Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Προγράμματα προπόνησης στο τένις


Για να φτάσει ένας παίκτης γυμνασίου, ένας συλλογικός παίκτης, ένας παίκτης πρωταθλήματος ενηλίκων, ένας ανώτερος παίκτης ψυχαγωγίας ή ένας επαγγελματίας παίκτης του τένις στο επόμενο επίπεδο, θα πρέπει όλοι τους να εργαστούν για τη γενική τους κατάσταση.

Η χρήση ισχυρών κτυπημάτων, η επαναλαμβανόμενη φύση του παιχνιδιού, οι διάφορες επιφάνειες του γηπέδου, τα μεμονωμένα στυλ παιχνιδιού, η ποικιλία των μοτίβων και στάσεων κίνησης και η εκτέλεση βολών στο τένις απαιτούν ένα κατάλληλο πρόγραμμα προπόνησης τένις.

Παίκτες όπως η Serena Williams, ο Andy Murray και η Madison Keys έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν την μπάλα εξίσου σκληρά στο πρώτο game ενός αγώνα, όπως και στο τελευταίο game του τρίτου ή του πέμπτου σετ.

Αυτοί οι επαγγελματίες παίκτες έχουν δεσμευτεί σε ένα πρόγραμμα προπόνησης τένις με ασκήσεις προπόνησης δύναμης, που επιτρέπουν την αποτελεσματική μεταφορά ενέργειας για μια εκτέλεση βολής και για την ανάπτυξη μυϊκής αντοχής, έτσι ώστε να μπορούν να
εκτελούν βολές τένις σε υψηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μπορούμε μαζί να εξετάσουμε αναλυτικά τις προπονήσεις, τα προγράμματα κατάρτισης και την γενικη προετοιμασία, που βοηθούν στη βελτίωση της απόδοσης και στην πρόληψη τραυματισμών.

Λάβετε υπόψιν σας ότι η προπόνηση δύναμης είναι μόνο μία πτυχή ενός συνολικού προγράμματος προετοιμασίας στο τένις, ενώ υπάρχουν κι άλλες όπως είναι η ταχύτητα, η ευελιξία, η ευκινησία κι όχι μόνον.

Όταν λέμε π.χ. γραμμική ταχύτητα, αναφερόμαστε στην τελική ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει κάποιος κατά την διάρκεια ενός σπριντ.

Όταν λέμε ευκινησία αναφερόμαστε στο πόσο γρήγορα μπορεί κάποιος να επιταχύνει, να επιβραδύνει και να επιταχύνει εκ νέου σε μια νέα κατεύθυνση, δηλαδή με απλά λόγια πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση.

Το τένις σίγουρα ανήκει στην κατηγορία των αθλημάτων όπου η ευελιξία είναι πιο σημαντική από τη γραμμική ταχύτητα. Οι παίκτες πρέπει να είναι σε θέση να αλλάζουν κατευθύνσεις συχνά και γρήγορα για να φτάσουν σε υψηλότερα επίπεδα. Η πιο σημαντική πτυχή του να είσαι γρήγορος είναι το πρώτο βήμα. Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι εκρηκτικό και επιθετικό.

Όταν οι παίκτες βελτιώνουν κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία, το συνολικό παιχνίδι τους βελτιώνεται αλματωδώς..

Μαζί, στα επόμενα άρθρα θα ανακαλύψουμε μερικούς κοινούς όρους προπόνησης δύναμης, κρίσιμα συστατικά ενός προγράμματος προπόνησης δύναμης και παραδείγματα προπόνησης τένις για τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης και της αντοχής.