Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Σημεία επαφής και ζώνες εκτέλεσης χτυπήματος στο τένις

Οι παίκτες του τένις θα πρέπει να γνωρίζουν το σωστό σημείο επαφής και την ζώνη χτυπήματος για τις βολές που θέλουν να εκτελέσουν. Η θέση τους στο γήπεδο, η κίνησή τους και η προετοιμασία της ρακέτας τους θα πρέπει να εναρμονίζεται με το σημείο επαφής.

Τρία σημεία επαφής είναι δυνατά: Το επιθετικό, το rally και το αμυντικό. 

Αυτά λειτουργούν σε οριζόντιο επίπεδο. 
Παρόλο που οι παίκτες πρέπει να κατευθύνουν κάθε ξεχωριστή μπαλιά σε μια βολή εδάφους, το στυλ του παιξίματος θέτει τον τόνο για τους τύπους των χτυπημάτων τα οποία θέλουν να εκτελέσουν. 

Για παράδειγμα οι επιθετικοί baseliners πρωτίστως θέλουν το σημείο επαφής τους να είναι μπροστά για να διατηρήσουν το επιθετικό στυλ παιξίματος. Η δύναμη του χτυπήματος του αντιπάλου επίσης καθορίζει τα σημεία επαφής ενός παίκτη. Ένας παίκτης χρειάζεται να κάνει επιλογή χτυπήματος και σημείων επαφής μαζί, για να κρατήσει ένα rally σε δράση και να βοηθήσει στο να κρατηθεί ο έλεγχος ενός πόντου.
Το επιθετικό σημείο επαφής είναι μπροστά από το σώμα ή μπροστά από το μπροστινό πόδι. Το επιθετικό σημείο
επαφής είναι συνήθως μια βολή που διασχίζει κάθετα το γήπεδο ή οποιαδήποτε βολή η οποία παίζεται από θέση ισχύος μέσα στο γήπεδο. Αυτή η θέση είναι συνήθως μέσα από την baseline. Για παράδειγμα σε ένα forehand down the line μπορεί να έρθει σε επαφή λίγο αργά, αλλά είναι επιθετικό εάν η θέση του μέσα στο γήπεδο είναι εντός της baseline. Ένας παίκτης όμως μπορεί να είναι σε πλεονεκτική θέση αν εκτελεί δυνατά ένα ενωρίτερο σημείο επαφής, ακόμη και από ένα βαθύτερο σημείο μέσα στο γήπεδο. Σε αυτή την περίπτωση εφόσον τα ποσοστά επιτυχίας παραμένουν υψηλά, είναι επιθετικό.
Κατά την διάρκεια ενός rally το σημείο επαφής είναι μεταξύ των γοφών και είναι επιθετικό, εάν ένας παίκτης χτυπάει με «βαρύ» tosppin. Το ύστερο/αργότερο/τελευταίο σημείο επαφής μας επιτρέπει να αντλήσουμε από τα πόδια μέγιστη φόρτιση για την εκτέλεση του χτυπήματος. Ένα rally σημείο επαφής χρησιμοποιείται για να εξουδετερώσει έναν παίκτη και μας αυξάνει την πιθανότητα να αποκτήσουμε μια καλύτερη ευκαιρία, αργότερα στο rallyOι βολές rally παίζονται συνήθως κάθετα στο γήπεδο ή είναι υψηλές «βαριές» βολές down the line και συνήθως εκτελούνται από την baseline ή μόλις πίσω από αυτήν.
Το αμυντικό σημείο επαφής είναι σε ευθυγράμμιση με τον οπίσθιο γοφό ή πίσω από αυτόν και συνήθως παίζεται σαν υψηλή βαριά βολή για να επιστρέψει μέσα στο γήπεδο ή μια μπαλιά χτυπημένη με μια υψηλότερη τροχιά. 

Το σημείο επαφής υποδηλώνει μια καλή βολή από έναν αντίπαλο ή πιθανώς μέτρια / «φτωχή» κίνηση για την εκτέλεση της βολής. Οι παίκτες χρησιμοποιούν ένα αμυντικό σημείο επαφής, όταν είναι πίσω από την baseline και παίζουν αμυντικά.
Οι τρείς ζώνες χτυπήματος- χαμηλότερο- μεσαίο- υψηλότερο επίπεδο- λειτουργούν σε μια κάθετη λογική.
Οι σπουδαίοι παίκτες μπορούν να επιφέρουν νίκες από όλες αυτές τις τρείς ζώνες χτυπημάτων. 

Η μεσσαία και χαμηλότερη ζώνη χτυπήματος είναι ιδιατέρως προτιμόμενη για χτύπημα topspin

Οι περισσότεροι παίκτες θα πρέπει να προσπαθούν να συναντήσουν την μπάλα στην ιδανική ζώνη χτυπήματος μεσσαίου επιπέδου.
Η ζώνη χτυπήματος του υψηλοτέρου επιπέδου είναι στο επίπεδο των ώμων ή υψηλότερα. Συνήθως μια μπαλιά που χτυπιέται από αυτήν την ζώνη χτυπήματος εκτελείται με βαρύ topspin ή με υψηλότερη τροχιά/διαδρομή. 

Στο σύγχρονο τένις μια συνηθισμένη επιθετική στρατηγική είναι να βηματίσεις πίσω από μια βολή υψηλής αναπήδησης για να την αφήσεις να φτάσει κάτω/χαμηλά μακρύτερα μέσα στην προτιμόμενη ζώνη χτυπήματος ούτως ώστε να μπορείς να απαντήσεις με ένα δυνατό αποτελεσματικό χτύπημα.
Οι παίκτες από παλιότερες γενιές μπορεί να έχουν πρόβλημα με αυτή την ιδέα. Αυτοί αντιθέτως θα είχαν εκτελέσει αυτή την μπαλιά νωρίτερα για να αποφύγουν την εγκατάλειψη της θέσης του γηπέδου. 

Βασικά ο στόχος ενός παίκτη όταν χτυπάει σε μια ζώνη χτυπήματος υψηλοτέρου επιπέδου είναι το να εκτελέσει μια ποιοτική βολή, που παρέχει μια καλύτερη ευκαιρία για το επόμενο χτύπημα.
Η ζώνη χτυπήματος μεσσαίου επιπέδου είναι μεταξύ του ώμου και του γόνατος και χρησιμοποιείται για χτυπήματα που έχουν μια τροχιά με τέτοιο τύπο rally, που δίνει βάθος στο χτύπημα. 

Επειδή οι περισσότερες βολές μπορούν να εκτελεστούν καλά μέσα σε αυτή την ζώνη χτυπήματος οι παίκτες χρειάζεται να είναι ικανοι να κινούνται και να παίζουν σε μια θέση γηπέδου η οποία να τους επιτρέπει να χτυπήσουν όσο πιο πολλες γίνεται μέσα σε αυτήν.  

Ένας επιθετικός παίκτης που κινείται καλά μπορεί να το κάνει αυτό. Ένας αντίπαλος ο οποίος χτυπά υψηλής αναπήδησης και διαπεραστικες βολές σε ένα παίκτη που είναι κοντά στην baseline μπορεί να κάνει δύσκολο την εκτέλεση μπαλιών στην μεσσαία ζώνη χτυπήματος επειδή μπορεί να αναγκάσουν τον παίκτη να κινηθεί προς τα πίσω.
Η ζώνη χτυπήματος χαμηλότερου επιπέδου είναι κάτω από το γόνατο και προς το έδαφος. Αυτή η ζώνη χτυπήματος χρησιμοποιείται συνήθως για μια χαμηλή μπαλιά από τον αντίπαλο ή μια μπαλιά για την οποία ο παίκτης καθυστερεί να πάρει την σωστή θέση ετοιμότητας. Μπορεί επίσης να είναι επιθετική αν ο παίκτης επιτίθεται στην μπάλα με δύναμη λυγίζοντας τα πόδια και την «πιάνει» νωρίς. 

Ένας παίκτης ο οποίοςς συνεχώς χτυπάει μπαλιές σε αυτή την ζώνη, συνήθως περιορίζεται στο να παίζει αμυντικά. 

Ένα παίκτης που προσπαθεί να είναι επιθετικός από μια αμυντική θέση πάιζει τένις χαμηλών πιθανοτήτων/ποσοστών στο να κερδίσει πόντους και κατ’ επέκταση τον αγώνα.
Η ζώνη χτυπήματος εξαρτάται από το που ένας παίκτης νιώθει πιο άνετα όταν εκτελεί μια βολή, από το βάθος της βολής ενός αντιπάλου και από την πιθανή αναπήδηση της βολής ενός αντιπάλου. Οι παίκτες οι οποίοι δεν αρέσκονται στο να χτυπούν υψηλού επιπέδου βολές στο ύψος του ώμου, πρέπει να μάθουν να παίρνουν την μπάλα νωρίτερα στην ζώνη χτυπήματος της προτιμήσεώς τους. 

Τα στυλ παιξίματος μπορούν να επηρεάσουν τις ζώνες χτυπήματος. Οι παίκτες που χρησιμοποιούν επιθετικό baseline και το στυλ παιξίματος σε όλο το γήπεδο, χρειάζεται να είναι ικανοί να επιτίθενται από όλες αυτές (τις τρείς) ζώνες χτυπήματος. Εξ αιτίας της φύσεως του στυλ μετακίνησης οι παίκτες που χρησιμοπιούν το serve και volley, θα πρέπει να είναι ικανοί να χτυπoύν χαμηλές επιθετικές μπαλιές στην ζώνη χτυπήματος, επειδή πολλές από αυτές τις βολές πιάνονται στην αρχή της αναπήδησής τους. 

Οι baselines παίκτες του rally παιξίματος νιώθουν πιο άνετα χτυπώντας μπαλιές στην ζώνη χτυπήματος μεσσαίου επιπέδου και οι αμυντικοί παίκτες χτυπούν βολές από μεσοχαμηλό επίπεδο ζώνης χτυπήματος εξαιτίας της αμυντικής τους κατάστασης ή της μέτριας κίνησης προς την μπάλα