Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

O Xρονισμός στο τένις και πώς να τον βελτιώσετε

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στο τένις, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι η τεχνική μάθησης ή ακόμα και το footwork - αλλά ο χρονισμός και ο ρυθμός.

Επειδή το σύγχρονο τένις βελτιώνεται φυσιολογικά με την πάροδο του χρόνου, οι περισσότεροι παίκτες και προπονητές δεν δίνουν μεγάλη προσοχή σε αυτό.

Διαπιστώνουν επίσης - εσφαλμένα - πολλά λάθη, ως τεχνικά λάθη, όταν η λανθασμένη τεχνική σε πολλές περιπτώσεις είναι απλώς συνέπεια κακής
χρονικής στιγμής.

Αν ξεκινήσετε πολύ νωρίς το τένις και παίζετε πολύ, τότε ο χρονισμός, η εκτίμηση της μπάλας και ο ρυθμός δεν θα είναι πρόβλημα. Όλα τελικά θα βελτιωθούν φυσικά και ασυνείδητα.

Αλλά αν είστε ενήλικας και ξεκινήσατε αργά, τότε οι ασκήσεις χρονισμού μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το παιχνίδι σας, ειδικά επειδή εστιάζετε το ενδιαφέρον σας περισσότερο στην τεχνική, η οποία είναι τόσο συχνά ο βασικός παράγοντας που σας περιορίζει.

Οι παρακάτω τρείς συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε το χρονισμό και τον ρυθμό σας και θα σας βοηθήσουν να παίζετε τένις, πιο αβίαστα.

Με λιγότερη προσπάθεια για την εκτέλεση βολών, θα βελτιώσετε την συνέπεια και την ακρίβεια και, τέλος, θα έχετε τη δυνατότητα να προσθέσετε ελεγχόμενη ισχύ στις βολές σας.

Α. Συμβουλή: Παίξτε πολύ πίσω από την γραμμή βάσης

Πολλοί παίκτες κλαμπ είναι πολύ κοντά στη γραμμή βάσης και καταλαβαίνω γιατί - παίρνουν πόντους τις περισσότερες φορές και θέλουν να φτάνουν γρήγορα στις κοντές μπάλες του αντιπάλου.

Παίζοντας όμως κοντά στη γραμμή βάσης, ελαττώνετε την απόσταση από τον αντίπαλό σας και επομένως έχετε λιγότερο χρόνο να χτυπήσετε την μπάλα.

Όταν ο χρονισμός σας δεν είναι τόσο καλός, θα σας κάνει να συντομεύσετε τα χτυπήματά σας, και θα το κάνετε αυτό, σφίγγοντας τους μυς σας. Αυτό θα προκαλέσει πολλές κακές τεχνικές λήψεις και ασυνέπειες.

Με το να παίζετε πολύ κοντά στη γραμμή βάσης μπορεί να αναπτύξετε κακό χρονισμό επαφής με την μπάλα και σφιχτές εκτελέσεις βολών.

Η πρότασή μου είναι να παίζετε πίσω από τη γραμμή βάσης για 5 με 10 λεπτά κάθε φορά (ίσως ακόμη περισσότερο).

Με το να παίζετε 2 ή 3 μέτρα πίσω από τη γραμμή βάσης, θα έχετε πολύ περισσότερο χρόνο για προετοιμασία και θα κάνετε καλύτερη αιώρηση. Θα έχετε επίσης ένα πολύ μεγαλύτερο γήπεδο για να παίξετε.

Το να παίζετε πολύ πίσω από τη γραμμή βάσης σας δίνει χρόνο να κάνετε την αιώρηση πιο ελεύθερα και με χαλαρό τρόπο

Έτσι, θα επωφεληθείτε με δύο τρόπους: περισσότερος χρόνος για αιώρηση και περισσότερη ελευθερία για την εκτέλεση της βολής, καθώς η άλλη γραμμή βάσης θα είναι αρκετά μακριά και θα δείτε ότι δεν είναι πολύ δύσκολο να χτυπήσετε την μπάλα πάρα πολύ δυνατά.

Ο στόχος σας πρέπει να είναι να βρεθεί ο ρυθμός με την μπάλα - προσπαθήστε να χτυπήσετε την μπάλα στην κάθοδο και κάντε ελεύθερα την αιώρηση χωρίς ένταση μέσα.

Με την προπόνηση, θα το βρείτε πολύ ευχάριστο για να παίζετε έτσι. Καθώς δεν θα αισθάνεστε πίεση χρόνου, τελικά θα είστε ελεύθεροι να κάνετε την αιώρηση και να στείλετε την μπάλα στο γήπεδο του αντιπάλου.

Αυτός ο τύπος χρονομέτρησης είναι ο καλύτερος και αντίθετος με άλλο άλλον χρονισμό όπου υπάρχει μικρός χρόνος, όπως το χτύπημα της μπάλας στην κορυφή της αναπήδησης και το χτύπημα της μπάλας σε άνοδο.

Μόλις αντιληφθείτε αυτή την χρονική διαφορά, θα είναι πολύ πιο εύκολο να την προσαρμόσετε και να διατηρήσετε ακόμα την αίσθηση ότι δεν υπάρχει πίεση χρόνου.

Έτσι η τεχνική σας στην εκτέλεση των βολών εδάφους θα είναι πολύ πιο ομαλή.

Β΄ Συμβουλή: "Έχω χρόνο;"

Επειδή οι προπονητές και οι παίκτες παρατηρούν πολύ νωρίς ότι ο αρχάριος ή ο ενδιάμεσος τενίστας χτυπάει αργά την μπάλα, η πιο συνηθισμένη διόρθωση είναι να «βάλει την ρακέτα πίσω» νωρίς, καθώς θα δώσει στον παίκτη περισσότερο χρόνο.

Θεωρητικά είναι σωστό, αλλά στην πράξη αυτό δεν λειτουργεί καλά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο παίκτης σπάει τον συγχρονισμό από την ξαφνική κίνηση που φέρνει την ρακέτα πίσω.

Στη συνέχεια, η ρακέτα ξεκινά την εμπρόσθια κίνηση από ένα ασταθές σημείο, το οποίο απαιτεί μια απότομη κίνηση για να ξεκινήσει. Προκειμένου να επιταχυνθεί ξαφνικά η ρακέτα από ένα ασταθές σημείο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ξαφνικά μεγάλη δύναμη.

Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο μέσω της έντασης και της ισχυρής συστολής των μυών, οι οποίοι προκαλούν ασυνέπεια στην εκτέλεση βολής και έτσι έχουμε σπαταλημένη ενέργεια.

Οι 3 φάσεις ενός forehand groundstroke όπου η κάθε μία εκτελείται με διαφορετική ταχύτητα

Στην πραγματικότητα, η όλη αιώρηση έχει 3 φάσεις:

- Γρήγορη προετοιμασία

- Βραδύτερη κίνηση της ρακέτας στη φάση μεταξύ της οπίσθιας στροφής και της εμπρόσθιας κίνησης

- Επιτάχυνση προς την μπάλα

Για να μπορέσουμε να κάνουμε και τα τρία να λειτουργήσουν αρμονικά, το βασικό μέρος είναι το δεύτερο - είναι το σημείο όπου μεταβαίνουμε από το backswing στην εμπρόσθια κίνηση

Αυτό το μέρος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ομαλό, καθώς αυτό επιτρέπει σταδιακή επιτάχυνση προς την μπάλα. Εάν η επιτάχυνση δεν είναι σταδιακή αλλά σπασμωδική, τότε οι μυς σφίγγονται, συστέλλονται ξαφνικά και προκαλούν μικρές αλλαγές στον προσανατολισμό της κεφαλής της ρακέτας, γεγονός που με τη σειρά του θα προκαλέσει πολλά λάθη.

Βασική φάση μιας αιώρησης: Πρέπει να "βρείτε χρόνο"

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ζωτικής σημασίας η δεύτερη φάση της αιώρησης να είναι ομαλή και μπορεί να είναι ομαλή μόνο εάν δεν αισθανόμαστε πίεση χρόνου.

Ο καλύτερος τρόπος για να το επιτύχετε αυτό, από την εμπειρία μου, είναι να συνεχίσετε να αναρωτιέστε εάν έχετε χρόνο σε αυτό το μέρος της αιώρησης.

Όσο περισσότερο γνωρίζετε αυτή τη φάση και πώς περνάτε μέσα από αυτή, τόσο περισσότερο θα είστε σε θέση να προσαρμόσετε την αιώρησή σας.

Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες προσαρμογές θα συμβούν ασυνείδητα καθώς ο εγκέφαλός σας θα προσαρμόσει την ταχύτητα κάθε φάσης και τις μεταβάσεις μεταξύ τους.

Αλλά και πάλι, για να δώσετε προσοχή στις λεπτομέρειες αυτές, πρέπει να το εφαρμόσετε σε εύκολες συνθήκες χωρίς να παίζετε πόντους.

Ολόκληρη η συνείδησή σας πρέπει να είναι στο χτύπημά σας - γι 'αυτό όταν κάνετε προπόνηση να ζητάτε να σας στέλνουν εύκολες μπάλες.

Είναι καλύτερο να συνδυάσετε αυτή την συμβουλή με την Α΄ συμβουλή, στην οποία θα εφαρμόσετε μένοντας 2 έως 3 μέτρα πίσω από τη γραμμή βάσης.

Ο τελικός στόχος σας σε αυτή την συμβουλή είναι να βρείτε χρόνο στη φάση 2 της αιώρησης . Θα τον βρείτε σίγουρα μέσα από την επανάληψη. Μόλις δεν αισθανθείτε πίεση χρόνου, θα είστε σε θέση να χαλαρώσετε.

Μόλις χαλαρώσετε, η αιώρηση θα είναι πολύ πιο ομαλή και θα παράγει πολύ περισσότερη δύναμη με λιγότερες προσπάθειες.

Αν δεν αισθάνεστε πίεση χρόνου και χτυπάτε αβίαστα θα σας πω ότι είστε στο σωστό δρόμο.

Ένα ακόμα πράγμα: επιτρέψτε στο ασυνείδητο μυαλό σας να κάνει όλες τις προσαρμογές μακροπρόθεσμα. Μην το πιέζετε συνειδητά - απλώς αναζητήστε χρόνο στη φάση 2, χτυπήστε 1000 μπάλες και περιμένετε.

Δώστε στην παρεγκεφαλίδα σας αρκετές πληροφορίες και ανατροφοδότηση, ώστε να μπορέσει να προσαρμόσει αυτήν την εξαιρετικά περίπλοκη λειτουργία της αποστολής χιλιάδων σημάτων σε εκατοντάδες μυς που πρέπει να λειτουργούν σε σχεδόν τέλεια αρμονία.

Γ΄Συμβουλή: Ευθυγραμμιστείτε με την πτήση της μπάλας

Αυτή είναι μία από τις καλύτερες ασκήσεις για να δουλέψετε ταυτόχρονα τον συγχρονισμό και τον ρυθμό.

Θα το αποκαλέσουμε "ίππευσε την μπάλα", και η ιδέα είναι ότι κινείται ο παίκτης με τον ίδιο τρόπο όπως και η μπάλα.

Όταν η μπάλα κατεβαίνει, πηγαίνετε κάτω, και όταν η μπάλα ανεβαίνει, θα ανεβαίνετε.

Αυτή η συμβουλή λειτουργεί καλύτερα εάν δεν βρίσκεστε πολύ πίσω από τη γραμμή βάσης γιατί τότε η μπάλα θα πέσει τη στιγμή που πρέπει να ανεβείτε προς αυτήν.

Έτσι, δεν είναι μια συμβουλή που λειτουργεί σε κάθε περίπτωση, καθώς οι ρυθμοί της κίνησής σας πρέπει να προσαρμοστούν στην πτήση της μπάλας.

Μερικές φορές χτυπάς την μπάλα όταν πέφτει κάτω, μερικές φορές στην κορυφή της αναπήδησης, και μερικές φορές όταν σηκώνεται - έτσι δεν υπάρχει ούτε μια συμβουλή που να σας διδάσκει και τους τρεις ρυθμούς ταυτόχρονα (εκτός από το απλό παιχνίδι).

Έτσι, προσπαθήστε να κατεβείτε και να φορτώσετε την ενέργεια στα πόδια σας και στη συνέχεια να ανέβετε μόλις η μπάλα αναπηδήσει από το έδαφος για να απελευθερώσετε αυτή την ενέργεια στην εκτέλεση της βολής σας.

Αυτός είναι ο σωστός ρυθμός στις περισσότερες ανταλλαγές βασικών γραμμών, όταν συγκεντρωθείτε ωραία με τον συμπαίκτη σας, αλλά και στις περισσότερες ανταλλαγές αργότερα όταν παίζετε πόντους.

Ένα από τα καλύτερα κρυμμένα οφέλη από αυτή την συμβουλή εκτός από το ότι θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε το χρόνο σας στο τένις, είναι ότι σας βοηθάει επίσης να εστιάσετε περισσότερο στη φόρτωση των ποδιών σας και να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση της δύναμης που μπορείτε να δημιουργήσετε από το έδαφος.

Με το "πάτημα" στο έδαφος με τα πόδια σας, το "έδαφος θα πιέσει προς τα πίσω", και θα αισθανθείτε σαν να λαμβάνετε ενέργεια από το έδαφος.

Φυσικά, το έδαφος δεν στέλνει ενέργεια, αλλά έτσι θα αισθάνεσθε.

Με την εξεύρεση περισσότερης δύναμης στα πόδια σας, θα είστε σε θέση να αφήσετε κάποια από την ένταση στα χέρια σας, και θα βρείτε ένα άλλο επίπεδο πιο αβίαστα swing και τελικά περισσότερη συνέπεια και δύναμη.

Συνοπτικά, ο χρονισμός και ο ρυθμός στο τένις δεν είναι εύκολο να κυριαρχήσουν και τα περισσότερα τεχνικά λάθη - που βλέπουμε - οφείλονται στην πραγματικότητα στην κακή χρονομέτρηση.

Στην πραγματικότητα, όταν σκέφτεστε για την "σωστή κίνηση της ρακέτας" , τότε στο μυαλό σας βλέπετε την πορεία της ρακέτας σας και δεν παρακολουθείτε πραγματικά την μπάλα.

Πώς μπορείτε να χρονομετρήσετε καλά την πορεία της μπάλας, όταν στην πραγματικότητα δεν την προσέχετε;

Μόνο όταν έχετε την πλήρη προσοχή σας στην μπάλα θα μπορείτε να μετρήσετε την κατάλληλη στιγμή για να την χτυπήσετε με τον πιο άνετο και αποτελεσματικό τρόπο (O Federer κοιτάει το σημείο επαφής της ρακέτας με την μπάλα ακόμη κι όταν αυτή έχει φύγει από την ρακέτα του).

Είναι σημαντικό να συμπληρώσετε τα τεχνικά σας μαθήματα με τις ασκήσεις χρονισμού και ρυθμού για να επιτύχετε αβίαστες βολές μακροπρόθεσμα.

Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές. Θα διαπιστώσετε ότι θα καλυτερέψετε το παιχνίδι σας