Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Το καρφί στο τένις (Overhead smash)

Η κίνηση του smash είναι σχεδόν ίδια με την κίνηση ενός δυνατού service. Διαφέρει από αυτό στη φάση προετοιμασίας, γιατί η ρακέτα οδηγείται γρηγορότερα και από την συντομότερη διαδρομή πίσω στην θηλιά κι όχι τόσο χαμηλά όσο στο σερβίς.
Η σημαντικότερη όμως διαφορά είναι ο βηματισμός, δηλαδή ο παίκτης πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα προς την μπάλα, έτσι ώστε να έρθει στην ιδανική θέση κάτω από αυτή για την εκτέλεση του χτυπήματος.
Το θέαμα που προσφέρει ένα smash, αρχίζει, όταν η κεφαλή της ρακέτας συντρίβει
την μπάλα, για να κερδηθεί ο πόντος.
Το overhead smash είναι ένα δυνατό χτύπημα πάνω από το ύψος του κεφαλιού, που μοιάζει με το service. Όταν ο αντίπαλος επιχειρεί μια αδύναμη λόμπα, τότε εσύ είσαι έτοιμος να κερδίσεις τον πόντο.

Οι ευκαιρίες για smash δεν παρουσιάζονται εύκολα στο παιχνίδι, αλλά όταν παρουσιάζονται, πρέπει να μπορείς να εκτελείς το χτύπημα αποτελεσματικά. Η εκτέλεση ενός smash εξαρτάται από την θέση σου στο γήπεδο.
Όταν βρίσκεσαι στον χώρο του service προσπαθείς να κερδίσεις τον πόντο, στέλνοντας την μπάλα στον κενό χώρο του γηπέδου μακριά από τον αντίπαλό σου. Αν ο αντίπαλος καταλαβαίνεις ότι έχει προβλέψει που θα στείλεις την μπάλα, στείλε την στην αντίθετη κατεύθυνση. Στις περιπτώσεις που η λόμπα είναι βαθιά και έχεις χρόνο να γυρίσεις πίσω και να την αφήσεις να αναπηδήσει, δοκίμασε να κερδίσεις τον πόντο, στέλνοντας την μπάλα στη γωνία (στο χώρο του service) ή βαθιά στην ακάλυπτη γωνία του πίσω μέρους του γηπέδου. Επίσης θα υπάρξουν φορές, που θα πρέπει να εκτελέσεις smash ενώ βρίσκεσαι σε αμυντική θέση. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επιστρέψεις την μπάλα, στέλνοντάς την όσο το δυνατόν πιο βαθιά και να «ανασυγκροτηθείς» ψυχολογικά παίρνοντας θέση για το επόμενο χτύπημα.

Τέσσερις περιπτώσεις smash έχουμε στο τένις

Α. Χωρίς βηματισμό (συμβαίνει σπάνια κι όταν η λόμπα του αντιπάλου είναι χαμηλή)

Β. Με κίνηση προς τα πίσω (ή πολύ σπάνια προς τα εμπρός), όταν η μπάλα έχει μικρή ταχύτητα και μεγάλη καμπύλη

Γ. Καρφί με άλμα, το οποίο γίνεται όταν ο παίκτης δεν έχει πολύ χρόνο για να κινηθεί προς τα πίσω. Η εκτέλεση γίνεται ως εξής: κάνουμε ένα μεγάλο βήμα και τοποθετώντας το δεξί πόδι παράλληλα προς το φιλέ, ενώ συγχρόνως η ρακέτα κατευθύνεται προς την θηλιά. Αμέσως τότε εκτελούμε το άλμα. Η επαφή με την μπάλα γίνεται όταν το σώμα βρίσκεται στον αέρα, πριν δηλαδή τοποθετηθεί το αριστερό πόδι πιο πίσω ακόμη προς την βασική γραμμή, για να φρενάρει την κίνηση και να προσδώσει ισορροπία.

Δ. Smash μετά την αναπήδηση της μπάλας, όπου αφήνουμε την μπάλα να αναπηδήσει στο έδαφος και εκτελούμε με άνεση ένα εύκολο smash.

Μερικές συμβουλές για να κάνεις το smash ακόμα ένα «όπλο» στο παιχνίδι σου

Είναι σημαντικό να μπορέσεις να «διαβάσεις» εγκαίρως τον βαθμό δυσκολίας της lob στην οποία θα «απαντήσεις» με smash. Αν η lob είναι βαθιά, βεβαιώσου ότι δεν έχεις μείνει πολύ μπροστά, κοντά στο φιλέ.

Γύρισε το σώμα σου στο πλάι και σήκωσε την ρακέτα σου στο ύψος των ώμων. Από την θέση αυτή, πέρασε πίσω από την μπάλα, χρησιμοποιώντας μικρά πλάγια βήματα ή ψαλιδιστά crossover, επίλεξε την κίνηση που είναι πιο άνετη για σένα.
Ταυτόχρονα με την προετοιμασία της ρακέτας, με το άλλο χέρι δείξε την μπάλα. Θα πρέπει τώρα να αποφασίσεις αν θα αφήσεις την μπάλα να αναπηδήσει. Αν η μπάλα είναι εξαιρετικά ψηλά και βαθιά, είναι γενικά καλύτερα να κάνεις το smash χωρίς να αφήσεις τη μπάλα να αναπηδήσει. Αν η lob πάει να περάσει από πίσω σου και πρέπει να πηδήξεις για να την χτυπήσεις, κάνε το άλμα με το πίσω πόδι και προσγειώσου στο μπροστινό.

Θυμήσου:
α. Κράτα τα μάτια σου στην μπάλα.
β. Προετοίμασε την ρακέτα έτσι ώστε η επαφή με την μπάλα να γίνει, όταν το σώμα σου έχει μπει κάτω από την μπάλα και προσπάθησε να την βρείς στο ψηλότερο σημείο.
γ. Το βοηθητικό χέρι, δηλαδή το αριστερό για τους δεξιόχειρες, δείχνει συνέχεια την μπάλα.
δ. Μην βιαστείς να κάνεις το smash, όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνουν την σωστή στιγμή.
ε. Μην τρέχεις προς τα πίσω με ανεξέλεγκτα βήματα, γιατί έτσι την ώρα που θα χτυπήσεις το smash, θα είσαι με λάθος στάση σώματος.
στ. Μην κάνεις όλη τη κίνηση, που κάνετε σε ένα service για να φέρετε την ρακέτα στο ύψος των ώμων, γιατί δεν θα έχετε πάντα τον χρόνο για κάτι τέτοιο.
ζ. Μην προσπαθείς να στοχεύεις πολύ κοντά στις γραμμές. Το smash όταν είναι σωστό και δυνατό, είναι δύσκολο για τον αντίπαλο να το επιστρέψει, ακόμα και αν είναι σε κάποιο σημείο του γηπέδου αρκετά μέσα από τις γραμμές.

Εκτελώντας ένα smash

Για την επιτυχημένη εκτέλεση ενός smash σκέψου μία φράση με τρεις λέξεις: «Κίνησε τα πόδια». Ένας παίκτης ο οποίος έχει στην κυριολεξία «βιδωθεί» σε μία θέση πολύ νωρίς για να εκτελέσει ένα smash βρίσκεται σε λάθος θέση. Πρέπει να ξέρει ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν την πορεία της μπάλας στον αέρα. Μερικά από αυτά είναι ο άνεμος ή το φάλτσο χτύπημα, που έχει γίνει από τον αντίπαλο πάνω στην μπάλα ή και μια λάθος εκτίμηση της τροχιάς ή της ταχύτητας της μπάλας. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν προβλήματα στον παίκτη που θεωρεί ότι βρίσκεται στην σωστή θέση.

Για να κάνεις ένα επιτυχημένο smash, κάνε πολλά «βήματα μωρού», για να πάρεις όσο το δυνατόν πιο σωστή θέση, φέρε την ρακέτα σου στην πλάτη πίσω από το κεφάλι και προσπάθησε κατά την αιώρηση προς τα εμπρός να μεταφέρεις το βάρος του σώματός σου μπροστά. 
Όταν η ρακέτα έρθει σε επαφή με την μπάλα, το χέρι σου θα πρέπει να είναι τεντωμένο όσο το δυνατόν περισσότερο και λίγο πιο μπροστά από το σώμα σου. Ο τρόπος που θα πιάσεις την ρακέτα σου για το smash θα πρέπει να είναι ή το ανατολικό forehand ή το ηπειρωτικό. Οποιοδήποτε άλλο πιάσιμο δε θα σε βοηθήσει να χτυπήσεις την μπάλα με όλη σου την δύναμη. Επίσης με την περιστροφή του καρπού ακριβώς, πριν από την επαφή, μπορείς να εκτελέσεις το χτύπημα ή επίπεδα (flat) χωρίς στροφές και με δύναμη ή με στροφές (spin) για να την στείλεις μακριά από τον αντίπαλό σου.

Μπορείς να επιτίθεσαι με το smash, αλλά δεν πρέπει πάντα να περιμένεις ότι θα κερδίσεις τον πόντο. Καλό είναι με το πρώτο smash να προετοιμάσεις το δεύτερο, το οποίο θα εκτελέσεις με πολλή δύναμη για να κερδίσεις τον πόντο. Και στις δύο περιπτώσεις ο στόχος είναι ο ίδιος. Να κερδίσεις τον πόντο. Οι αρχάριοι και οι μεσαίου επιπέδου παίκτες μπορούν να κρατούν την ρακέτα με πιάσιμο για forehand, αλλά σχεδόν όλοι οι υψηλού επιπέδου παίκτες χρησιμοποιούν το ηπειρωτικό χτύπημα. Όπως και στο service το ηπειρωτικό πιάσιμο, σου επιτρέπει να λυγίσεις τον καρπό κατά την επαφή με την μπάλα και σου δίνει μερικές επιλογές παραπάνω για το πώς θα χτυπήσεις την μπάλα.

Για να κάνεις forehand smash κάνε μικρά βήματα μωρού πλάγια πρός τα πίσω (σπάνια προς τα εμπρός) για να πάρεις θέση για smash (τα δυο τελευταία βήματα είναι πολύ σημαντικά). Στο προτελευταίο το βάρος μεταφέρεται στο δεξί πόδι και το γόνατο λυγίζει. Πριν από την κίνηση αυτή του ποδιού, η ρακέτα οδηγείται γρήγορα στη θέση της θηλιάς. Το δεξί βήμα εκτελείται όταν με την βοήθεια του αριστερού χεριού βρεθεί το ιδανικό σημείο επαφής, που είναι λίγο πιο μπροστά από το σημείο επαφής στο σερβίς. Από την θέση αυτή επιταχύνεται η κεφαλή της ρακέτας και με τεντωμένο χέρι κτυπά την μπάλα στο ψηλότερο σημείο. Παράλληλα τεντώνει το γόνατο του αριστερού ποδιού και τοποθετείται προς τα πίσω, πατάει και έρχεται χωρίς βιασύνη το δεξί να πατήσει δίπλα, παράλληλα προς το φιλέ.

Για να κάνεις backhand smash ο βηματισμός εκτελείται ακριβώς αντίθετα. Στο τέλος όμως της φάσης προετοιμασίας ο αγκώνας δείχνει στη μπάλα και η κεφαλή της ρακέτας στο έδαφος.

Συμβουλές για το smash
  • Οι γοφοί και οι ώμοι πρέπει να είναι πλάγια προς το φιλέ.
  • Κάνε σύντομη αιώρηση προς τα πίσω.
  • Φέρε την ρακέτα πίσω νωρίς (σε λόμπες, όπου η μπάλα αναπηδάει ίσως να έχεις τον χρόνο για να κάνεις μια πλήρη αιώρηση προς τα πίσω).
  • Κάνε ηπειρωτικό πιάσιμο.
  • Φρόντισε η μπάλα να είναι μπροστά από το σώμα σου.
  • Δείξε την μπάλα με το ελεύθερο χέρι διευκολύνοντας έτσι την σωστή τοποθέτηση.
  • Το χέρι με τη ρακέτα ανεβαίνει μπροστά στην δεξιά πλευρά του στήθους (για δεξιόχειρες) και είναι σε ετοιμότητα.
  • Έκτεινε-τέντωσε το χέρι σου μπροστά για να χτυπήσεις την μπάλα.
  • Κάνε επαφή με την μπάλα ψηλά και μπροστά από το σώμα.
  • Στρίψε τους ώμους και τους γοφούς.
  • Κάνε πρηνισμό του καρπού κατά την επαφή.
  • Όταν είσαι κοντά στο φιλέ προσπάθησε να κερδίσεις τον πόντο.
  • Όταν είσαι μακριά από τον φιλέ, κάνε ένα καλό πλασάρισμα της μπάλας.
  • Η ρακέτα κινείται μακριά από το σώμα, διαγώνια και προς τα κάτω.
  • Προχώρησε πιο κοντά στο φιλέ στην περίπτωση, που ο αντίπαλος επιστρέψει το smash.
  • Αν το smash δεν έχει δύναμη, κάνε την επαφή με την μπάλα μπροστά από το σώμα.
  • Αν το smash πηγαίνει στο φιλέ, μην αφήνεις την μπάλα να πέσει χαμηλά. Χτύπα την ψηλά και με τεντωμένο το χέρι.
  • Επειδή το ηπειρωτικό πιάσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το forehand, αλλά και για το backhand και επειδή το smash εκτελείται από την πλευρά του forehand, πρέπει να κάνεις κάποιες προσαρμογές. Η κύρια αλλαγή έχει να κάνει με την στροφή του καρπού προς τα έξω, ακριβώς πριν από την επαφή.
Κατά την προς τα έξω περιστροφή ή πρηνισμό του καρπού, όταν κοιτάς το πίσω μέρος του χεριού σου ο αντίχειρας θα πηγαίνει μακριά από το σώμα διαγώνια και κάτω. Αυτή η περιστροφή (πρηνισμός) του καρπού σου επιτρέπει να χτυπήσεις την μπάλα επίπεδα (flat) και με περισσότερη δύναμη. Αν δεν κάνεις το απότομο «σπάσιμο» του χεριού, η μπάλα θα έχει περισσότερες στροφές και όχι αρκετή ταχύτητα, αν και υπάρχουν φορές που κάτι τέτοιο είναι προτιμότερο, για να δώσεις καμπύλη στην μπάλα και να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από τον αντίπαλό σου μετά την αναπήδησή της. Καλό είναι να εξασκηθείς σε αυτό το απότομο σπάσιμο-πρηνισμό του καρπού, πάρε θέση κοντά στον φιλέ, ώστε να το ακουμπάς κατά την κίνηση του smash. Ξεκίνα με την ρακέτα πίσω από το κεφάλι. Τώρα κάνε την αιώρηση προς τα επάνω, αλλά ακριβώς πριν από το υποτιθέμενο σημείο επαφής στρίψε τον καρπό προς τα έξω και λύγισέ τον προς τα κάτω, έτσι ώστε και οι δύο πλευρές του σκελετού της ρακέτας να ακουμπήσουν την ίδια στιγμή στο φιλέ. Δηλαδή ρίξε μια «σφαλιάρα» στο φιλέ με την πρόσοψη της ρακέτας. Για να καταλάβεις ότι το κάνεις σωστά, θα πρέπει να ακούσεις έναν έντονο, ζωηρό ήχο κατά την επαφή με τον φιλέ.

Ένα συχνό λάθος το οποίο κάνουν και παίκτες μεγάλου επιπέδου, είναι η λάθος κίνηση των ποδιών κατά την εκτέλεση του smash. Πολλοί παίκτες βλέποντας την λόμπα να έρχεται «σφηνώνονται» σε μια θέση κι από αυτή προσπαθούν να χτυπήσουν την μπάλα. Επειδή στις λόμπες η μπάλα αιωρείται περισσότερο από όλα τα άλλα χτυπήματα κάποιες μεταβλητές, όπως η ταχύτητα, η πορεία του ανέμου, η περιστροφή και η τροχιά, μπορούν να αλλάξει την πορεία της κατά την διάρκεια της πτήσης. Αν πάρεις θέση πολύ νωρίτερα, ίσως να μην έχεις προβλέψει κάποιες από αυτές τις μεταβλητές και να μην μπορέσεις να κάνεις τις απαραίτητες εφαρμογές-αλλαγές. Καλό είναι να κάνεις αρκετά και γρήγορα μικρά βήματα «μωρού», προτού χτυπήσεις την μπάλα, αλλά όταν κινείσαι προς τα πίσω προσπάθησε το σώμα σου να είναι πάντα κάθετο με το φιλέ. Αν είσαι συνεχώς σε κίνηση θα βρεις την όσο το δυνατόν πιο τέλεια θέση, για να χτυπήσεις την μπάλα.

Μόλις λοιπόν αντιληφθείς ότι μπορείς να εκτελέσεις ένα smash, γύρισε πλάγια προς το φιλέ, έτσι ώστε το ένα σου πόδι να είναι μπροστά και το άλλο πίσω, όπως στο service. Ο δεξιόχειρας βάζει το δεξιό του πόδι πίσω και το αριστερό μπροστά. Αντίθετα ο δεξιόχειρας παίκτης βάζει το αριστερό πόδι πίσω και το δεξιό πόδι μπροστά.

Όταν κάνεις ένα χτύπημα smash σπρώξε με το πίσω πόδι και μετέφερε το βάρος εμπρός. Στην προετοιμασία για το smash και για να μειώσεις το ποσοστά λάθους κάνε μια ολοκληρωμένη κίνηση φέρνοντας την ρακέτα προς τα επάνω ακριβώς μπροστά από το σώμα και μετά πίσω από το κεφάλι.

Όταν παίρνεις καλή θέση στο γήπεδο, μπορείς να βάλεις αρκετή δύναμη και να στείλεις την μπάλα σε ένα κενό σημείο του γηπέδου. Όταν θα έχεις χρόνο να κάνεις μια πλήρη αιώρηση, διότι κάποιες φορές η μπάλα θα αναπηδήσει, άφησε την ρακέτα προς τα κάτω, όπως θα έκανες στο service, μετά φέρε την πίσω από την πλάτη και χτύπα την μπάλα.

Εκτελώντας μια πλήρη αιώρηση, θα μπορέσεις να βάλεις περισσότερη δύναμη, αλλά το χτύπημά σου δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό και ακριβώς με την περιορισμένη αιώρηση.

Όταν κάνεις smash, κάνε μια απλή αλλά σημαντική κίνηση. Δείξε την μπάλα που έρχεται με λόμπα, με το ελεύθερο χέρι σου, καθώς θα φέρνεις την ρακέτα σου προς τα πίσω. Αυτή η κίνηση ίσως να μη φαίνεται τόσο φυσιολογική και μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να την ενσωματώσεις στην τεχνική σου. Παρόλα αυτά μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου και να αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τη θέση σου, σε σχέση με την μπάλα. Να χρησιμοποιείς όμως το ελεύθερο χέρι σου, για να δείξεις την μπάλα μόνο αν σε βοηθάει, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα μία από τις βασικές αρχές του χτυπήματος.

Για ένα καλό smash
  • Φέρε την ρακέτα ψηλά και μπροστά με την κεφαλή της ρακέτας να δείχνει ελαφρώς προς το κεφάλι κι εμπρός, σαν να είσαι έτοιμος να την πετάξεις προς το φιλέ.
  • Κράτα τον ώμο του ελεύθερου χεριού σου κάθετο προς το φιλέ, μέχρι να ξεκινήσεις το χτύπημα.
  • Ευθυγράμμισε τα πόδια σου με την κατεύθυνση του στόχου.
  • Κράτα το κεφάλι σου ψηλά καθώς χτυπάς την μπάλα.
  • Συγκεντρώσου στον έλεγχο της μπάλας κι όχι στη δύναμη.
  • Προσπάθησε να φθάσεις όσο το δυνατόν πιο ψηλά για να χτυπήσεις την μπάλα.
  • Καθώς εκτελείς το χτύπημα μετέφερε το βάρος σου προς τα εμπρός.
  • Χτύπα την μπάλα μπροστά από το σώμα σου (μη την αφήσεις να πέσει ποτέ χαμηλά).
  • Στρέψε ταυτόχρονα τον καρπό σου προς τα έξω με τον αντίχειρα προς τα κάτω.
  • Κάνε smash στα πλάγια, για να ανοίξεις το γήπεδο για το επόμενο χτύπημα, αλλά
  • Μην κάνεις smash στο ίδιο σημείο σε συνεχόμενα χτυπήματα.
  • Αν βρίσκεσαι κοντά στο φιλέ, χτύπα την μπάλα με όσο το δυνατό λιγότερο φάλτσο για να πάρει την μέγιστη ταχύτητα.
  • Αν βρίσκεσαι στη μέση του γηπέδου, δώσε στροφές στην μπάλα για να πάρει καμπύλη και να κατευθυνθεί προς τα μέσα του γηπέδου.
  • Αν είσαι στο πίσω μέρος του γηπέδου, χρησιμοποίησε επίσης spin, επειδή η απόστασή σου από τον αντίπαλο είναι πολύ μεγάλη. Γι’ αυτό δεν προτείνεται να χρησιμοποιήσεις ένα flat χτύπημα.
  • Το τελείωμα της κίνησης να είναι προς τα έξω, κάτω και διαγώνια του σώματός σου.
  • Μετά το χτύπημα επίστρεψε στη θέση ετοιμότητας.
  • Προετοιμάσου για το επόμενο χτύπημα και
  • Ποτέ να μη θεωρήσεις ότι το smash σου θα είναι το τελευταίο χτύπημα σε μια ανταλλαγή μπαλιών.
  • Θυμήσου ότι κατά την επιστροφή μπάλας στο smash του αντιπάλου όλα έχουν την σημασία τους και πολλές φορές είναι πιο σημαντικά και από την τεχνική, όπως ο χρόνος αντίδρασης, η ικανότητα πρόβλεψης και η τύχη.

Γενικά για την επιστροφή της μπάλας σε smash του αντιπάλου:   
  • Να μην έχεις στο μυαλό σου την τεχνική της εκτέλεσης του χτυπήματος για απάντηση σε ένα smash. 
  • Συγκεντρώσου στα βασικά τεχνικά σημεία που θα σε βγάλουν από την δύσκολη θέση.
    Επίστρεψε την μπάλα με οποιονδήποτε τρόπο μπορείς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσεις να επιστρέψεις την μπάλα με μια ψηλή αμυντική λόμπα στο πίσω μέρος του γηπέδου. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζεις χρόνο και άλλη μια ευκαιρία, για να παραμείνεις στον πόντο. 
  • Προσπάθησε να προβλέψεις που θα πάει η μπάλα για να ξεκινήσεις το κυνήγι της ή τρέξε σε μία από τις δύο γωνίες σαν τον τερματοφύλακα στο πέναλτυ και αν είσαι τυχερός απάντησε στο χτύπημα όπως μπορείς. Επειδή πολλοί παίκτες συνηθίζουν να κατευθύνουν την μπάλα στην ίδια περιοχή του γηπέδου (όλα στην ίδια πλευρά), όταν παρατηρήσεις κάτι τέτοιο μπορείς να κάνεις πρόβλεψη για την κατεύθυνση του επομένου χτυπήματος του αντιπάλου σου. 
  • Μη στέκεσαι ακίνητος πιστεύοντας ότι η μπάλα θα πάει κοντά σου. Όταν ο άλλος παίκτης εκτελεί το smash, πάρε μια απόφαση και μετακινήσου προς την κατεύθυνση που νομίζεις ότι θα πάει η μπάλα, ακόμη κι αν αυτή δεν είναι η σωστή κατεύθυνση.
    Κράτησε την ρακέτα σου πιο σφιχτά από ότι κρατάς, όταν επιστρέφεις το volley.
    • Αν ο αντίπαλός σου, κάνοντας ένα λάθος, εκτελέσει ένα smash το οποίο μπορείς να απαντήσεις με χτύπημα εδάφους, μην το παρακάνεις. Οι άπειροι παίκτες έχουν μια τάση να προσπαθούν να χτυπήσουν πολύ δυνατά την μπάλα με forehand ή backhand, όταν συνειδητοποιήσουν ότι είναι ακόμη μέσα στον πόντο και η μπάλα δεν έρχεται τόσο δυνατά όσο την περίμεναν. Εσύ εκμεταλλεύσου αυτό το επιπλέον δευτερόλεπτο, αξιολόγησε την μπαλιά καλύτερα και κάνε ένα διαπεραστικό χτύπημα
Το κλειδί της σωστής εκτέλεσης για ένα smash, το οποίο θα κερδίσει τον πόντο είναι η προετοιμασία. Γι’ αυτό:
  • Κάνε πολλά μικρά βήματα «μωρού» για να πάρεις την καλύτερη θέση
  • Φέρε την ρακέτα γρήγορα πίσω και πάρε θέση, έτσι η μπάλα να είναι μπροστά από το σώμα σου
  • Εκτέλεσε στον κενό χώρο του γηπέδο.
  • Ακολούθησε την πορεία του χτυπήματός σου προς το φιλέ ΚΑΙ
  • Προετοιμάσου για μια πιθανή λόμπα ή απόπειρα περάσματος.
Πλεονασμός οι επαναλαμβανόμενες φράσεις; Ναι αλλά πολύ σημαντικές