ότου ολοκληρώσει την αιώρηση. Το βάρος του σώματος και η αιώρηση της ρακέτας χρησιμοποιείται για να βοηθήσει να εκταθεί ο βραχίονας που είναι η βασική κίνηση. Έτσι δίνεται έμφαση στην φόρτιση του βάρους.

Short (κοντή βολή)

Όταν ένας πάικτης χτυπάει την μπάλα κοντά, δηλαδή πάνω ή κοντά στην γραμμή του service, ο παίκτης θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μια έκταση προς τον στόχο, αλλά μπορεί με ένα περισσότερο επιταχυνόμενο χτύπημα του καρπού να χτυπήσει topspin το οποίο θα φέρει την βολή εσωτερικά μπροστά από την alley. O παίκτης χρησιμοποιεί ένα συντομότερο backswing και μετά εκτείνεται προς τα έξω και κάθετα στο σώμα κατά το τελείωμα. Ο καρπός χτυπάει προς τα κάτω στις υψηλότερςες μπαλιές στις ζώνες χτυπήματος του ανώτερου και του μεσουψηλού επιπέδου.