Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Βασική τεχνική του slice service στο tennis


Το slice service είναι μια  έξυπνη βολή, όπου δίνεις περιστροφή στην μπάλα, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα service. Το slice service μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να κρατήσεις τους αντιπάλους εκτός ισορροπίας κατά την διάρκεια μιας επιστροφής.

Το slice service είναι ένα σημαντικό σουτ και είναι καλό να το έχεις στο οπλοστάσιο σου, διότι μπορείς να τραβήξεις αποτελεσματικά τον αντίπαλό σου έξω από το γήπεδο και να ανοίξεις το γήπεδο για σένα και να ξεκινήσεις μια έντονη επίθεση. 

Το χτύπημα γίνεται με sidespin. Το sidespin επιτυγχάνεται με το βούρτσισμα της επιφάνειας της ρακέτας στην μπάλα. 

Για δεξιόχειρες servers, η επιφάνεια της ρακέτας πρέπει να χτυπήσει το κεντρικό τμήμα της μπάλας και να βουρτσίσει την μπάλα στην υποθετική θέση όταν η ώρα δείχνει
03:00 (προς τα δεξιά).

(Άν θες να εκτελέσεις την βολή πολύ πιό πάνω από το φιλέ βούρτσισε κεντρικά και πρός 1 ή 2 η ώρα)

Για έναν αριστερόχειρα server, η κατεύθυνση της κίνησης του βουρτσίσματος είναι προς τα αριστερά. Η έλλειψη topspin σε αυτό το είδος του service του τένις δίνει ένα μειονέκτημα στον σερβίροντα, δεδομένου ότι η ορατότητα του φιλέ είναι πολύ περιορισμένη.

Αυτό το είδος του service είναι επίσης «κολπατζίδικο», αλλά έχει μικρότερο περιθώριο λάθους. Η εκτέλεση του slice service πρέπει να είναι τέλεια για να γίνει σωστά και να έχει αποτέλεσμα. Λόγω αυτών των περιορισμών, το slice service είναι ιδανικό μόνο για το πρώτο service.
 
Επιπλέον, το slice service είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσεις αν ο αντίπαλός σoυ έχει ένα αδύναμο forehand ή όταν ο αντίπαλός σoυ στέκεται μακριά προς την backhand πλευρά του. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το slice service. Θα χρησιμεύσει για να χτυπήσεις είτε έναν άσσο ή να αναγκάσεις τον αντίπαλο σε μια αδύναμη επιστροφή.

Προσθέτοντας δύναμη για τo slice service
Για να προσθέσεις δύναμη στο slice serve, πρέπει να κάνεις ένα πλήρες χτύπημα sidespin. Τεχνικά, αυτό το είδος του service ονομάζεται «sidespin service» ή «ολισθηρό service». Ένα ισχυρό slice service, φυσιολογικά καμπυλώνει στην δεξιά πλευρά του γηπέδου (δεξιά πλευρά για αριστερόχειρες server), όταν η μπάλα είναι στον αέρα και ολισθαίνει προς τα αριστερά μετά την αναπήδηση στο έδαφος (το αντίθετο συμβαίνει στους δεξιόχειρες παίκτες).

Χρησιμοποίησε την Continental λαβή, όταν εκτελείς slice serve
Για να είσαι ικανός να χτυπήσεις ένα ακριβές slice service, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη σωστή λαβή. Μερικοί παίκτες προτιμούν να χρησιμοποιούν την Continental λαβή για ένα εύκολο και φυσικό slice service. Άλλοι τενίστες προτιμούν να χρησιμοποιούν την Ανατολική λαβή backhand. Εάν χρησιμοποιείς Ανατολική backhand λαβή, θα πρέπει να χτυπήσεις την μπάλα με την forehand πλευρά της επιφάνειας της ρακέτας.

Στάση στο slice service
Η σωστή στάση είναι ζωτικής σημασίας για ένα τέλειο slice service. Για να είσαι σε θέση να το εκτελέσεις σωστά, θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου το ύψος του φιλέ ως σημείο αναφοράς σου. Μια σωστή στάση επιτυγχάνεται όταν το σώμα σου χτυπάει την μπάλα εμπρός και δεξιά από το σώμα σου, εάν είσαι δεξιόχειρας παίκτης. Αν είστε αριστερόχειρας παίκτης, το σώμα σου θα πρέπει να το έχεις προσανατολισμένο στο δοκάρι της άλλης πλευράς. Μόλις είσαι στη σωστή θέση, περιέλιξε το πάνω μέρος του σώματος σου με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ώμοι σου να βλέπουν ευθεία προς το φιλέ.

Πέτα την μπάλα σωστά για να εκτελέσεις το slice service
Η θέση του πετάγματος της μπάλας σε ένα service slice, είναι διαφορετική από τα άλλα είδη service ιδιαίτερα σε σχέση με το flat service ή με το service topspin, αλλά οι μηχανισμοί είναι παρόμοιοι. Θα πρέπει να κρατήσεις την μπάλα κοντά στις άκρες των δακτύλων σου. Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, όταν απελευθερώνεις την μπάλα στην αρχή του πετάγματός της.

Στα άλλα είδη service το πέταγμα της μπάλας γίνεται με κατακόρυφο τρόπο (12:00-1:00 το μεσημέρι το σημείο για δεξιόχειρες παίκτες και 12:00-11:00 το σημείο που δείχνει το ρολόϊ για αριστερόχειρες παίκτες). Σε ένα slice service, η μπάλα πετιέται λίγο μακρύτερα προς τα δεξιά σου (αν είσαι δεξιόχειρας), να θυμάσαι όμως να μην το παρακάνεις. Εάν έχεις πετάξει με επιτυχία την μπάλα, θα σου επιτρέψει να ταλαντευτείς εγκάρσια στην μπάλα στο μεταγενέστερο στάδιο της εκτέλεσης του service. 

Στους αρχάριους προτείνω να εξασκηθείτε περισσότερο, κάνοντας μερικούς πειραματισμούς στο να ρίχνετε την μπάλα μέχρι να βρείτε το σωστό τρόπο να τη πετάτε χωρίς να χάσετε την ισορροπία σου κατά τη διάρκεια της ταλάντευσης.

Λύγισε τα γόνατά σου και περιέλιξε το σώμα σου
Καθώς ένα slice service χρησιμοποιείται συνήθως για πρώτο service, είναι συνεπώς αναγκαίο να προσθέσεις δύναμη σε αυτό. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχεις σωστή κάμψη των γόνατων και σωστή συσπείρωση του σώματος κατά την κίνηση «κουρδίσματος» του σώματος ( wind-up).
Για να το κάνεις αυτό, γύρισε τους ώμους σου σε περίπου 45 μοίρες ή προς τον πίσω φράχτη, ενώ τα ισχία (οι γοφοί σου) θα πρέπει να παραμείνουν στην αρχική τους θέση. Ένα τέλεια περιελιγμένο σώμα είναι όταν δεν ευθυγραμμίζονται οι ώμοι με τα ισχία σου. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει επίσης να λυγίζεις τα γόνατά σου.
Στη συνέχεια, μετακίνησε το δεξί σου πόδι (για δεξιόχειρες παίκτες) προς τα δεξιά, για να διευκολυνθεί η ευθυγράμμιση του σώματός σου. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χτυπήσεις ένα ευρύ service ή θα πρέπει να χτυπήσεις στην πλευρική γραμμή του service box.

H στάση με τον αγκώνα επάνω και την ρακέτα κάτω
Αυτή η θέση του slice service είναι επίσης χαρακτηριστική, όπως και οι  άλλες μορφές service ειδικά με το topspin service. Αλλά και τα δύο service διαφέρουν σε κάποιες εκτελέσεις στο τελευταίο μέρος.
Σε αυτό το μέρος του service, τα πόδια σου είναι ήδη πάνω από το έδαφος. Το πάνω μέρος του σώματός σου έχει ξετυλιχτεί, η ρακέτα σου πέφτει, με τη κεφαλή της να δείχνει προς το έδαφος. Η θέση αυτή της πτώσης της ρακέτας, σου επιτρέπει να μεγιστοποιήσεις το μήκος της αιώρησής σου και να δημιουργήσεις μια γρήγορη ταχύτητα στη ρακέτα. Η θέση του βραχίονα σου διαφέρει στο topspin service. Όταν κάνεις ένα topspin service, το πάνω μέρος του βραχίονα σου θα πρέπει να είναι σε κατακόρυφη θέση.
Ωστόσο, όταν εκτελείς ένα slice service, το πάνω μέρος του βραχίονα σoυ θα πρέπει να είναι με ελαφρά κλίση προς τα εμπρός σου. Αυτό συμβαίνει γιατί η αιώρηση της ρακέτας σου πρέπει να είναι περισσότερο πλάγια από το να πηγαίνει κατ’ ευθείαν προς τα πάνω για να παράξει το αποτέλεσμα slice.
Ως αποτέλεσμα ο αγκώνας σου θα πρέπει επίσης να είναι λυγισμένος σε γωνία μεγαλύτερη από 90 μοίρες. Ο καρπός σου θα πρέπει να είναι χαλαρός και σε γωνία 90 μοιρών με το βραχίονα.

Η αιώρηση στo slice service
Η πιο σημαντική πτυχή που πρέπει να εξετάσουμε κατά την εκτέλεση ενός slice service, είναι η θέση της ρακέτας κατά τη διάρκεια της ταλάντευσης.
Η ρακέτα οδηγείται προς τα πάνω και με μία προς τα εμπρός αιώρηση, μέχρι να ταλαντευθεί προς τα δεξιά.

Σημείο Επαφής
Δευτερόλεπτα πριν από την επαφή, ο αγκώνας του βραχίονα που χτυπάει την μπάλα, θα πρέπει να αρχίσει να ισιώνει, αλλά η ρακέτα θα πρέπει να εξακολουθεί να διατηρεί την αρχική της θέση καθώς πλησιάζει τη μπάλα. Στη συνέχεια, η αρχική θέση αρχίζει να αλλάζει και η υπό γωνία ρακέτα αρχίζει να ακουμπάει ελαφρά τη μπάλα. Η επιφάνεια της ρακέτας θα πρέπει να χτυπήσει την μπάλα στο κεντρικό τμήμα της μπάλας, με βούρτσισμα προς τη θέση του ρολογιού 3.00 το μεσημέρι.
Μετά την επαφή, η ρακέτα σου θα πρέπει να συνεχίσει την κίνησή της προς τα δεξιά.

Το τελείωμα στο Slice Service
Το slice service τελειώνει στην αριστερή πλευρά του σώματός σoυ, όπως και τα υπόλοιπα tennis service. Ένα slice service είναι επίσης ενδεικτικό με το δεξί πόδι σoυ να προσγειώνεται λίγο πιο μπροστά από τα άλλα service.

Η θέση του slice serve
Το σημείο όπου η μπάλα προσγειώνεται στο γήπεδο είναι επίσης μια ένδειξη εάν το slice service εκτελέστηκε άψογα. Το σημείο-στόχος του slice service είναι η πλευρική γραμμή στο service box.  Δηλαδή, αν η εκτέλεση δεν έχει γίνει τέλεια, η μπάλα μπορεί να προσγειωθεί 60 πόντους  προς το κέντρο. Αυτό σημαίνει ότι η επίδραση της καμπύλωσης του slice δεν επιτεύχθηκε.

Ένα επιτυχημένο slice service μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να επιστραφεί. Σε περίπτωση που ο δέκτης επιστρέψει το service, η απόδοση είναι συνήθως αδύναμη. To slice service είναι σίγουρα το service, που κάθε παίκτης του τένις θα πρέπει συνειδητά να εργαστεί για να το τελειοποιήσει για να κερδίζει παιχνίδια.