Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Πώς να κερδίζεις αγώνες υπό πίεση, στο τένις (Μέρος 1ο)

 By G.B. Sagan


Μερικές φορές όταν πηγαίνεις στο γήπεδο για να παίξεις  σε ένα τουρνουά ή να κάνεις  έναν αγώνα προπόνησης, αντιμετωπίζεις μεγάλη πίεση.

Ίσως νιώθεις ότι πρέπει να παίξεις  χαλαρά κατά τη διάρκεια των πόντων και ελπίζεις ότι ο αντίπαλός σου θα κάνει λάθη, ενώ αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να εκτελείς με συνέπεια  τις βολές σου. Εάν παίζεις καλύτερα στην προπόνηση παρά στο παιχνίδι, τότε πρέπει να εργαστείς ώστε να ανεβάσεις την ψυχολογία σου κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Σε αυτήν την ανάρτηση θέλω να μοιραστώ μαζί σου μερικές εξαιρετικά αποτελεσματικές και εύχρηστες συμβουλές σχετικά με αυτό το θέμα. Σήμερα ξεκινάμε με δύο πολύ σημαντικές συμβουλές:


Συμβουλή πρώτη: Αποδέξου την νευρικότητά σου

Το πρώτο σημαντικό βήμα όταν είσαι νευρικός και σφιχτός σε

έναν αγώνα είναι να αποδεχτείς τη νευρικότητά σου αντί να το παλέψεις. Όταν νιώθουμε νευρικοί θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτό το συναίσθημα που κάνει από μόνο του χειρότερο το παιχνίδι σου.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε κατάσταση πίεσης σε έναν αγώνα, πες αυτό στον εαυτό σας: «Εντάξει. Νευριάζω τώρα. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση που συμβαίνει σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των καλύτερων παικτών στον κόσμο! » Αυτός είναι ένας πολύ καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης από το να λές στον εαυτό σου πράγματα όπως: "Πρέπει να χαλαρώσεις ή να σταματήσεις να είσαι τόσο σφιχτός!"

 

Συμβουλή δεύτερη: Επικεντρώσου στην αναπνοή

Όταν τα νεύρα αρχίζουν να κλωτσάνε, οι αναπνοές σου γίνονται ρηχές και οι μύες σου σφίγγονται. Όταν συμβεί αυτό, θα πρέπει να εστιάσεις στην αναπνοή για δύο κύριους λόγους:

Πρώτον, η εστίαση στην αναπνοή, σου επιτρέπει να γίνεις  πιο χαλαρός  και να παραμείνεις στην παρούσα στιγμή, δηλαδή να εστιάσεις στο επόμενο σημείο.

Δεύτερον, σε σταματά από το να σκέφτεσαι υπερβολικά. Αντ 'αυτού, σου επιτρέπει να εστιάσεις σε αυτό που αισθάνεσαι σωματικά, δηλαδή να εισπνέεις  στο στομάχι σου και να εκπνέεις.

Σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να το εξασκήσεις εκτός γηπέδου για να προετοιμαστείς για τους αγώνες σου!

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει να κάθεσαι άνετα σε μια καρέκλα και να εστιάζεις στην αναπνοή μέσα και έξω για 10 λεπτά την ημέρα.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς και πολλοί άλλοι κορυφαίοι αθλητές ασκούν τακτικά τέτοιες ασκήσεις προσοχής αυτές τις μέρες στο US OPEN.

Όσο περισσότερο εξασκείς τεχνικές αναπνοής, τόσο πιο γρήγορα μπορείς  να επαναφέρεις την εστίασή σου σε αυτό που σε ενδιαφέρει, να κάνεις το επόμενο πλάνο, για να κερδίσεις τον επόμενο πόντο, το επόμενο game και τελικά να κερδίσεις τον αγώνα.

 

Καλή επιτυχία