Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Συμβουλές για την υπερβολική αυτοπεποίθηση στο τένις

Όταν η υπερβολική αυτοπεποίθηση συναντά την πραγματικότητα, γίνεται διόρθωση!!!

Την υπερβολική αυτοπεποίθηση την συναντάμε σε άτομα και ομάδες που έχουν την βεβαιότητα, ότι μπορούν να εκτελέσουν δύσκολα καθήκοντα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, κρίνουν λανθασμένα τις πραγματικές συνθήκες, έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους κι όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά ψάχνουν για εναλλακτικές εξηγήσεις.

Το να κρίνεις τους αντιπάλους σου βάσει των χτυπημάτων τους, την ηλικία τους ή την εμφάνισή τους είναι ένα μεγάλο λάθος που συχνά οδηγεί σε υπερβολική αυτοπεποίθηση. Από την στιγμή που η μικρή χιονοστιβάδα της υπερβολικής αυτοπεποίθησης ξεκινήσει είναι δύσκολο να σταματήσει και θα είναι καταστροφική για το παιχνίδι σου. Πρέπει να ξέρεις ότι και πολύ καλύτερος να είσαι από τον αντίπαλό σου ή η καλύτερη ομάδα διπλού να είσαι με τον συμπαίκτη σου, δεν μπορείς να κερδίζεις πάντα. Αν δε έχεις και υπερβολική αυτοπεποίθηση πολύ γρήγορα θα συναντήσεις την πραγματικότητα. Όσο πιο γρήγορα ελέγξεις αυτή την πραγματικότητα, τόση λιγότερη είναι η ζημιά που θα γίνει.

Συνήθως οι παίκτες δίνουν λιγότερη προσοχή στις λεπτομέρειες, περιφρονούν κρίσιμες πληροφορίες και στερούνται συγκέντρωσης τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά τον αγώνα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε ελαττωματική κρίση της κατάστασης, κάτι που θέτει το πρώτο λιθαράκι για την ήττα (τα σπασίματα της ρακέτας λόγω ήττας είναι αρκετά).

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση εμφανίζεται με τουλάχιστον τρεις (3) τρόπους και κανένας δεν είναι ευχάριστος από αυτούς:

1. Ο πρώτος είναι η προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενός θεωρητικά αδύναμου αντιπάλου. Η έλλειψη συγκέντρωσης ή η έλλειψη σοβαρότητας κατά την εξάσκηση είναι η συνταγή της καταστροφής, ανεξάρτητα από το ποιος παίκτης είναι ο επόμενος που έχεις να αντιμετωπίσεις. Η προετοιμασία για την αντιμετώπιση αντιπάλων, που θα σου επιτρέψουν μια εύκολη νίκη μπορεί να αποδειχτεί πιο δύσκολη απ’ ότι η προετοιμασία για έναν αγώνα υψηλού επιπέδου. Είναι τελείως φυσική η αντίδραση το να θεωρείς δεδομένη τη νίκη εναντίον παικτών οι οποίοι είναι πιο αργοί, πιο αδύναμοι, λιγότερο ικανοί ή έχουν χαμηλότερη κατάταξη από σένα. Είναι επίσης δυνατό να χάσετε από μια αδύναμη ομάδα και αυτό συμβαίνει, διότι οι αδύναμες ομάδες μένουν στο παιχνίδι.
2. Στον δεύτερο τρόπο εμφάνισης του προβλήματος της υπερβολικής αυτοπεποίθησης ο αθλητής ή η ομάδα περιγράφεται ότι υποτιμά τον αντίπαλό του και βρίσκεται πίσω στο score και δεν μπορεί να «ξαναμπεί» στο παιχνίδι. Ο πιο αδύναμος αντίπαλος ή η ομάδα, ενώ μπορεί να ηττηθεί πολύ εύκολα, μένει στο παιχνίδι, στέκεται τυχερή κοντά στο τέλος του παιχνιδιού και τελικά κερδίζει.
3. Ο τρίτος κίνδυνος της υπερβολικής αυτοπεποίθησης είναι να αφήσεις έναν πιο αδύναμο αντίπαλο να είναι ενεργά παρών σε έναν αγώνα, κερδίζοντας αυτοπεποίθηση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση όμως γεννάει την απερισκεψία και μπορεί γρήγορα αυτή η βεβαιότητα να οδηγήσει στην αναστροφή της συμπεριφοράς, κατά την οποία το «φαβορί» χάνει γρήγορα την ορμή του και ο αντίπαλος κερδίζει αυτοπεποίθηση με γρήγορο ρυθμό.

Στον αθλητισμό έρχεται ένα σημείο στο οποίο δεν έχει σημασία το ποιος είναι καλύτερος στα χαρτιά. Κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων λεπτών ενός αμφίρροπου αγώνα μπάσκετ, κατά την διάρκεια του τελευταίου σετ ενός αμφίρροπου αγώνα τένις πραγματικά δεν έχει σημασία ποιος υποτίθεται είναι καλύτερος. Παίζει ρόλο ποιος έχει την πρωτοβουλία στο παιχνίδι, ποιος «σπάει» το service του αντιπάλου, ποιος είναι σε καλύτερη κατάσταση ή ποιος θέλει την νίκη περισσότερο.

 Το ταλέντο δεν εγγυάται την νίκη. Αυτή η υπερβολική βεβαιότητα είναι συχνά αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι αθλητές γενικά δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των ελαττωμάτων τους και νομίζουν ότι μπορούν να αποφύγουν το τεστ της πραγματικότητας.

Ειδικά στο τένις πολλοί από αυτούς που έχουν πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, ρίχνουν το φταίξιμο στους προπονητές, τους διαιτητές, τους επόπτες γραμμών, τους συμπαίκτες τους, τις συνθήκες του αγώνα ή οτιδήποτε μεταθέτει την ευθύνη της κακής απόδοσής τους σε άλλον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιοι παίκτες, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, αλλάζουν συνεχώς προπονητές η συμπαίκτες.

Όμως υπάρχει λύση κι η λύση είναι η προετοιμασία, το παιχνίδι με βραχυπρόθεσμους στόχους και η αποδοχή της ευθύνης των πράξεών σου. Αντιμετώπισε την κατάσταση που έχεις μπροστά σου, όχι αυτή που θυμάσαι ή κάποια που έχεις διαβάσει ή που θεωρείς δεδομένη. Όπως λένε και οι τραπεζίτες «απόδοση στο παρελθόν, δεν εγγυάται μελλοντικά αποτελέσματα».

Για να αυξηθούν κατά πολύ οι πιθανότητές σου να κερδίσεις το παιχνίδι, εκτέλεσε:
Βαθιά service
Διαγώνιες επιστροφές (τις περισσότερες φορές) και σίγουρα
Επιθετικά volley.
Χτυπήματα εδάφους στη μέση, όταν οι αντίπαλοι είναι στο φιλέ.
Smash στο κέντρο για να δημιουργήσεις σύγχυση και στις γωνίες για να «ανοίξεις» το γήπεδο.