Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Ψυχική υγεία στο επαγγελματικό τένις: παίκτες, πίεση και προκλήσεις

Στα όμορφα περιποιημένα γήπεδα του Wimbledon κάθε καλοκαίρι, εμφανίζεται η λαμπερή εικόνα του τένις. Σούπερ σταρ όπως η Serena Williams, η Naomi Osaka, ο Rafael Nadal, o Roger Federer, o δικός μας Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Novak Djokovic χαρίζουν όμορφους αγώνες στο πλήθος και κερδίζουν σημαντικές οικονομικές ανταμοιβές από το τουρνουά, καθώς και μέσω συμφωνιών χορηγίας από μερικές από τις πιο αναγνωρισμένες μάρκες του κόσμου. Ωστόσο, αυτή η ψευδαίσθηση έρχεται σε αντίθεση με την πραγματική εμπειρία των περισσότερων επαγγελματιών παικτών.

Φέρνοντας αυτό το ζήτημα στο φως, η Naomi Osaka, ένα από τα πιο λαμπρά ταλέντα του τένις, συζήτησε πρόσφατα τους αγώνες της με κατάθλιψη και άγχος όταν ενημέρωσε το Γαλλικό Όπεν για την απόφασή της να παραιτηθεί από τις απαιτήσεις των μέσων ενημέρωσης για την προστασία της ψυχικής της υγείας. Παρά την προειδοποίηση του τουρνουά εκ των προτέρων, αργότερα της επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 $ επειδή δεν συμμετείχε σε συνεντεύξεις μετά τον αγώνα. Η απόφαση της Οσάκα να αποσυρθεί από το τουρνουά και οι συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ακολούθησαν άνοιξε την πόρτα για μια συζήτηση για την ψυχική υγεία εντός του τένις, η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό. Δεν υπάρχουν βέβαια αρκετά ερευνητικά στοιχεία σχετικά με τις προκλήσεις του τρόπου ζωής της επαγγελματικής περιοδείας και τον αντίκτυπο που έχει στην ψυχική υγεία των παικτών.

Από την εμπειρία μου έχω παρατηρήσει τα εξής:

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ PRO TENNIS

Σε αντίθεση με τις υποθέσεις - ότι οι επαγγελματίες παίκτες τένις είναι πλούσιοι - η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες παίκτες αγωνίζονται οικονομικά. Από την εμπειρία μου παρατηρώ ότι μόνο το 1,8% των ανδρών και το 3,1% των γυναικών επαγγελματιών παικτών έβγαλαν κέρδος το 2013, με το 60% και το 51% των χρημάτων των βραβείων να διανέμονται στις περιηγήσεις ανδρών και γυναικών, αντίστοιχα, κερδίζοντας από το κορυφαίο 1% των παικτών.

Σε αντίθεση με τα ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, όπου οι παίκτες υπογράφουν συμβόλαια, κερδίζουν μισθούς και διαθέτουν προπονητές, προσωπικό υποστήριξης και εξοπλισμό, το τένις είναι ένα ατομικό άθλημα στο οποίο οι παίκτες έχουν την προσωπική ευθύνη να κατασκευάζουν και να καλύπτουν το κόστος των δικών τους ομάδων και να βασίζονται σε αυτά. Βραβεύονται με χρήματα αντί να έχουν την ασφάλεια των μισθών.

Αν και οι εκδηλώσεις Grand Slam (Australian Open, French Open, Wimbledon, US Open) δίνουν πολλά χρήματα στους παίκτες, τα χαμηλότερα επίπεδα της επαγγελματικής περιοδείας παίρνον σημαντικά λιγότερα χρηματικά έπαθλα. Αυτό δημιουργεί διαρκή οικονομική αστάθεια για την πλειονότητα των επαγγελματιών παικτών, η οποία κρέμεται σαν ένα σκοτεινό σύννεφο για τη μακροπρόθεσμη εφικτότητά τους στο παιχνίδι. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αισθητό από παίκτες στην κορυφή του αθλήματος, όπως η Οζάκα, αλλά παρόλα αυτά τα παρόμοια συμπτώματα άγχους βιώνουν και αντηχούν σε μεγάλο μέρος της επαγγελματικής περιοδείας.

ΝΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Με τα τουρνουά που προσφέρονται παγκοσμίως σε 51 από τις 52 εβδομάδες του έτους και τα κίνητρα για να κερδίσουν χρηματικά έπαθλα και να ανέβουν στην κατάταξη, οι παίκτες ζουν έναν νομαδικό τρόπο ζωής που φέρνει μαζί τους μοναδικές προκλήσεις. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους παίκτες να περνούν περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες σε μια καθορισμένη τοποθεσία καθ 'όλη την διάρκεια του έτους. Αντιθέτως, αντιμετωπίζουν μεταβαλλόμενες ζώνες ώρας, διαφορετικές επιφάνειες γηπέδων, νέους πολιτισμούς, γλώσσες, φαγητά και περιβάλλοντα καθώς μετακινούνται συνεχώς από τόπο σε τόπο.

Ο αντίκτυπος αυτού του τρόπου ζωής στους επαγγελματίες παίκτες είναι διπλός.

Πρώτον, οι παίκτες βιώνουν σωματική και ψυχική κόπωση από το ατελείωτο ταξίδι τους. Η συνεχής κίνηση και οι προσαρμογές συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου αφήνοντας τους παίκτες κουρασμένους.

Δεύτερον, αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολία στη διατήρηση σχέσεων και μοναξιάς. Το να είναι μακριά από το σπίτι τους τόσο τακτικά και να λείπουν από γενέθλια, γάμους και άλλα σημαντικά γεγονότα των φίλων και της οικογενείας των, καθιστά δύσκολη την παραμονή τους στα δίκτυα υποστήριξής των.

Στην πραγματικότητα, στην ανακοίνωση απόσυρσης της Οζάκα από το Wimbledon φέτος, ο πράκτορας της σημείωσε ότι «παίρνει λίγο προσωπικό χρόνο με φίλους και την οικογένειά της», ως τρόπο προστασίας της ψυχικής υγείας της πριν επιστρέψει στην επαγγελματική περιοδεία.


ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑΣ

Οι σημαντικές οικονομικές θυσίες και οι θυσίες του τρόπου ζωής των παικτών στην επαγγελματική περιοδεία ενισχύουν τις πιέσεις που ασκούν στον εαυτό τους για να πετύχουν. Αυτό μεγαλώνει περισσότερο επειδή το σύστημα κατάταξης, αφαιρεί τους πόντους κατάταξης που πήραν ένα χρόνο πριν, πράγμα που σημαίνει ότι οι παίκτες πρέπει να έχουν συνέπεια στην αγωνιστική τα πορεία για να διατηρήσουν τη θέση τους στο επαγγελματικό σύστημα. Αυτό ασκεί πίεση στους παίκτες να παραμείνουν υγιείς, καθώς οι τραυματισμοί ή ο χρόνος μακριά από το άθλημα σημαίνει ότι απειλείται η θέση τους στο επαγγελματικό παιχνίδι.

Για αυτόν τον λόγο, οι αποχωρήσεις της Οζάκα από μεγάλα τουρνουά όπως το French Open και το Wimbledon είναι μεγάλη υπόθεση. Αν και η θέση της στο επαγγελματικό παιχνίδι δεν απειλείται (με την παγκόσμια κατάταξη 2η θέση), αυτά τα grand slams αντιπροσωπεύουν βασικές ευκαιρίες για να ανταγωνιστεί για τίτλους grand slam και σημαντικά χρηματικά έπαθλα. Η ιεράρχηση της ψυχικής υγείας είναι μια μεγάλη έκκληση για τον κόσμο του τένις.

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ;

Ας δούμε λίγο τις προκλήσεις του τρόπου ζωής των επαγγελματιών παικτών τένις και τον αντίκτυπό τους στην αθλητική επιτυχία και την ψυχική τους υγεία. Εύκολα μπορούμε να δούμε πώς οι προκλήσεις στον τρόπο ζωής του επαγγελματικού τένις αναστέλλουν τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες των παικτών. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο την πρόοδο των παικτών στην περιοδεία, αλλά και την ψυχική τους υγεία. Αν ρωτήσεις τους παίκτες θα σου παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους με κατάθλιψη, άγχος, διαταραχές πανικού και διατροφικές διαταραχές.

Οι οικονομικές προκλήσεις και οι προκλήσεις του τρόπου ζωής και οι σχετικές προσδοκίες οποιουδήποτε ελίτ αθλητή ανεξάρτητα από το άθλημα επηρεάζουν τη ζωή και την ψυχική του υγεία.

Η δύναμη που έχει δείξει η Osaka στη θέση της αυτή, βοηθάει στο να ξεκινήσει μια κρίσιμη συζήτηση για την ψυχική υγεία στο τένις, η οποία έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τον κόσμο του αθλητισμού. Ενώ οι προκλήσεις των επαγγελματιών χαμηλότερης κατάταξης μπορεί να μην προέρχονται από τα μέσα ενημέρωσης (όπως η Οζάκα), πολλοί άλλοι έχουν εντοπιστεί να έχουν στρες στο επαγγελματικό τένις με επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους. Με επίκεντρο την Οζάκα που δίνει ιδιαίτερη σημασία την ψυχική υγεία, τώρα είναι εξίσου σημαντικό από όσο ποτέ να μάθουμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παίκτες στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Με αυτήν τη γνώση, μπορούμε να παρέμβουμε και να προστατεύσουμε καλύτερα τους παίκτες στο όμορφο άθλημά μας, και κάνοντας αυτό, μεταδίδουμε αυτά τα μαθήματα και σε άλλα αθλήματα.