Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Πως να κερδίζεις έναν αγώνα υπό πίεση στο τένις (Μέρος 2ο)


Σήμερα σoυ έχω δύο ακόμη πολύ απλές και αποτελεσματικές συμβουλές για την ψυχολογία στο παιχνίδι. Κάθε τενίστας που γίνεται νευρικός κατά καιρούς  πρέπει να έχει κάποιες αποτελεσματικές στρατηγικές για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση στο γήπεδο.

Εάν τείνεις  να σφίγγεις  πολύ το χέρι σου όταν είσαι  υπό πίεση, τότε η σημερινή συμβουλή θα αλλάξει το παιχνίδι για εσένα!

Συμβουλή 3 Το καντράν της χαλαρότητας

Τι είναι αυτό το καντράν χαλαρότητας; Αυτό επιτρέπει στους παίκτες να αναγνωρίσουν το

σφίξιμο ή τη χαλάρωση των μυών τους και να το προσαρμόσουν όταν είναι απαραίτητο. 

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις την βέλτιστη ένταση των χεριών και των ποδιών σου. 

Στην κλίμακα 1-10, 1 σημαίνει εξαιρετικά χαλαρό και 10 σημαίνει εξαιρετικά σφιχτό.

Η κοινή διαπίστωση των έμπειρων προπονητών είναι ότι η βέλτιστη ένταση για το χτύπημα του βραχίονα σου πρέπει να είναι περίπου 3 ή 4. Για να το καταλάβεις, ίσιωσε το χέρι σου και σφίξε τη γροθιά σου. Αύξησε τα επίπεδα έντασης από το 1 στο 10 και, στη συνέχεια, βρες το βέλτιστο επίπεδο έντασης. Την επόμενη φορά, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ανάμεσα στα σημεία, όταν νιώθεις σφιχτά, θυμήσου το καλύτερο επίπεδο έντασης.

Η ιδέα είναι να απομνημονεύσεις  την αίσθηση του βέλτιστου επιπέδου έντασης, ώστε στη συνέχεια να αναγνωρίσεις πότε είσαι πολύ σφιχτός σε έναν αγώνα και να ρυθμίσεις το επίπεδο έντασης. Αυτή είναι μια πολύ διαφορετική και πολύ πιο αποτελεσματική προσέγγιση από το να λές απλά στον εαυτό σου να χαλαρώσει όταν είσαι πολύ σφιχτός. Το βέλτιστο επίπεδο έντασης στα πόδια σου είναι συνήθως λίγο υψηλότερο σε περίπου 6 σε αυτήν την κλίμακα.

Συμβουλή 4 Γίνε επιθετικός όταν βάζεις μεγάλους στόχους

Κατά τη διάρκεια μιας νευρικής κατάστασης, αντί να επιβραδύνεις την ταλάντευση/αιώρηση, είναι κρίσιμο να συνεχίσεις να είσαι σταθερός στις ταλαντεύσεις/αιωρήσεις  σου. Προσπαθώντας να μειώσεις  την ταχύτητα περιστροφής σου συνήθως σε κάνει πιο σφιχτό. Για να κάνεις τις εκτελέσεις βολών με συνέπεια ενώ είσαι νευρικός και συνεχίζεις τις βολές σου, είναι ζωτικής σημασίας να χτυπήσεις μεγάλους στόχους.

Πρέπει να μειώσεις  τις πιθανότητές σου να χάσεις αφήνοντας ένα μεγάλο περιθώριο για λάθη ενώ ταλαντεύεσαι επιθετικά. Αυτό σημαίνει ότι χτυπάς αρκετά ψηλά πάνω από το δίχτυ και αφήνεις αρκετό χώρο στο περιθώριο. Συνήθως προτείνουμε έναν στόχο περίπου ένα μέτρο από την πλάγια γραμμή. Αυτό μειώνει τον φόβο της απώλειας και σου επιτρέπει να ταλαντεύεσαι ακόμα γρήγορα και να συνεχίζεις να εκτελείς σωστά και με ακρίβεια τις βολές .

By  George Sagan